ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי, עונה על שאלת השבוע
ענקיות הטכנולוגיה כמו מיקרוסופט ומטא הציגו בשבוע שעבר תוצאות מרשימות לרבעון השלישי של השנה וניפצו בזו אחר זו את ציפיות השוק. למרות זאת, מחירי המניות ירדו במהלך הימים שחלפו. הסיבה: תחזיות קודרות באשר ליכולתן להמשיך ולספק את הרעב ההולך וגובר למוצרים ושירותים בתחום הבינה המלאכותית.
● שאלת השבוע | החלטתם להשקיע ב־S&P 500, האם אתם מוכנים גם להשקיע בדולר?
● שאלת השבוע | מה ההבדל בין ריבית ריאלית לנומינלית ומתי עדיף להסתכל על כל אחת?
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נדלה, ציין כי קיימים קשיי אספקה וסמנכ"לית הכספים איימי הוד אף הודתה כי "ספקים חיצוניים מספקים את המוצרים שלהם מאוחר משציפינו". זמן קצר לאחר מכן, התפרסמה עסקת ענק ששיקפה את תחושת החירום במיקרוסופט: ענקית התוכנה שכרה תמורת 10 מיליארד דולר חוות שרתי בינה מלאכותית מהסטארט־אפ קור־וויב בשל הצורך הדחוף להגדיל את מספר השרתים ומעבדי הבינה המלאכותית הזמינים ללקוחותיה.
המצוקה במיקרוסופט היא ביטוי לחריקות שנשמעות בשוק השבבים. AMD הודתה כי אילוצים שהיא חווה בשרשראות האספקה שלה פוגעים ביכולתה לעמוד בביקוש הגובר למעבדי AI בשנה הבאה, ושיגרה תחזית צוננת לרבעון הרביעי שאמור היה להיות רבעון השיא שלה. יצרנית שבביה של אנבידיה, טייוואן סמיקונדוקטור (TSMC) הודתה כי קיבולת הייצור תהיה "מהודקת" יותר בשנה הבאה. מניית AMD נפלה בכ־15% מאז פרסום הדוחות בשבוע שעבר, ומניית TSMC ירדה בכ־4% במהלך סוף השבוע, אך התאוששה מאז. גם ענקית יצור השבבים ההולנדית ASML מאותתת על האטה, ושורת מניות נוספות בשוק השבבים רשמו ירידות בשבוע האחרון.
ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי מסביר כי הטלטלה בשוק השבבים נובעת מכמה זרמים תת־קרקעיים המתחברים יחד למגמה שלילית: "בתחום השבבים המתקדמים כמו בינה מלאכותית ומחשוב־על, אנחנו רואים חברות כמו TSMC שמודה בקיבולת מוגבלת לעומת הביקושים, בעוד ש־AMD תולה את חוסר היכולת שלה לשדרג את תחזית המכירות במחסור בקווי ייצור. בסופו של דבר גם היא מייצרת ב־TSMC וכאשר קווי הייצור מלאים קיימת מצוקת קיבולת".
אבל מה לגבי יצרניות אחרות? "אינטל וסמסונג כביכול היו אמורות לשאת בנטל ולספק את הביקושים מהצד שלהן, אבל נתקלות כל אחת בקשיים משלה: אינטל מתקשה להרים את מערך הייצור שלה ללקוחות חיצוניים והודיעה על הקפאת בנייה של מפעלים חדשים, וסמסונג משהה קווי ייצור קיימים. וכשהשוק כולו נותר עם ספקית אחת - TSMC - שמייצרת כ־90% מהשוק של שבבים מתקדמים, אין ספק שיש כאן צוואר בקבוק".
"לא מחסור שישתק את השוק"
האם התעשייה עומדת בפני מחסור חמור בשבבים? "אני לא סבור שנראה כאן מחסור אקוטי", מעריך אורגד. "לא מדובר במחסור שישתק את השוק או יגביל חברות באופן משמעותי, מלבד אולי התאמות בלוח הזמנים ובקצב הצמיחה שלהן. מאידך, צריך להדגיש כי השוק נמצא בנקודה שברירית שבה שחקן מסוים עשוי לחוות קושי בשל העובדה שלא קיימים עודפים בתחום הזה - פסי הייצור בניצול מלא וכל זעזוע בהם עלול להוביל למחסור ממושך".
בעוד שבתחום השבבים הדיגיטליים המתקדמים המלאים כמעט וריקים, תחום השבבים האנלוגיים - שבבים לרכבים, מצלמות ומכונות תעשייתיות - מציג תמונת מראה: חברות כמו טקסס אינסטרומנטס, אס. טי. מיקרו ואינפינאון מציגות ירידות חדשות בשער המניה, בין היתר בשל הצטברות מלאים.
האם זו תקופה לא טובה להשקיע בשבבים?
"זה מרכיב ליבה בתיק השקעות, הוא צריך להיות שם, כי יש מגמות שבהן שבבים הולכים ונכנסים לכל חלק בחיים שלנו, גם בתחומים חדשים שאתה לא צופה. אם היה בהתחלה באזז אגרסיבי של בינה מלאכותית, עכשיו יש הזדמנויות כניסה יותר נוחות לחלק מהחברות ובהסתכלות ארוכת טווח, גם תמחורים טובים".
הגדולה מכולן זזה בכיוון ההפוך
בזמן שהסקטור חושש מהאטה, מניה אחת ממשיכה להיסחר בעליות, כהרגלה - אנבידיה. מאז סוף השבוע זינקה ביותר מ־5%, וביום שני היא אף עקפה את אפל והפכה לחברה הנסחרת הגדולה בעולם, עם שווי של 3.4 טריליון דולר. "אנבידיה ממשיכה להנות מהגידול בתקציבי ה־capex (השקעות הוניות, עבור פיתוחים או מוצרים עתידיים, א"ג) של חברות מחשוב הענן הגדולות", מסביר ניר אורגד. "עובדה זאת, בשילוב עם הצפי של החברות הללו לגידול בהוצאות גם בשנה הבאה, נוטעת ביטחון בקרב המשקיעים כי אנבידיה תמשיך להציג ביצועים עסקיים חיוביים בעתיד הנראה לעין".
***גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם