גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכרזה על אל על כמונופול היא בזבוז המשאבים הכי גדול של רשות התחרות"

שיחה עם אוריאל סיטרואן, סגן בכיר לממונה על התחרות ● על הפתרונות שצריך לנקוט מול אל על להורדת המחירים המופרזים, הקנסות שהוטלו על בכירי שטראוס והפספוס הגדול של הרשות מלפני 12 שנה

הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם אוריאל סיטרואן / צילום: אביגיל פפרנו באר
הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם אוריאל סיטרואן / צילום: אביגיל פפרנו באר

 

אוריאל סיטרואן, אל על מתפקדת כמונופול דה פקטו בקווים לארה"ב, בתקופות מסוימות גם לאירופה. המחירים גבוהים ורווחי החברה בשיא. למה לא להכריז עליה כמונופול?
"התסכול מולם מובן, אבל אני רוצה להתחיל דווקא מהכלכלה. כמות הטיסות של אל על מוגבלת. ההיצע ירד כי חברות ביטלו טיסות, ועכשיו צריך להחליט מי עולה על הטיסה. במצב שבו יש היצע מוגבל וביקוש גדול, המנגנון הכלכלי הכי טוב הוא לאפשר לכל אחד לשלם את 'התועלת שלו' עבור הטיסה. נניח אדם שקרוב משפחתו נפטר וצריך לעלות על טיסה כדי להספיק להלוויה - הוא יהיה מוכן לשלם הרבה יותר מסטודנט בחופשה.

"אם במצבים כאלה מתערבים במחיר, למשל מחייבים את אל על לגבות מחיר מקסימלי כפי שנעשה בכמה יעדים, אז המנגנון היעיל של הקצאת המשאבים נפגע. ואז יכול להיות שדווקא מי שיש לו יותר זמן פנוי - הוא זה שיושב על האינטרנט ומצליח להשיג כרטיס ראשון, ולא מי שהטיסה הזאת שווה לו יותר".

הצוללת | "הסאבטקסט בהסכם בין גוגל לאפל הוא: אל תתחרי בי, אני משלמת לך על זה"
הצוללת | זה מה שאינטל צריכה לעשות כדי לצאת מהבור - ולהציל את העולם המערבי  

עדיין, המחירים אסטרונומיים. אילו פתרונות יכולים להיות לבעיה הזאת?
"בהסכמים של האוצר מול אל על בתקופת הקורונה צריך היה לעגן סעיף שלפיו היום החברה מקבלת עזרה ובעתיד היא תצטרך להחזיר מהרווחים שלה.

"כמו כן, צריך לבדוק מה אפשר לעשות כדי להגדיל היצע מצד חברות התעופה הזרות. אם זה עניין ביטוחי (למשל, מחירי הביטוח שנגבים מחברות זרות גבוהים ולא משתלמים - ה"ו, ד"מ), אז המדינה יכולה להיכנס לנעלי חברות הביטוח. צריך לנסות להגדיל את ההיצע כמה שאפשר".

במציאות שבה יש עוד ועוד מתקפות איראניות, החברות הזרות לא באות. יש מקרים שבהם קשה להגדיל היצע.
"אז אפשר לשקול התערבות במחיר, כמו הגבלת המחיר לארבעה יעדים, אבל זה חייב להיות לזמן מוגבל. הבדיקה ברשות מול אל על היא לעניין השאלה אם גבתה מחיר מופרז, או במילים פשוטות אם היא ניצלה את הסיטואציה כדי להעלות מחירים בצורה 'חזירית'. זו בדיקה מורכבת, ואם מתברר שאכן היה דבר כזה, מטילים קנסות בדיעבד. אין פתרון מיידי. מי שחושב שכן - זה מייצג פער בציפיות בין סמכויות הרשות לבין היכולת שלה".

