גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שמזהיר: זה יהיה רגע האמת של המעבר ההמוני ל-S&P

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי חברות קטנות ובנקים יהיו המרוויחים הגדולים מהקאמבק של טראמפ ● בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס הוא מסביר למה הנשיא החדש־ישן לא יניע את הראלי בוול סטריט לאורך זמן, מודה שבורסת ת"א היא "שוק מועד לטלטלות", ומשוכנע שטרנד ה־S&P 500 יעמוד למבחן בקרוב ● וגם: למה לא כדאי לכם לחקות את באפט?

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ
גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

 

"השוק הופתע מהניצחון המוחלט של הרפובליקנים בבחירות לנשיאות ארה"ב. החשש הגדול היה מתרחיש שבו לא תהיה הכרעה ויתנהלו קרבות בבתי משפט. ברגע שיש ודאות - זה מה שהשוק אוהב", אומר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה, בראיון ל"כוחות השוק", פודקאסט ההשקעות של גלובס.

כוחות השוק | האם יהיה לנו מספיק כסף בפנסיה? התשובה של מנכ"לית חברת הגמל הגדולה בישראל 
כוחות השוק |אלדד תמיר מגלה למה לא קנה דירה ומעריך - זה מה שיקרה לכלכלה הישראלית 

השיחה עם מני התקיימה במקביל להגעתן של תוצאות האמת שבישרו על זכייתו של דונלד טראמפ בבחירות, והוא מתייחס בה ומנתח את השפעת האירוע על השווקים. כן הוא מסביר מדוע הבורסה הישראלית עשויה להמשיך להדביק את הפער מול העולם, כפי שקורה בחודשים האחרונים, טוען שהשקעה ב־S&P 500 הפכה לטרנד, ולמה לדעתו למרות התקציב המסתמן - יכול מאוד להיות שישראל תספוג הורדות דירוג נוספות.

 

התגובה של השוק האמריקאי לתוצאות הבחירות הייתה חד משמעית: מסכים ירוקים בוול סטריט מקיר לקיר. מדדי המניות קפצו בחדות, כשה־S&P 500 רשם את היום החזק ביותר שלו מעולם אחרי בחירות - בעלייה של 2.5%. כמה סקטורים כיכבו במיוחד, כמו מניות הפיננסים, אבל זה לא נגמר שם. גם הביטקוין קפץ לרמה של 75 אלף דולר למטבע ושבר את שיא כל הזמנים, והדולר האמריקאי התחזק בחדות מול סל המטבעות.

טראמפ, שזכור מהכהונה הראשונה שלו כמי שתומך בסקטור העסקי ודוגל בהפחתת פיקוח ממשלתי, כבר הודיע על כוונתו להוריד את מס החברות מ־21% ל־15% ולהקל ברגולציה. "הדברים האלה נותנים לשוק המניות, ובפרט לחברות הקטנות והבינוניות, משב של אופטימיות", מסביר מני.

מספר סקטורים צפויים לדבריו ליהנות במיוחד מהממשל החדש: "תחום הפיננסים ירוויח מהסרת הרגולציה על הבנקים. טראמפ התחייב להקל בכל נושא באזל 3 (סט תקנות המחייב את הבנקים להחזיק יותר הון כנגד הסיכונים שהם לוקחים, ב"ל, נ"א) והפיקוח על ההגבלים העסקיים. גם חברות התעשייה המקומיות אמורות ליהנות מהטלת מכסי המגן על חברות מחוץ לארה''ב".

מי עשוי להיפגע?
"סקטור האנרגיה המתחדשת בין היתר - טראמפ פחות תומך בסובסידיות שהדמוקרטים קידמו. גם כל נושא ה־ESG (אחריות סביבתית וממשל תאגידי תקין) שפחות מדבר אל הרפובליקנים, לא ירוויח".

פרט לכך, "סין עלולה להיפגע מהמכסים הגבוהים שטראמפ מאיים להטיל - עד 60% על יבוא מסין. זה יכול להכביד על כלכלה שכבר היום מתקשה להתאושש. בנוסף גם אירופה עלולה להיפגע מהטלת מכסי מגן ליבוא מצד הממשל בשיעור של עד 20%".

