גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאמריקאים נמאס, אז הם החזירו את "האיש היחיד שמבין אותנו"

"אלוהים השאיר אותי בחיים כדי למלא משימה", הכריז דונלד טראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו. בעיני עצמו ובעיני הרבה מחסידיו, חזרתו לשלטון היא אפוא ביטוי של רצון האל, היא שוות ערך של החזרת מלך מודח אל כיסאו ● אפשר לטעון, שהאמריקאים חרדים פחות לדמוקרטיה שלהם מקודמיהם או מקודמי־קודמיהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר. הצהיר בעבר כי יהיה דיקטטור ''רק ביום הראשון'' של כהונתו השנייה / צילום: Reuters, Marco Bello
דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר. הצהיר בעבר כי יהיה דיקטטור ''רק ביום הראשון'' של כהונתו השנייה / צילום: Reuters, Marco Bello

כדי לנסות ולעמוד על מלוא המשמעות של חזרת דונלד טראמפ אולי מוטב לתת הגדרה לא־קונבנציונלית לנצחונו ולסגנון שלטונו. אף כי הוא נבחר על יסוד חוקה דמוקרטית ברפובליקה, טעות תהיה לראות בו שווה־ערך של מנהיגים פוליטיים נבחרים ברפובליקות דמוקרטיות אחרות.

הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס 
החלטה היסטורית בפרלמנט הגרמני: ביקורת על ישראל - אנטישמיות 

אין זה מקרה שהוא עצמו מפורסם בהערצתו לשליטים סמכותניים ובקנאתו במעמדם ובכוחם. הוא התפעל פעם מהצלחתו של רודן סין, שי ג'ינפינג, להשתחרר אחת ולתמיד מהגבלות על אורך כהונתו. טראמפ נשמע אז אומר על שי, "הוא מלך סין"; מלך בארץ המתארת את עצמה כ'רפובליקה עממית' קומוניסטית.

הרפובליקה האמריקאית שאבה את צידוקה ההיסטורי מן המאבק נגד שרירות לבו של מלך. אבותיה המייסדים יצאו מגדרם להבטיח שהשלטון בה לא יתפתח למלוכה בזמן שמלוכה היתה האופציה היחידה עלי אדמות.

כאשר קמה הרפובליקה, המונח 'נשיא', הנשמע לנו כיום רב־כוח, היה לאמיתו של דבר מגוחך בחוסר חשיבותו. 'נשיא' היה שווה־ערך של מזכיר, או של יושב־ראש ישיבה. ג'ורג' וושינגטון דחה את ההצעה לחייב את הפונים אליו להשתמש במילים 'הוד רוממותך' (Your Majesty).

היו בתולדות ארה"ב נשיאים חזקים יותר וחזקים פחות, אבל כולם עמדו פחות או יותר באמות־המידה של הרפובליקה, שעיקרן הוא ריסון עצמי. דונלד טראמפ הוא הראשון, החורג מאמות־המידה האלה.

הוא עצמו חזר והביע בוז, או חוסר סבלנות, כלפי חולשות מבניות של המשטר הנשיאותי. הוא רוצה יותר כוח ממה שהחוקה מעניקה לו. הוא הכריז במפורש שהיה מוכן "להשעות את החוקה", סמכות שהחוקה כמובן אינה מעניקה לאיש. הוא רוצה "להיות דיקטטור רק ביום הראשון" של נשיאותו. איש אינו יודע בדיוק למה הוא מתכוון.

ניצחונו של דונלד טראמפ אינו בר קיטלוג באנציקלופדיה פוליטית מן המניין. אמנם מנהיגים חוזרים מפעם לפעם לשלטון בדמוקרטיות פרלמנטריות. בישראל עברו עשר שנים בין הדחת ראש הממשלה לחזרתו. זה קרה מפעם לפעם בבריטניה ובצרפת ב־200 השנה האחרונות.

כמו קיסר רומאי עתיק

אינו דומה נשיא אמריקאי לראש ממשלה. האנלוגיה היאה לנשיא, כל נשיא, היא אולי עם קיסר רומאי עתיק, במובן של כוחו ושל מעמדו. ואמנם ניחוחות קיסריים נודפים מניצחון טראמפ. הוא טבוע בסימניה של 'רסטורציה', זאת אומרת אקט ההחזרה של מלך מודח אל כיסאו, כפי שעשו האנגלים באמצע המאה ה־17, כפי שעשו הצרפתים לאחר מלחמות נפוליאון, וכפי שעשו מפעם לפעם גם שחקנים זוטרים בזירה הבין לאומית, כמו היוונים והסרבים. המלכים היו חוזרים אל כיסאותיהם לאחר שסולקו מהם הטוענים הכוזבים לכתר, המתחזים ומשיחי השקר.

