ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Paul White
ספרד הודיעה הערב (ה') על הרחקת חברות ישראליות מהתערוכה FEINDEF שתתקיים במדריד בין התאריכים 14-12 במאי. זו תערוכה שמתקיימת אחת לשנתיים, ובה צפויות להשתתף בשנה הבאה 405 חברות, 131 מהן בינלאומיות.
מזכירת המדינה לענייני הגנה, אמפרו ואלקארסה, מסרה כי ישראל וחברותיה מורחקות מהתערוכה, בגין "המחויבות של ספרד לשלום בפלסטין ובלבנון ולחיזוק החוק ההומניטרי הבינלאומי". הצעד הספרדי התבצע יממה לאחר שנשיא צרפת עמנואל מקרון נחל מבוכה, כשבפעם השנייה בארבעה חודשים - בית המשפט הכלכלי ביטל את החלטתו לאסור על חברות ישראליות להציג בתערוכה ביטחונית, בפעם הזו ביורונאבאל.
בתערוכת FEINDEF הקודמת שהתקיימה לפני כשנתיים, היו מוצרים ישראליים שהציגו חברות זרות או חברות בנות אירופיות. פאפ טכנוס, חברה בת של רפאל, הציגה באותה תערוכה את ספייק LR; החברות הספרדיות אסקריבנו ואקספאל הציגו משגר שמתבסס על PULS של אלביט; וכן, ג'נרל דיינמיקס הציגה את יורוטרופי - מערכת ההגנה האקטיבית שמשולבת עם רפאל ו־KMW.
זוהי החרפה של צעדי ספרד נגד ישראל, לאחר שביטלה חוזה בסך 7 מיליון אירו לרכש נשק מחברת Guardian Defense & Homeland Security SA, הנמצאת בשליטת Guardian Holdings LTD הרשומה בישראל. ההחלטה הזו נבעה בשל התחייבות של ממשלת ספרד שלא תרכוש אמל"ח מישראל, אבל בכל זאת עדיין יש כמה עסקאות על הפרק.
אלו בוצעו מול חברות ספרדיות בבעלות ישראלית שממשיכות להתקדם, בין השאר בגלל שלטענת הממשל במדריד - הן נחתמו לפני 7 באוקטובר. עסקה בולטת בשווי 237 מיליון אירו, כוללת רכש 168 טילי ספייק שתייצר פאפ טכנוס. כמו כן, חברה זו זכתה במכרז בשווי 200 מיליון אירו לאספקת מערכות ניווט מבוססות לייזר למטוסי קרב ספרדים.
נוסף על כך, ספרד אינה לקוחה משמעותית של ישראל במישור הביטחוני. לפי משרד ההגנה הספרדי, 1.7% בלבד מתוך כלל היבוא הביטחוני של המדינה בשנת 2023 היה מישראל. מנתוני Comtrade, אותו סכום עמד על 11.1 מיליון דולר באותה שנה - נתון זניח ביחס לסך היצוא הביטחוני של ישראל אשתקד (13 מיליארד דולר). ככלל, לאורך העשור החולף, היצוא הביטחוני של ישראל לספרד היה נמוך מאוד ונע בין שפל של כ־91 אלף דולר לכ־12.8 מיליון דולר.
FEINDEF היא רק תערוכה אחת מבין רבות שצפויות בשנה הבאה ברשימת התערוכות של האגף ליצוא ביטחוני של משרד הביטחון (סיבט) לשנה הבאה מופיעים, בין השאר, תערוכת IDEX בפברואר באבו דאבי, LAAD בריו דה ז'ניירו באפריל כאשר ידועה המתיחות הרבה בין ממשל לולה בברזיליה לבין ממשלת ישראל, והסלון האווירית של פריז ביוני. סלון אווירי נוסף שחברות ישראליות מיועדות לופיע בו יתקיים בנובמבר בדובאי.