בשנה־שנתיים האחרונות ראינו את מניות הטכנולוגיה מובילות את העליות בשווקים. אתה חושב שעכשיו נראה את זה מגיע לסקטורים נוספים?
"בסופו של דבר, מה שיקבע זה הרווחיות ולא רק ההתלהבות מטראמפ. להערכתי, אנחנו עשויים לראות ראלי במדדים בטווח הקצר, אבל זה לא בהכרח תהליך ארוך טווח. בניגוד לחברות הטכנולוגיה הגדולות, דווקא החברות הקטנות יותר והבנקים עשויים להרוויח מהסרת רגולציות מסוימות שטראמפ מבטיח".

באפט והרים של מזומן

המשקיע האגדי וורן באפט דווקא מוכר מניות בתקופה האחרונה ומעדיף לשבת על הרים של מזומן. האם הוא יודע משהו שאנחנו לא?
"נכון שהשוק לא זול היום, אבל לא הייתי ממליץ ללכת בעקבות באפט ולשבת על מזומן. חשוב להבין את ההבדל - כשיגיע תיקון, באפט יידע בדיוק מתי לחזור לשוק. לעומת זאת המשקיע הפרטי עלול ליפול למלכודת. הוא רואה משבר ואומר לעצמו, 'המחירים עוד יירדו, אכנס יותר מאוחר כשימליצו לי', אבל השווקים לא מצלצלים בפעמון בתחתית. ראינו את זה בקורונה ובתיקון של תחילת 2023 - מי שיצא החוצה פספס את הראלי המהיר שהגיע אחר כך, ואיתו את רוב התשואה השנתית. לכן, במיוחד עבור חוסכים לפנסיה, גמל וקרנות השתלמות, עדיף לשבת על התיק. גם אם יבוא תיקון, הוא יחלוף, ובטווח הארוך התשואות טובות".

אתם מתכננים לעשות שינוי בתיק ההשקעות שלכם בעקבות תוצאות הבחירות?
"ניצחון טראמפ הוא בהחלט חיובי לכלכלת ארה"ב, פחות לאירופה, אבל זה לא מוביל לשינויים דרמטיים בתיק. כן, ממשל רפובליקני מלא יכול להיות טוב גם לישראל מבחינה גיאופוליטית, למרות שטראמפ לא תמיד צפוי. אבל ההתאמות שאנחנו עושים בתיק הן מינוריות. בסופו של דבר, מה שמנחה אותנו זה בעיקר הנתונים הכלכליים - תחזית הריבית בארץ ובחו"ל, מגמת האינפלציה והרווחיות של החברות. נכון שטראמפ מביא איתו גישה יותר עסקית, עם הורדות מסים והטבות לחברות, אבל זה רק שיקול אחד מתוך מכלול בניהול התיק".

מיטב הפך בשנתיים האחרונות לבית ההשקעות הגדול בישראל, תוך שהוא עוקף את אלטשולר שחם (שנשאר חברת הגמל הגדולה ביותר). במיטב מנוהלים כיום כספים בהיקף של 296 מיליארד שקל בקופות גמל ופנסיה, קרנות השתלמות, קרנות נאמנות ותיקים מנוהלים. בנטרול ניהול התיקים (שלא חשוף בכל הגופים) מדובר במיטב על נכסים בכ־220 מיליארד שקל, אלטשולר עם 170 מיליארד, מור עם 125 מיליארד וילין לפידות עם 94 מיליארד שקל.

מיטב נהנה מאוד מגידול בניהול הנכסים בגמל, מהיותו קרן ברירת המחדל המרכזית שאליה נותבו הכספים בפנסיה, וגם מגיוסים נאים בקרנות הנאמנות. זאת במקביל לנפילה הגדולה של אלטשולר שחם, שאיבד יותר מ־90 מיליארד שקל, שליש מנכסי הגמל שלו, בשנים האחרונות.

 

נזהרים מביטקוין

בנושא מטבע הקריפטו המוביל, הביטקוין, שהוא בין הנכסים שזינקו בחדות לאחר ניצחון טראמפ, מני משמיע עמדה זהירה ומסתייגת: "אנחנו פחות משקיעים בביטקוין כי אני פחות רואה מה הכלכליות שלו. אנחנו לא אוהבים להשקיע בדברים שאנחנו פחות מבינים".