הרסטורציה היא מהלך מסובך. קודם כל כרוכה בה ריאקציה, זאת אומרת החזרה של הגלגל לאחור, אל תקופה קדם־מודרנית, לא־ליברלית, שבה היחסים החברתיים היו מיוסדים על כניעה לסמכות, לא על שוויון. אבל בעיני מחולליה ומליצי היושר שלה, הרסטורציה הבטיחה את חידוש הלגיטימיות של השלטון, שנעשה חילוני מדי, או ליברלי מדי.

כוחו של המלך הקלאסי נבע מהיותו מצויד ומבורך ברצון האלוהים. משיחת ראשו של המלך בשמן, עוד מימי המקרא, שיוותה לנמשח מעמד של שליח ההשגחה, או 'משיח'. הסרתו של המלך המשיח מן הכס היתה אפוא קריאת תיגר על רצון האל; ממילא השבתו אל הכס היא חידוש הרצון הזה.

בעיני עצמו ובעיני תומכיו, סילוקו של טראמפ מן הנשיאות ב־2021 היה אקט של כפירה בסדר הלגיטימי. הוא אמנם לא טען אז במפורש למנדט שמיימי, אבל סגנונו היה קרוב הרבה יותר להתנהלותו של מלך בסוף ימי הביניים מאשר למנהיג פוליטי חילוני בדמוקרטיה חוקתית מודרנית.

כמו טוענים אנגליים וסקוטיים לכתרי אבותיהם בין המאה ה־15 למאה ה־18, טראמפ יצא לגולה (במקרה שלו, מועדון גולף בפלורידה), ומשם חתר בהתמדה לחזור אל כתרו. מותר לתהות אם האיש הלא־משכיל הזה שאב השראה כלשהי מסדרת הטלויזיה 'משחקי הכס': אולי מנחישותה של דאינריז טארגאריין, 'אם הדרקונים', לשוב אל כס־הברזל, שממנו סולק אביה.

מלך המשיח

לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו, בחודש יולי, טראמפ הוסיף לרפרטואר שלו טענה מפורשת על המנדט האלוהי. אלוהים הוא שהשאיר אותו בחיים, כדי שיוציא משימה אלוהית אל הפועל.

במעמד מדהים אחד, שפשט כמאכולת אש ברחבי המדיה החברתית, טראמפ הצטלם בחברת קבוצה גדולה של כוהני דת אוונגליסטים/פרוטסטנטים. הם נראים מקיפים אותו, נוגעים בחלקים של גופו, ומתפללים לבורא עולם להגן על בנו, יציר כפיו של ישו כריסטוס.

אוונגליסטים תומכי טראמפ מתפללים למענו, השבוע / צילום: Reuters, Octavio Jones

בעיני נוצרים, כריסטוס לא היה רק המשיח, הוא היה עצם מעצמו של אלוהים. עליית טראמפ למעמד של מלך המשיח בעיני חלקים ניכרים של הימין הנוצרי האמריקאי (והלא־אמריקאי) היא מרכיב לא בלתי חשוב במשוואת חזרתו לשלטון.

התכחשותו של טראמפ לערכי הרפובליקה היתה סיבה מרכזית להתנגדות לשלטונו. לפני ארבע שנים חשבנו שהיא היתה סיבה מרכזית לתבוסתו. אבל מאורעות השבוע מעמידים את ההנחה ההיא בספק.

רוב האמריקאים, גם אם לא רוב גדול, דחו השבוע מעיקרן את הטענות נגד טראמפ. הם לא התעניינו אף כמלוא הנימה בזה שהוא "העבריין המורשע הראשון המתמודד על כהונת הנשיא". הם לא התעניינו בהאשמות נגדו על גניבת מסמכים, על הונאה, על תקיפות מיניות; הם לא התעניינו בתפקיד שמילא בהסתת תומכיו לתקוף את משכן הקונגרס, כדי למנוע העברה תקינה של השלטון לידי המנצח בבחירות של 2020.