ביוני 2023 הכרזתם על חברת ויסוצקי כעל מונופול, לראשונה זה 20 שנה. זה היה מקרה חריג. למה אתם ממעטים לעשות זאת?
"ויסוצקי היה מקרה ייחודי. חוק המזון, להגברת התחרותיות בענף, לא חל על חברות עם מחזור נמוך מ-300 מיליון שקל, כמו ויסוצקי, אלא אם כן החברה מוגדרת כמונופול. זו הסיבה שעשינו זאת.

"יש אנשים שאני מעריך, כמו הממונה לשעבר על התחרות עו"ד דרור שטרום, שאמרו שהפתרון לבעיה באל על הוא להכריז עליה כעל מונופול, אפילו אם מדובר בהגדרה זמנית, לחודש. אין אמירה שמקוממת אותי יותר, כי היא זורה חול בעיני הציבור. כשחברה היא מונופול, חלות עליה החובות של מונופול, בין שמכריזים עליה ככזו ובין שלא.

"ישראל היא המדינה היחידה בעולם שעושה שימוש בכלי הזה, של הכרזות מונופול, ולא סתם. מבחינה כלכלית אין משהו שגוי יותר".

באיזה מובן בדיוק?
"הרי אם חברה היא מונופול לחודש, ואז מסתיימת המלחמה, והיא פונה אלינו כדי שנעדכן את הסטטוס שלה, אני אצטרך להושיב ארבעה כלכלנים שיערכו בדיקות בנוגע לשוק. הם יצטרכו לבדוק מהי הגדרת השוק ומה קרה לשוק לאורך הזמן, והשינויים הם דינמיים. גם אנשים שאמרו 'תכריזו על אל על כמונופול' הם יודעים שזה בזבוז המשאבים הכי גדול של הרשות".

בראיון לגלובס שטרום דיבר על אנשים שירצו לתבוע חברות כמו אל על באופן ייצוגי ולא יוכלו לעשות זאת אם לא תהיה הכרזת מונופול.
"בתובענה ייצוגית היכולת להוכיח כוח שוק במונופול היא החלק הפשוט יותר בתיק. מה שדורש את עיקר השקעת המאמצים הוא הצורך להראות שהמחיר שאל על גבתה, למשל, הוא מופרז, וזו בדיקה מורכבת".

מנגד, ברגע שחברות יודעות שאין מקל בדמות הכרזת מונופול שמרחף מעל ראשן, אז הן אומרות "יאללה, נשתלט על השוק".
"המקל מרחף מעל ראשן כי הרשות יכולה להתערב. יש עשרות חברות בישראל שהן בגדר מונופול, ואם הן מובילות מהלכים שפוגעים בתחרות - הרשות פועלת נגדן. עשינו את זה בזמנו מול נמל אשדוד, כי היו שם הסכמים אסורים עם יבואני הרכב במטרה לדחוק את נמל חיפה מהשוק; עשינו זאת גם מול בזק, חברת החשמל וקוקה קולה.

"במקומות שבהם מונופול מנצל את מעמדו לרעה - בין שהוא מוכרז ובין שאינו מוכרז, אנחנו פועלים".

ובסוף אתם נבחנים במספר המונופולים שהכרזתם. כמה זה מתסכל?
"זה מאוד מתסכל, כי קשה להסביר לציבור וגם לגופים כמו מבקר המדינה שהכרזת מונופולים זה הדבר הכי שגוי שיש. קל לי להגיד את זה, כי אני עוזב את הרשות".

 

"מי שיפגע בתחרות - ייקנס"

בשבוע שעבר נודע על החלטתכם לקנוס את חברת שטראוס ב-111 מיליון שקל בגלל הפרה של חוקי התחרות ב-2021, הקנס הגבוה ביותר בחוק. שטראוס ומשק ויילר רצו להתמזג והחלו במהלכים בכיוון, אך עשו זאת עוד לפני קבלת אישור למיזוג. תסביר מה קרה שם.
"משק ויילר מייצר טופו ועשה ניסיונות להיכנס לתחום תחליפי החלב שתנובה שולטת בו. באותו המועד גם שטראוס עשתה מאמצים להיכנס לשוק הזה ונוצר מרוץ ביניהן כי יש משמעות גדולה למי נכנס ראשון.