מני מזהיר מפני התנודתיות הגבוהה של המטבע הדיגיטלי, שכן "יכול להיות פתאום משהו שיוביל שוב להתרסקות שלו". גם על האפשרות להקצות אחוז קטן מהתיק לביטקוין, כפי שממליצים חלק מהיועצים, הוא סבור כי הדבר "פחות רלוונטי" עבור גוף מוסדי, בגלל סטיית התקן הגבוהה.

החשש מאינפלציה חוזר

לצד האופטימיות בשוקי המניות, בשוק האג"ח נדלקו נורות אזהרה בשבוע האחרון. התשואות באג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים קפצו בחדות - סימן לכך שהשוק צופה שהריבית תישאר גבוהה יותר לאורך זמן, וכי הבנק המרכזי יתקשה להוריד אותה כפי שתכנן.

"טראמפ נבחר בין היתר בגלל הבטחתו להוזיל את יוקר המחיה, אבל התוכניות שלו, כמו העלאת מכסים לסין ואירופה, הן אינפלציוניות בעליל. השוק שלפני חודש היה מאוד אופטימי וציפה להורדת ריבית של 0.5% במכה אחת, הלך עכשיו צעד משמעותי אחורה. הציפייה שהריבית, ברמה של 5%, תגיע ל־3% תוך פחות משנה נראית כעת פחות סבירה", אומר מני.

למרות שהחוב האמריקאי נוגע כבר ברף ה־36 טריליון דולר ויחס החוב־תוצר עבר את ה־120%, מני לא מוטרד יתר על המידה: "זו ארה"ב, לא ישראל. כשאנחנו עולים מ־60% ל־70% ביחס חוב־תוצר זה מדאיג, אבל ארה"ב היא שמנהלת את הכלכלה העולמית. עדיין לא הגענו לנקודה שבה השוק מתחיל להיבהל".

עם זאת המצב מחייב תשומת לב, לדבריו, שכן "ההוצאה על הריבית בתשואות האג"ח הנוכחיות היא הרבה יותר משמעותית מלפני שנתיים, כשהריביות היו נמוכות". מני מסביר כי "הממשל הרפובליקני טוען שהגדלת הגירעון בטווח הקצר תפוצה על ידי הגדלת ההכנסות בזכות ההקלות לחברות והצמיחה. השאלה היא מה ינצח".

ת"א: "מקום לאופטימיות"

בשוק המקומי, למרות האתגרים הרבים, מני רואה סיבות לאופטימיות זהירה. "המהלך שהבורסה המקומית עשתה בחודשים האחרונים הוא מרשים. היא השלימה פערים משמעותיים אחרי תשואת החסר של השנה האחרונה, במיוחד אחרי 7 באוקטובר". ואכן, מתחילת השנה עלה מדד ת"א 125 בכ־16% - פחות מוול סטריט אבל יותר מאשר לא מעט בורסות מרכזיות בעולם.

לדברי מני, לשיפור בחזית הביטחונית בגזרות השונות יש תפקיד מרכזי: "ככל שעובר הזמן והמצב הביטחוני משתפר - בדרום מול חמאס ובצפון עם חיסול בכירי חיזבאללה - השוק מקבל יותר ודאות. זה בא לידי ביטוי גם בשוק האג"ח, שם המרווח בין האג"ח הדולרית של ממשלת ישראל לזו של ארה"ב ל־10 שנים (המייצג את פרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים), שהגיע לשיא על רקע החששות הביטחוניים, מתחיל להצטמצם לכ־150 נקודות בסיס.

"למרות השיפור, השוק ממשיך לעקוב בדריכות אחר מספר סיכונים מרכזיים. ראשית, תקציב 2025 והקיצוץ המתוכנן של 37 מיליארד שקל", מציין מני. הוא מזכיר כי התקציב אמנם אושר בממשלה, אך ישנה גם משוכה משמעותית בכנסת. "שנית, רמת הגירעון והשאלה האם התקציב יהיה מוטה צמיחה. בנוסף, קיימת אי־ודאות לגבי משך המלחמה והעלויות הכרוכות בה, כמו גם עלויות השיקום העתידיות של הדרום והצפון".

