גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוזזות משאבי טבע ומתדלקות מלחמות: היבשת שהפכה לחצר האחורית של רוסיה סין ואיראן

רוסיה פרסה כוחות במדינה עשירה באורניום והשתלטה על מכרות זהב במדינה אחרת ● איראן מספקת לסודאן אמל"ח, וגם המל"טים הטורקיים מציפים את שמי אפריקה ● סין, לעומתן, מחלקת הלוואות כדי ליצור תלות ארוכת טווח ● כך מאבק על כוח והשפעה מעצב את עתיד היבשת

הפגנה בעד רוסיה וההפיכה הצבאית בניז'ר / צילום: ap, Sam Mednick
הפגנה בעד רוסיה וההפיכה הצבאית בניז'ר / צילום: ap, Sam Mednick

מאבק העוצמה הרכה מהווה מערכה תמידית בין מעצמות ומדינות גדולות וקטנות כאחד. הוא מתרחש בכל מקום בעולם, אך יבשת שמהווה מוקד למאבק זה היא אפריקה. זה בא לידי ביטוי בפעילות נרחבת של מעצמות כמו רוסיה וסין, וגם של מדינות כדוגמת איראן, איחוד האמירויות וטורקיה.

153 מטוסים השתתפו בתרגיל, וזו רק אחת המלחמות שיכולות לטלטל גם את הכלכלה העולמית
●  אזהרה לאיראן: הכוחות החדשים שארה"ב שלחה למזרח התיכון
הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס

מחקר של מכון אפריקה ללימודים אסטרטגיים מצא, כי קרוב ל-60% מהקמפיינים של הדיסאינפורמציה ביבשת הם במימון מדינתי. המובילה בדירוג המפוקפק, שכולל גם את סין ואיחוד האמירויות, היא רוסיה - שנכון למרץ השנה מימנה 80 קמפיינים מתועדים ב-22 מדינות. אלו מסתכמים יחד ל-40% מפעילות הדיסאינפורמציה באפריקה, כשהמטרה בלפחות 19 מדינות היא ערעור המשטרים הדמוקרטיים.

11 סומליה

מהווה בסיס פעילות של טורקיה באפריקה

12 סודאן

מקבלת אמל"ח וסיוע צבאי מאיראן

13ניז'ר

כוחות צבאיים רוסיים שוהים במדינה

הפרוטקשן הרוסי וההלוואות מסין

מדינה אסטרטגית שבה הפעילות הביאה לתוצאות היא ניז'ר, שבה התבצעה הפיכה צבאית באוגוסט אשתקד. זוהי מדינה נחשלת באופן קיצוני, שדורגה במקום ה-189 מתוך 191 בדירוג הפיתוח האנושי של האו"ם בשנת 2022, אך גם מהווה מפיקה של 5% מכלל האורניום בעולם. כך, היא הפכה לספקית של 25% מתצרוכת האורניום של האיחוד האירופי. מאז, מוסקבה הידקה את מערכת היחסים עם החונטה הצבאית המקומית, וכעת שוהים כוחות צבאיים רוסיים במדינה שממוקמת דרומית לאלג'יריה וללוב.

בבסיס הפעילות הביטחונית של רוסיה באפריקה עומד "פרוטקשן" בקנה מידה מדינתי. הנשיא ולדימיר פוטין מפעיל שכירי חרב רוסים, ואלו שואבים הכנסות ענק ממשאבי הטבע של המדינות. לפי דוח "זהב הדם", בתוך שנתיים הצליחה רוסיה לגרוף זהב בשווי 2.5 מיליארד דולר מהיבשת. לוחמים רוסים שהיוו חלק מכוח ואגנר, לדוגמה, השתלטו על מכרה זהב במאלי. וכך, בזמן שמוסקבה זקוקה לכסף להנעת מכונת הפלישה לאוקראינה - היא משיגה אותו בדרך עקיפה.