תוצאות הבחירות הסירו את כל זה מסדר היום. התביעות הפדרליות נגד טראמפ עומדות להיסגר. ספק אם תביעות בבתי משפט מדינתיים יימשכו. הוא עומד לחון את תוקפי משכן הקונגרס, ואל נכון את כל עוזריו ונושאי כליו, שהורשעו ונשלחו לכלא על עברות כמו בזיון הקונגרס (סירוב להעיד, או להגיש מסמכים).

להחליף את העם?

אפשר בהחלט לטעון, על יסוד אדישותם, שבני הדור הנוכחי של אמריקאים חרדים פחות לדמוקרטיה שלהם מקודמיהם או מקודמי־קודמיהם. אז מה אפשר לעשות בעניין הזה? לאמץ את השורה השנונה של ברטולד ברכט, שהגיע הזמן "להחליף את העם"? סביר הרבה יותר שהעם הוא שיחליף את שליטיו, או יתנער מציוויי האליטות שלו, או ישנה את אמות המידה.

מפעם לפעם, אם גם לא לעתים קרובות מאוד, חברה פורקת את עול דעותיה הקדומות וציפיותיה הטבעיות. זה קרה בארה"ב בשנות ה־60, כאשר חקיקה חדשה של זכויות האזרח שמה קץ לאפליה הגזעית הממוסדת במדינות הדרום, מהפכה חברתית ופוליטית עצומת ממדים; זה קרה בארה"ב בשנות ה־30, כאשר השפל הכלכלי הגדול איפשר בפעם הראשונה שינויים מהותיים במבנה הכלכלי, ויצר יסודות של מדינת־רווחה.

היתכן שאנחנו עומדים עכשיו בימיה הראשונים של טרנספורמציה חדשה, שאחד מביטוייה המסתמנים הוא נסיגה מן הדמוקרטיה הליברלית? ארה"ב כמובן לא תהפוך בן לילה למדינת משטרה, אבל תהיה פחות סובלנית, פחות פלורליסטית, פחות מסוגלת או להוטה להגביל את כוחם של שליטיה.

האמריקאים מתפארים שחוקתם ציידה אותם במנגנונים של ריסון ושל איזון, המגינים עליהם מפני תאוות השלטון של עריצים פוטנציאליים. אבל משחר ימיה של הרפובליקה, הצלחת המנגנונים האלה היתה מותנית לא רק בחוקים הניתנים לאכיפה כי אם גם ברצון טוב מצד השליטים.

הנשיא השביעי של ארה"ב, אנדרו ג'קסון, היה במידה מסוימת מקור ההשראה של דונלד טראמפ, לא מפני שטראמפ מעמיק בהיסטוריה אמריקאית (הוא לא), אלא מפני שמשהו מן הביוגרפיה של ג'קסון גונב לאוזניו, והוא החליט להעריץ אותו בפומבי.

הממסד הוושינגטוני סלד מפני ג'קסון וניסה למנוע את עלייתו. על הבחירות שהעלו אותו לשלטון, ב־1828, אפשר אולי להגיד שהן היו בעצם הבחירות המפלגתיות הממשיות הראשונות בתולדות אמריקה. תומכיו היו אחוזים אופוריה. ביום השבעתו לנשיא הם פשטו על הבית הלבן ותלשו את הנברשות מן התקרות.

לגנרל ג'קסון היו הרבה רעיונות נועזים, כולל טרנספר מסיבי של אינדיאנים ממולדתם בחוף המזרחי של ארה"ב. 'מצעד הדמעות' היה השם שניתן לגירוש האכזרי ההוא. ג'קסון לא התפעל מהפרדת רשויות ומריסון־ואיזון. כאשר בית המשפט העליון פסק פעם נגד ממשלו, הוא התגרה בנשיא בית המשפט, "אדרבא, בוא ואכוף את פסק הדין שלך". נוסחה מעניינת למהפכה שיפוטית, הלוא כן?

חיקוי והתפעמות?

כל זה כמובן אינו נוגע רק לפוליטיקה הפנימית של ארה"ב. מעמדה כדמוקרטיה ליברלית ושקיפות ממשלתה חיוניים למעמדה הבין לאומי. כוחה הגלובלי של אמריקה נובע לא רק ממספר הטילים שלה. אמריקה היא קודם כל מקור של חיקוי ושל התפעמות. היש איזשהו ספק מה יקרה למעמד הזה אם טראמפ יעמוד בדיבורו, ויורה על מצוד רחב ממדים של מהגרים לא חוקיים לשם גירושם? או ישלח את הצבא לרחובות כדי לכונן חוק וסדר? או יטיל מכסי עונשין גבוהים על יריבות־סחר של ארה"ב? או יתכחש לבריתותיה של אמריקה?

