גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשקעה של 150 מיליון שקל: נתניהו יקים מטה AI במשרדו, רק שזה גוף שכבר קיים

במשרד רה"מ יודיעו השבוע על הקמת מטה חדש תחתיו, שירכז את הפעילות בתחום הבינה המלאכותית ● זאת, על אף שכבר פועלת מנהלת בתחום תחת רשות החדשנות ● לגלובס נודע כי ביוזמת שר האוצר, שוריינו בתקציב 150 מיליון שקל לנושא ו־700 מיליון שקל לענף ההייטק

בנימין נתניהו. יקים מטה AI במשרדו למרות שכבר יש גוף כזה / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בנימין נתניהו. יקים מטה AI במשרדו למרות שכבר יש גוף כזה / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחת הדרמות הבלתי־מדוברות בליל אישור התקציב בממשלה נרשמה לא במאבקים של משרד האוצר מול השרים - אלא בתוך האוצר. בשעת לילה מאוחרת ישב שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשיחה מתוחה עם בכירי אגף התקציבים במשרדו. לפי אחת הגרסאות, אנשי המקצוע התנגדו להיקף התוספות שביקש סמוטריץ' להכניס לתקציב בהשקעה בהייטק ובבינה מלאכותית.

הסיוע הצבאי מארה"ב מהווה 60% מהוצאות הביטחון. מה יקרה לו אחרי הבחירות?
פרשה ביטחונית חדשה: מתנהלת חקירה הנוגעת לאירועי תחילת המלחמה

בניסיון להתכנס למסגרות הגירעון, באגף התקציבים ניסו לשכנע את סמוטריץ' שענף הטכנלוגיה לא זקוק להגדלות הסיוע, בשעה שיתר התקציב עומד בסימן קיצוצים וגזירות בצל המלחמה - ובטח שלא בתוכנית נפרדת ממנהלת הבינה המלאכותית שפועלת בלאו הכי ברשות החדשנות ואף תוקצבה רק בספטמבר האחרון ב־500 מיליון שקל נוספים.

מנגד, באגף החשב הכללי באוצר הפצירו בסמוטריץ' לשחרר כספים להטמעת בינה מלאכותית במשרדי הממשלה. בסביבתו הקרובה ייעצו לשר להוסיף השקעות לכלל ענף ההייטק, כדי לשנות במשהו את תמונת המצב בתקציב שנעדר כמעט ממנועי צמיחה. כך, דווקא סמוטריץ', שעמד במוקד מחאות ההייטק בשנתיים האחרונות, הכריע לבסוף על שיריון במסגרת התקציב של 700 מיליון שקל לענף הייטק ו־150 מיליון שקל נוספים לבינה מלאכותית.

כעת נרשמים מאבקים סביב השאלה מי ינהל את ההשקעות החדשות ב־AI, או לפחות מי יקבל עליהן את הקרדיט. לגלובס נודע כי ביום חמישי מתוכננים במשרד ראש הממשלה להפיץ החלטה על הקמת מטה חדש תחתיו, שירכז את כל הפעילות הממשלתית בתחום הבינה המלאכותית. סמוטריץ' צפוי להסכים להקמתו רק אם בראש המטה בפועל תעמוד דמות ציבורית בולטת, שתיבחר מתוך ענף הטכנולוגיה.

 

"לבנות הכל מחדש"

באגף החשב הכללי באוצר מבצעים עבודת מטה שנועדה למפות את הצרכים בתחום ולבנות "תוכנית אסטרטגית לבינה מלאכותית" ממשלתית. יצויין כי לפחות שני שרים במשרד המדע עסקו בבניית תוכנית שכזו בשנים האחרונות: תוכנית מקיפה שהתוותה שרת המדע לשעבר אורית פרקש־הכהן ועדיין תקפה במידה רבה, ולאחר מכן תוכנית קצרה יותר שנוסחה על ידי מחליפה בתפקיד, אופיר אקוניס. המנהלת צפויה לקבל תקציבים נוספים מתוך ה־700 מיליון שקל הנוספים להייטק.

"במשרד האוצר מבקשים לבנות תוכנית לאומית אסטרטגית שכוללת היבטים של רגולציית AI, בניית תשתיות בתחום והטמעת הטכנולוגיה במערכת הבריאות, החינוך ובממשלה - אבל תוכנית כזו בדיוק כבר קיימת", אומר בכיר בתעשיית ההייטק. "יש כאן רצון למחוק את כל מה שנעשה עד כה ולבנות הכל מחדש, אחרי שנים של עבודת מטה ותכנון".