בתפיסה המדינית, רוסיה מחזרת אחרי מדינות אפריקה שמהוות את גוש ההצבעה הגדול ביותר באו"ם: 54 מתוך 193 החברות המצביעות. עם זאת, מבחינת סחר טרם הצליחו במוסקבה להשוות את עצמם ליתר מעצמות העולם. בזמן שהיקף הסחר של מדינות אפריקה עם ארה"ב עמד על 65.7 מיליארד דולר ועם סין על 19.9 מיליארד דולר, זה עם רוסיה הסתכם בכ-18.4 מיליארד דולר.

סין מקדימה את רוסיה באפריקה לא רק בתחום הסחר. בשנת 2013 ייסדה בייג'ינג את יוזמת "החגורה והדרך", תוכנית ענק שבמסגרתה הושקעו סכומי עתק בהקמת תשתיות כמו נמלי ים ושדות תעופה בכ-150 מדינות. מחקר של אוניברסיטת פודאן בשנגחאי על התוכנית מצא כי מתוך כלל ההשקעות ב-2023, 44% היו לאזור הסאב-סהרה באפריקה ו-19% במזרח התיכון וצפון אפריקה, כאשר הסקטורים הנרחבים ביותר היו מתכות (35%) ותחבורה (27%).

הסינים הקימו פרויקטים ב-53 מדינות באפריקה מאז 2013. ביבשת לבדה נחתמו ב-2023 עסקאות ב-21.7 מיליארד דולר במסגרת "החגורה והדרך", בהן נמלים, מסילות רכבת ואנרגיות מתחדשות. הכלי שבו משתמשים בבייג'ינג לטובת יצירת תלות ארוכת טווח בהם היא הלוואות, כאשר בין השנים 2022-2000 הפכה סין למלווה הגדולה ביותר באפריקה עם סך כולל של 170 מיליארד דולר.

עוד זירה ליריבות בין איראן לאיחוד האמירויות

ידידתן של רוסיה וסין, איראן, מנסה אף היא להרחיב את השפעתה באפריקה. הרפובליקה האסלאמית אמנם מעודדת קהילות שיעיות זעירות בהיקפן במדינות כמו ניגריה, אבל חלק הארי של המוסלמים ביבשת הם סונים. על כן, טהרן פונה לשיטות פעולה אחרות מאלו שמוכרות בישראל עם חיזבאללה בלבנון, למשל, וממש מבססת את מערכת היחסים עם מדינות וגורמים שונים על העברת אמל"ח, ידע צבאי וכן קנייה ומכירה של סחורות.

איראן כורעת תחת נטל הסנקציות מאז שנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נסוג מהסכם הגרעין ב-2018. היא אמנם הגיעה בשנה שעברה לשיא בהיקף ההכנסות מנפט מאז ההחלטה, שעמד על כ-35.9 מיליארד דולר, אך מוקד הביקושים לנפט האיראני הוא סין, מה שמגביל את כניסת מטבע החוץ והסחר הבינלאומי בסחורות של איראן. סין רוכשת 85%-90% מ-1.5 מיליון החביות שאיראן מייצאת ביום, כך לפי חברת ניטור התנועה הימית "ארגוס". בניסיון לשפר את המצב, איראן קיימה באפריל פסגת סחר עם יותר מ-40 מדינות אפריקאיות.

בד בבד, איראן מחמשת מדינות שונות, בהן סודאן. המנהיג עבד אל-פתאח אל-בורהן מתמודד עם מלחמת אזרחים, ומצא את מבטחו בידי איראן שבין החודשים דצמבר 2023 ליולי 2024 סיפקה לו תשע אספקות סיוע צבאי. זה כלל כטב"מים מדגם מוהאג'ר 6, ארטילריה וציוד נוסף, כך לפי אתר "סודאן וור מוניטור". במשטר האייתוללות קיוו שבדרך זו יוכלו לקבל אישור להקמת בסיס חיל ים בפורט סודאן שבים האדום, מול ערב הסעודית, אבל סורבו.

