גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין רפורמות או מנועי צמיחה בתקציב. אבל מה מציעים, שאבעיר את המדינה?"

תקציב המדינה ל־2025 אושר בממשלה, אך המשא־ומתן בין האוצר להסתדרות עדיין נמשך ● בראיון לגלובס מודה יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד כי בכוונתו לוותר על הדרישה לסגור משרדי ממשלה מיותרים, אך יבקש דברים אחרים ● למבקרים הוא עונה: "לא מתרגש מעיתונאי שמתעצבן מזה שאני יושב עם שר האוצר, שאותו הוא לא אוהב"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

תקציב המדינה לשנת 2025 שאושר שבממשלה מכיל גזירות רבות על האדם העובד. אבל הגזירות שמופיעות בתקציב שאושר הן לא באמת אלה שיהיו בו בפועל. ללא אור ירוק מההסתדרות - התקציב הוא עדיין רק טיוטה ראשונית. תוכנית ההתכנסות הענקית של האוצר לעמידה ביעד הגירעון כוללת צעדים שגם שלאנשי המשרד ברור שייפלו בהמשך, כמו העלאת ההפרשות לפנסיה התקציבית או הקפאת שכר המינימום במגזר הציבורי. מנגד, בולטים בהיעדרם ממסמכי התקציב צעדים שייכנסו בוודאות גבוהה, דוגמת גביית ימי הבראה מהעובדים ודחיית תוספות שכר במגזר הציבורי. 

הגזירה שתעלה עוד אלפי שקלים בשנה למשפחה. ומי יחמוק ממנה?
פרשנות | תקציב 2025: המנצחים, המפסידים והשאלות הפתוחות

אחת הסיבות לחוסר הרלוונטיות המובנה של הרכב התקציב, כפי שמודה יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד בראיון לגלובס, היא שהוא עדיין אינו מעוניין לסיים את המשא־והמתן למרות ההבנות בין הצדדים - זאת בגלל חוסר אמון בממשלה. "זאת ההתלבטות שלי, באיזה שלב לסגור. יש כאן עניין של האחריות שלי למשק לעומת חוסר האחריות של הממשלה", כך משיב בר־דוד על השאלה אם הוא ממתין עם החתימה לראות סגירה בפועל של משרדי ממשלה וקיצוץ בכספים קולאיציוניים מיותרים כפי שדרש, או לראות מה מנגד תורמים המעסיקים לתקציב.

"בסוף, אם אני לא אהיה סביב שולחן המשא־ומתן, או שיעבירו חקיקה בעייתית, או שהם יעשו דברים אחרים נוראיים. ככה לפחות יש לי שליטה על מה שהם מנסים לעשות, ואני חושב שהשיח שישנו כרגע מול פקידי האוצר וגם מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הוא שיח חיובי שמוריד גזירות וממתן את הפגיעה במעמד של העובדים".

ההסתדרות הצליחה להסיר במשא־ומתן גזירות בולטות כמו צמצום הטבות המס על קרנות ההשתלמות ועל הפנסיות וביטול העלאת שכר המינימום בתחילת בעוד חודש. ועדיין, משפחה ממוצעת עם שני מפרנסים תשלם אלפי שקלים נוספים בשנה בשל הגזירות.

"זה לא תקציב אידיאלי", מבהיר בר־דוד בפתח הראיון, "אין פה בשורות לציבור, אין רפורמות ואין מנועי צמיחה בכלל. זה מדאיג אותי מאוד, אבל אנחנו נמצאים בסיטואציה לא פשוטה, במלחמה הזאת שנראה מתי תסתיים, ובתוך זה אנחנו צריכים לתפקד".

ספגת ביקורת על שיתוף־הפעולה שלך עם סמוטריץ'. טענו שהפקרת את העובדים.
"ובסופו של דבר, מה הם מציעים? שאני אבעיר את המדינה בזמן המלחמה? כשאנשים וחיילים נהרגים, נותנים את נפשם, שאני אבעיר את המדינה, כאשר בסוף במילא תהיה חקיקה או יפגעו בזכויות העובדים בצורה חד־צדדית? עדיף לי מבחינתי להמשיך להתנהל באחריות כמו שהתנהגתי כל השנים במשברים, ולנסות להוריד את הצעדים, וראית שהורדנו פה הרבה דברים. אני לא מתרגש מעיתונאי כזה או אחר שמתעצבן מזה שאני יושב עם שר האוצר, שהוא לא אוהב אותו או לא מהמחנה שלו. אני כבר לא שם". 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"אל תדאג, נקבל פה משהו בתמורה"

בר־דוד, כך נראה, כבר ויתר על הדרישה מהממשלה לסגור משרדים מיותרים, ומעוניין להמיר אותה בדרישות אחרות. "אני חושב שכרגע לעמוד על זה יהיה סתם. זה לא יהיה נכון. ואם אני אראה שסגירת המשרדים לא הולכת לכיוון, אני אבקש צמצום של דברים נוספים או דברים אחרים שאני רוצה להשיג מהם. יש מחיר לכל דבר. ואני לא רואה שהם הולכים לכיוון של סגירת משרדים לצערי".

מהם אותם הישגים חלופיים שבר־דוד מעוניין להביא? הוא אינו מעוניין להרחיב, אבל אחת הסוגיות הפתוחות היא התמורה שיקבלו מאות אלפי עובדי המגזר הציבורי בעבור הקפאת חלק מתוספות השכר שהובטחו להם בשנה שעברה בהסכם המסגרת עם המדינה.

