גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות המתיחות הגיאופוליטית, לענקיות הייעוץ המערביות יש עסקים גדולים בסין

דלויט, ארנסט אנד יאנג ואחרים חתמו בשנים האחרונות על אלפי חוזים ברחבי סין, כאשר וושינגטון ובייג'ינג מבקשות להתיר את הקשר בין הכלכלות

סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA
סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

משרדי ייעוץ וביקורת מערביים, שעובדים כבר זמן רב בהיקף משמעותי בסין, מוצאים את עצמם לכודים יותר ויותר במתיחות הגיאופוליטית הגוברת בין בייג'ינג לוושינגטון.

מאחורי הרבה נשים חזקות בוול סטריט עומד עקר בית מסור
הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס

חברות כמו PwC ו-BCG (Boston Consulting Group) מורשות לעבוד שם, אך צועדות על חבל דק בחיפוש אחר עסקים בסין. ממשלת סין, שהולכת ומגבירה את מעטה הסודיות האופף את כלכלתה משיקולי ביטחון לאומי, עיכבה לחקירה כמה יועצים מערביים בשנים האחרונות. בסבך הזה החברות עושות עסקים עם חברות בבעלות ממשלתית סינית, שנחשבות רגישות בארה"ב.

העקרונות הקומוניסטיים כחלק מהחוזה

בחודש שעבר קנסו הרשויות הסיניות את פעילותה של PwC במדינה ב-62 מיליון דולר, והטילו איסור של שישה חודשים על עסקיה. זאת בגלל ביקורת שערכה PwC על חברה סינית שעמדה במרכז משבר הנדל"ן במדינה. אלא שבערך באותו הזמן שבוצעה עבודת הביקורת, זכתה שם יחידה אחרת של PwC בחוזה של 200 אלף דולר עם ממשל מקומי בשינג'יאנג, שם טוענת ארה"ב שהתרחשו הפרות של זכויות אדם, על פי עותק של החוזה שבדק וול סטריט ג'ורנל.

Boston Consulting Group חתמה בשנה שעברה על עסקה בשווי של כ-530 אלף דולר תמורת ייעוץ לפקידי עירייה בבייג'ינג על הקמת מרכז בינה מלאכותית. לפי עותק של החוזה, זה נעשה בדיוק בשעה שממשלת ארה"ב מנסה להגביל את התקדמותה של סין בכל הנוגע לטכנולוגיה רגישה. על פי מסמכי המכרז, גורמים רשמיים בשיג'ינגשאן, מחוז ישן של בתי חרושת לפלדה במערב בייג'ינג, ביקשו מ-BCG לאשר כי היא מכירה את עקרונות המפלגה הקומוניסטית כדי שתוכל לקבל על עצמה את המשימה.

ההוצאה הכספית בסין על שירותי ייעוץ ממשרדי רואי החשבון מקבוצת "ארבע הגדולות" - KPMG, PwC, ארנסט אנד יאנג ודלויט; וכן ממקינזי, BCG וביין, גדלה ב-53% בין 2017 ל-2023, כך לפי ניתוח שערכה Kennedy Intelligence, חברת המחקר העוסקת בתעשיית הייעוץ.

חברות מערביות ניווטו במידה רבה את עסקיהן במתיחות הגואה בין סין למערב בעזרת מבנה ייחודי, שבו היחידות הסיניות שלהן, יחד עם אלו במדינות אחרות, מאוישות ומנוהלות על ידי צוותים מקומיים הנפרדים מבחינה חוקית מן המטה. ארבע החברות הגדולות משתמשות במודל של זכיינות: יחידות של מדינות מחלקות רווחים בין השותפים שלהן, אך משלמות עמלות רישוי ועמלות אחרות לחברות הגלובליות, וחולקות עמן טכנולוגיה, מיתוג וקניין רוחני.

