גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תפקיד בסימן שאלה: מה מעמדו של שר הביטחון בישראל?

פיטורי שר הביטחון הוכתרו כ"רעידת אדמה", אבל עד כמה התפקיד באמת משמעותי? ● במשך שנים לא מונה שר ביטחון, עד שמלחמות ישראל עיצבו מחדש את התפקיד ● על הסמכויות הפורמליות העמומות, הכוחות שדוחקים החוצה את השר וערוץ ההשפעה הסמוי ●  המשרוקית של גלובס

יואב גלנט מצדיע בסיום ההצהרה שמסר לאחר פיטוריו / צילום: Reuters,  Nir Elias
יואב גלנט מצדיע בסיום ההצהרה שמסר לאחר פיטוריו / צילום: Reuters, Nir Elias

פיטורי שר הביטחון יואב גלנט והחלפתו בשר ישראל כ"ץ מסעירים את המדינה. גם המערכת המדינית וגם אזרחי ישראל הגיבו למהלך בעוצמה. אבל עד כמה הוא משמעותי ברמה הפרקטית? איך זהות שר הביטחון משפיעה על הביטחון? היכן בעצם ניצבת החוליה של שר הביטחון בשרשרת קבלת ההחלטות בתחום?

כדי לענות על השאלות האלה, צריך להתחקות אחר הכרוניקה של התפקיד בתולדות ישראל. נתחיל, כמובן, מההתחלה.

לידיעת ישראל כ"ץ: זה מה שעלה בגורלם של שרי הביטחון של בנימין נתניהו

גבולות מטושטשים

כפי שכותבת נעמי הימיין־הירש במכון הישראלי לדמוקרטיה, ההתייחסות הראשונה בחוק לצבא בישראל הייתה עם דבר החקיקה הראשון שנחקק במדינה: פקודת סדרי השלטון והמשפט מ־1948. אותה פקודה הסמיכה את הממשלה הזמנית להקים "כוחות מזוינים ביבשה, בים ובאוויר, אשר יהיו מורשים לעשות את כל הפעולות הדרושות והחוקיות לשם הגנת המדינה ולשם השגת יעדיה הביטחוניים־לאומיים". מכוח פקודה זו חוקקה את הממשלה את פקודת צבא ההגנה לישראל.

זה, למעשה, היה ניסיון להסדיר את היחסים בין שלושת הדרגים (ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל), ובפעם הראשונה הוגדרה מרותו של הדרג האזרחי על הצבא. דא עקא, הממשלה לא טרחה לקבוע מי מוסמך לנהל את ענייני הביטחון.

במשך העשורים הראשונים לכהונה, הגבולות המטושטשים בין ראש הממשלה לשר הביטחון לא הציפו בעיות של ממש - פשוט כי ברוב הזמן אדם אחד נשא בשני התפקידים האלה.

תחילה היה זה בן גוריון, שעד 1963 כיהן במקביל בשני התפקידים. זאת, למעט שנה קצרה אחת שהספיקה להותיר חותם על יחסי ראש הממשלה־שר הביטחון. ב־1954, נחשפה פרשת "עסק הביש", במסגרתה הופעלה על ידי ישראל חוליה שביצעה פעולות טרור במצרים תוך ניסיון לייחס זאת לארגונים מקומיים. התפוצצות הפרשה הביאה לקרע ביחסים בין ראש הממשלה בן גוריון לבין שר הביטחון פנחס לבון - והדיה עיצבו את היחסים בתוך המפלגה במשך שנים. במה שניתן לראות כאחת ההשלכות של הפרשה, ב־1963 בן גוריון הוחלף בהנהגת המדינה על ידי לוי אשכול - שגם הוא שמר לעצמו את תיק הביטחון. אשכול נפרד מתיק הביטחון רק ערב מלחמת ששת הימים, אז הוא ויתר על התפקיד לטובת משה דיין - שבשנים הבאות נהנה מתהילת הניצחון במלחמה.

המחדל מביא להסדרה

ואז הגיע אוקטובר 1973. מחדל מלחמת יום הכיפורים הוליד ועדת חקירה ממלכתית בראשות נשיא בית המשפט העליון, "ועדת אגרנט". הוועדה ביקרה בחריפות את הכשלים שבהיעדר חלוקת סמכויות מוגדרת במשולש הביטחוני של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל.