האם להערכתך דירוג האשראי של ישראל עשוי לרדת פעם נוספת, ועד כמה זה משמעותי?
"יכול להיות שנראה עוד הורדת דירוג לישראל, אבל אני לא חושב שזה יטלטל את השוק. השוק כבר מתמחר את האפשרות הזו, ולמעשה אנחנו רואים שאיגרות החוב של ממשלת ישראל דווקא עולות. זה מעניין במיוחד כשמסתכלים על המרווחים בשוק - כשהורידו את דירוג האשראי ל־A מינוס, השוק תמחר מצב הרבה יותר גרוע, של BBB או אפילו BBB מינוס. במילים אחרות, השוק כבר גילם תרחיש חמור יותר ממה שקרה בפועל, ולכן דווקא יכול להיות שמכאן נראה התייצבות במחירי אג"ח ממשלת ישראל, ואולי אף תיקון כלפי מעלה. זאת בהינתן משמעת פיסקאלית מצד האוצר ובתלות במשך המלחמה".

בתחילת המלחמה ראינו נטישה של משקיעים זרים. אתה רואה שהם כבר חוזרים?
"חלקם נזהרים יותר וחלקם חוזרים לאט ובהדרגה. אני מניח שהרוב הגדול יחזור כשתהיה ודאות - כלומר ברגע שיראו סיום מלחמה בפועל ולא רק אפשרות כזו. יש פוטנציאל לחזרה של משקיעים זרים, גם אם המחירים יהיו גבוהים יותר".

אתה מעריך שיש לבורסה המקומית עוד הרבה לאן לעלות?
"יש פוטנציאל לעליות נוספות, והשוק הישראלי בהחלט יכול לעשות ביצועי יתר, אבל צריך להיות מפוכחים. ישראל היא שוק קטן שמועד לטלטלות - היום המצב נראה ורוד יותר, אבל מחר יכול להגיע אירוע שיטלטל שוב את השוק".

אתם תגדילו חשיפה לישראל?
"יש גם בעיית נזילות משמעותית - בתור גוף מוסדי גדול, אם נרצה להיכנס חזק לישראל זה מזיז את השוק, וקשה מאוד לצאת אחר כך. לכן, למרות שאנחנו מכירים טוב את החברות המקומיות ויכולים לנתח אותן, נמשיך להחזיק את חלק הארי של התיק בחו"ל, בעיקר בארה"ב, שם נמצאות החברות המובילות בעולם. גם אם נגדיל את החשיפה לישראל, זה יהיה בפרופורציות נכונות ותוך שמירה על פיזור נכון". ​

"S&P 500 - זה טרנד"

אחת התופעות הבולטות בענף החיסכון בישראל היא מעבר מסיבי של חוסכים להשקעה במסלולים עוקבי S&P 500. אם עד לפני שלוש שנים היה מדובר בשברירי אחוזים, כיום יותר מ־8% מהנכסים המנוהלים בקרנות הפנסיה, ההשתלמות והגמל בישראל הם במסלולים המחקים את מדד הדגל האמריקאי.

בתור מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הגדול בישראל, מה דעתך על התופעה?
"המעבר ההמוני ל־S&P 500 התחיל ב־2023 משילוב של גורמים - החששות מישראל, שהתחילו עם המשבר המשפטי והתגברו עם המלחמה, יחד עם התשואות המצוינות של המדד האמריקאי. השאלה המרכזית היא מה יקרה כשיגיע מימוש - האם הציבור ימשיך להזרים כספים או שנראה בריחה המונית".

אתה קורא לזה טרנד?
"בהחלט. אני קורא לזה טרנד כי המבחן האמיתי יהיה כשיגיע מימוש בשוק. בנקודת הזמן הנוכחית יש אלטרנטיבה טובה יותר - קופה כללית עם פיזור רחב. יש היום תשואות אג"ח אטרקטיביות, ופיזור בין מניות (עם בולטות למדד S&P 500), אג"ח קונצרניות וממשלתיות, ונכסים לא סחירים. זה עשוי להיות הרבה יותר אטרקטיבי מלהתמקד בנכס בודד.

"מי שמסתכל באמת לטווח ארוך, ומבין שתהיה תנודתיות בדרך, יכול כמובן להישאר ב־S&P 500. אבל אם המעבר נובע רק מרצון לתפוס את העליות האחרונות או מחשש מהשוק המקומי, ובכוונתך לצאת כשיגיע תיקון - זו בדיוק ההתנהגות שלא מתאימה להשקעה לטווח ארוך".