רבות מן החברות קיבלו על עצמן עבודה בקנה מידה נרחב עבור סוכנויות ממשלתיות וחברות בשליטת סין, וחתמו על אלפי חוזים מאז 2017; כך על פי סקירה של מסמכי הצעות מחיר, פרסומים של החברות ורשומות אחרות. לפחות 100 מהחוזים נעשו עם זרועות או שותפים של חברות שארה"ב הטילה עליהן סנקציות, כך עולה מבדיקת הוול סטריט ג'ורנל. עשרות מן החוזים הם עם חברות שארה"ב הגדירה כחברות צבאיות סיניות.

הסנקציות הללו אוסרות על אמריקאים להשקיע באותן חברות סיניות, אך אינן משפיעות על עבודת הייעוץ.

נציגי ארבע החברות הגדולות סירבו לענות על שאלות בנוגע לחוזים ספציפיים, תוך ציון סודיות הלקוח. BCG ציינה כי "יש לה מערכות סיכונים וציות חזקות המבטיחות שהעבודה שלנו תעמוד בחוקים של כל המדינות שאנו פועלים בהן". החברה הוסיפה כי הצוות המקומי של המשרד תרגם כנדרש את ההנחיות, שדרשו עמידה בחוקים המקומיים. PwC China מסרה כי כל עבודתה "מתבצעת בהתאם לכל החוקים והתקנות החלים עליה". היחידות בסין של EY, KPMG ודלויט, וכן הרגולטורים הפועלים תחת מועצת המדינה של סין, המפקחים על הארגונים הממשלתיים במדינה, לא השיבו לבקשות להגיב.

צעדים קלים בלבד נגד חברות מדאיגות

אופיין המוגבל של הסנקציות האמריקניות מדגיש כיצד ניסתה וושינגטון לנהל תחרות אסטרטגית בין שתי המדינות באמצעות קמפיין הודעות, ונקטה צעדים קלים בלבד נגד החברות הסיניות המדאיגות ביותר, אמרו מומחי ביטחון לאומי. בספטמבר האחרון הציע ממשל ביידן לאסור על שימוש בחומרה ובתוכנה סיניות במכוניות בכבישי ארה"ב.

עם זאת, עבור חלק מן החברות, המתחים סביב העבודה עם חברות ממשלתיות סיניות עוררו חשיבה מחודשת של האסטרטגיה בסין. מקינזי, שנעשתה נתונה לפיקוח צמוד - בשל אירוח נופש בשינג'יאנג וניהול צוות חשיבה בסין, שייעץ לממשלה בתכנון לאומי - עברה למקד את עבודתה בסין בחברות רב-לאומיות וחברות במגזר הפרטי, כך לפי דובר החברה.

לאחר הביקורת הקודמת שספגה, הגנה החברה על מעשיה אך צמצמה התקשרויות מסוג זה. היא מינתה כמה מנהלים, לרבות אחד שניהל פעם את המשרד בסין, כדי להעריך את הסיכונים הגיאופוליטיים הכרוכים בפרויקטים - כך על פי גורמים המתמצאים בנושא. "אנו פועלים על פי מדיניות שירות הלקוחות המחמירה והמקיפה ביותר בתעשייה", אמר דובר מקינזי.

ארבע הגדולות עדיין אוכפות סטנדרטים של עבודה שהיחידות שלהם בסין מקבלות על עצמן, אמר מארק אוקונור, מנכ"ל Monadnock Research, העוקבת אחר תעשיית הייעוץ. "לו הרגישו שהשלוחה שלהם בסין עושה פעולות שאינן עולות בקנה אחד עם הדרך שבה הם עושים עסקים, הם היו יכולים לנטוש בקלות את השלוחה הזו", אמר.

חוזה אחד של ארנסט אנד יאנג כלל ייעול תהליכים אדמיניסטרטיביים עבור משרד אזורי במחוז יונאן של "החזית המאוחדת". זהו סניף של המפלגה הקומוניסטית של סין, האחראי על שמירת הסדר בקרב המיעוט האתני והקהילות הדתיות במדינה, בנוסף לפעילויות רגישות פחות כמו קידום אירועי תרבות.

בשנת 2022 חתמה דלויט על חוזה של מיליון דולר לפרויקט בנייה עבור יחידה של China National Offshore Oil Corp. על ארגון זה הוטלו סנקציות בשנת 2021 בגלל מה שגורמים אמריקאים מתארים כעבודה עם ממשלת סין וסיוע לה בתביעות טריטוריאליות חסרות יסוד בים הסיני הדרומי.

שאיפות הממשלה מול המציאות הנוכחית

אף שסין מנסה לצמצם את תלותה במערב, היא זקוקה לעזרה בניווט דרך המחסומים שהקימו וושינגטון ובירות מערביות אחרות, כדי שתוכל לשמור על קשריה עם שווקים מעבר לים. כך לדברי דקסטר רוברטס, ראש המחלקה לענייני סין במרכז מנספילד באוניברסיטת מונטנה. "במובנים מסוימים זקוקות היום רשויות וחברות סיניות ליועצים זרים אפילו יותר", אמר רוברטס.

הסתירה ניכרת היטב אצל שתי ספקיות הטלקום הגדולות של סין, China Mobile ו-China Telecom. מוקדם יותר השנה הנחו גורמים סיניים את שתי החברות להוציא בהדרגה שבבים זרים ממערכות הליבה שלהן. עם זאת, יחידות של שתי החברות חתמו על יותר מ-60 חוזים עם חברות ייעוץ מערביות מאז 2017, לרבות עם Deloitte ו-BCG, לייעוץ בתחומים שונים, החל מתכנון מותג ומימון השקעות לביקורות שנתיות ועד ל"זיהוי סיכונים".

הפנטגון זיהה את שתי חברות הטלקום כמסייעות למאמצי המודרניזציה של צבא סין, ייעוד שבגינו נאסרת השקעה אמריקאית בשתיהן.

מערכת היחסים בין יחידת סין של דלויט, אחת מחברות הייעוץ המערביות הפוריות בסין, לבין יתר פעילותה של החברה, הלכה ונעשתה מתוחה בשנים האחרונות, אמרו שותפים לשעבר. זאת נוכח הגברת המגבלות בבייג'ינג על המידע שעסקים מורשים לחלוק מחוץ למדינה.

השותפים הסיניים בדלויט הפסיקו בשנה שעברה להוציא את המחשבים שלהם מן הארץ בעת נסיעות, והמצגות שלהם בפני עמיתים במקומות אחרים באסיה התקצרו, העיד שותף לשעבר.

עם זאת, BCG עבדה לאחרונה על פרויקט שמקינזי ייעצה לו בעבר. בשנת 2018, לקחה מקינזי על עצמה פרויקט של מיליון דולר, בן שלושה חודשים, כדי לייעץ לפקידים מקומיים בנוגע ל-Huairou Science City, מרכז מדעי בבייג'ינג, שנועד לקדם שיתוף פעולה בין מחקר צבאי ואזרחי. בשנת 2022 נטלה BCG חוזה של כ-700 אלף דולר כדי לייעץ באותו פרויקט, כך עולה מהמסמכים. שנה לאחר מכן הסכימה BCG לעקוב אחר התקדמות התוכניות להפיכת מחוז מפעל הפלדה שיג'ינגשאן בבייג'ינג למרכז טכנולוגיה ובנקאות. מן המחוז הזה פעל המטה של ​​הוועדה המארגנת של אולימפיאדת החורף 2022, והוא גם אירח כמה מהמשחקים.

השכונה שהומצאה מחדש כוללת שדרות רחבות שלאורכן עצים, ובהן משרדים בשלבי בנייה ובתי קפה אלגנטיים, אלא שהם ריקים ברובם - עדות לשאיפות הממשלה אל מול המציאות הנוכחית שלה.

הממשל המוניציפלי של בייג'ינג לא הגיב לשאלות בנוגע לחוזה. השכונה שקטה. רק מסך דיגיטלי ענק מבזיק את התווים הסיניים "ביחד לקראת העתיד", סיסמה מאולימפיאדת החורף בבייג'ינג.

מארק מאורר ובריאן ספגלה תרמו למאמר

עוד כתבות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

האם אובר תשלם מחיר על שותפות נהגיה באירועי האלימות באמסטרדם?