"מן הראיות שלפנינו נוכחנו לדעת שחסרות הגדרות ברורות לחלוקת הסמכויות, החובות והאחריות בענייני ביטחון בין שלוש הרשויות העוסקות בעניינים אלה, דהיינו הממשלה וראש הממשלה, שר הביטחון וראש המטה הכללי העומד בראש צה"ל ולקביעת יחסי הגומלין בין ההנהגה המדינית והפיקוד העליון של צה"ל" כתבה הוועדה - והוסיפה ש"חוסר ההגדרה של הסמכויות השורר במצב הקיים בתחום הביטחון, תחום שאין למעלה ממנו לחיוניות, מכביד על אפקטיביות הפעולות, גורע ממיקוד האחריות ואף גורם לאי בהירות ומבוכה בקרב הציבור".

הדברים הנוקבים של ועדת אגרנט עמדו ביסוד היוזמה להסדיר את מעמד צה"ל בנורמה חוקתית כחוק יסוד - וב־1976, נחקק חוק יסוד: הצבא. בדברי ההסבר של הצעת החוק, נכתב במפורש שהחוק המוצע "מוסיף הוראות בעניין כפיפות הצבא לממשלה ומעמדו של הרמטכ"ל והוראות אחרות שוועדת החקירה של מלחמת יום הכיפורים (ועדת אגרנט) התריעה על היעדרן", וכן שהחוק "מבטא את כפיפות הצבא לשלטון האזרחי ואת הקשר החוקתי בין שר הבטחון לבין הצבא".

הדבר בא לידי ביטוי, למשל, בסעיף 2 לחוק היסוד. הסעיף כולל שני תתי סעיפים, כאשר הראשון קובע ש"צבא ההגנה לישראל נתון למרותה של הממשלה" והשני ש"השר הממונה מטעם הממשלה על הצבא הוא שר הביטחון". בסעיף אחר נקבע ש"ראש המטה הכללי נתון למרות הממשלה וכפוף לשר הביטחון".

השפעה לא פורמלית

האם זה העלים את כל סימני השאלה? לא בדיוק. במסמך שכתבו אל"מ (במיל') ד"ר שמואל אבן ועו"ד צביה גרוס במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), נטען כי "לפי הפרשנות הקיימת של חוק היסוד, לשר הביטחון אין מעמד עצמאי משלו ומעמדו נגזר מהממשלה, כשר הממונה על הצבא מטעמה. שר הביטחון הוא מעין 'צינור' בין הממשלה לצבא. הוא המדבר בשמה של הממשלה אל הצבא והוא המביא, בדרך כלל, את דבר הצבא לממשלה".

מי שידע לנצל את העמימות הזאת להרחבת השפעתו היה אריאל שרון - שעשה זאת משני הכיוונים: פעם כשר ביטחון ופעם כראש ממשלה. כשר הביטחון בממשלתו השנייה של מנחם בגין (1981־1983), הוא הפגין דומיננטיות יתרה בניהול מלחמת לבנון הראשונה, ואף הדיר את ראש הממשלה מחלק מענייני המלחמה. פעלתנות זו הייתה לבסוף בעוכריו של שרון, שכן היא הביאה את ועדת החקירה הממלכתית לבחינת הטבח בסברה ושתילה (ועדת כהן) להמליץ שתיק הביטחון לא יופקד עוד בידיו.

אך כדברי מקורבו של שרון, אורי דן: "מי שלא רצה אותו כשר ביטחון, יקבל אותו כראש ממשלה". ואכן, בשנת 2001, שרון נכנס לתפקידו כראש הממשלה ה־11 של ישראל. אז הוא רתם את הטשטוש בין התפקידים דווקא לכיוון ההפוך - לצמצום עיסוקיו של שר הביטחון ולהגדלת מעורבותו של ראש הממשלה. כפי שסיפר לנו אלוף (במיל') גיורא איילנד, שהיה בעברו גם ראש המל"ל, הדבר התבטא במינויו של בנימין (פואד) בן אליעזר לשר הביטחון: "מצד אחד, ראש הממשלה שרון, עם הרקע הצבאי שלו, היה דומיננטי מאוד. מצד שני, בן אליעזר לא זכה להערכת יתר מצד הצבא וגם לא נהנה ממעמד ציבורי רם". לוואקום הזה שרון נכנס.

ובאופן כללי, "אם צריך לסרטט באופן סכמטי את הנתח של כל פונקציה באחריות למצב הביטחוני של ישראל", אומר איילנד, "אני סבור שלראש הממשלה יש 40% מהאחריות, לרמטכ"ל 40% ולשר הביטחון 20%". הוא מסביר כי "הצבא, להלכה ולמעשה, נתון למרות הממשלה. זאת אומרת שהמפקד של הצבא בישראל הוא לא ראש הממשלה והוא גם לא שר הביטחון - אלא הממשלה".