באוצר מתכוונים להזרים בשנה הקרובה 150 מיליון שקל לתקצוב של פרויקטים קצרי טווח של בינה מלאכותית שיעסקו בהסרה מהירה של חסמים בירוקרטיים לעסקים ולציבור. כמו כן, יושקעו במסגרת התקציב הקרוב עוד 700 מיליון שקל בענף ההייטק, בהתאם לצרכים שיוגדרו בהמשך. ככל הנראה, חלק בלתי מבוטל מהסכום הגדול יוקצה אף הוא לבינה מלאכותית. בין הפרויקטים הנשקלים לתקצוב מיידי: קיצור זמני המתנה לרישוי עסקים במערך הכבאות או הנפקת היתרים במנהל התכנון; מערכות לניהול וועדות רפואיות או ועדות תעסוקה; או מערכות לבדיקת שטרות יבוא עבור המכס.

את התקצוב ינהל החשכ"ל יחד עם מערך הדיגיטל במשרד הכלכלה ואגף התקציבים באוצר, ובתיאום עם ראש הממשלה, במנגנון שבו על כל שקל שיוציאו המשרדים ישקיע מטה הבינה המלאכותית סכום דומה.

ביקורת עניינית?

נכון להיום כאמור, פועלת מנהלת הבינה המלאכותית ברשות החדשנות - רשות סטטוטורית המשויכת למשרד המדע אך מתנהלת באופן עצמאי, לפי המתווה מתקופת פרקש־הכהן.

ראש המנהלת מטעם הרשות, זיו קציר, מרכז את המדיניות והתקצוב באמצעות פורום בין־משרדי המכונה "תל"מ" (הכולל את רשות החדשנות, מל"ג־ות"ת, מפא"ת, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומשרד האוצר) בשיתוף עם מערך הדיגיטל הלאומי.

ד''ר זיו קציר, ראש המנהלת לבינה מלאכותית ברשות החדשנות / צילום: כדיה לוי

באמצעות המנהלת הקיימת, התחייבה הממשלה להקצות מיליארד שקל סך הכל בשתי פעימות, החל מ־2022 ועד סיום הפעימה השנייה ב־2027 - סכום שבפריסה שנתית נחשב נמוך למדי בקנה מידה בינלאומי ומפוזר בין עיסוקים רבים, כגון תמיכה בפיתוח מודל שפה בעברית ובערבית, פיתוח מאגרי מידע רפואיים, הקמה של מחשב על, הקמת מכון מחקר עצמאי בתחום הבינה המלאכותית, ומחשוב משרדי הממשלה. מאז פרוץ המלחמה התמקדה המנהלת בתקצוב יותר פרויקטים ביטחוניים־טכנולוגים, גם ללא קשר ישיר לבינה מלאכותית.

במשרד ראש הממשלה ובאוצר מותחים ביקורת על מנהלת הבינה המלאכותית ברשות החדשנות בטענה שקצב פעילותה איטי ושהיא סובלת ממעמד פוליטי נחות בהיררכיה הממשלתית. מנגד, בענף הבינה המלאכותית נתפס המהלך כאירוע פוליטי שמטרתו לאפשר לנתניהו הזדמנות להתערב בנעשה בתחום, ולמתג את עצמו כמי שעוסק גם בענייני טכנולוגיה חשובים, כפי שבעבר קידם את הקמת מערך הסייבר במשרד ראש הממשלה והרבה לנאום על חשיבות תחום הסייבר בכנסים ואירועים.

יחד עם זאת, המבקרים מציינים כי מערך הסייבר איננו עוסק בקידום ופיתוח תעשיית הסייבר הישראלית - שפעילה בישראל עוד משנות התשעים - אלא בהגנה על תשתיות ממשלתיות מפני מתקפות.

במקום ה־20 בעולם

בניגוד למערך הסייבר, בין מטרותיה של מנהלת הבינה המלאכותית גם קידום התעשייה הישראלית בתחום שבו היא נתפסת כנחותה ביחס למדינות המערב, ואפילו למדינות קרובות יותר כמו איחוד האמירויות, סעודיה וסינגפור. מעמדה של ישראל בדירוגים הבינלאומיים הנחשבים ממשיך להידרדר בכל שנה בשל מחסור ברגולציה מתאימה, תכנון קצר טווח ועיכוב גדול בבניית תשתיות חיוניות כמו מחשב על ומעבדות מתקדמות באקדמיה.

במחקר שפורסם על ידי מכון טורטויס מדיה עולה כי ישראל הידרדרה מהמקום החמישי בעולם במדדי הבינה המלאכותית החשובים ב־2021 למקום התשיעי השנה. לפי דירוג של AIPRM, המשווה בין מדיניות הבינה המלאכותית הממשלתית של מדינות שונות, ממוקמת ישראל במקום ה־20 בין פרו לאסטוניה, כאשר היא המדינה היחידה מבין 30 הראשונות בה נטען כי היא חסרה באסטרטגיה לאומית.

היוזמה של ראש הממשלה זוכה לתמיכת מערך הדיגיטל, חטיבה במשרד הכלכלה שעוסקת בניהול פרויקטי מחשוב ממשלתיים ותפחה בשנים האחרונות למימדים גדולים - היא מעסיקה כיום כ־800 עובדים.

בתוכנית הבינה המלאכותית הקיימת המערך מקבל מקום שולי יותר, השקעה של 150 מיליון שקל בלבד לשלוש שנים, וכעת בטוחים בכירים בענף המחשוב כי המערך יוכל לקבל תקציבים רבים יותר. מערך הדיגיטל הקים ללא תקציבי התוכנית את מרכז האלגוריתמים, המאפשר למפתחי בינה מלאכותית מכל משרדי הממשלה לחלוק טכנולוגיות מתקדמות.

בכירים רבים בענף ההייטק מברכים על כך שראש הממשלה מתכוון להעלות בסדר העדיפויות שלו את תחום הבינה המלאכותית, אך מטילים ספק ביכולתו וביכולת משרד הממשלה להציב תקציב רב־שנתי כחלק מתכנית חומש ארוכת טווח, כפי שהדבר נעשה, למשל, במדינות כמו סינגפור ואיחוד האמירויות. בינתיים, גם במנהלת הבינה המלאכותית הקיימת לא מתכוונים להפסיק את העבודה: כבר שם מגבשים את מה שמכונה "הפעימה השלישית" של התוכנית, שייתכן מאוד כי תתוקצב כבר בסיוע המטה החדש.

עוד כתבות

מטוס B-52 של צבא ארה''ב / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

אזהרה לאיראן: הכוחות החדשים שארה"ב שלחה למזרח התיכון

במטרה לנסות ולהרתיע את איראן מביצוע מתקפת טילים שלישית נגד ישראל, פרסה השבוע ארה"ב במזרח התיכון מפציצים אסטרטגיים מדגם B-52, כשאליהם התווספה טייסת F-15 ● האמצעים הללו מתווספים לכוחות רבים שמציבה ארה"ב באזור, כולל סוללת THAAD הנמצאים כבר בישראל

קמפיין מכבי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

קופות החולים משתלטות על הברייק: מכבי הכי זכורה, מאוחדת הכי אהובה

הפרסומת של קופת חולים נוספת, כללית, מתמקמת במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שלוש הקופות יחד השקיעו השבוע כ–5 מיליון שקל - לקראת מועד מעבר המבוטחים בין קופות

ענבל אור / צילום: שלומי יוסף

אחרי שלא התייצבה להכרעת הדין: המשטרה עצרה את ענבל אור

שנתיים וחצי אחרי שהחלו הדיונים בתיק, בית המשפט השלום היה צפוי למסור היום את פסק הדין בפרשת ענבל אור, אך לאחר שלא התייצבה לדיון, הוצא צו הבאה נגדה • נגד אור עומדים 15 אישומים בגין מרמה בנסיבות מחמירות ועבירות מס • אור תובא מחר בבוקר לבית המשפט להשמעת הכרעת הדין

קאסט האיחוד של ''הכבש השישה–עשר''. נצחי / צילום: גיא כושי ויריב פיין

על "הכבש השישה־עשר", שחוזר לחיינו בלי שאף פעם באמת עזב

כמעט חמישה עשורים אחרי שיצא, הקאסט המיתולוגי של הכבש השישה–עשר חוזר לבמה כדי להחיות את הקלאסיקות המוזיקליות ● עם המוזיקה שלא נרתעת מלהשתעשע עם מקצבים, וטקסטים שהומור מריר–מתוק שזור לאורכם ולרוחבם, הכבש השישה–עשר היה ונותר מוצג תרבותי שמכיר במורכבות של חוויית הילדות 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן

ג'יי.פי מורגן חותך את תחזיות הצמיחה של ישראל

הסיבה המרכזית להורדת התחזית היא "היחלשות הפעילות הכלכלית וחששות חדשים לצמיחה העולמית" ● למרות התחזית העגומה, בג'יי.פי מורגן מציינים כי חלק מהנתונים עשויים להיות מוגזמים: "אנו נוטים להמעיט בחשיבות נתוני הצמיחה השוטפים כשאנו חוששים שהם מכילים המון רעשי רקע"