בחודש הבא, דצמבר, היו אמורים העובדים לראות בתלוש השכר תוספת של 2%. זה כבר לא יקרה. הפעימה הזאת תידחה בשנה - כך מודיע כעת בר־דוד, בהתאם להבנות עם האוצר. פעימת השכר הבאה, של 1.5%, שנקבעה לאפריל 2025, תשולם במועדה לפי בר־דוד, אם כי באוצר מעוניינים להקפיא גם אותה כדי לחסוך כסף לשנת התקציב המאתגרת.

"הקפאות שכר במגזר הציבורי זה מכשיר שההסתדרות השתמשה בו בעבר, גם כשלא הייתה מלחמה", מצדיק בר־דוד את ההסכמה.

אבל במקרים הקודמים קיבלתם פיצוי על דחיית תוספות השכר.
"כן, זה עלה בשיחות עם האוצר, אנחנו נקבל. אל תדאג לנו, אנחנו נקבל פה משהו בתמורה. אני לא חושב שזה המקום כרגע לפרט, אבל יש כלים יצירתיים שאפשר להשתמש בהם".

אתה מסכים עם טענת שר האוצר סמוטריץ' שהתקציב שוויוני, ושכל שכבות האוכלוסייה תורמות באופן שווה?
"שוויוני? בסוף הנטל צריך ליפול על כל הציבור. עובדים, מעסיקים, כל מי שנמצא פה צריך לתת את החלק שלו. אבל אני צריך גם לראות שהממשלה נותנת את החלק שלה. זה החלק שאני רואה פחות".

איך התרשמת מהדינמיקה בשיחות עם סמוטריץ' והאוצר?
"עם פקידי האוצר יש לנו דינמיקה מצוינת כל השנים. אנחנו מנהלים את המשק הזה בשנים האחרונות בצורה ממש יוצאת מן הכלל. מול השר יש למרבה ההפתעה יחסים טובים והשיחות הן שיחות חיוביות".

רק לפני כמה חודשים סמוטריץ' כינה אותך "מגשים חלומות של סינוואר", בעקבות השביתה במשק. אתה יכול אחר־כך לשבת איתו בחדר מבלי לייחס לזה משקל?
"אני לא סופר את זה. אתה יודע שאנחנו באים משני קצוות המפה הפוליטית וזה כל היופי בסוף, בדינמיקה שאפשר לעבוד. והשיחות הן שיחות חיוביות, אבל אנחנו לא מתעסקים בפוליטיקה בשיחות האלה".

המעסיקים נתנו את חלקם בתקציב הזה?
"המעסיקים, בלית ברירה, נמצאים כרגע תחת הסד של העלאת דמי הביטוח הלאומי. זה נכנס להם ביום שישי האחרון עם אישור התקציב, עם ההשתתפות שלהם בחצי מהגדלת התשלום. הם נמצאים בתקציב גם במס על הרווחים הכלואים, שאני עדיין רוצה לראות שזה באמת אמיתי, שהם ייתנו את ה־10 מיליארד שקל כדי לראות שגם הם נכנסים תחת האלונקה".

"הצלחנו להוריד את רוב הרעיונות של האוצר"

למרות הביקורת של בר־דוד כלפי הממשלה, הוא סבור כי ההסתדרות הצליחה להביא בו גם הישגים: "את רוב הרעיונות של האוצר הצלחנו להוריד, בקרנות ההשתלמות והפנסיות. ההישגים הכי גדולים הם בשכר המינימום, שבסוף כן יעלה, המינימום יעלה גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבורי. זה הרבה מאוד כסף.

"בנוסף יש את הנושא של פגיעה בקצבאות של נכים וזקנה וכדומה, אמרתי מראש שאני לא אתן לזה לעבור. והצלחנו לעשות את זה, אומנם בשיתוף־פעולה בתוך הסיעות בממשלה, עם סיעת ש"ס. גם הניסיון של האוצר לפגוע בחיסכון הפנסיוני, גם בפנסיה צוברת וגם בפנסיה התקציבית, ואת הפחתת תקרות הפנסיה לפעמיים השכר הממוצע במשק".

תסכים לגביית שני ימי הבראה מכל עובד, בשווי של כ־900 שקל?
"בסופו של דבר אנחנו נמצאים במלחמה. צריך לייצר כסף ואפשר לייצר אותו מכל מיני כיוונים. שמעתי דיבורים על שני ימי הבראה, זה לא מדויק. אנחנו מנסים גם לתת, גם למזער נזקים וגם לקבל דברים שאני חושב שמגיעים לנו מהצד שלנו". 

עוד כתבות

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו–פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: אלפי דירות בפרויקט פינוי בינוי יקומו בשכונת הארגזים בת"א

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

הדירה ברחוב גלעד בשכונה ד' בבאר שבע / צילום: הילה מחפודה, לנדסמן

דירה בב"ש נרכשה ב-620 אלף שקל ועברה שיפוץ. בכמה היא נמכרה?

הדירה נקנתה ב־620 אלף שקל ביוני האחרון, שופצה ונמכרה כעת ב־800 אלף שקל ● הקונה היא משקיעה מירושלים שחיפשה נכס בעד מיליון שקל ● המכירה כללה חוזה שכירות לשנה בשכר דירה חודשי של 3,600 שקל

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה