מטוס B-52 של צבא ארה''ב / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK
לראשונה מזה חמש שנים, ארה"ב פרסה השבוע במזרח התיכון מפציצים אסטרטגיים מדגם B-52, כשאליהם התווספה טייסת F-15 - כשהמטרה היא לנסות להרתיע את איראן מביצוע מתקפת טילים שלישית נגד ישראל.
● שאלות ותשובות | 3,000 טילים בליסטיים: היכולות ההתקפיות של איראן, וההגנה הישראלית
● כותרות העיתונים| זו כנראה הטעות הצבאית הגדולה ביותר של איראן
● באיראן מתקשים לנתח איך ייראה היום שאחרי הדחת גלנט ובחירת טראמפ
במתקפת 14 באפריל, איראן שיגרה לעבר ישראל 185 כטב"מים, 110 טילים בליסטיים ו־36 טילי שיוט, ובזו שהתבצעה ב־1 באוקטובר שיגרה איראן 180 טילים בליסטיים. כעת, האמריקאים מנסים למנוע מטהרן מלהגיב בצורה חריפה לתגובה הישראלית, בעזרת שישה מפציצים אסטרטגיים וטייסת הקרב הנוספת. "ההעברות הללו מבטאות את האופי הגמיש של פריסת ההגנה העולמית של ארה"ב ואת היכולת להתפרס ברחבי העולם בהתראה קצרה", מסר דובר הפנטגון, פטריק ריידר. הוא לא ציין היכן התבצעה הפריסה של המפציצים, אך אלו מוצבים, ככל הנראה, בבסיס אל־עודייד בקטאר.
מטוסי B-52 נמצאים בכותרות בארה"ב גם מסיבות כלכליות. לפני עשור, החליטה ארה"ב להסב את ה-B-52 מיכולת נשיאת נשק גרעיני למטוסים קונבנציונליים בגין אמנת הגרעין START עם רוסיה. כעת, כשרוצים לעשות את הפעולה ההפוכה, מעריכים בחיל האוויר האמריקאי כי הסבת 30 מפציצים אסטרטגיים ליכולות גרעיניות יעלו 4.5 מיליון דולר ליחידה. תוקף אמנת START אמור במילא להסתיים ב־2026, ועל כן מעוניינים בוושינגטון להשיב את היכולות הגרעיניות לאותם מפציצים אסטרטגיים. בריאן נייט, בכיר בחיל האוויר האמריקאי, סיפר כי הם ערוכים היטב לעבודות ההסבה המחודשות. לוחות הזמנים המוצעים כוללים את סיום העבודות עד 2029.
מפעילי ה־B-52 וטייסת ה־F-15 מתווספים לכוחות רבים שמציבה ארה"ב באזור, כולל סוללת THAAD בישראל. את מערכת THAAD (ראשי תיבות של "הגנה מרחבית בגובה רב") פיתחה חברת לוקהיד מרטין. המערכת מיועדת ליירוט טילים בליסטיים, ופוגעת ישירות באיומים כדי ליירט אותם (Hit to Kill). אותה מערכת התווספה למערך ההגנה האווירית הרב־שכבתי של ישראל שכולל את חץ 3, חץ 2, קלע דוד וכיפת ברזל.
בעת זיהוי האיום במכ"ם, נבחן סוגו, מהירותו וגובהו, ולפי כל אלו - אחת המערכות מופעלות. במסגרת שיתוף פעולה בינלאומי, כפי שהשתקף ב־14 באפריל וב־1 באוקטובר, המערכות של מדינות אחרות נועדות לספק יתירות מול מטח רחב היקף, שאין די סוללות או מיירטים ליירט את כולו. כך, גם במקרה THAAD . אלא, שהבדל מהותי בין המערכות הישראליות לאמריקאיות טמון גם בכלכלת החימושים.
עלות יירוט של חץ 3 מוערכת ב־2 מיליון דולר, חץ 2 ב־1.5 מיליון דולר, קלע דוד ב־700 אלף דולר וכיפת ברזל ב־30 אלף דולר. כשמופעלות מערכות אמריקאיות עם כוחות אמריקאים, אז ארה"ב היא הגוף המממן. באופן רוחבי, מיירטים מתוצרת אמריקאית נחשבים יקרים יותר מאלו הישראליים. מיירט מדגם SM-6 מוערך על ידי MDAA בכ־3.9 מיליון דולר, כשמחיר מיירטים מסדרת SM-3 נעים בין 9.6 מיליון דולר ל־27.9 מיליון דולר.
לפי דוח "עלויות המלחמה" שפרסמו מכון ווטסון שבאוניברסיטת בראון, בשנה הראשונה של חרבות ברזל השקיעה ארה"ב סכום חסר תקדים של 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל. בד בבד, הדוח מצביע, כי 4.86 מיליארד דולר נוספים הושקעו בפעילות המוגברת של ארה"ב במרחב, כמו, למשל, סיוע בהגנה האווירית לישראל.
בבסיס המדיניות האמריקאית מעוגן עיקרון היתרון האיכותי הצבאי של ישראל. במחקר של מכון ווטסון מצוין שכלל 334 מטוסי הקרב של ישראל הם מתוצרת ארה"ב, F-15, F-16 , ו־ F-35 שמהווה אמצעי מרכזי ביתרון האיכותי של ישראל. לצד זאת, חיל האוויר מפעיל יותר מ־40 מסוקי קרב מדגם אפאצ'י, אף הם מתוצרת אמריקאית.