יירוטים של טילים שנורו מלבנון לישראל / צילום: ap, Baz Ratner

חמש רקטות נורו מלבנון לעבר גוש דן, אזור השרון והקריות

רס"ר (במיל') גיא שבתאי מת מפצעיו אחרי שנפצע אנוש בלבנון • שר הביטחון ישראל כ"ץ בטקס החילופים עם גלנט: "השבת החטופים בראש סדר העדיפויות" • עשרות ישראלים הותקפו באמסטרדם, כל מנותקי הקשר נמצאו והפצועים שוחררו מבית החולים • כל העדכונים

המערכת של חברת ''פטאשקה'' האוקראינית לוכדת רחפן רוסי / צילום: מתוך טוויטר

בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה

משרד הביטחון רכש 25 מטוסי קרב מחברת בואינג ב-5.2 מיליארד דולר ● חברה אוקראינית הציגה מערכת פרי פיתוחה לרחפנים שמשימתם ללכוד את רחפני האויב הרוסיים ● פולין עומדת לרכוש יותר מ־100 משגרי טילים לפי מתווה שסוכם עם ארה"ב ● המספנות בטורקיה עובדות על ספינת טילים מהירה עבור הצי של אינדונזיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ענבל אור. הורשעה בהעלמת מס בסכום של 10 מיליון שקל / צילום: יוסי כהן

לאחר שנעצרה: ענבל אור הורשעה במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות מס. איזה עונש צפוי לה?

בית משפט השלום הרשיע את יזמית הנדל"ן ענבל אור במרמה בנסיבות מחמירות ובהעלמת מס בסכום של 10 מיליון שקל ● השופטת: "ניהול הליך זה היה חריג. היא סירבה להיות מיוצגת, ושבה על סירובה לאורך המשפט" ● בזמן הקראת הכרעת הדין אור צעקה והפריעה לשופטת: "שקר! מי זאת מדינת ישראל? יש פה ארגון פשע"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Nikhinson

דיווח: משרד המשפטים האמריקאי פועל לבטל את התיקים נגד טראמפ

התובע המיוחד שמונה כדי לחקור את מאמציהם של טראמפ ובני בריתו להפוך את תוצאות בחירות 2020, כמו גם את החזקתו הבלתי חוקית לכאורה במסמכים מסווגים, בוחן דרכים לסיים במהירות את ההליכים המשפטיים נגד הנשיא הנבחר של ארה"ב, כך לפי דיווח ב־ ABC News ● לצד זאת המשפטים נגד טרמפ בבתי משפט מדינתיים יימשכו

ארנון גיצלטר / צילום: תמר מצפי

עורך הדין שילם 3.5 מיליון דולר על מרמה ותבע את הביטוח. מה קבע בית המשפט?

עורך הדין ארנון גיצלטר דרש שהביטוח יכסה את התשלום בו חויב בפרשה משפטית ● ביהמ"ש קבע: הפוליסה אינה חלה, שכן לא מדובר היה במקרה של רשלנות אלא במרמה ● כעת הוא יצטרך לשלם לחברות הביטוח כ-100 אלף שקלים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר. הצהיר בעבר כי יהיה דיקטטור ''רק ביום הראשון'' של כהונתו השנייה / צילום: Reuters, Marco Bello

לאמריקאים נמאס, אז הם החזירו את "האיש היחיד שמבין אותנו"

"אלוהים השאיר אותי בחיים כדי למלא משימה", הכריז דונלד טראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו. בעיני עצמו ובעיני הרבה מחסידיו, חזרתו לשלטון היא אפוא ביטוי של רצון האל, היא שוות ערך של החזרת מלך מודח אל כיסאו ● אפשר לטעון, שהאמריקאים חרדים פחות לדמוקרטיה שלהם מקודמיהם או מקודמי־קודמיהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; מובילאיי זינקה ב-7%, טראמפ מדיה צללה ב-22%

נאסד"ק עלה ב-1.5% ● הפדרל ריזרב הוריד את הריבית בארה"ב בשיעור של 0.25% ● עונת הדוחות: מודרנה, ויסטרה וחברות השבבים קוואלקום, נובה ו-Arm עקפו את הציפיות, הרשי איכזבה ● מאץ', חברת האם של טינדר איבדה כ-10 מיליון משתמשים ● בריטניה ושבדיה הורידו היום את הריבית ● אנבידיה תחל להיסחר ממחר במדד דאו ג'ונס על חשבון אינטל

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

המומחה שמזהיר: זה יהיה רגע האמת של המעבר ההמוני ל-S&P

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי חברות קטנות ובנקים יהיו המרוויחים הגדולים מהקאמבק של טראמפ ● בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס הוא מסביר למה הנשיא החדש־ישן לא יניע את הראלי בוול סטריט לאורך זמן, מודה שבורסת ת"א היא "שוק מועד לטלטלות", ומשוכנע שטרנד ה־S&P 500 יעמוד למבחן בקרוב ● וגם: למה לא כדאי לכם לחקות את באפט?

כוחות צה''ל בג'באליה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב: שיירת סיוע נכנסה היום לבית חאנון, לראשונה אחרי שבועות

כ-50 רקטות שוגרו לאזור חיפה, הקריות והגליל העליון • רסיסים פגעו במבנה בקריית ים, לא דווח על נפגעים • גלנט למשפחות חטופים: אין שום סיבה לא לעשות עסקה, בשלו התנאים הביטחוניים • שר הביטחון הנכנס כץ נפגש עם הרמטכ"ל הלוי • מוקדם יותר: נזק נגרם לגן ילדים מנפילה בכפר מסריק • עדכונים שוטפים

מתקפת הביפרים בלבנון, בספטמבר / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

מתקפת ביפרים אבל הפוך. האם גם ישראל חשופה?

מתקפת הביפרים נגד חיזבאללה עוררה בישראל חרדה מכך שגורמי טרור יפעלו גם הם באסטרטגיה דומה ● בשנים האחרונות רכשו גופי ביטחון ציוד אלקטרוני סיני בהיקפים, מה שהופך אותם לפגיעים וחשופים לפרצות ● לפי מומחים, אין פתרון קסם לבעיה, אבל כך ניתן לנסות ולהתגונן

דנה עזריאלי, יו''ר קבוצת עזריאלי / צילום: אריק סולטן

הפער בין דוד לדנה עזריאלי הוא שיעור במומחיות, פיזור סיכונים ונדל"ן

מלך הקניונים דוד עזריאלי התעקש לדבוק במה שהוא מבין, ושמר מרחק משוק הדיור ● הבת שלו כבשה מאז פטירתו כל תחום נדל"ני אפשרי - וכעת גם מגורים למכירה ● ושוב המדינה נכשלת בניסיון לחנך את השוק שחיים בשכירות יכולים להיות אלטרנטיבה אמיתית

מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

החל מ-120 אלף שקל: מבול של רכבים חדשים בדרך לישראל. קבלו טעימה

עליית המיסוי החדה על רכבים חשמליים, שצפויה בינואר 2025, תביא לארץ, עוד לפני סוף השנה, גל של דגמים סיניים חדשים מכל הפלחים ● אלו כמה דגמים בולטים שיגיעו לישראל בזמן הקרוב ● השבוע בענף הרכב

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הרפורמה שתאפשר לעסקים זעירים לא לדווח למס הכנסה

הרפורמה במס הכנסה נכנסת לתוקף: עסקים עם מחזור שנתי של עד 120 אלף שקל יקבלו פטור אוטומטי ממס על 30% מההכנסות, והנטל הבירוקרטי יצומצם משמעותית ● איך נרשמים כ"עסק זעיר", מי זכאי להכרה זו, והאם היא רלוונטית גם מול ביטוח לאומי? גלובס עושה סדר

מרצדס E300e פלאג אין / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש סטטוס נחשק, טכנולוגיה עילית והמחיר בהתאם

הדור החדש של ה-E קלאס לבית מרצדס ממשיך לספק את הסטטוס הנחשק לצד טכנולוגיה עילית ויכולות דינמיות מרשימות. המחיר בהתאם

מימין: ג'יי ברגר, מנהל השקעות במשרד הישראלי, ג'ורג' ווקר, יו''ר ומנכ''ל נויברגר ברמן ודריה אוצ'ניק, מנהלת המשרד הישראלי / צילום: יח''צ

עם מי נפגש מנכ"ל נויברגר ברמן בביקור בישראל

ג'ורג' ווקר הגיע השבוע לארץ, וציין כי "מעורר השראה לראות את החוזק והעמידות של לקוחותינו בישראל" ● המינויים החדשים של בכירי התאגיד לשעבר, והפרס שקיבל משרד האדריכלים ברנוביץ + קרוננברג על עיצוב דירה של 47 מ"ר בלבד בתל אביב ● אירועים ומינויים