ובכל זאת, דמי הניהול במסלולים המנוהלים גבוהים יותר בהשוואה למי שמשקיע בתעודת סל של S&P 500 לדוגמה.
"דמי הניהול בישראל הם לא כאלה גבוהים כפי שנהוג לחשוב. באנו מעולמות של דמי ניהול של 1%־2% לפני למעלה מעשור, היום הרמות הן רבע מכך. התשואה והימנעות מתזמוני שוק הם הרבה יותר קריטיים מדמי הניהול. הרבה פעמים אנשים מתמקדים בחיסכון של 0.1% בדמי ניהול, אבל מפספסים 20% תשואה בגלל החלטות לא נכונות של כניסה ויציאה מהשוק".

עוד כתבות

בנימין נתניהו. יקים מטה AI במשרדו למרות שכבר יש גוף כזה / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בהשקעה של 150 מיליון שקל: נתניהו יקים מטה AI במשרדו, רק שזה גוף שכבר קיים

במשרד רה"מ יודיעו השבוע על הקמת מטה חדש תחתיו, שירכז את הפעילות בתחום הבינה המלאכותית ● זאת, על אף שכבר פועלת מנהלת בתחום תחת רשות החדשנות ● לגלובס נודע כי ביוזמת שר האוצר, שוריינו בתקציב 150 מיליון שקל לנושא ו־700 מיליון שקל לענף ההייטק

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן

ג'יי.פי מורגן חותך את תחזיות הצמיחה של ישראל

הסיבה המרכזית להורדת התחזית היא "היחלשות הפעילות הכלכלית וחששות חדשים לצמיחה העולמית" ● למרות התחזית העגומה, בג'יי.פי מורגן מציינים כי חלק מהנתונים עשויים להיות מוגזמים: "אנו נוטים להמעיט בחשיבות נתוני הצמיחה השוטפים כשאנו חוששים שהם מכילים המון רעשי רקע"

מפכ''ל המשטרה, רב-ניצב דני לוי / צילום: דוברות המשטרה

המפכ"ל ביטל את הדחת יועמ"ש המשטרה

המפכ"ל דני לוי החליט לבטל את העברתו של היועץ המשפטי למשטרה, תנ"צ אלעזר כהנא מתפקידו ● ההחלטה התקבלה לאחר שנפגש עם היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ● על פי הודעת המשטרה, לוי "קיבל את בקשתו של תנ"צ דדו זמיר, להשאר בתפקידו כראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל עד לחודש אוגוסט 2025"

הפרלמנט הגרמני מצביע על ההחלטה באשר ל''חיי היהודים בגרמניה'', היום (ה') / צילום: Reuters, Christophe Gateau

החלטה היסטורית בפרלמנט הגרמני: ביקורת על ישראל - אנטישמיות

ההחלטה מאמצת מחדש את הגדרת ה-IHRA לאנטישמיות, לפיה במקרים רבים ביקורת כלפי ישראל היא כזו, מתייחסת ל"בעייה האנטי-ישראלית" של מהגרים מוסלמים וקוראת לפעול בקמפוסים כדי להגן על סטודנטים יהודים וישראלים ● אמנם מדובר בהצהרה בלבד, אך היא התקבלה בתמיכת רוב המפלגות ובעלת חשיבות רבה

מפגינים פרו-פלסטינים ברחובות אמסטרדם אתמול / צילום: ap, Photo InterVision

גם בשבת: כל הפרטים על טיסות החילוץ מאמסטרדם

לאחרי אירועי הפרעות הקשים נגד ישראלים באמסטרדם, משרד התחבורה וחברות התעופה נערכים להוצאת טיסות חילוץ לישראל ● ארקיע, ישראייר ואל על יוציאו טיסות חילוץ, חלק מהן גם במהלך השבת ● מה העלויות והאם יש מספיק טיסות? ● גלובס עושה סדר

קאסט האיחוד של ''הכבש השישה–עשר''. נצחי / צילום: גיא כושי ויריב פיין

על "הכבש השישה־עשר", שחוזר לחיינו בלי שאף פעם באמת עזב

כמעט חמישה עשורים אחרי שיצא, הקאסט המיתולוגי של הכבש השישה–עשר חוזר לבמה כדי להחיות את הקלאסיקות המוזיקליות ● עם המוזיקה שלא נרתעת מלהשתעשע עם מקצבים, וטקסטים שהומור מריר–מתוק שזור לאורכם ולרוחבם, הכבש השישה–עשר היה ונותר מוצג תרבותי שמכיר במורכבות של חוויית הילדות 