"שטראוס וויילר עשו ביניהן הסכם למיזוג והתחילו לממש אותו עוד לפני שקיבלו אישור מהממונה, מה שמכונה Gun Jump. הקנס היה גבוה בגלל המחזורים הגבוהים של שטראוס, וגם כי זה היה מיזוג שפגע בתחרות".

אולי קנסות לא מספיקים ונדרש גם הליך פלילי?
"אם היינו מגלים שהייתה פה כוונת מכוון, למשל חברה אחת משלמת לאחרת כסף כדי לא להיכנס לשוק והן מציגות מראית עין של מיזוג כדי לטשטש עקבות - זה היה הולך לפלילים. זה לא המקרה כאן".

יש הטוענים שהקנסות לא מדגדגים לחברת ענק כמו שטראוס.
"זה לא נכון. הקנס מאוד מרתיע. ראיתי את שטראוס - הם לא לקחו את העניין בקלות. הטלנו קנסות אישיים לנושאי משרה, של 600 אלף שקל לכל אחד. שטראוס לא יכולה לפצות אותם על זה. המיתוג של החברה ושל אותם בכירים נפגע גם הוא".

בסוף הקנס שהוטל על שטראוס עלול להיות מגולגל לצרכנים.
"אני לא חושב שאפשר לגלגל את הקנס באופן הזה. הם גובים כבר כעת את המקסימום שהם יכולים".

הרשות מגינה על הצרכנים

יש מיזוג שאתה מצטער שלא אישרת?
"יש מקרה צורם שמוזכר אצלנו והוא הסירוב של הרשות מלפני כ-12 שנה לאשר את רכישת מלון הנסיכה בידי ישרוטל, מחשש שייווצר דואפול באילת. עד היום זה מלון רפאים. לא מובן איך הנכס הזה פשוט הוזנח.

כשיש דילמה, הרשות הולכת יותר לכיוון ההגנה על הצרכנים כי השווקים ריכוזיים. אנחנו צריכים לתת על זה את הדעת, כי ברגע שמאשרים מיזוג, אי אפשר להפריד את רכיבי החביתה. זהו, הביצים מעורבבות ואין דרך חזרה".

יש דוגמה הפוכה - מיזוג שאישרת והיום אתה תופס את הראש ואומר 'מה עשינו'?
"יש מיזוגים שאושרו בעבר ואולי היום לא היו מאושרים, כמו הרכישה של מטרנה בידי אסם בשנת 2009. אישרנו את המיזוג כי לנסטלה, הבעלים של אסם, היו מוצרים משלה בענף התמ"ל, אבל ללא אישור כשרות. הרציונל היה שלא סביר שהיא תשקיע משאבים כספיים ב'לגייר' את אותם מוצרים ולהכניס אותם לשוק כאן. היום היינו מסתכלים על הרכישה הזאת באופן יותר נוקשה. בענף ריכוזי כמו התמ"ל לא היינו בונים על זה שנסטלה לא 'תגייר' את המוצר שלה, ומתוקף כך נותנים אישור. אולי דווקא ההסתכלות ההפוכה היא הנכונה יותר: לולא המיזוג, נסטלה הייתה יכולה להביא לכאן מוצרים נוספים ולהגדיל את התחרות".

הסירוב למיזוג ישראכרט

בכובעך כממלא מקום הממונה סירבת לאשר בתחילת השנה את הרכישה של ישראכרט בידי הראל. כעת עומדת על הפרק רכישה של ישראכרט בידי מנורה, שטעונה את אישורכם. מה היה הרציונל בסירוב למיזוג הקודם?
"מקרה הראל-ישראכרט היה ייחודי, כי לרוב כשאנחנו בוחנים שווקים ההסתכלות היא על 'תחרות אופקית', שמשמעותה - יצרנים שמתחרים אחד בשני. הראל, כחברת ביטוח, וישראכרט, כחברת כרטיסי אשראי, הן לא חברות מתחרות ואין להן מוצרים מתחרים. חששנו שהמידע של ישראכרט ישמש את הראל בביטוחי בריאות באופן שידחוק מתחרים מהשוק. לישראכרט יש מידע אינסופי עלינו. על בסיס אלגוריתמים, אפשר לגזור ממנו את המחיר הנכון להציע ללקוחות עבור ביטוחי בריאות למשל, יכולת שאין לחברות אחרות".

כשבחנת את מיזוג ישראכרט-הראל, עד כמה זה היה מורכב לעמוד על הרגליים האחוריות בזמן שבנק ישראל ורשות שוק ההון היו דווקא בעד?
"זו הייתה הפעם הראשונה שלי כממונה בתיק. לייעץ לממונה זה יותר קל. לא הרגשתי שיש לחצים לא כשרים. אנשים מנסים לשכנע, ונקודת המבט של הרגולטורים האחרים שונה משלי. בסוף אתה לבד ואתה צריך להחליט, ובהחלטה רק טובת הציבור הייתה לנגד עיניי".

השופטת בדימוס איריס סורוקר שהתראיינה באחרונה ל"צוללת" על המונופול של גוגל אמרה שראוי שרשות התחרות תראה יותר אקטיביזם גם מול חברות הביג-טק, אף שאינן ישראליות. דעתך?
"אני מסכים, אנחנו נצטרך לטפל בזה. ההחלטה שלנו בסיפור של הראל-ישראכרט היא צעד בכיוון, שהרי הסירוב למיזוג התבסס על החשש מפני שימוש באלגוריתמים ושיתוף מידע. יש תיק שמתנהל כיום בארה"ב על חברה שסיפקה תוכנה למשכירי דירות, ודרך האלגוריתם שלה הם תיאמו מחירים. לגבי הביג-טק - כן, יש חשש לניצול מעמד. קשה להתחרות בחברות האלה כי יש אפקט רשת. אלה דברים שנלמדים ברשות התחרות כי העולם הולך לשם".

איפה התחרות כשהכול יקר?

לאורך השיחה דיברת על הפעלתנות של רשות התחרות, אבל בעיני הצרכן - יוקר המחיה משתולל, ולכן הוא שואל את עצמו: איפה התחרות?
"לפעמים אני הולך ל'על האש' עם חברים וכשאנשים שומעים שאני מרשות התחרות הם אומרים: 'איפה התחרות?' זה פער של תיאום ציפיות.

"הרי מה זה יוקר מחיה? הוא נגרם מהרבה סיבות, למשל גם משער החליפין, אם השקל התחזק או נחלש. רשות התחרות הוא גוף אכיפה עם סמכויות כמו מניעת מיזוגים שעלולים לפגוע בתחרות ולפעול נגד מונופולים שמנצלים את מעמדם לרע. יש לנו סמכויות רכות, שנוגעות יותר לידע המקצועי שלנו ולניסיון לשכנע קובעי מדיניות להסיר חסמים, כמו מכסים על פירות וירקות. אבל אין לנו סמכות להוריד את המכס".

לסיום, התפקיד הבא שלך הוא הכלכלן הראשי של התובעת הכללית בניו יורק. נשמע מסקרן. איך הגעת לזה?
"די במקרה. קולגה סיפרה לי שיש משרה פתוחה והגשתי מועמדות. יכולתי לעשות זאת כבעל אזרחות אמריקאית. עברתי שני ראיונות בזום והתקבלתי. זו תעודת כבוד לרשות התחרות הישראלית, כי בחו"ל תופסים אותנו כגוף מקצועי וחושבים שאנחנו עושים עבודה טובה.

"לתובעת הכללית בניו יורק יש סמכויות חקיקה נרחבות בכל מה שקשור להגנת הצרכן והגבלת תחרות, ולכן העובדה שהקמנו את המחלקה לרגולציה וחקיקה, שמכונה בקצרה 'שווקים' הייתה רלוונטית עבורם. שנית, עניינה אותם ההחלטה בעניין הראל-ישראכרט שנגעה לחשש מפני שיתוף מידע, כי זו החלטה חדשנית עם רלוונטיות לעולם שהוא יותר ויותר מוטה שיתופי מידע מבוססי אלגוריתמים".

מעו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על התחרות, נמסר בתגובה: "בניגוד לנאמר, קשה מאד לאזרח הקטן להוכיח כוח מונופוליסטי של חברה גדולה בבית משפט. לשם כך דרושים נתונים רבים על השוק שאינם בידיעת בית המשפט ולא ניתן להשיגם. בתי המשפט מקבלים פעמים רבות טענות ל'סודיות' של הנתבע המונופוליסט וכך זה הופך לקשה מאד עד בלתי אפשרי". לפי שטרום, בישראל יש כמות גדולה מאוד וחריגה לגמרי של מונופולים - 70 מונופולים מוכרזים, רבים שלא מוכרזים וביחד מדובר ביותר מ-100 תחומי פעילות כלכלית. לדבריו, "בכלכלה ריכוזית בהחלט נדרש הכלי של הכרזות על מונופול. בנוסף, בניגוד לישראל, בארה"ב בתי המשפט מחייבים חברות לחשוף נתונים רבים, מה שמקל על היכולת להוכיח נתח וכוח שוק (גם כאשר אין מנגנון של הכרזה על מונופולים, ה"ו). בישראל אין זה המצב וראינו זאת גם בתביעות עבר".

עוד כתבות

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

בית המשפט הכריע: נדב שובל ישאר מחוץ לחברה שהקים

בית המשפט המחוזי דחה את בקשת מייסד אופן ווב, נדב שובל, לבטל את פיטוריו מתפקיד המנכ"ל ● בפסק הדין כתב השופט אריאל צימרמן כי "דירקטוריון אופן ווב החליט שוב ושוב כי שובל לא ימשיך בתפקידו כמנכ"ל. לשובל אין זכות קנויה לשמש כמנכ"ל" ● מנדב שובל נמסר: "אנחנו לומדים את הפסיקה ושוקלים את כל האפשרויות החוקיות שעומדות לפנינו"

בקבוקי מי עדן / צילום: יח''צ מי עדן

טמפו חוברת לשותפים בהצעה לרכישת מי עדן

מכירות מי עדן מוערכות בכ-600 מיליון שקל בשנה והנתח שלה בשוק המבורקד עומד על כ-38% ● טמפו דיווחה כי התקשרה בהסכם עם שותפות נוספות שהגישו הצעה לרכישת 100% ממניות מי עדן במסגרת מכרז

קניות / צילום: איל יצהר

ימי הקניות של שופינג IL הקפיצו את מחזורי הקניות של השבוע החולף

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי שופינג IL ב-2024 היה רווחי יותר מזה של 2023, שחל בתחילת המלחמה

פאנל בהשתתפות רותם נחמני, טלי תובל ונוי קדם מדמון ובהנחיית שירלי קנטור / צילום: כדיה לוי

בין קמפיין דלתא, דרך בזק ועד קרן הרפתנים של תנובה: ההתגייסות של המותגים במלחמה

בפאנל שנערך היום בנושא "מותגים מתגייסים" בכנס אחריות עסקית של גלובס, נבחנה השאלה כיצד השיווק יכול לעשות אימפקט, וכיצד פעילות ה-ESG שהחברות מפתחות בשנים האחרונות סייעה בשנת המלחמה האחרונה לייצר פתרונות שיווקיים

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי

רכישת קרנות סל זרות, מסחר ישיר בארנק חם וקר או בחירה במניה הלוהטת בוול סטריט, שהיכתה אפילו את התשואה של הביטקוין עצמו ● כל הדרכים, וכן היתרונות והחסרונות שבלהיחשף לבהלת המטבע הדיגיטלי