איראן לא המציאה את הרעיון של פיתוח יחסים עם מדינות באפריקה עבור יצירת נוכחות בתחום הנמלים. ענקית הנמלים האמירותית דובאי פורטס מעסיקה כיום יותר מ-20 אלף עובדים בנמלים ובמרכזים לוגיסטיים במדינות שונות באפריקה, בהן מצרים, אלג'יריה, מוזמביק, ניגריה, רואנדה, סנגל ודרום אפריקה. יתרה מכך, מנהיג איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד מחזיק גם בנוכחות קבע אצל ישויות שלא מוכרות על ידי הקהילה הבינלאומית, בהן נמל ברברה בסומלילנד שבסומליה.

בדומה לזירות רבות, גם בסודאן איחוד האמירויות היא יריבה של איראן. כוחות התגובה המהירה, המורדים העיקריים במשטר אל-בורהאן, הפכו לכלי השפעה אמירותי. במסגרת זאת, התפתחה מערכת יחסים קרובה בין מוחמד בן זאיד לבין מנהיג כוחות התגובה המהירה, מוחמד חמדאן דגאלו. ב"וושינגטון פוסט" פורסמה כתבה נרחבת על מלחמת האזרחים בסודאן, ובכותרתה נטען כי "המלחמה מתודלקת במשלוחי אמל"ח סודיים מאיחוד האמירויות ואיראן". הנפגעים העיקריים הם כמובן אזרחי סודאן: 10.2 מיליון מהם נעקרו מבתיהם, לפחות 15 אלף נהרגו ויותר מ-750 אלף בסכנת רעב.

"דיפלומטיית המל"טים" של טורקיה

מדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת באמל"ח מתוצרתה לטובת הרחבת השפעתה באפריקה היא טורקיה. בשנים האחרונות סיפקה אנקרה למדינות שונות, בהן אתיופיה, ניז'ר ולוב, מל"טים במסגרת מה שמכונה "דיפלומטיית המל"טים" של טורקיה. אולם, בסיס הפעילות הטורקית באפריקה הוא בסומליה, מדינה מרוסקת שקרוב ל-70% מאוכלוסייתה מתחת לקו העוני. לכן, האינטרסים שלה עם הממשל במוגדישו ושל איחוד האמירויות עם סומלילנד הפוכים.

רק השנה חתמו טורקיה וסומליה על שני הסכמים אסטרטגיים: הראשון ביטחוני והשני בתחום הנפט והגז. ההסכמים נובעים מכך שלפי המועצה האטלנטית, סומליה מפסידה מדי שנה חצי מיליארד דולר מדיג בלתי חוקי שמבצעים איראנים וסינים. לצד זאת, עתודות של 30 מיליארד חביות נפט כמעט ולא מופקות מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-1991.

טורקיה החליטה לנצל את ההזדמנות, ובשבוע שעבר קיימו נשיא סומליה חסן שייח' מוחמוד ושר האנרגיה ומשאבי הטבע הטורקי אלפרסלן בייראקטר טקס בנמל מוגדישו לרגל הגעת ספינת המחקר הסייסמי "אורוץ' רייס". בתפיסה של שני הצדדים מדובר בסיטואציה של Win-Win: טורקיה תאתר, תפיק ותרכוש נפט בתנאים אטרקטיביים, ואילו סומליה תיהנה מהכנסות לא ממומשות מול אנקרה ולקוחות פוטנציאליים אחרים.

עוד כתבות

באי הכנס במרכז הרצוג פוקס נאמן / צילום: תמר מצפי

כ-200 מנהלים לקחו חלק בכנס האחריות העסקית של גלובס

במהלך הכנס, שנערך במרכז הכנסים של הרצוג פוקס נאמן בתל אביב, נידונו נושאים כמו קיימות, שקיפות ואחריותיות, במטרה לספק תובנות וכלים הנדרשים בתקופות של אי ודאות כמו זו המאפיינת את ישראל ● אירועים ומינויים

איך מחזקים ערכים בתקופה של אי ודאות? כנס אחריות עסקית יוצא לדרך

הכנס יתמקד ברובד הכלכלי-עסקי ובמגמות הלוקאליות והבינלאומית של אחריות עסקית, קיימות, שקיפות ואחריותיות • בכנס משתתפים מנהלים מובילים מהמגזר העסקי והממשלתי לצד מובילי אחריות תאגידית בארגונים

