גולן יוכפז, מנכ''ל תאגיד השידור / צילום: יח''צ כאן
בימים אלו מקדם ח"כ אביחי בוארון ממפלגת הליכוד הצעת חוק להכפפת תקציב תאגיד השידור הציבורי לתקציב המדינה, שעברה בקריאה טרומית בכנסת. לדבריו, הסיבה לכך היא הצורך בקיצוץ גם בתאגיד, בדומה למה שקורה בכל משרדי הממשלה - אך בשוק מתחו ביקורת קשה על המהלך.
● למרות ההתנגדות: הצעת חוק התקציב של התאגיד עברה בוועדת השרים
● התאגיד עוד פעם על המוקד: ועדת השרים לחקיקה תדון בהכפפת התקציב לתקציב המדינה
לגלובס נודע כי במקביל, מספר ימים לפני פיזורה, מועצת התאגיד ייעדה יתרות תקציב בסך של 20 מיליון שקלים (כ-2.5% מהתקציב, שעומד על 750-800 מיליון שקל בשנה) לפרויקטים אחרים ולניהול של הנהלת התאגיד. המועצה מחליטה החלטות כאלו כל חצי שנה או שנה, אולם עיתוי ההתכנסות כעת מעלה סימני שאלה.
הכספים המדוברים הם כאלו שנותרו לאחר שיפור עמדות במשא ומתן מול ספקים, בפרויקטים שנדחו או נעצרו. בין הפרויקטים המדוברים: שיפורים טכנולוגיים לאפליקציית התאגיד, וניסיון לבנות מערכת מדידה אחודה לרייטינג בדיגיטל ובשידור הליניארי. לגלובס נודע כי יתרות התקציב מיועדות בין היתר לשיפור שידורי החדשות (6 מיליון שקל) ולחיזוק השידורים בערבית.
השיפור בחדשות מורכב מהשקעה של מיליון שקל באולפן החדשות, והשאר על שיפוץ הגרפיקה, האולפן, המחקר ועוד. המספר הזה הינו ראשוני, הסכום יכול להיות גבוה או נמוך יותר, זאת לאחר שיבינו אילו שינויים רוצים לעשות בתוך התאגיד. צריך לומר שלא פעם נשמעת ביקורת כלפי התאגיד על כך שאין בידול באולפן והעיצוב אינו מושך את העין, כך שלתקציב יש מטרה ברורה - לשפר את המצב.
נזכיר כי הממשלה החליטה על קיצוץ רוחבי של 4% בתקציב, כך שאם הקיצוץ יגיע גם לתאגיד, מדובר בכ-30 מיליון שקל. יש מי שמעביר ביקורת על כך שבתאגיד היו יכולים להיכנס מתחת לאלונקה, בוודאי אם יש תקציבים שמאפשרים זאת.
המכרז לתפקיד הזמני
באופן מתבקש, בתאגיד מתנגדים להצעת החוק של ח"כ בוארון, ואומרים שהנימוק של צורך בקיצוץ הוא לא יותר מהסחת דעת. "משמעות הצעת החוק איננה כניסה מתבקשת של התאגיד תחת אלונקת הקיצוצים, כדי לסייע למשק כעת בשעת מלחמה - אלא איום תמידי של הממשלה כלפי השידור הציבורי, לשדר תוכן לפי רצונותיה הפוליטיים, אחרת יקוצץ התקציב בכל שנה מחדש", נכתב בהודעה שפרסם התאגיד לפני ימים אחדים. "משמעות הצעת החוק היא אחת - השתלטות פוליטית על התאגיד, ולמעשה חיסול השידור הציבורי בישראל".
היום (ה') איגוד השידור האירופי, ה-EBU, תקף בחריפות את הצעת החוק. מנכ"ל האיגוד, נואל קורן, אומר כי "אנחנו מודאגים מאוד מהחוק שיאפשר לשנות, או לבטל, סעיפים בתקציב תאגיד השידור הציבורי, תוך סיכון העצמאות שלו. התפתחות זו יכולה להתפרש כניסיון של ממשלת ישראל להשתלט על כאן". ה-EBU קורא להפסיק מייד את מאמצי הפוליטיקאים להתערבות בתקציב התאגיד.