כוחות צה''ל בהיערכות לכניסה לדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

השליח האמריקני לישראל ולבנון: "סיכוי לסגור הסכם בקרוב"

זיו בלפור בן ה-52 ושמעון נג'ם בן ה-54 הם ההרוגים מפגיעת הרקטה במחסן בנהריה • 3 רקטות נורו למרכז בשעות אחר הצהריים, 2 מהן יורטו • עם עין פצועה: הבכיר האיראני שנפגע מהביפר הצטלם לראשונה • מעבר כיסופים נפתח להעברת משאיות סיוע הומניטרי לרצועה • 4 לוחמי צה"ל נפלו בקרבות בצפון הרצועה • כל העדכונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הפנים משה ארבל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, איל יצהר, Shutterstock

המנגנון החדש בתקציב 2025: הרשויות יקבלו יד חופשית בהעלאת הארנונה

לפי חוק ההסדרים, שרי האוצר והפנים יקבעו מראש מסגרת כללית שתאפשר לרשויות להעלות את הארנונה לפי שיקול־דעתן ● כיום כל רשות מגישה בקשה חריגה שמאושרת בתהליך מורכב

אלי כהן, הליכוד / צילום: איל יצהר

כמה חרדים בגילי הגיוס נמצאים בעבודה? המספרים נחשפים לראשונה

השר אלי כהן אמר כי "55% בקרב המגזר החרדי תורתם אינה אומנותם, והמשמעות היא שתוך פחות מחמש שנים יותר מ־50% מהחרדים צריכים להתגייס". מה מקור המספר? ● המשרוקית של גלובס

החשכ''ל יהלי רוטנברג בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "לישראל יש מכפילי צמיחה גדולים. למרות המלחמה, היו אקזיטים בשווי של יותר מ-15 מיליארד דולר"

בכנס אחריות עסקית של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג מסביר איך ישראל מתקדמת מבחינת קיימות אנרגטית, כיצד המלחמה תשפיע על הצמיחה ועל ניהול החוב הלאומי, וכמה חברות הדירוג הוגנות איתנו: "צריך להקשיב להערות שלהן, יש להן פרספקטיבה, אבל חלקן לוקחות תרחישים קיצוניים מדי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח / לע''מ

הפרקליטות מתנגדת לדחיית עדות נתניהו: "נוגד את האינטרס הציבורי"

צוות ההגנה של נתניהו ביקש לדחות בחודשיים וחצי את עדותו הקבועה לתחילת דצמבר ● בבקשה נכתב כי מאז שהוחלט על מועד עדותו של רה"מ, התרחשו "שורת אירועים יוצאי דופן שהפכו את הכנתו למסירת עדות לבלתי אפשרית בסד הזמנים הנוכחי" ● הפרקליטות: "הטעמים המפורטים בבקשה הנוכחית כבר הונחו בפני בית משפט זה ונלקחו בחשבון בקביעת מועד פרשת ההגנה"

סוניה נסטסה, מנכ''לית נספרסו ישראל, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"לית נספרסו ישראל: "אם לא נעבוד להפחית את אחוזי פליטת הפחמן, לא יהיה לנו עתיד"

"כולנו ערים לכל-כך הרבה אתגרים שיש לנו, זה משהו שאי-אפשר להתעלם ממנו. מה שאנחנו צריכים היום זה לחשוב על העתיד ולהמשיך ולהשתפר תמיד" - כך אמרה מנכ"לית נספרסו ישראל, סוניה נסטסה, בכנס אחריות עסקית של גלובס ● לדבריה, "ראינו שהלקוחות שלנו בישראל ממחזרים, הם אוהבים להיות חלק מהמהלך הזה"

מיטל הרוש, סמנכ''לית, מנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות / צילום: גלובס