טעויותיו של הממשל הדמוקרטי המובס מדברות בעדן. עניין לנו בקטלוג של מעידות, המבטאות יוהרה, רשלנות והתעלמות ממאווייהם של רוב האמריקאים.

סקרי היציאה מן הקלפיות השבוע שיקפו מצב רוח קודר במיוחד. הם שיקפו פחד מפני העתיד, קשיים כלכליים, טינה עמוקה וחשד כלפי הממסד הפוליטי. דרגת חוסר הפופולריות של הנשיא ביידן היא קיצונית; קיצונית מספיק כדי להסביר מפני מה סגניתו קמלה האריס איבדה קולות כמעט בכל מחוז, אפילו במעוזים מובהקים של המפלגה הדמוקרטית.

אין קושי להבין מדוע הדמוקרטים נמאסו על רוב האמריקאים. אבל מדוע טראמפ היה התשובה? הניו יורק טיימס, שהתנגד לטראמפ בתוקף רב לאורך שנים, מספק השבוע את התשובה הבאה: "מסע הבחירות של טראמפ היה תערובת של קומדיה, של זעם, של אופטימיות, של דיכאון, של ציניות. 'הוא קולט אותנו', היתה מסקנתם של חלק מן המצביעים".

הוא מבין אותם, זה הרבה יותר ממה שאפשר להגיד כמעט על איזשהו בכיר דמוקרטי בארה"ב בימים האלה. מפלגה פוליטית בת 200 שנה הציגה במערומיה, בחוסר מקוריותה ובחוסר העזתה.

זה קורה בפוליטיקה. לכן יש ב חירות. תבוסות מעניקות למפלגות הזדמנות להתחדש. אבל ההתחדשות תלויה במידה של נורמליות. הנה תחזית לא נועזת: הנורמליות עומדת להיעלם מחיי אמריקה. הרבה בניינים יתמוטטו לפני שתינתן ליושביהם ההזדמנות לשפץ אותם.

עוד כתבות

קמפיין מכבי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

קופות החולים משתלטות על הברייק: מכבי הכי זכורה, מאוחדת הכי אהובה

הפרסומת של קופת חולים נוספת, כללית, מתמקמת במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שלוש הקופות יחד השקיעו השבוע כ–5 מיליון שקל - לקראת מועד מעבר המבוטחים בין קופות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן

ג'יי.פי מורגן חותך את תחזיות הצמיחה של ישראל

הסיבה המרכזית להורדת התחזית היא "היחלשות הפעילות הכלכלית וחששות חדשים לצמיחה העולמית" ● למרות התחזית העגומה, בג'יי.פי מורגן מציינים כי חלק מהנתונים עשויים להיות מוגזמים: "אנו נוטים להמעיט בחשיבות נתוני הצמיחה השוטפים כשאנו חוששים שהם מכילים המון רעשי רקע"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

היום שאחרי המלחמה יביא איתו התאוששות כלכלית, או ההפך?

מצד אחד התחזקות השקל, ירידת פרמיית הסיכון וגזירות התקציב צפויות לצנן מחירים ● מנגד הרצון "לפצות" את עצמנו על חודשי מלחמה, גידול חד בכסף נזיל וההוצאה הממשלתית הרחבה, יכולים לתדלק אינפלציה ● הסיבות והתחזיות, לכאן או לכאן, ביום שאחרי המלחמה

בנימין נתניהו. יקים מטה AI במשרדו למרות שכבר יש גוף כזה / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בהשקעה של 150 מיליון שקל: נתניהו יקים מטה AI במשרדו, רק שזה גוף שכבר קיים

במשרד רה"מ יודיעו השבוע על הקמת מטה חדש תחתיו, שירכז את הפעילות בתחום הבינה המלאכותית ● זאת, על אף שכבר פועלת מנהלת בתחום תחת רשות החדשנות ● לגלובס נודע כי ביוזמת שר האוצר, שוריינו בתקציב 150 מיליון שקל לנושא ו־700 מיליון שקל לענף ההייטק

