בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית (מקור ראשון, 01.11.24) / צילום: רפי קוץ
ההחמצה הגדולה של סקרי הבחירות בארה"ב עשויה לשמש תחמושת בידי מי שמבקש לקחת אותם בעירבון מוגבל. עמדה כזאת הציג שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבעצמו זוכה לאחרונה לסקרים לא מחמיאים. כשנשאל על כך במקור ראשון, סמוטריץ' הדגיש שמאז שהתחילה המלחמה הוא לא מתעסק בפוליטיקה, אך הוסיף טענה על מהימנותם של הסקרים: "סקרים לא שווים כלום. הם ניבאו לפרס ניצחון עשר פעמים, ולנתניהו אף פעם לא".
● המשרוקית | האם יש 90 אלף חרדים שאינם פטורים מגיוס?
● המשרוקית | האם רק 2%-3% מהאוכלוסייה משרתת במילואים?
● המשרוקית | באילו שיעורים החילונים מתגייסים? יותר ממה שגולדקנופף חושב
ככל הנראה, סמוטריץ' מתייחס לבחירות 1996 לכנסת ולראשות הממשלה, שנחרתו בזיכרון הקולקטיבי בעקבות הפער בין המדגמים שהציגו ניצחון לפרס, לתוצאות האמת שהעניקו את הניצחון לנתניהו. לא נחזור בבדיקה זו לימי פרס, אבל מעבר לאירוע הנקודתי הזה, סמוטריץ' טוען שיש כאן תופעה חוזרת: הסקרים אף פעם לא מציגים ניצחון של נתניהו. עד כמה זה נכון?
כדי לנסות להשיב על השאלה הזאת, בחנו את סקרי הבחירות האחרונים שפורסמו בכל מערכת בחירות. את המושג "ניצחון" הגדרנו כפי שנהוג בשיטת המשטר שלנו, וקבענו שנתניהו "ניצח" כשהוא הרכיב את הממשלה הנכנסת ועמד בראשה. בישראל, הדבר מחייב שהוא יזכה לתמיכת רוב חברי הכנסת. אם כן, נתניהו ייחשב מנצח בבחירות שבהן גוש המפלגות התומכות בו זכה ללפחות 61 מנדטים.
אחרי שכיהן כראש הממשלה בין השנים 1996־1999, נתניהו חזר לתפקיד רק ב־2009. מאז ועד היום נערכו בישראל שמונה מערכות בחירות. נתניהו עמד בראשות הממשלה לאחר ארבע מערכות בחירות שבהן גוש התומכות בו זכה לרוב, בשנים 2009, 2013, 2015 ו־2022.
בכמה מתוכן גם הסקרים העניקו רוב למחנה שתומך בנתניהו? מתברר שברובן. ב־2009, הסקרים העניקו לגוש נתניהו 63 מנדטים בממוצע - הישג שהיה אפילו גדול יותר ביחס לתוצאות האמת, אז גודל המחנה התסכם ב־61 (בפועל, הממשלה אז הייתה רחבה יותר וכללה מפלגות נוספות).
הסיפור חזר על עצמו בבחירות הבאות ב־2013: אז, "סקר הסקרים" של חדשות 2 (כיום 12) שאיגד 11 סקרים, העניק לגוש נתניהו 65 מנדטים. תוצאות האמת צימקו את מימדיו והעמידו אותו שוב על 61 (גם כאן הרכב הממשלה לבסוף היה שונה).
ב־2015 מחנה נתניהו (כולל ישראל ביתנו שהצטרפה לממשלה כשנה לאחר הקמתה) זכה לרוב יציב גם בסקרים (65 מנדטים) וגם בתוצאות האמת (67 מנדטים). אלא שכאן, יש לציין, הסקרים העניקו לרשימת הליכוד 21 מנדטים, רחוק מ־30 המנדטים שקיבל בסוף.
איפה כן הסקרים "פספסו" את הניצחון של נתניהו? דווקא במערכת הבחירות האחרונה, בנובמבר 2022. בבחירות, כידוע, גוש נתניהו קיבל 64 מנדטים. המצב בסקרים היה שונה. בבחינה של הסקרים האחרונים שפורסמו בשישה כלי תקשורת בולטים (ארבעת ערוצי טלוויזיה ושני עיתונים מודפסים) עולה שרק בשניים (ערוץ 14 וישראל היום) גוש נתניהו זכה לרוב (62 ו־61 בהתאמה). בארבעת הסקרים האחרים, המחנה עמד על 60 מנדטים.
מטעמו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דבריו של סמוטריץ' לא נכונים. מאז 2009, סקרי הבחירות הצביעו על רוב לגוש נתניהו ברוב מערכות הבחירות בהן הוא אכן זכה לכך. המקרה היחיד שבו מרבית הסקרים החמיצו רוב כזה היה במערכת הבחירות האחרונה ב־2022.
תחקיר: יובל אינהורן