רשות המסים / צילום: איל יצהר
רפורמת "עוסק זעיר" שתצמצם את הנטל על מאות אלפי עסקים קטנים בישראל יוצאת לדרך. הרפורמה היא חלק מהתוכנית הכלכלית לשנים 2023־2024, במסגרתה הוחלט כי עסקים שמחזור ההכנסות השנתי שלהם לא עולה על 120 אלף שקל, יוכלו להיות מוגדרים "עוסק זעיר" ומתוקף כך - יהיו זכאים לקבל פטור ממס על 30% מההכנסות, שיוכרו כהוצאות מוכרות למס הכנסה באופן אוטומטי - ללא הוכחתן בפועל והצגת קבלות, וגם אם לא הוציאו את כל הסכום. ברוב המקרים, עסקים אלה יהיו פטורים מהגשת דוח שנתי, ובנוסף, לא יחויבו בתשלום מקדמות מס הכנסה במהלך השנה ובהגשת הצהרת הון.
● פרשה ביטחונית חדשה: מתנהלת חקירה הנוגעת לאירועי תחילת המלחמה
● מבקר המדינה: 7 עובדים בלבד מפקחים על הליכי חדלות פירעון במיליארדי שקלים
החקיקה עצמה אושרה במאי 2023, אך התקנות האופרטיביות להפעלת הרפורמה אושרו רק כעת בועדת הכספים של הכנסת.
"השינוי הזה יכניס עוד אנשים למעגל הדיווח, כי יש המון אנשים שהיה להם פחד מלפתוח תיק בגלל החשש מבירוקרטיה ממשלתית, הדרישות להצהרות הון והצורך לשמור ניירות וקבלות", אומר עו"ד ויועץ המס שחר שאבי, בעל חברת דינרוז, אפליקציה לניהול עסק זעיר לפי החוק החדש. "הקמת עסק נראתה מסובכת להרבה אנשים. חלק ויתרו על הקמת עסק קטן ואחרים פתחו אך לא דיווחו למדינה על ההכנסות. כעת להערכתי הרבה פחות אנשים יהיו עברייני מס".
מה החוק קבע עד עכשיו, ומה השינוי?
כיום, על פי חוק, בעלי עסקים זעירים נדרשים להגיש בתחילת השנה העוקבת דוח שנתי המפרט את הכנסות העסק וההוצאות שבעל העסק מבקש לנכות מהכנסתו לצורך חישוב המס. בנוסף, הם נדרשים לדווח ולשלם מקדמות על חשבון ההכנסות העתידיות המוערכות שלהם אחת לחודשיים במהלך שנת המס. עבור בעלי עסקים רבים מדובר בהליכים מורכבים הדורשים זמן וידע מקצועי. רבים מבעלי העסקים נעזרים באנשי מקצוע, יועצי מס ומנהלי חשבונות שינהלו את ההליכים הללו עבורם ונקלעים להוצאות מיותרות בעסק קטן.
במסגרת הרפורמה, עסקים העומדים בתנאי החוק וייבחרו לסווג את עצמם כ"בעל עסק זעיר", יוכלו לבחור בדרך התנהלות קלה יותר. במהלך השנה, יערכו עסקים אלה חישוב מס, במערכת תיאומי המס (בדומה לשכירים שעובדים בעבודה נוספת), ובתום השנה ידווחו על מחזור הכנסתם וישלמו את המס המגיע, בהתאם לחישוב שהמערכת תערוך עבורם על בסיס תיאום המס ולאחר ניכוי הוצאות בשיעור של 30% מהמחזור. במילים פשוטות: בעל עסק זעיר יוכל להכיר בהוצאות העסק בגובה 30% מההכנסות שלו ללא שמירת אסמכתאות וקבלות. ההכרה הנה אוטומטית מרגע שהעסק מוגדר כזעיר.
מה צריך לעשות כדי להירשם כעסק זעיר?
על בעל עסק שמעוניין להיכנס למסלול החדש להירשם במערכת ייעודית שפותחה לשם כך. במהלך חודש נובמבר תעלה רשות המסים לאוויר עמוד אינטרנט ייעודי אשר יכלול גישה לכל המערכות המקוונות שפותחו לטובת הרפורמה, לצד הסברים בנוגע לשימוש בהן. עסקים העומדים בתנאים להכרה כ"בעל עסק זעיר" שיבצעו את שינוי הסיווג וחישוב המס במהלך שנת 2024 יהיו זכאים לפטור מהגשת דוח שנתי כבר השנה (דוח שנתי לשנת המס 2024).
לדברי עו"ד שחר שאבי, "החל מה־1 בינואר 2024 גם עוסק פטור וגם עוסק מורשה יכולים להיחשב עסק זעיר. בעלי מקצועות חופשיים, בהם עורכי דין ורואי חשבון, מהנדסים ואדריכלים שמחוייבים להיות על פי חוק להירשם כעוסק מורשה יוכלו להירשם גם כעסק זעיר, במקביל".
מה התנאים להכרה בעסק זעיר?
עוה"ד שאבי מסביר כי התנאי הראשון להכרה בעסק זעיר הוא ש"מחזור הההכנסות או העסקאות שלו הינו עד 120 אלף שקל בשנה. התנאי השני הוא שהעסק לא עובד כעסק זעיר מול מי שהיה המעסיק שלו בשנה הנוכחית. זאת, על מנת למנוע מצב שבו עובדים שכירים במהותם יתחילו לעבוד מול המעסיקים שלהם במודל של חשבונית כעסק זעיר, במסגרת תכנון מס לא לגיטימי. לא יוכר עסק זעיר מי ש־25% מהכנסותיו היו מהמעסיק שהיה לו בשלוש השנים שקדמו לשנת המס".
בנוסף, אומר שאבי, "על מנת להיכנס להגדרה נאסר על בעל עסק זעיר להעסיק עובדים שכירים. כמו כן, מי שמקבל את הכנסתו מקרוב משפחה או שהוא בעל שליטה בחברה או קרוב של בעל שליטה בחברה, לא יכול לקבל מעמד של עסק זעיר".
ההכרה רלוונטית גם לביטוח לאומי?
כדאי לשים לב כי הגדרת עסק זעיר לא רלוונטית לכל הגופים מולם פועל העסק. "חשוב להבין שהגדרת עסק זעיר רלוונטית למס הכנסה בלבד. ההגדרות של העסק במע"מ נשארות אותו דבר", מסביר שאבי. "צריך לשים לב באופן מיוחד לכך שהרפורמה שקשורה לרשות המסים לא קשורה לביטוח לאומי, ולכן אדם שפותח עסק זעיר במס הכנסה חייב לבדוק ולוודא שהוא מוגדר כמו שצריך בביטוח לאומי שמהווה יישות נפרדת עם חוקים והסדרים נפרדים. אם לא אגדיר את עצמי כעסק בנפרד בביטוח לאומי עלולות לצוץ בעיות בהמשך.
"למשל שליח וולט שיקים עסק זעיר במס הכנסה אך לא יגדיר את עצמו כעסק בביטוח לאומי, אם חלילה יקרה לו משהו והוא יפצע תוך כדי עבודה, לא יכירו לו בזכויות בביטוח לאומי. דוגמה נוספת היא חייל מילואים שהגדיר עצמו כעסק זעיר אך לא עדכן בביטוח לאומי, ועלול למצוא את עצמו ללא זכאות לתגמולי המילואים. כך גם בעלת עסק זעיר שנכנסת להריון אך לא עדכנה בביטוח לאומי על פתיחת העסק עלולה למצוא את עצמה ללא הזכויות המגיעות ליולדות".
האם בתקרה נכללות רק הכנסות מעסק או שמחשבים את כלל ההכנסות של אדם ממקורות שונים?
שאבי: "לא מעט אנשים מביעים חשש שבתוך התקרה יחשבו את כלל ההכנסות שלהם מכל סוג, גם מעסק, ממשכורת ומריבית, אך אפשר להירגע: התקרה מתייחסת למחזור העסק בלבד. אדם יכול להרוויח כשכיר 20 אלף שקל בחודש ועדיין להיחשב עסק זעיר אם המחזור בעסק לא עבר את ה־120 אלף שקל, והוא עמד בשאר הקריטריונים".
איך מחשבים שנת מס?
שאבי: "זאת גם שאלה שחוזרת על עצמה הרבה - מאיזה תאריך עד איזה תאריך מחשבים את שנת המס. התשובה היא ששנת מס היא שנה קלנדרית שמתחילה ב־1.1 ומסתיימת ב־31.12. אדם שיפתח עסק זעיר מחר למשל, בנובמבר 2024, רשאי בחודשיים שנותרו של השנה לנצל את כל ה־120 אלף שקל. ב־1.1.25 התקרה מתאפסת עוד פעם. הסכום לא מתחלק לחודשים ולא נבחן מהחודש שבו הוקם העסק עד אותו חודש בשנה הבאה. כל ינואר ההכנסות לצורך ההכרה בעסק זעיר מתאפסות".