המרכזיות של רה"מ בתהליך לא נובעת מחוק יסוד: הצבא (שבו הוא כלל לא מוזכר), אלא, כפי שמסביר איילנד, ממקור קצת אחר: "רה"מ הוא זה שמחליט מה יובא להחלטות ממשלה ולקבינט. לכן, אף שמבחינה תיאורטית הממשלה היא הגורם שמחליט, מעשית רה"מ יכול לטרפד החלטות שהוא יודע שלגביהן הוא נמצא בדעת מיעוט. לאורך שנים, המצב הוא דה־פקטו שרה"מ שולט בממשלה, ודרך זאת הוא די שולט בצד הביטחוני, כולל בהחלטות על הצבא".

התוצאה היא, לפי איילנד, ששר הביטחון ניצב ממש במרכזם של מעין מלחציים: "עד רמה מסוימת של החלטות, הרמטכ"ל הוא זה שמחליט. כשהדברים מגיעים לדרגת חשיבות גבוהה יותר - הם כבר עוברים לפתחו של המפקד של הצבא - הממשלה. כלומר, מצד אחד שר הביטחון לא מתערב בדברים שהם בסמכות הרמטכ"ל; אך מצד שני, הדברים החשובים יותר עולים לרמת הממשלה כולה".

אז אם זה המצב, האם שר הביטחון הוא תפקיד כמעט סמלי? האם המריבות עליו הן בכלל מיותרות? כאן צריך להכיר את מישור ההשפעה שאי אפשר לאתר בכתובים: "ההשפעה של שר ביטחון על כל דבר - החלטות מדיניות, פעילות, בניין כוח - היא לא תוצאה פורמלית של סמכותו, אלא תוצאה של אישיותו ומעמדו. כאן, באופן טבעי, יש הבדלים בין שרי הביטחון לדורותיהם". איילנד אומר.

והמשמעות? "אם שר ביטחון נהנה מאמון של הצבא ומקרדיט ציבורי גדול - אז השפעתו היא רבה מאוד. שר כזה יזכה לקשב מהמערכת הצבאית והיכולת שלו להשפיע על ההחלטות המתקבלות גדולה לאין שיעור. מנגד, אם שר הביטחון הוא כזה שהצבא לא מוצא לנכון להתחשב בו וכזה שאין לו מעמד ציבורי - היכולת שלו להשפיע היא יחסית קטנה", הוא מסיים בלקח רלוונטי מאוד לימינו.

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

היכונו לשחיקה של אלפי שקלים בשנה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היכונו לשחיקה של אלפי שקלים בשנה בהכנסה הפנויה

בכל כיוון שתסתכלו, ההכנסה הפנויה שלכם תישחק מול האינפלציה בשנה הבאה ● הכלכלה איתנה לא בזכות שום נס ● וטראמפ משיל את עול ה-PC​​​​ מהאמריקאים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרלמנט הגרמני מצביע על ההחלטה באשר ל''חיי היהודים בגרמניה'', היום (ה') / צילום: Reuters, Christophe Gateau

החלטה היסטורית בפרלמנט הגרמני: ביקורת על ישראל - אנטישמיות

ההחלטה מאמצת מחדש את הגדרת ה-IHRA לאנטישמיות, לפיה במקרים רבים ביקורת כלפי ישראל היא כזו, מתייחסת ל"בעייה האנטי-ישראלית" של מהגרים מוסלמים וקוראת לפעול בקמפוסים כדי להגן על סטודנטים יהודים וישראלים ● אמנם מדובר בהצהרה בלבד, אך היא התקבלה בתמיכת רוב המפלגות ובעלת חשיבות רבה

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הנפילה באזור נתב"ג: חברות התעופה נוספות מבטלות טיסות

בחברות התעופה הזרות המעטות שעוד פעילות בישראל מודיעים על ביטולים לאחר נפילת שברי יירוט של רקטה בנתב"ג ● בין המבטלות גם חברות שהביעו אמון בישראל בזמן המלחמה

מפגינים פרו-פלסטינים ברחובות אמסטרדם אתמול / צילום: ap, Photo InterVision

גם בשבת: כל הפרטים על טיסות החילוץ מאמסטרדם

לאחרי אירועי הפרעות הקשים נגד ישראלים באמסטרדם, משרד התחבורה וחברות התעופה נערכים להוצאת טיסות חילוץ לישראל ● ארקיע, ישראייר ואל על יוציאו טיסות חילוץ, חלק מהן גם במהלך השבת ● מה העלויות והאם יש מספיק טיסות? ● גלובס עושה סדר