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי

רכישת קרנות סל זרות, מסחר ישיר בארנק חם וקר או בחירה במניה הלוהטת בוול סטריט, שהיכתה אפילו את התשואה של הביטקוין עצמו ● כל הדרכים, וכן היתרונות והחסרונות שבלהיחשף לבהלת המטבע הדיגיטלי

מו''לית גלובס אלונה בר-און, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס יפרסם בפעם השישית דוח אמון, שמחייב אותנו לבחון את עצמנו כל הזמן"

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, ציינה מו"ל גלובס כי "כשאני מדברת על גיוון, זה לא רק להגיד שחשוב לי גיוון, אלא לבחון האם אנחנו עצמנו משקפים את הגיוון הזה" ● בר און התייחסה גם לדוח האמון שצפוי להתפרסם בתחילת דצמבר: "עושים את זה כדי להשתפר ולתחום את הערכים שלנו כארגון"

סוניה נסטסה, מנכ''לית נספרסו ישראל, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"לית נספרסו ישראל: "אם לא נעבוד להפחית את אחוזי פליטת הפחמן, לא יהיה לנו עתיד"

"כולנו ערים לכל-כך הרבה אתגרים שיש לנו, זה משהו שאי-אפשר להתעלם ממנו. מה שאנחנו צריכים היום זה לחשוב על העתיד ולהמשיך ולהשתפר תמיד" - כך אמרה מנכ"לית נספרסו ישראל, סוניה נסטסה, בכנס אחריות עסקית של גלובס ● לדבריה, "ראינו שהלקוחות שלנו בישראל ממחזרים, הם אוהבים להיות חלק מהמהלך הזה"

דונגפנג BOX / צילום: יח''צ

דלק מוטורס תרכוש את פעילות יבוא רכבי דונגפנג; אלו הדגמים שבדרך

החברה תרכוש את פעילות היבוא של יצרנית הרכב הסינית מידי מטרו מוטור, בתמורה ל-110 מיליון שקל ● בתחילת השנה, הודיעה דונגפנג על כוונתה להיכנס לאירופה באמצעות מספר מותגים, שצפויים להגיע גם לישראל ● אלו הדגמים שבדרך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

רצף של 4 ימים ירוקים נשבר בוול סטריט; טסלה איבדה 6.1%

הירידות בוול סטריט התעמקו לקראת הנעילה: דאו ג'ונס איבד 0.9%, S&P 500 נחלש ב-0.3% ונאסד"ק רשם ירידה של 0.1% ● טסלה, שזינקה ביותר מ-30% מאז יום הבחירות לנשיאות ארה"ב, נפלה ב-6.1% ● מניית חברת המסחר המקוון שופיפיי זינקה לאחר שפרסמה דוחות חזקים לרבעון השלישי של 2024

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

בית המשפט הכריע: נדב שובל ישאר מחוץ לחברה שהקים

בית המשפט המחוזי דחה את בקשת מייסד אופן ווב, נדב שובל, לבטל את פיטוריו מתפקיד המנכ"ל ● בפסק הדין כתב השופט אריאל צימרמן כי "דירקטוריון אופן ווב החליט שוב ושוב כי שובל לא ימשיך בתפקידו כמנכ"ל. לשובל אין זכות קנויה לשמש כמנכ"ל" ● מנדב שובל נמסר: "אנחנו לומדים את הפסיקה ושוקלים את כל האפשרויות החוקיות שעומדות לפנינו"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

האם אובר תשלם מחיר על שותפות נהגיה באירועי האלימות באמסטרדם?