מועדון הולמס פלייס במרכז וייצמן, תל אביב / צילום: באדיבות הולמס פלייס

מוטי בן משה מגדיל החזקה: רוכש עם מוסדיים נתח מהולמס פלייס

בית ההשקעות מור, איש העסקים מוטי בן משה לצד גופים נוספים, רוכשים 11% ממניות רשת מועדני הספורט תמורת 50 מיליון שקל ● ריצ׳י האנטר, יו"ר דירקטוריון הולמס פלייס: "רכישת המניות ממשפחת קירש היא צעד נוסף בחיזוק החברה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: קובי גדעון-לע''מ

סערה חדשה בלשכת רה"מ: נבדק אם הוצא מידע רגיש על גורם צבאי בכיר

מסתמן כי שני בכירים מאוד בלשכה שלפו חומרים מביכים ממצלמות האבטחה ● מסתמן כי השניים "צפצו" על נהלים, נתנו לכפופים עליהם הנחיות לפעול בניגוד לכללים והפרו כללים בסיסים של שמירה על פרטיות ● מלשכת רה"מ נמסר כי מדובר ב"המצאות שאין מאחוריהן דבר מלבד ניסיון להשמיץ את הלשכה ועובדיה"

כוחות צה''ל בג'באליה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב: שיירת סיוע נכנסה היום לבית חאנון, לראשונה אחרי שבועות

כ-50 רקטות שוגרו לאזור חיפה, הקריות והגליל העליון • רסיסים פגעו במבנה בקריית ים, לא דווח על נפגעים • גלנט למשפחות חטופים: אין שום סיבה לא לעשות עסקה, בשלו התנאים הביטחוניים • שר הביטחון הנכנס כץ נפגש עם הרמטכ"ל הלוי • מוקדם יותר: נזק נגרם לגן ילדים מנפילה בכפר מסריק • עדכונים שוטפים

יואב גלנט מצדיע בסיום ההצהרה שמסר לאחר פיטוריו / צילום: Reuters,  Nir Elias

תפקיד בסימן שאלה: מה מעמדו של שר הביטחון בישראל?

פיטורי שר הביטחון הוכתרו כ"רעידת אדמה", אבל עד כמה התפקיד באמת משמעותי? ● במשך שנים לא מונה שר ביטחון, עד שמלחמות ישראל עיצבו מחדש את התפקיד ● על הסמכויות הפורמליות העמומות, הכוחות שדוחקים החוצה את השר וערוץ ההשפעה הסמוי ●  המשרוקית של גלובס

מבצע מכירות: ''שלמו רק 10%'' / צילום: דרור מרמור

מידרוג: "עומס תזרימי כבד על יזמי דירות. היחלשות משמעותית בביקוש למשרדים"

דוח מיוחד של חברת דירוג האשראי מציג את השלכות המלחמה על כושר החזר האשראי של מנפיקי חוב ● בעוד שבענף המשרדים ניכרת ירידת מחירים וקושי לאכלס בניינים חדשים, בחברות המגורים הביקוש אמנם גבוה אבל גם הסיכון גדל, בשל מבצעי המימון של הקבלנים

המערכת של חברת ''פטאשקה'' האוקראינית לוכדת רחפן רוסי / צילום: מתוך טוויטר

בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה

משרד הביטחון רכש 25 מטוסי קרב מחברת בואינג ב-5.2 מיליארד דולר ● חברה אוקראינית הציגה מערכת פרי פיתוחה לרחפנים שמשימתם ללכוד את רחפני האויב הרוסיים ● פולין עומדת לרכוש יותר מ־100 משגרי טילים לפי מתווה שסוכם עם ארה"ב ● המספנות בטורקיה עובדות על ספינת טילים מהירה עבור הצי של אינדונזיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הרפורמה שתאפשר לעסקים זעירים לא לדווח למס הכנסה

