גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיל הסודי של מירי רגב ומשרד האוצר נחשף

למרות ההתנגחויות בין שרי האוצר והתחבורה בשיחות התקציב, לגלובס נודע כי הושגה הסכמה דרמטית: השרה רגב לא תתנגד להחלת מס גודש תמורת תקצוב עתידי של רכבת לקריית שמונה ב־20 מיליארד שקל ● מה עומד מאחורי הדיל - ששני המשרדים מכחישים?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

הדם הרע שמאפיין את מערכת היחסים בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשרת התחבורה מירי רגב נוטה להגיע לכדי פיצוץ בבואם למשא־ומתן על תקציב המדינה. גם הפעם בישיבת הממשלה הוחלפו מהלומות סביב ההחלטה להעלות את תעריפי התחבורה הציבורית, אלא שבחדרי המשא־ומתן הסגורים דווקא הגיעו להסכמות.

תקציב התחבורה: בוטל קיצוץ של 700 מיליון שקל, יוקמו רשויות מטרופוליניות
ראיון | מנכ"ל נת"ע היוצא בראיון פרישה בלעדי: "אין לי מילה רעה לומר על קודמיי, למעט שהם לא ידעו מה הם עושים"  

ההסכמות, כידוע, מעוגנות לא רק בדפי התקציב אלא גם בסיכום תקציבי - מסמך שעליו חתומים אנשי אגף התקציבים ואנשי המשרד המקצועי הרלוונטי, ובו הבטחות עתידיות, ביאורים והתניות. בעבר המסמך נחשב ל"סודי", ובמשרד האוצר אף נעמדו על הרגליים האחוריות שלא לפרסמו במענה לעתירות בבתי המשפט. אלא שבמרוצת הזמן המסמכים הללו החלו לדלוף לכלי התקשורת ולחשוף את ההבטחות והדילים בין הצדדים.

לכן, לפחות בכל הנוגע למשא־ומתן מול משרד התחבורה, התפתחה בשנים האחרונות פרקטיקה שנויה במחלוקת של משא־ומתן לא רשמי וסיכומים שבעל־פה כדי למנוע דליפה לתקשורת. כך, בעוד שהצדדים הודיעו לתקשורת ודרכה לציבור על שורת הסכמות דוגמת העלאת תעריפים, מניעת קיצוץ בתשתיות ורפורמה להקמת רשויות מטרופוליניות - במסדרונות הממשלה התרחש משא־ומתן אחר לגמרי, דרמטי וסודי שעיקרו נחשף כאן, והוא נוגע ב"דיל" בין המשרדים - החלת אגרות הגודש חרף התנגדות השרה רגב, ותקצוב עתידי של הרכבת לקריית שמונה חרף התנגדות משרד האוצר.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

העימותים עם רגב

נזכיר כי ב־2021, עת עבר התקציב הדו־שנתי בממשלה הקודמת, סיכמו המשרדים (אז בראשות מרב מיכאלי ואביגדור ליברמן) על החלת אגרות גודש בכניסות לגוש דן החל משנת 2025. בתמורה לאגרות הגודש האוצר הרעיף מיליארדי שקלים על פרויקטי תחבורה שונים: הקמת נת"צים, מסופים, שבילי אופניים, השקעה בקווי רכבת קלה ובחניוני ענק וכן בתוספות עתק לסובסידיה של התחבורה הציבורית.

אלא שעם חילופי השלטון רגב הביעה התנגדות גורפת להחלת המס ואף הורתה לחברת נתיבי איילון להקפיא את ההליך המכרזי, ובתגובה באוצר סגרו את הברז, ותקציבים לתוספות שירות באוטובוסים נעצרו.