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית / צילום: כדיה לוי

ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

בכנס אחריות עסקית של גלובס הציג חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, את האתגרים והשינויים שעוברים על החברה הערבית בישראל ● בנוסף הוא ציין כי העובדים הערבים מתאפיינים בוותק ממוצע של 140% בהשוואה לעובדים הכלליים, וכי "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

פרשת ענבל אור: זה עונש המאסר שמבקשת הפרקליטות

יזמית הנדל"ן לשעבר הורשעה בהעלמת מס, במרמה בנסיבות מחמירות ובעבירות על חוק הגנת הצרכן ● אור לא התייצבה היום בזמן לדיון בעניין העונש שיוטל עליה; אחרי שהוצא נגדה שוב צו מעצר, היא הגיעה לביהמ"ש ● התביעה ביקשה להטיל עליה 8-12 שנות מאסר ● השופטת החליטה לדחות את הדיון בחודש כדי לאפשר לאור לשקול לקבל תסקיר שירות מבחן - זאת למרות "התנהלותה המניפולטיבית"

אוניברסיטת תל־אביב / צילום: Shutterstock

התיקון בחוק על היטלי השבחה שעלול לעלות למוסדות ציבור מיליוני שקלים

חוק ההסדרים מבטל את הפטור שיש למוסדות ציבור במקרה של מכירת קרקע למטרת מגורים או מסחר כשהרווח משמש לטובת המוסד ● בין המוסדות שיפגעו: אוניברסיטאות וכנסיות

מיטל הרוש, סמנכ''לית, מנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות / צילום: גלובס

סמנכ"לית בנק מזרחי טפחות: "העשייה החברתית היא חלק מה-DNA שלנו"

במסגרת כנס אחריות עסקית של גלובס, מיטל הרוש, סמנכ"לית ומנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות, הסבירה כיצד הבנק הוביל עשייה חברתית מאז שפרצה המלחמה ● "המצפן הארגוני הפך לחובה לאומית"

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

בית המשפט הכריע: נדב שובל ישאר מחוץ לחברה שהקים

בית המשפט המחוזי דחה את בקשת מייסד אופן ווב, נדב שובל, לבטל את פיטוריו מתפקיד המנכ"ל ● בפסק הדין כתב השופט אריאל צימרמן כי "דירקטוריון אופן ווב החליט שוב ושוב כי שובל לא ימשיך בתפקידו כמנכ"ל. לשובל אין זכות קנויה לשמש כמנכ"ל" ● מנדב שובל נמסר: "אנחנו לומדים את הפסיקה ושוקלים את כל האפשרויות החוקיות שעומדות לפנינו"

בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?

הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות דחף את הביטקוין לשיא היסטורי של מעל 89 אלף דולר. בוול סטריט ובוול סטריט כבר מתמחרים את השיאים הבאים ● ובארץ? נתונים חדשים של בנק ישראל חושפים כמה ביטקוין מחזיקים הישראלים ואיפה ● וגם: מתי המוסדיים יצטרפו לשוק?

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי

רכישת קרנות סל זרות, מסחר ישיר בארנק חם וקר או בחירה במניה הלוהטת בוול סטריט, שהיכתה אפילו את התשואה של הביטקוין עצמו ● כל הדרכים, וכן היתרונות והחסרונות שבלהיחשף לבהלת המטבע הדיגיטלי

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים ואיך אפשר להתמגן?