סמנכ"לית בנק מזרחי טפחות: "העשייה החברתית היא חלק מה-DNA שלנו"

במסגרת כנס אחריות עסקית של גלובס, מיטל הרוש, סמנכ"לית ומנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות, הסבירה כיצד הבנק הוביל עשייה חברתית מאז שפרצה המלחמה ● "המצפן הארגוני הפך לחובה לאומית"

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"

חברת התעופה ישראייר לגורמים בממשלה: על המדינה לשנות את חוק שירותי התעופה ולהתאימו למציאות הביטחונית המשתנה ● חברות תעופה זרות כבר דרשו את התיקון לחוק ● ברקע התיקון שיוכל לסייע להגביר את התחרות, אך עלול גם לפגוע בצרכנים, עומד גל של תביעות משפטיות נגד ישראייר, בעקבות ביטולי ושיבושי טיסות שנגרמו בשל המלחמה

בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?

הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות דחף את הביטקוין לשיא היסטורי של מעל 89 אלף דולר. בוול סטריט ובוול סטריט כבר מתמחרים את השיאים הבאים ● ובארץ? נתונים חדשים של בנק ישראל חושפים כמה ביטקוין מחזיקים הישראלים ואיפה ● וגם: מתי המוסדיים יצטרפו לשוק?

מו''לית גלובס אלונה בר-און, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס יפרסם בפעם השישית דוח אמון, שמחייב אותנו לבחון את עצמנו כל הזמן"

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, ציינה מו"ל גלובס כי "כשאני מדברת על גיוון, זה לא רק להגיד שחשוב לי גיוון, אלא לבחון האם אנחנו עצמנו משקפים את הגיוון הזה" ● בר און התייחסה גם לדוח האמון שצפוי להתפרסם בתחילת דצמבר: "עושים את זה כדי להשתפר ולתחום את הערכים שלנו כארגון"

מנכ''ל רפאל, יואב תורג'מן / צילום: סיון פרג'

מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

בדוח צוין בין היתר כי כמה מסמכי תחקור אירועי סייבר לא התייחסו להפקת לקחים נדרשת, וכי רפאל לא קבעה את התדירות לביצוע הסקרים ומבדקי החדירה הנדרשים ● אנגלמן: "לתעשיות הביטחונית אין פריבילגיה שלא ללכת על הצד המחמיר בהגנת סייבר" ● רפאל בתגובה: "כלל הפערים שצוינו בדוח קיבלו מענה"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית / צילום: כדיה לוי

ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

בכנס אחריות עסקית של גלובס הציג חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, את האתגרים והשינויים שעוברים על החברה הערבית בישראל ● בנוסף הוא ציין כי העובדים הערבים מתאפיינים בוותק ממוצע של 140% בהשוואה לעובדים הכלליים, וכי "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

רצף של 4 ימים ירוקים נשבר בוול סטריט; טסלה איבדה 6.1%

הירידות בוול סטריט התעמקו לקראת הנעילה: דאו ג'ונס איבד 0.9%, S&P 500 נחלש ב-0.3% ונאסד"ק רשם ירידה של 0.1% ● טסלה, שזינקה ביותר מ-30% מאז יום הבחירות לנשיאות ארה"ב, נפלה ב-6.1% ● מניית חברת המסחר המקוון שופיפיי זינקה לאחר שפרסמה דוחות חזקים לרבעון השלישי של 2024

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

האם אובר תשלם מחיר על שותפות נהגיה באירועי האלימות באמסטרדם?

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

אוניברסיטת תל־אביב / צילום: Shutterstock

התיקון בחוק על היטלי השבחה שעלול לעלות למוסדות ציבור מיליוני שקלים

חוק ההסדרים מבטל את הפטור שיש למוסדות ציבור במקרה של מכירת קרקע למטרת מגורים או מסחר כשהרווח משמש לטובת המוסד ● בין המוסדות שיפגעו: אוניברסיטאות וכנסיות