נזכיר כי בשנים האחרונות, אולפני החדשות שופצו פעמיים, בעלות מוערכת של כ-4 מיליון שקל. מה שיכול אולי לשפוך עוד אור על המהלך, הוא העובדה שלאחרונה יצא מכרז לתפקיד הזמני "פרויקטורית הפקה לחטיבת החדשות", שמיועד לחצי שנה וכולל שיפוץ של אולפן החדשות ופרויקט דיגיטציה לרשת ב'. גורמים ששוחחו עם גלובס סיפרו שבשיפוץ הקודם לא היה פרויקטור מטעם התאגיד.
ההערכות בשוק מצביעות על כך שהמיועדת לתפקיד הזו היא רונית מימון, לשעבר מפיקה בכירה בקשת, המפיקה הראשית ברשת 13 ומנהלת בכירה בחברת NMC . מימון הייתה הפרויקטורית של המעבר לפארק נעימי, ועל פי מידע שהגיע לגלובס היא התמודדה על תפקיד המפיק הראשי של חטיבת הטלוויזיה, אבל משכה את מועמדותה אחרי שלא הגיעו להכרעה בסוגיה.
מהתאגיד נמסר בתגובה: "תקציב התאגיד מנוהל בקפדנות רבה ותוך חיסכון משמעותי בכל סעיף שבו ניתן לחסוך או לקצץ. המועצה מאשרת על פי חוק את התקציב, ובכלל זה קובעת כיצד יש לנצל כספים שנחסכו כתוצאה ממו"מ קפדני עם ספקים, או מפרויקטים שתוקצבו ולא יצאו לפועל. המטרה היא להעביר כספים אלה, להפקת תוכן חדש, כדי לחזק את השירות שניתן לציבור ולחזק את תעשיית הטלוויזיה בישראל. וכך היה גם במקרה הזה. ברור לנו שבימים אלה מתנהל קמפיין רחב היקף בניסיון להשתלט פוליטית, באופן קבוע, על כספי תאגיד השידור - על רקע זה בלבד צריך לראות את ההדלפות האחרונות".
הסירוב של קרעי
על פי חוק תאגיד השידור הציבורי, שר התקשורת צריך למנות למועצת התאגיד 12 חברים, אבל מספיק שיהיו שבעה חברים לפחות. בימים הקרובים אמורים לסיים את תפקידם חמישה מחברי המועצה, ושר התקשורת קרעי מסרב להאריך את כהונתם.
עמותת הצלחה של עו"ד אלעד מן הגישה בקשה לצו ביניים בבג"ץ כדי למנוע את הפסקת הכהונה של שני חברי מועצה שאפשר להאריך את כהונתם. לדברי העתירה, היעדר קוורום יפגע באופן חמור ביכולת התאגיד למלא שורה של תפקידים סטטוטוריים חיוניים, כמו פיקוח על המנכ"ל או אישור תקציב שנתי ותוכניות עבודה.
היום, הערוצים המסחריים קשת ורשת יצאו בהודעה משותפת להגנה על התאגיד השידור הציבורי בשל החקיקה של ח"כ בוארון. "החוק להשתלטות פוליטית על תאגיד השידור הציבורי שעבר בכנסת בקריאה טרומית הוא חלק מהפיכה תקשורתית שמקדמת הממשלה, באמצעות סדרת חוקים דורסניים שמטרתם אחת - סתימת פיות והשתקת ביקורת, גם בזמן מלחמה", נכתב בהודעה.
נזכיר כי היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, שיגרה מכתב לשר המשפטים יריב לוין שבו נאמר כי הצעת החוק "פוגעת באופן קשה בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי, שלתפקודו התקין והעצמאי נודע תפקיד מרכזי בדמוקרטיה הישראלית".
עוד נכתב כי "מתעורר חשש כבד כי תאגיד השידור יהיה מורתע, יישא עיניו אל השלטון ויימנע מביקורת פוליטית, חברתית ואחרת. התאגיד עלול לחשוש מהצגת תכנים מורכבים, מגוונים, שנויים במחלוקת, הפונים גם לקהלים וציבורים המודרים מהזרם המרכזי של ההוויה הישראלית... תאגיד שידור הפועל תחת אילוצים מעין אלה יתקשה עד מאוד לתפקד באופן עצמאי, וספק רב אם יוכל להוסיף ולקיים את תפקיד הליבה המסור לו בחוק - קיום שידור ציבורי עצמאי, מגוון ואיכותי הפונה אל כלל חלקי החברה הישראלית".