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

בשנה האחרונה, כפי שנחשף בגלובס, החלו באוצר לקדם את החלת המס ללא משרד התחבורה וחרף התנגדות השרה. הנומרטור של משרד האוצר אף צופה הכנסה של כ־1.7 מיליארד שקל מהחלת המס ב־2027. אלא שעל־פי החוק, כדי להתקין תקנות ולקבוע את תנאי המכרז להקמת שערי התשלום בכניסות למטרופולין על שר האוצר להתייעץ עם שרת התחבורה. לכן, כדי להוציא לפועל את הרפורמה, השרה רגב נדרשת לכל הפחות שלא להתנגד אקטיבית.

עימות נוסף שנרשם בעבר בין רגב ואנשיה למשרד האוצר הוא ביחס לתקצוב רכבות לקריית שמונה ולאילת. בשיא העימות, רגב לא הסכימה לחתום על צווי ההפקעה הנדרשים לטובת העבודות העתידיות להקמת המטרו עד שלא עברה החלטת ממשלה להקמת הרכבות הללו. ואולם התקציב היחיד שהתקבל לתכנון המסילות היה 2.4 מיליארד שקל - שהוסטו מפרויקטים אחרים של המשרד ולא כתוספת.

כעת, בד־בבד עם הניסיונות להחיל את מס הגודש, הצדדים דנו בהחלטה שתובא לאישור הממשלה ובה יוצע לקבוע כי תוקם מסילת רכבת לקריית שמונה בעלות של 20 מיליארד שקל. החלטה שכזו לא תחייב את האוצר בהקצאת תקציב מיידי או אפילו לשריין אותו בהצעת התקציב ל־2025, אבל היא כן תאפשר למשרד התחבורה לדרוש את התקציב בהמשך.

אם רגב תצליח להשיג את התקצוב המלא לפרויקט, הוא יהיה צבוע כ"שלה", בניגוד לפרויקטים אחרים שקודמו בתקופת קודמיה והיא מבקשת לקחת קרדיט על הוצאתם לפועל. זאת למרות שישנה מחלוקת עזה ביחס להצדקות הכלכליות להקמת הקו לקריית שמונה.

שיתוף הפעולה הכרחי

גורמים בענף ששוחחו עם גלובס מעריכים כי באוצר משוכנעים שהממשלה הנוכחית כאן כדי להישאר, ולכן מוטב להגיע להסכמות מול הדרג הפוליטי, ולא לצבור עימותים שלא ניתן לנצח בהם. מוערך שגם בכוורת הקרובה לרגב הבינו שבלי שיתופי־פעולה עם אנשי האוצר לא באמת ניתן לקצור הישגים. כך התפתח שיח של דילים בין הצדדים שהחליף את העימותים הקשים והמתוקשרים בשנתיים האחרונות, והאווירה התחלפה מדם רע, צעקות, ואיומים - לאווירה שהוגדרה על־ידי גורמים המעורים במשא־ומתן כ"ממלכתית".

כבר משנות ה־90 הצביעו דוחות שונים בארץ ובארגון ה־OECD על הצורך להוריד את סמכויות השלטון המרכזי בתחום התחבורה אל רשויות מטרופוליניות, אך הממשלות בישראל קיבלו רק החלטות דקלרטיביות בדבר הצורך להקימן ולא פעלו לשם כך. מאחורי הקלעים של המהלך להטמעת הרפורמה בחוק ההסדרים, עומד הדיל שבין משרד התחבורה לאוצר להפוך את הרשות לתחבורה ציבורית ליחידת סמך במשרד, כך שתהיה עצמאית וגדולה יותר, לרבות בתפקידים. גם ברשויות המטרופוליניות למשרד התחבורה תהיה אחיזה מסוימת.

במשרדים רצו לנסות להעביר את הרפורמה הזו אף שהיא לא מושלמת, בלשון המעטה. גם נוסח החוק מלא בהתניות שונות, כך שסביר שוויכוחים בין משרדי האוצר והתחבורה עוד יימשכו גם אם החוק יועבר כלשונו בכנסת (שגם שם צפויות התנגדויות), והדרך להקמת הרשויות עוד ארוכה.