מגן אור. ''המלחמה מאפשרת לעשות ניסויים ולקצר את התהליך'' / צילום: דוברות משרד הביטחון

מנכ"ל רפאל לשעבר חושף למה קרן הלייזר ליירוט רקטות מתעכבת

במשך שנים גורמים בישראל מפזרים הבטחות על מערכת לייזר שתתמודד עם האיומים שמאתגרים את כיפת ברזל ● אלא שתמיכה תקציבית לא מספקת, פיצול סמכויות בין גופים שונים וקושי טכנולוגי גרמו לעיכובים מתמשכים ● גלובס צולל למורכבות שמאחורי מגן אור, שעתידה להביא בשורה לעורף הישראלי

יירוטים של טילים שנורו מלבנון לישראל / צילום: ap, Baz Ratner

אזעקות בלתי פוסקות בשורת יישובים בגליל

חיל האוויר יירט מטרות חשודות שחצו מלבנון לגליל, חמש רקטות שוגרו לעבר הצפון והמרכז - פגיעה אחת זוהתה במבנה בכפר יאסיף, ללא נפגעים • רס"ר (במיל') גיא שבתאי מת מפצעיו אחרי שנפצע אנוש בלבנון • שר הביטחון ישראל כ"ץ בטקס החילופים עם גלנט: "השבת החטופים בראש סדר העדיפויות" • כל העדכונים

מפכ''ל המשטרה, רב-ניצב דני לוי / צילום: דוברות המשטרה

המפכ"ל ביטל את הדחת יועמ"ש המשטרה

המפכ"ל דני לוי החליט לבטל את העברתו של היועץ המשפטי למשטרה, תנ"צ אלעזר כהנא מתפקידו ● ההחלטה התקבלה לאחר שנפגש עם היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ● על פי הודעת המשטרה, לוי "קיבל את בקשתו של תנ"צ דדו זמיר, להשאר בתפקידו כראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל עד לחודש אוגוסט 2025"

בית שמש / צילום: תמר מצפי

הניסיון להציל את בית שמש מלמד את ישראל שיעור קריטי

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לחיזוק בית שמש

זו כנראה הטעות הצבאית הגדולה ביותר של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההימור של איראן על טילים בליסטיים כנשק הרתעה לא בטוח משתלם, בארה"ב מנסים להבין איזה שר ביטחון יהיה ישראל כ"ץ וצרפת סוערת אחרי  שאוהדי פריז-סן-ז'רמן פרשו דגל "Free Palestine" במשחק כדורגל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנון גיצלטר / צילום: תמר מצפי

עורך הדין שילם 3.5 מיליון דולר על מרמה ותבע את הביטוח. מה קבע בית המשפט?

עורך הדין ארנון גיצלטר דרש שהביטוח יכסה את התשלום בו חויב בפרשה משפטית ● ביהמ"ש קבע: הפוליסה אינה חלה, שכן לא מדובר היה במקרה של רשלנות אלא במרמה ● כעת הוא יצטרך לשלם לחברות הביטוח כ-100 אלף שקלים

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

המומחה שמזהיר: זה יהיה רגע האמת של המעבר ההמוני ל-S&P

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי חברות קטנות ובנקים יהיו המרוויחים הגדולים מהקאמבק של טראמפ ● בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס הוא מסביר למה הנשיא החדש־ישן לא יניע את הראלי בוול סטריט לאורך זמן, מודה שבורסת ת"א היא "שוק מועד לטלטלות", ומשוכנע שטרנד ה־S&P 500 יעמוד למבחן בקרוב ● וגם: למה לא כדאי לכם לחקות את באפט?

גולן יוכפז, מנכ''ל תאגיד השידור / צילום: יח''צ כאן

בממשלה רוצים לקצץ בתקציב התאגיד? יש מי שממהר לשמור על הכסף

לגלובס נודע כי מספר ימים לפני פיזורה, מועצת התאגיד העבירה יתרות תקציב בסך של 20 מיליון שקל לשיפור שידורי החדשות, לחיזוק השידורים בערבית ולצרכי ניהול ● התאגיד בתגובה: "בימים אלה מתנהל קמפיין רחב היקף בניסיון להשתלט פוליטית, באופן קבוע, על כספי תאגיד השידור, וזו הסיבה להדלפות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הרפורמה שתאפשר לעסקים זעירים לא לדווח למס הכנסה