קמפיין מכבי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

קופות החולים משתלטות על הברייק: מכבי הכי זכורה, מאוחדת הכי אהובה

הפרסומת של קופת חולים נוספת, כללית, מתמקמת במקום השני בזכירות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שלוש הקופות יחד השקיעו השבוע כ–5 מיליון שקל - לקראת מועד מעבר המבוטחים בין קופות

צח חרמון ויגיל מנוביץ / איור: גיל ג'יבלי

בית המשפט הורה לפרק שותפות בקבוצת הנדל"ן MHR1 החשודה בפלילים

בית המשפט הכלכלי בתל אביב הורה לפרק שותפות בקבוצת השקעות הנדל"ן MHR1, שבעלי השליטה בה חשודים בהונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים ● ביהמ"ש: "החברה הפרה חובותיה כלפי השותפים באופן שהביא לאובדן אמון מוחלט"

מטוס B-52 של צבא ארה''ב / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

אזהרה לאיראן: הכוחות החדשים שארה"ב שלחה למזרח התיכון

במטרה לנסות ולהרתיע את איראן מביצוע מתקפת טילים שלישית נגד ישראל, פרסה השבוע ארה"ב במזרח התיכון מפציצים אסטרטגיים מדגם B-52, כשאליהם התווספה טייסת F-15 ● האמצעים הללו מתווספים לכוחות רבים שמציבה ארה"ב באזור, כולל סוללת THAAD הנמצאים כבר בישראל

קאסט האיחוד של ''הכבש השישה–עשר''. נצחי / צילום: גיא כושי ויריב פיין

על "הכבש השישה־עשר", שחוזר לחיינו בלי שאף פעם באמת עזב

כמעט חמישה עשורים אחרי שיצא, הקאסט המיתולוגי של הכבש השישה–עשר חוזר לבמה כדי להחיות את הקלאסיקות המוזיקליות ● עם המוזיקה שלא נרתעת מלהשתעשע עם מקצבים, וטקסטים שהומור מריר–מתוק שזור לאורכם ולרוחבם, הכבש השישה–עשר היה ונותר מוצג תרבותי שמכיר במורכבות של חוויית הילדות 

מבצע מכירות: ''שלמו רק 10%'' / צילום: דרור מרמור

מידרוג: "עומס תזרימי כבד על יזמי דירות. היחלשות משמעותית בביקוש למשרדים"

דוח מיוחד של חברת דירוג האשראי מציג את השלכות המלחמה על כושר החזר האשראי של מנפיקי חוב ● בעוד שבענף המשרדים ניכרת ירידת מחירים וקושי לאכלס בניינים חדשים, בחברות המגורים הביקוש אמנם גבוה אבל גם הסיכון גדל, בשל מבצעי המימון של הקבלנים

מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

החל מ-120 אלף שקל: מבול של רכבים חדשים בדרך לישראל. קבלו טעימה

עליית המיסוי החדה על רכבים חשמליים, שצפויה בינואר 2025, תביא לארץ, עוד לפני סוף השנה, גל של דגמים סיניים חדשים מכל הפלחים ● אלו כמה דגמים בולטים שיגיעו לישראל בזמן הקרוב ● השבוע בענף הרכב

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

ללא אימוץ כדין: האם יש זכויות ירושה למי שהמוריש ראה כילדו?

כאשר אדם הולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, חוק הירושה מקנה זכויות ירושה לילדיו הביולוגיים ולילדים שהמנוח אימץ כדין ● אבל מה קורה כאשר מדובר בילדים שלא אומצו כדין, אך גודלו ע"י המנוחים כילדיהם?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר. הצהיר בעבר כי יהיה דיקטטור ''רק ביום הראשון'' של כהונתו השנייה / צילום: Reuters, Marco Bello

לאמריקאים נמאס, אז הם החזירו את "האיש היחיד שמבין אותנו"

"אלוהים השאיר אותי בחיים כדי למלא משימה", הכריז דונלד טראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו. בעיני עצמו ובעיני הרבה מחסידיו, חזרתו לשלטון היא אפוא ביטוי של רצון האל, היא שוות ערך של החזרת מלך מודח אל כיסאו ● אפשר לטעון, שהאמריקאים חרדים פחות לדמוקרטיה שלהם מקודמיהם או מקודמי־קודמיהם

מרטינה בנסובה. אהבה רדיואקטיביות ''מאז ומתמיד'' / צילום: J. Jung/DKFZ

המדענית בת ה-36 שפיתחה תרופה לסרטן שכבר נמכרת במיליארד דולר

ד"ר מרטינה בנסובה, ביוכימאית צעירה שהתרופה שפיתחה נמכרת במיליארד דולר ומבשרת תחום חדש, הקדישה את הדוקטורט שלה לאוזי אוסבורן ואוהבת להסתובב במערות ● ויש לה גם מסר לאומה: "אל תפחדו מקרינה רדיואקטיבית. גם בבננה יש קרינה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

היום שאחרי המלחמה יביא איתו התאוששות כלכלית, או ההפך?