הרפורמה במס הכנסה נכנסת לתוקף: עסקים עם מחזור שנתי של עד 120 אלף שקל יקבלו פטור אוטומטי ממס על 30% מההכנסות, והנטל הבירוקרטי יצומצם משמעותית ● איך נרשמים כ"עסק זעיר", מי זכאי להכרה זו, והאם היא רלוונטית גם מול ביטוח לאומי? גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנבחר. הצהיר בעבר כי יהיה דיקטטור ''רק ביום הראשון'' של כהונתו השנייה / צילום: Reuters, Marco Bello

לאמריקאים נמאס, אז הם החזירו את "האיש היחיד שמבין אותנו"

"אלוהים השאיר אותי בחיים כדי למלא משימה", הכריז דונלד טראמפ לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו. בעיני עצמו ובעיני הרבה מחסידיו, חזרתו לשלטון היא אפוא ביטוי של רצון האל, היא שוות ערך של החזרת מלך מודח אל כיסאו ● אפשר לטעון, שהאמריקאים חרדים פחות לדמוקרטיה שלהם מקודמיהם או מקודמי־קודמיהם

גולן יוכפז, מנכ''ל תאגיד השידור / צילום: יח''צ כאן

בממשלה רוצים לקצץ בתקציב התאגיד? יש מי שממהר לשמור על הכסף

לגלובס נודע כי מספר ימים לפני פיזורה, מועצת התאגיד העבירה יתרות תקציב בסך של 20 מיליון שקל לשיפור שידורי החדשות, לחיזוק השידורים בערבית ולצרכי ניהול ● התאגיד בתגובה: "בימים אלה מתנהל קמפיין רחב היקף בניסיון להשתלט פוליטית, באופן קבוע, על כספי תאגיד השידור, וזו הסיבה להדלפות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

היום שאחרי המלחמה יביא איתו התאוששות כלכלית, או ההפך?

מצד אחד התחזקות השקל, ירידת פרמיית הסיכון וגזירות התקציב צפויות לצנן מחירים ● מנגד הרצון "לפצות" את עצמנו על חודשי מלחמה, גידול חד בכסף נזיל וההוצאה הממשלתית הרחבה, יכולים לתדלק אינפלציה ● הסיבות והתחזיות, לכאן או לכאן, ביום שאחרי המלחמה

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הנפילה באזור נתב"ג: חברות התעופה נוספות מבטלות טיסות

בחברות התעופה הזרות המעטות שעוד פעילות בישראל מודיעים על ביטולים לאחר נפילת שברי יירוט של רקטה בנתב"ג ● בין המבטלות גם חברות שהביעו אמון בישראל בזמן המלחמה

מייקל סלזהאור / צילום: פרטי

מנתח פלסטי, ראפר ויהודי דתי: הכירו את ד"ר מיאמי

מייקל סלזהאור הוא פלסטיקאי מצליח בפלורידה, שמשדר ניתוחי ישבן בטלגרם, וסלבס כמו סנופ דוג עומדים אצלו בתור עבור בנות זוגם, וגם כותבים עליו שירים ● הוא גם יהודי דתי, שלא חושב שזה מחייב אותו להיות צנוע, וסבור שדיבור חופשי על החזה של העובדות שלו "זה לא מיזוגיני, אלא העצמה נשית"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בג"ץ דחה את העתירות נגד פיטורי גלנט

השופטים קבעו כי אין עילה להתערבות בהחלטת ראש הממשלה, שנימק את החלטתו במשבר האמון בינו לבין שר הביטחון ● מוקדם יותר, היועמ"שית הודיעה לבג"ץ כי לעמדתה יש לדחות את שתי העתירות שהוגשו לבג"ץ נגד פיטורי שר הביטחון, מכיוון שהם חוקיים ● העותרים טענו כי הפיטורים נעשו משיקולים זרים ולוקים באי סבירות קיצונית

דנה עזריאלי, יו''ר קבוצת עזריאלי / צילום: אריק סולטן

הפער בין דוד לדנה עזריאלי הוא שיעור במומחיות, פיזור סיכונים ונדל"ן

מלך הקניונים דוד עזריאלי התעקש לדבוק במה שהוא מבין, ושמר מרחק משוק הדיור ● הבת שלו כבשה מאז פטירתו כל תחום נדל"ני אפשרי - וכעת גם מגורים למכירה ● ושוב המדינה נכשלת בניסיון לחנך את השוק שחיים בשכירות יכולים להיות אלטרנטיבה אמיתית