הפגנה פרו-פלסטינית שהתקיימה באמסטרדם ב-7 באוקטובר / צילום: ap, Peter Dejong
כלי התקשורת באירופה התמלאו הבוקר בדיווחים המזכירים את העובדה כי "יהודים ניצודו עם אלות" במרכז אירופה ומצטטים התבטאויות ישראליות לגבי "פוגרום" שהתקיים באוהדי מכבי תל-אביב בעיר. ברשתות החברתיות נראים מרדפים ברחובות אמסטרדם אחרי אוהדים ישראל, כולל אלימות קשה כלפי מי שנתפס. באחד מהם, שלא ניתן לוודא את אמיתותו עדיין, נראה שאחד האוהדים הוכרח תחת איומים לצעוק Free Palestine אחרי שאלמונים השליכו אותו לתעלה בעיר. באירוע אחר אוהד כדורגל אוקראיני נחקר באלימות ברחוב כדי לברר אם הוא ישראלי ואולץ להציג תעודה.
אמסטרדם היא מעוז של הפגנות אנטי-ישראליות שגלשו לאלימות בשנה האחרונה. פעילים פרו-פלסטינים, רבים מהם מהגרים או בני מהגרים מהמזרח התיכון ומאסיה או צעירים מהשמאל הרדיקלי, השתלטו על תחנות רכבת, על מבני ציבור, חסמו כבישים מרכזיים בשם המאבק "למען פלסטין". באוניברסיטת אמסטרדם התנהלו עימותים אלימים עם המשטרה אחרי שפעילים קיצוניים אירגנו "אזור ללא ציונים" על שטח ציבורי. עשרות בני אדם נפצעו כאשר המשטרה פינתה את האזור. מבני ציבור הושחתו בעזרת צבע אדום במחאה על המלחמה בעזה.
ראש הממשלה ההולנדי דיק שוף ניסה לשדר רוגע, ואמר כי "כעת העניינים רגועים". המשטרה מסרה כי לא הוזמנו אמבולנסים במהלך האירועים, אך הדבר סותר עדויות של אוהדים ישראלים. כלי התקשורת בהולנד דיווחו בהתפלאות מסוימת על כך שישראל "שולחת שני מטוסי חילוץ" לאמסטרדם . 57 בני אדם נעצרו במהלך ההתפרעויות, דיווחה המשטרה.
הפוליטיקאי ההולנדי חירט וילדרס, העומד בראש מפלגת החופש, כתב ברשת החברתית X כי "זה נראה כמו ציד יהודים באמסטרדם. יש לעצור ולגרש את הזוהמה הרב-תרבותית שתקפה את אוהדי מכבי תל-אביב ברחובות שלנו. אני מתבייש שזה יכול לקרות בהולנד, זה בלתי מקובל לחלוטין".
אירועים שיכולים להתחרש ברוב הערים המרכזיות באירופה
באירופה ובישראל מזדעזעים, אך למעשה, אירועים כמו זה שקרו אמש באמסטרדם יכולים להתרחש כעת ברוב הערים האירופיות המרכזיות. בברלין הותקף שלשום ישראלי שלבש צעיף של מכבי תל-אביב, אחרי שורת תקריות אלימות במהלך השנה האחרונה. השאלה אינה אם יש פוטנציאל לאלימות, אלא רק כיצד המשטרה המקומית מגנה על ישראלים שמפגינים את זהותם באופן פומבי, כמו אוהדי ספורט או תיירים. פעילים פרו-פלסטינים, הזהיר דוח של המשטרה הגרמנית בחודש שעבר, הופכים לקיצוניים יותר ולאלימים יותר ככל שעובר הזמן.
לפי הדיווחים בתקשורת ההולנדית, הפעילים הפרו-פלסטינים ביקשו תחילה להפגין נגד ישראל מול האצטדיון שבו התקיים המשחק אתמול בין אייאקס לבין מכבי תל-אביב ונדחו, והמשטרה נערכה בכוחות גדולים להגן עליהם סביב האצטדיון. עם זאת, במה שנראה כמו פעולה מתואמת "לצוד" ולתקוף אוהדים ישראלים במרכז העיר, חבורות של צעירים, רבים מהם מנופפים בדגל פלסטין או לבושים בכאפיות, איתרו את האוהדים עם הגיעם והתקיפו אותם באלימות. אחד ממוקדי האלימות היה כיכר דאם במרכז העיר.
ברשתות החברתיות גם פורסמו קטעי וידיאו שבהם נראים אוהדי מכבי תל-אביב כשהם קוראים קריאות גזעניות נגד ערבים עם יציאתם מאצטדיון יוהאן קרויף. בווידיאו אחר שהופץ בקרב פעילים פרו-פלסטינים נראים אוהדים כשהם מנסים לתלוש דגל פלסטין שנתלה מחוץ לדירה בעיר.
בכל מקרה, מדובר בכישלון אבטחתי הולנדי, ואולי גם ישראלי, לגבי אירוע שהפוטנציאל הנפיץ שלו ידוע מראש. אבל מדובר גם בעדות למצב ברחובות של הערים הגדולות באירופה בימים אלו. המערכות הפוליטיות יכולות להביע עמדות מורכבות כלפי זכותה של ישראל להגן על עצמה. האייפל או שער ברנדנבורג יכולים להיות מוארים בצבעי ישראל, אבל יש קבוצה גדולה ומקצינה של פורעים אלימים שמחפשים לפגוע בישראלים וביהודים בכל מחיר. אתמול הם קיבלו את ההזדמנות שלהם.