מצד אחד התחזקות השקל, ירידת פרמיית הסיכון וגזירות התקציב צפויות לצנן מחירים ● מנגד הרצון "לפצות" את עצמנו על חודשי מלחמה, גידול חד בכסף נזיל וההוצאה הממשלתית הרחבה, יכולים לתדלק אינפלציה ● הסיבות והתחזיות, לכאן או לכאן, ביום שאחרי המלחמה

הפגנה פרו-פלסטינית שהתקיימה באמסטרדם ב-7 באוקטובר / צילום: ap, Peter Dejong

באירופה מזועזעים מ"ציד הישראלים", אבל הכתובת היתה על הקיר

אמסטרדם היא מעוז של הפגנות אנטי ישראליות אבל היא ממש לא לבד ● אירועי אלימות נגד יהודים וישראלים מתרחשים ויכולים להתרחש כמעט בכל בירה אירופאית ותלויים רק ברמת המוכנות וההגנה המשטרתיות ● אז למה באירופה כל כך מזועזעים פתאום?

התפרעויות נגד ישראלים באמסטרדם / צילום: Reuters, X/iAnnet

אלימות נגד ישראלים באמסטרדם: כל מנותקי הקשר נמצאו

גורמי ביטחון בישראל: לא מכירים אירוע בני ערובה ● משטרת הולנד: 62 נעצרו, כל הפצועים הישראלים שוחררו מבתי החולים • הם סיפרו על אלימות קשה, השפלות ומכות: "אנחנו נצורים, לא בטוחים פה" • משלחת החילוץ של צה"ל לא תצא לאמסטרדם ● אלה הנחיות המל"ל

קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Associated Press, Ebrahim Noroozi

משבר בגרמניה: הקרב על התקציב הוביל לפירוק הממשלה

קנצלר גרמניה אולף שולץ, הודיע כי יבקש הצבעת אמון מהפרלמנט בתחילת השנה הבאה ● בשנה האחרונה העריכו הפרשנים כי העובדה ששלוש המפלגות החברות בקואליציה הגרמנית שוברות שיאי חוסר פופולריות וצפויות למפלה בבחירות מוקדמות, היא גורם מייצב שמונע פירוק ● אם הממשלה תיפול בהצבעה זו, בחירות חדשות יתקיימו במרץ הקרוב

זו כנראה הטעות הצבאית הגדולה ביותר של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההימור של איראן על טילים בליסטיים כנשק הרתעה לא בטוח משתלם, בארה"ב מנסים להבין איזה שר ביטחון יהיה ישראל כ"ץ וצרפת סוערת אחרי  שאוהדי פריז-סן-ז'רמן פרשו דגל "Free Palestine" במשחק כדורגל ● כותרות העיתונים בעולם

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

המומחה שמזהיר: זה יהיה רגע האמת של המעבר ההמוני ל-S&P

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי חברות קטנות ובנקים יהיו המרוויחים הגדולים מהקאמבק של טראמפ ● בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס הוא מסביר למה הנשיא החדש־ישן לא יניע את הראלי בוול סטריט לאורך זמן, מודה שבורסת ת"א היא "שוק מועד לטלטלות", ומשוכנע שטרנד ה־S&P 500 יעמוד למבחן בקרוב ● וגם: למה לא כדאי לכם לחקות את באפט?

מתקן לייצור חשמל של ויסטרה / צילום: מתוך אתר החברה

אולי לא הכרתם את החברה הזו, אבל היא רושמת שיא מסחרר בוול סטריט

יצרנית החשמל ויסטרה הנסחרת בוול סטריט רוכבת על הביקוש הגובר ל־AI ולרכב חשמלי, והמניה קפצה יותר מפי 3 מתחילת השנה - שיאנית מדד S&P 500 ● ​​​על היתרון היחסי שלה בשוק, ולמה עסקה טרייה של אמזון עלולה לשמוט לה את המודל העסקי מתחת לקרקע ● היום פרסמה החברה דוחות ורושמת זינוק חד במניה