עבודות להרחבת מסילת הברזל / צילום: דוברות רכבת ישראל

הפקעות קרקע לתשתיות: המדינה משלמת "עשירית מהשווי של הקרקע"

עורכי הדין רונית אלפר וצבי שוב טוענים כי הפיצוי שניתן לבעלי הקרקעות המופקעות לצורך המטרו ופרויקטים אחרים מחושב לפי ערכים נמוכים, וכי ההליכים הארוכים גורמים להפסד כספי נוסף לבעלי הקרקע

כיכר אתרים ת''א / צילום: איל יצהר

תוכנית כיכר אתרים מגיעה לשלב האישור. כך נפתרו המחלוקות סביבה

תוכנית כיכר אתרים צפויה לקבל אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א, ולסיים סאגה של 15 שנה ● במענה להתנגדויות הקמת הפרויקט כתבה הוועדה: "הכיכר אינה תורמת למרחב אלא פוגעת בו ובמשך שנים עומדת כאבן שאין לה הופכין"

אילוסטרציה: Shutterstock

הכל פוליטי, גם הבינה המלאכותית

על פי דוח מבקר המדינה, פיתוח ה־AI בישראל עמד בסדר עדיפות ממשלתי נמוך, זכה לתקציב מזערי ונוהל על ידי גורמי מקצוע חסרי שיניים ● כעת, ברקע הביקורת הנוקבת של מבקר המדינה, מנסים במשרד רה"מ להוכיח שכל מה שנוסה כאן לא עבד, ועל כן יש להתחיל מחדש

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר תעלה להצבעה מחר, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

פאנל בהשתתפות רותם נחמני, טלי תובל ונוי קדם מדמון ובהנחיית שירלי קנטור / צילום: כדיה לוי

בין קמפיין דלתא, דרך בזק ועד קרן הרפתנים של תנובה: ההתגייסות של המותגים במלחמה

בפאנל שנערך היום בנושא "מותגים מתגייסים" בכנס אחריות עסקית של גלובס, נבחנה השאלה כיצד השיווק יכול לעשות אימפקט, וכיצד פעילות ה-ESG שהחברות מפתחות בשנים האחרונות סייעה בשנת המלחמה האחרונה לייצר פתרונות שיווקיים

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

על פי הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם בצעדי דירוג חדשים

באי הכנס במרכז הרצוג פוקס נאמן / צילום: תמר מצפי

כ-200 מנהלים לקחו חלק בכנס האחריות העסקית של גלובס

במהלך הכנס, שנערך במרכז הכנסים של הרצוג פוקס נאמן בתל אביב, נידונו נושאים כמו קיימות, שקיפות ואחריותיות, במטרה לספק תובנות וכלים הנדרשים בתקופות של אי ודאות כמו זו המאפיינת את ישראל ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

רגע לפני סוף שנה: הטבות המס שכדאי להכיר בתיק ההשקעות

שנת 2024 מתקרבת לסיומה, השווקים רותחים, ולמשקיעים כדאי לוודא שהם מנצלים את ההזדמנות האחרונה להפחתות מס ולהגדלת הטבות מיסוי בתיק ● איך תקטינו את מס השבח, מה התקרה המעודכנת להפקדה פטורה ומה הסטטוס של המס שתשלמו על האופציות שקיבלתם

דונגפנג BOX / צילום: יח''צ

דלק מוטורס תרכוש את פעילות יבוא רכבי דונגפנג; אלו הדגמים שבדרך

החברה תרכוש את פעילות היבוא של יצרנית הרכב הסינית מידי מטרו מוטור, בתמורה ל-110 מיליון שקל ● בתחילת השנה, הודיעה דונגפנג על כוונתה להיכנס לאירופה באמצעות מספר מותגים, שצפויים להגיע גם לישראל ● אלו הדגמים שבדרך

פיצוץ ברובע הדאחייה בלבנון לאחר תקיפת חיל האוויר / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

דיווחים בלבנון: תקיפות עוצמתיות בבירה ביירות

התרעות רבות הופעלו בצפון מחשש לחדירות כלי טיס עוינים, בדרום: יורטה רקטה ששוגרה מעזה - וכטב"ם ששוגר מתימן • השגריר דנון הציג במועצת הביטחון: "האובססיה להשמצת ישראל מנותקת מהמציאות" • סבב המינויים של טראמפ: ראש CIA חדש, שר הגנה שפרשן בפוקס ניוז - ותפקיד לאילון מאסק • זיו בלפור ושמעון נג'ם הם ההרוגים מפגיעת הרקטה בנהרייה • כל העדכונים