הקיצוצים וההתייקרויות

התקציב כולל התייקרות משמעותית של התחבורה הציבורית, כשמחיר נסיעה בודדת יעלה מ־6 שקלים ל־8 שקלים ובהתאמה גם הסדרי החופשי חודשי. יחד עם זאת, מעגל ההנחות יורחב, ובנוסף לחיילים משוחררים, תושבי פריפריה, זכאי ביטוח לאומי ונכים, גם אוכלוסיות במעמד סוציו־אקונומי נמוך יזכו להנחות וגמלאים יקבלו נסיעות חינם. המשרד גם תוקצב ב־250 מיליון שקל לתוספת של שירות וקווים.

הקיצוץ בתשתיות בסך 700 מיליון שקל בשנה עד 2028 צומצם, וכנגדו תוקצבו פרויקטים חדשים. כך, ב־2025 יידחו פרויקטים בסך 700 מיליון שקל, שנתיים אחר־כך ב־500 מיליון שקל כל שנה ובשנה הרביעית ב־100 מיליון שקל בלבד. בין הפרויקטים החדשים שיתוקצבו כנגד הקיצוץ: השקעה של 1.5 מיליארד שקל בהקמת קווי מטרונית ברחבי הארץ וטיפול בכביש 40 שבו נהרגו רבים בתאונות דרכים.

עוד הוסכם כי המשרדים יפעלו למצוא תקציב להארכת הקו האדום לראשון לציון, לאחר שהתקציב לביצועו נלקח בשנה שעברה כדי לממן תוכנית כבישים. משרד התחבורה הכחיש דאז את הפרסום בגלובס שלפיו התקציב לא ניתן בפועל.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה לכתבה כי "בניגוד לפרסום, לא קיים סיכום כמתואר". גם באוצר הכחישו ומסרו: "בניגוד למתואר בכתבה, אין סיכום בנושא זה בין המשרדים".

עוד כתבות

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל גיאוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס, הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע הוא מוצלח, ומתאר מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב, הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זה השליט הבלתי מעורער של הבורסה בתל אביב, כך תרוויחו ממנו

שוק החוב הישראלי צומח בקצב מסחרר: מחזורי המסחר גדולים פי שניים מבשוק המניות, עשרות הנפקות נרשמו רק השנה, ומדובר בחלק הארי של הפעילות בבורסה בתל אביב ● כך, בזמן ששוק המניות סובל מבעיית נזילות, האג"ח הפכו לדומיננטיות בבורסה ● וגם: ההזדמנויות והסיכונים

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

הדירה ברחוב גלעד בשכונה ד' בבאר שבע / צילום: הילה מחפודה, לנדסמן

דירה בב"ש נרכשה ב-620 אלף שקל ועברה שיפוץ. בכמה היא נמכרה?

הדירה נקנתה ב־620 אלף שקל ביוני האחרון, שופצה ונמכרה כעת ב־800 אלף שקל ● הקונה היא משקיעה מירושלים שחיפשה נכס בעד מיליון שקל ● המכירה כללה חוזה שכירות לשנה בשכר דירה חודשי של 3,600 שקל

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

יירוטים של טילים שנורו לשטח ישראל / צילום: דובי בן גדליהו

אזעקות הופעלו בשרון ובגוש דן: 6 רקטות שוגרו למרכז הארץ

5 רקטות יורטו, אחת נפלה בשטח פתוח ● צה"ל: חיל האוויר יירט במרחב הימי מול חופי חיפה כטב"ם ששוגר מלבנון • שר הביטחון ישראל כ"ץ: אני מגנה בחריפות את התקיפה החמורה של מפקד פיקוד המרכז • עדכונים בולטים

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: אלפי דירות בפרויקט פינוי בינוי יקומו בשכונת הארגזים בת"א

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים