גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה שתאפשר לעסקים זעירים לא לדווח למס הכנסה

הרפורמה במס הכנסה נכנסת לתוקף: עסקים עם מחזור שנתי של עד 120 אלף שקל יקבלו פטור אוטומטי ממס על 30% מההכנסות, והנטל הבירוקרטי יצומצם משמעותית ● איך נרשמים כ"עסק זעיר", מי זכאי להכרה זו, והאם היא רלוונטית גם מול ביטוח לאומי? גלובס עושה סדר

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

רפורמת "עוסק זעיר" שתצמצם את הנטל על מאות אלפי עסקים קטנים בישראל יוצאת לדרך. הרפורמה היא חלק מהתוכנית הכלכלית לשנים 2023־2024, במסגרתה הוחלט כי עסקים שמחזור ההכנסות השנתי שלהם לא עולה על 120 אלף שקל, יוכלו להיות מוגדרים "עוסק זעיר" ומתוקף כך - יהיו זכאים לקבל פטור ממס על 30% מההכנסות, שיוכרו כהוצאות מוכרות למס הכנסה באופן אוטומטי - ללא הוכחתן בפועל והצגת קבלות, וגם אם לא הוציאו את כל הסכום. ברוב המקרים, עסקים אלה יהיו פטורים מהגשת דוח שנתי, ובנוסף, לא יחויבו בתשלום מקדמות מס הכנסה במהלך השנה ובהגשת הצהרת הון.

פרשה ביטחונית חדשה: מתנהלת חקירה הנוגעת לאירועי תחילת המלחמה
מבקר המדינה: 7 עובדים בלבד מפקחים על הליכי חדלות פירעון במיליארדי שקלים

החקיקה עצמה אושרה במאי 2023, אך התקנות האופרטיביות להפעלת הרפורמה אושרו רק כעת בועדת הכספים של הכנסת.

"השינוי הזה יכניס עוד אנשים למעגל הדיווח, כי יש המון אנשים שהיה להם פחד מלפתוח תיק בגלל החשש מבירוקרטיה ממשלתית, הדרישות להצהרות הון והצורך לשמור ניירות וקבלות", אומר עו"ד ויועץ המס שחר שאבי, בעל חברת דינרוז, אפליקציה לניהול עסק זעיר לפי החוק החדש. "הקמת עסק נראתה מסובכת להרבה אנשים. חלק ויתרו על הקמת עסק קטן ואחרים פתחו אך לא דיווחו למדינה על ההכנסות. כעת להערכתי הרבה פחות אנשים יהיו עברייני מס".

 

מה החוק קבע עד עכשיו, ומה השינוי?

כיום, על פי חוק, בעלי עסקים זעירים נדרשים להגיש בתחילת השנה העוקבת דוח שנתי המפרט את הכנסות העסק וההוצאות שבעל העסק מבקש לנכות מהכנסתו לצורך חישוב המס. בנוסף, הם נדרשים לדווח ולשלם מקדמות על חשבון ההכנסות העתידיות המוערכות שלהם אחת לחודשיים במהלך שנת המס. עבור בעלי עסקים רבים מדובר בהליכים מורכבים הדורשים זמן וידע מקצועי. רבים מבעלי העסקים נעזרים באנשי מקצוע, יועצי מס ומנהלי חשבונות שינהלו את ההליכים הללו עבורם ונקלעים להוצאות מיותרות בעסק קטן.

במסגרת הרפורמה, עסקים העומדים בתנאי החוק וייבחרו לסווג את עצמם כ"בעל עסק זעיר", יוכלו לבחור בדרך התנהלות קלה יותר. במהלך השנה, יערכו עסקים אלה חישוב מס, במערכת תיאומי המס (בדומה לשכירים שעובדים בעבודה נוספת), ובתום השנה ידווחו על מחזור הכנסתם וישלמו את המס המגיע, בהתאם לחישוב שהמערכת תערוך עבורם על בסיס תיאום המס ולאחר ניכוי הוצאות בשיעור של 30% מהמחזור. במילים פשוטות: בעל עסק זעיר יוכל להכיר בהוצאות העסק בגובה 30% מההכנסות שלו ללא שמירת אסמכתאות וקבלות. ההכרה הנה אוטומטית מרגע שהעסק מוגדר כזעיר.

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מה צריך לעשות כדי להירשם כעסק זעיר?

על בעל עסק שמעוניין להיכנס למסלול החדש להירשם במערכת ייעודית שפותחה לשם כך. במהלך חודש נובמבר תעלה רשות המסים לאוויר עמוד אינטרנט ייעודי אשר יכלול גישה לכל המערכות המקוונות שפותחו לטובת הרפורמה, לצד הסברים בנוגע לשימוש בהן. עסקים העומדים בתנאים להכרה כ"בעל עסק זעיר" שיבצעו את שינוי הסיווג וחישוב המס במהלך שנת 2024 יהיו זכאים לפטור מהגשת דוח שנתי כבר השנה (דוח שנתי לשנת המס 2024).

לדברי עו"ד שחר שאבי, "החל מה־1 בינואר 2024 גם עוסק פטור וגם עוסק מורשה יכולים להיחשב עסק זעיר. בעלי מקצועות חופשיים, בהם עורכי דין ורואי חשבון, מהנדסים ואדריכלים שמחוייבים להיות על פי חוק להירשם כעוסק מורשה יוכלו להירשם גם כעסק זעיר, במקביל".

מה התנאים להכרה בעסק זעיר?

עוה"ד שאבי מסביר כי התנאי הראשון להכרה בעסק זעיר הוא ש"מחזור הההכנסות או העסקאות שלו הינו עד 120 אלף שקל בשנה. התנאי השני הוא שהעסק לא עובד כעסק זעיר מול מי שהיה המעסיק שלו בשנה הנוכחית. זאת, על מנת למנוע מצב שבו עובדים שכירים במהותם יתחילו לעבוד מול המעסיקים שלהם במודל של חשבונית כעסק זעיר, במסגרת תכנון מס לא לגיטימי. לא יוכר עסק זעיר מי ש־25% מהכנסותיו היו מהמעסיק שהיה לו בשלוש השנים שקדמו לשנת המס".

בנוסף, אומר שאבי, "על מנת להיכנס להגדרה נאסר על בעל עסק זעיר להעסיק עובדים שכירים. כמו כן, מי שמקבל את הכנסתו מקרוב משפחה או שהוא בעל שליטה בחברה או קרוב של בעל שליטה בחברה, לא יכול לקבל מעמד של עסק זעיר".

ההכרה רלוונטית גם לביטוח לאומי?

כדאי לשים לב כי הגדרת עסק זעיר לא רלוונטית לכל הגופים מולם פועל העסק. "חשוב להבין שהגדרת עסק זעיר רלוונטית למס הכנסה בלבד. ההגדרות של העסק במע"מ נשארות אותו דבר", מסביר שאבי. "צריך לשים לב באופן מיוחד לכך שהרפורמה שקשורה לרשות המסים לא קשורה לביטוח לאומי, ולכן אדם שפותח עסק זעיר במס הכנסה חייב לבדוק ולוודא שהוא מוגדר כמו שצריך בביטוח לאומי שמהווה יישות נפרדת עם חוקים והסדרים נפרדים. אם לא אגדיר את עצמי כעסק בנפרד בביטוח לאומי עלולות לצוץ בעיות בהמשך.

"למשל שליח וולט שיקים עסק זעיר במס הכנסה אך לא יגדיר את עצמו כעסק בביטוח לאומי, אם חלילה יקרה לו משהו והוא יפצע תוך כדי עבודה, לא יכירו לו בזכויות בביטוח לאומי. דוגמה נוספת היא חייל מילואים שהגדיר עצמו כעסק זעיר אך לא עדכן בביטוח לאומי, ועלול למצוא את עצמו ללא זכאות לתגמולי המילואים. כך גם בעלת עסק זעיר שנכנסת להריון אך לא עדכנה בביטוח לאומי על פתיחת העסק עלולה למצוא את עצמה ללא הזכויות המגיעות ליולדות".

האם בתקרה נכללות רק הכנסות מעסק או שמחשבים את כלל ההכנסות של אדם ממקורות שונים?
שאבי: "לא מעט אנשים מביעים חשש שבתוך התקרה יחשבו את כלל ההכנסות שלהם מכל סוג, גם מעסק, ממשכורת ומריבית, אך אפשר להירגע: התקרה מתייחסת למחזור העסק בלבד. אדם יכול להרוויח כשכיר 20 אלף שקל בחודש ועדיין להיחשב עסק זעיר אם המחזור בעסק לא עבר את ה־120 אלף שקל, והוא עמד בשאר הקריטריונים".

איך מחשבים שנת מס?
שאבי: "זאת גם שאלה שחוזרת על עצמה הרבה - מאיזה תאריך עד איזה תאריך מחשבים את שנת המס. התשובה היא ששנת מס היא שנה קלנדרית שמתחילה ב־1.1 ומסתיימת ב־31.12. אדם שיפתח עסק זעיר מחר למשל, בנובמבר 2024, רשאי בחודשיים שנותרו של השנה לנצל את כל ה־120 אלף שקל. ב־1.1.25 התקרה מתאפסת עוד פעם. הסכום לא מתחלק לחודשים ולא נבחן מהחודש שבו הוקם העסק עד אותו חודש בשנה הבאה. כל ינואר ההכנסות לצורך ההכרה בעסק זעיר מתאפסות".

עוד כתבות

הפגישה האחרונה של ביידן ונתניהו בבית הלבן, סוף יולי / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הלקח ההיסטורי לנתניהו: מוטב להיזהר מנשיא אפילו בסוף הדרך

על נתניהו לדעת שאין בארה"ב ממשלות מעבר, והיו נשיאים שניסו לעשות שלום או מלחמה ברגע האחרון של כהונתם ● אמנם טראמפ לוקח אחריות על הפסקת האש בלבנון, אבל ביידן עדיין מעורב ● טראמפ כבר מכין את אקורד הפתיחה של נשיאותו: עימות חזיתי עם ידידים ושכנים

בנק הפועלים / צילום: בר - אל

משך הזמן הארוך ביותר: בנק הפועלים מגייס אג"ח קוקו ל-25 שנה

בנק הפועלים השלים שלב נוסף בגיוס שתי סדרות אג"ח קוקו ● השלמת ההנפקה מתוכננת עם סיום המכרז לציבור מחר ● היקף הגיוס בשלב המוסדי בשתי הסדרות מסתכם בכ-640 מיליון שקל, כאשר סדרה אחת תיפרע בעוד 25 שנה, והשנייה בעוד 13 שנה

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

שישה פרקליטים: סוללת עורכי הדין של אורן קובי

יזם הנדל"ן המואשם בפלילים מיוצג על ידי לא פחות מששה עורכי דין, חלקם מהבכירים בישראל ● יזם ההייטק שמכר חברה ב-450 מיליון דולר תורם למכללה שבה למד, והמרכז האקדמי פרס משיק את מרכז היזמות והחדשנות PereStart בהשקעה של 10 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

דירוג חלק מאיגרות החוב של קבוצת אדאני עלול לרדת לאג"ח זבל

משרד המשפטים האמריקאי הגיש נגד המיליארדר ההודי גאוטם אדאני כתב אישום בו הוא מואשם בין היתר בפרשת שוחד ● הדבר הוביל את חברת דירוג האשראי פיץ' לשקול את הורדת דירוג האשראי של חלק מאיגרות החוב של הקבוצה

נתב''ג. החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה הזרות ממשיכות לבטל: מה הסיכוי שטיסות ההייטקיסטים ימריאו

למרות דיווחים על הסדרה בלבנון, החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות ● נכון להיום, פחות מ־20 מהן פעילות בנתב"ג ● בינתיים, ענף התעופה מתמודד עם חוסר במושבים, מחירים גבוהים ותלות עצומה בישראליות ● וגם: המכשולים שעומדים בפני מיזם "טק אייר"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

49 ח"כים הצביעו בעד: הכנסת אישרה בקריאה טרומית את החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי

הכנסת הצביעה בעד הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב, החותרת להפרטה ובהמשך לביטול תוך שנתיים של שירותי הטלוויזיה והרדיו של התאגיד ● היועמ"שית הזהירה כי המהלך מכוון נגד "תכנים שהשלטון אינו מרוצה מהם" וצפוי להוביל "שינוי יסודי במפת התקשורת" ● לפיד: "זו התקפה על הדמוקרטיה הישראלית, הם יגיעו לכל כלי התקשורת"

זאב אלקין, הימין הממלכתי / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

האם גנץ וסער נמנעו להבטיח בבחירות שלא ישבו תחת נתניהו?

ח"כ זאב אלקין הציע לחפש מה הבטיח גדעון סער לגבי בנימין נתניהו. הממצאים לא מחמיאים ● המשרוקית של גלובס

היקף הנזק ללבנון, והנהירה לדרום המדינה – למרות אזהרת צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם יוניפי"ל יצליח לעמוד במשימה בלבנון, הסעיפים של הסכם האש ותושבי לבנון מתחילים לחזור לכפרים בדרום המדינה ● כותרות העיתונים בעולם  

בית הרוס בקריית שמונה בעקבות נפילת רקטה / צילום: ap, Ariel Schalit

"אנחנו חזקים, אבל צריך תמריצים": במגזר העסקי בצפון נערכים לחזרה

נועם יוסף, מנהל פעילות במרכז מרגלית סטארטאפ סיטי גליל בקריית שמונה, אומר כי "יש כאלה שרק נגיד להם לחזור לצפון - והם מחר חוזרים" ● כדי לסייע להם, וגם להחזיר את אלה שעברו, "צריך תמריצים, כמו הנחה במס חברות, סיוע בשכר ועזרה לבני הזוג למצוא עבודה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רמי לוי חושף לראשונה את תוצאות גוד פארם, שיכון ובינוי מסיימת את הרבעון בהפסד

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • דוראל סיכמה את הרבעון עם רווח של 120 מיליון שקל לעומת הפסד ברבעון הקודם ● מספנות ישראל מתאוששת מהשלכות המלחמה ומציגה רווח של כ-17.9 מיליון שקל ברבעון ● שיכון ובינוי מדווחת על התאוששות בסקטורים המרכזיים, אך הרבעון השלישי הסתיים בהפסד ● רמי לוי סיכמה את הרבעון עם גידול של כ-70% ברווח הנקי ● והרווח של חברת הביטוח איילון רשם גידול של פי 6 מהרבעון המקביל

שפל של שלוש שנים בכלל גיוסי הכספים לסטארטאפים ישראליים / איור: גיל ג'יבלי

האם המשקיעים הזרים יחזרו להייטק הישראלי?

מדוח שפרסם מכון המחקר Rise Israel לציון שנה לפרוץ המלחמה עולה כי כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים, וכי מספר החברות המגייסות קטן בהדרגה ● גם מספר המשקיעים בהייטק הישראלי הולך ופוחת במידה דרמטית מאז תחילת שנת 2022, כמו גם קצב האקזיטים וההנפקות ● האם ההסכם בלבנון יהווה נקודת מפנה?

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב, מכריז על הפסקת האש אמש / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

ארה"ב צפויה לאשר מכירת נשק בשווי 680 מיליון דולר לישראל

נתניהו החליט: ישראל תערער לבית הדין הבין-לאומי בהאג על צווי המעצר • שינוי במדיניות העורף: החל ממחר ייפתחו כלל מוסדות החינוך בגולן • בין אמצעי הלחימה שצה"ל ושב"כ סיכלו: רקטות, פצמ"רים ומטעני כלימגור • צה"ל התייחס לתקיפה הנרחבת של המפעל הסודי, כפי שפורסם לראשונה ב-N12 • הבוקר: תושבי דרום לבנון החלו לחזור לבתיהם, פקקי ענק תועדו • כל העדכונים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל תערער נגד הוצאת צווי המעצר בבית הדין בהאג

לדברי לשכת ראש הממשלה, "הודעת הערעור של ישראל חושפת בפירוט עד כמה ההחלטה על הוצאת צווי המעצר הייתה מופרכת וחסרת-בסיס" ● בהודעת בית הדין על הוצאת צווי המעצר ב-21 בנובמבר נכתב כי "קיים יסוד סביר להאמין שנתניהו וגלנט מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; ירידות חדות במניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 ירד ב-1.3% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח ● מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה ● וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

לשכת רואי החשבון למנהל רשות המסים: לאן נעלם נוהל גילוי מרצון?

במאי האחרון הודיע מנהל רשות המסים כי " בתוך מספר ימים" יפורסם נוהל גילוי מרצון חדש שיפנה במיוחד לזירת הקריפטו, ואולם החודשים נקפו, ונוהל חדש לא פורסם ● במכתב ששיגר יו"ר מרחב ת"א בלשכת רואי החשבון למנהל רשות המסים, הוא טוען כי "יש לאפשר לכל מי שפעלו בשוק הקריפטו לדווח על ההכנסות 'הנכונות' שהיו להם מפעילותם"

איתן אלדר / צילום: תמר מצפי

פעיל שוק ההון איתן אלדר נתבע להשיב מניות אמו: "ניצל את מצבה"

במסגרת הסכסוך בחברה המשפחתית אוטוגלס, אחייניו של איתן אלדר תבעו לבטל העברת מניות אמו המנוחה בקבוצה, בטענה לעושק והשפעה לא הוגנת ● אלדר: "המתינו לפטירתה כדי לטעון נגדה"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים תימכר לארבע עונות בכ-51 מיליון שקל

סוכנות הפיננסים, שחובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, גיבשה הסדר חוב הכולל את מכירת הפעילות לסוכנות הביטוח שבבעלות אי.בי.אי ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

חיילי צה''ל בגבול לבנון לצד דגל ישראל / צילום: ap, Leo Correa

המשקיעים צפו את הסכם הפסקת האש והקפיצו את הבורסה בהתאם, האם יש עוד מקום לעליות?

בעוד שמדד הדגל האמריקאי עלה ברבעון האחרון בכ־6%, הביצועים של הבורסה המקומית טובים בהרבה ● הסיבה העיקרית: חזרת משקיעים זרים וירידה בפרמיית הסיכון שהתרחשה לקראת הפסקת האש ● מנהלי השקעות חלוקים בנוגע לשאלה מה יקרה ביום שאחרי

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

מניית רשת המלונות זינקה פי 7 מהקורונה: רבעון שיא לפתאל

רשת המלונות נהנתה מעלייה בכל מדדי הפעילות, ומציגה רווח רבעוני של 345 מיליון שקל ● נסקה לשווי של 8.6 מיליארד שקל, שיותר ממחציתו מוחזק בידי בעל השליטה דוד פתאל

השופט בדימוס משה דרורי / צילום: לשכת עורכי דין

מכה לקרעי: יו"ר ועדת האיתור למועצת תאגיד השידור, משה דרורי, התפטר מתפקידו

התפטרותו של דרורי באה לאחר החלטת בג"ץ להקפיא את סמכויותיו כיו"ר הוועדה לפחות עד לדיון חדש בבג"ץ ב-6 בינואר ● כעת, עם התפטרותו של דרורי, יעבור זמן רב עד שניתן יהיה להחזיר את מועצת התאגיד לפעילות