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

עמית שגיא, סמנכ״ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל השיווק של ישראכרט: "ארגונים הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי: כשהוא טוב - למותגים טוב"

עמית שגיא דיבר בכנס האחריות העסקית של גלובס על החשיבות של השקעה בתחום ה-ESG, והציג מודל להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא בארגונים ● שגיא: "אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר"

מנכ''ל רפאל, יואב תורג'מן / צילום: סיון פרג'

מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

בדוח צוין בין היתר כי כמה מסמכי תחקור אירועי סייבר לא התייחסו להפקת לקחים נדרשת, וכי רפאל לא קבעה את התדירות לביצוע הסקרים ומבדקי החדירה הנדרשים ● אנגלמן: "לתעשיות הביטחונית אין פריבילגיה שלא ללכת על הצד המחמיר בהגנת סייבר" ● רפאל בתגובה: "כלל הפערים שצוינו בדוח קיבלו מענה"

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

על פי הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם בצעדי דירוג חדשים

החשכ''ל יהלי רוטנברג בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "לישראל יש מכפילי צמיחה גדולים. למרות המלחמה, היו אקזיטים בשווי של יותר מ-15 מיליארד דולר"

בכנס אחריות עסקית של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג מסביר איך ישראל מתקדמת מבחינת קיימות אנרגטית, כיצד המלחמה תשפיע על הצמיחה ועל ניהול החוב הלאומי, וכמה חברות הדירוג הוגנות איתנו: "צריך להקשיב להערות שלהן, יש להן פרספקטיבה, אבל חלקן לוקחות תרחישים קיצוניים מדי"

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

פאנל בהשתתפות אירה פרידמן, שגית למפרט וונסה קצ'רגינסקי / צילום: כדיה לוי

אחריות עסקית בעידן טראמפ: "הוא רוצה שארה"ב לא תצא מהמשחק"

הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ פעל בכהונתו הראשונה נגד תקנות סביבתיות ● כעת, לאחר שנבחר בשנית, כנס אחריות עסקית של גלובס הקדיש פאנל לשאלה כיצד צפוי להשתנות התחום בתקופת כהונתו השנייה של טראמפ

המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

90 אלף שקל בשנה: המל"ג אישר לאוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה

אחרי השקעה של עשרות מיליוני דולרים בתמיכת קרן רקנאטי, בניית מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים, וגם לחץ של שר החינוך קיש, בית הספר לרפואה צפוי לצאת לדרך כבר בפברואר השנה

תום (תומאס) לי, שותף ומנהל המחקר ב־Fundstrat Global Advisors / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המדד שעקף את הראלי של S&P 500 והכלכלן שחוזה: הוא יעלה בעוד 100%

מדד המניות הקטנות ראסל 2000 רשם את השבוע הטוב ביותר שלו זה 4 שנים ועקף את תשואת מדד הדגל האמריקאי לשנה האחרונה ● תום לי, כלכלן בכיר בוול סטריט, צופה כי המדד בדרך להכפיל את שוויו ● אלה החברות הישראליות שצפויות להרוויח משובו של הראסל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בבורסה בתל אביב; קמטק זינקה ב-6%, נאייקס נפלה ב-10%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1% ● קרן פימי 7 רוכשת את מניות פולירם שהוחזקו על ידי קרן פימי 5 ● מיטב: המשקיעים הזרים תומכים בשקל, אילולא הם, השקל היה חלש הרבה יותר ● שיאים בוול סטריט: מדד ה-S&P 500 חצה את רף ה-6,000 לראשונה, דאו ג'ונס מעל 44,000, הביטקוין בכ-89,000 דולר ● האנליסט הבכיר שצופה: "מדד ה-S&P 500 יגיע ל-10,000 נקודות עד סוף העשור"

אלה אלקלעי, יו''ר IBI קרנות נאמנות / צילום: כדיה לוי

יו"ר IBI קרנות נאמנות: "למרות שמניות האנרגיה המתחדשת עשו פחות טוב, הביקוש הולך וגדל"

יו"ר IBI קרנות נאמנות, אלה אלקלעי, ציינה בכנס אחריות עסקית של גלובס כי "הביקוש לאנרגיה העלה את מניות הטכנולוגיה האמריקאיות" ● לדבריה, "אם אנחנו רוצים לקנות רכב חשמלי, אנחנו צריכים שכל בית יוכל לטעון את הרכבים - וזה דורש השקעה"