הרפורמה במס הכנסה נכנסת לתוקף: עסקים עם מחזור שנתי של עד 120 אלף שקל יקבלו פטור אוטומטי ממס על 30% מההכנסות, והנטל הבירוקרטי יצומצם משמעותית ● איך נרשמים כ"עסק זעיר", מי זכאי להכרה זו, והאם היא רלוונטית גם מול ביטוח לאומי? גלובס עושה סדר

היכונו לשחיקה של אלפי שקלים בשנה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היכונו לשחיקה של אלפי שקלים בשנה בהכנסה הפנויה

בכל כיוון שתסתכלו, ההכנסה הפנויה שלכם תישחק מול האינפלציה בשנה הבאה ● הכלכלה איתנה לא בזכות שום נס ● וטראמפ משיל את עול ה-PC​​​​ מהאמריקאים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; נובה זינקה ב-6%, אל על ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● זכיית טראמפ בבחירות משליכה על סקטורים נרחבים בשוק: מניות הבנקים והשבבים קפצו, וכך גם מניית טסלה של החבר הטוב אילון מאסק, שצפוי לקחת חלק פעיל בממשל ● הביטקוין נסחר בשיא כל הזמנים ● היום עודכנו המדדים בבורסה המקומית, טרום הנעילה החל בשעה 16:45

הפרלמנט הגרמני מצביע על ההחלטה באשר ל''חיי היהודים בגרמניה'', היום (ה') / צילום: Reuters, Christophe Gateau

החלטה היסטורית בפרלמנט הגרמני: ביקורת על ישראל - אנטישמיות

ההחלטה מאמצת מחדש את הגדרת ה-IHRA לאנטישמיות, לפיה במקרים רבים ביקורת כלפי ישראל היא כזו, מתייחסת ל"בעייה האנטי-ישראלית" של מהגרים מוסלמים וקוראת לפעול בקמפוסים כדי להגן על סטודנטים יהודים וישראלים ● אמנם מדובר בהצהרה בלבד, אך היא התקבלה בתמיכת רוב המפלגות ובעלת חשיבות רבה

מימין: ג'יי ברגר, מנהל השקעות במשרד הישראלי, ג'ורג' ווקר, יו''ר ומנכ''ל נויברגר ברמן ודריה אוצ'ניק, מנהלת המשרד הישראלי / צילום: יח''צ

עם מי נפגש מנכ"ל נויברגר ברמן בביקור בישראל

ג'ורג' ווקר הגיע השבוע לארץ, וציין כי "מעורר השראה לראות את החוזק והעמידות של לקוחותינו בישראל" ● המינויים החדשים של בכירי התאגיד לשעבר, והפרס שקיבל משרד האדריכלים ברנוביץ + קרוננברג על עיצוב דירה של 47 מ"ר בלבד בתל אביב ● אירועים ומינויים

מייקל סלזהאור / צילום: פרטי

מנתח פלסטי, ראפר ויהודי דתי: הכירו את ד"ר מיאמי

מייקל סלזהאור הוא פלסטיקאי מצליח בפלורידה, שמשדר ניתוחי ישבן בטלגרם, וסלבס כמו סנופ דוג עומדים אצלו בתור עבור בנות זוגם, וגם כותבים עליו שירים ● הוא גם יהודי דתי, שלא חושב שזה מחייב אותו להיות צנוע, וסבור שדיבור חופשי על החזה של העובדות שלו "זה לא מיזוגיני, אלא העצמה נשית"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הנפילה באזור נתב"ג: חברות התעופה נוספות מבטלות טיסות

בחברות התעופה הזרות המעטות שעוד פעילות בישראל מודיעים על ביטולים לאחר נפילת שברי יירוט של רקטה בנתב"ג ● בין המבטלות גם חברות שהביעו אמון בישראל בזמן המלחמה

מועדון הולמס פלייס במרכז וייצמן, תל אביב / צילום: באדיבות הולמס פלייס

מוטי בן משה מגדיל החזקה: רוכש עם מוסדיים נתח מהולמס פלייס

בית ההשקעות מור, איש העסקים מוטי בן משה לצד גופים נוספים, רוכשים 11% ממניות רשת מועדני הספורט תמורת 50 מיליון שקל ● ריצ׳י האנטר, יו"ר דירקטוריון הולמס פלייס: "רכישת המניות ממשפחת קירש היא צעד נוסף בחיזוק החברה"