גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ רוצה לסגור את ברז הנפט של איראן, ועלול להתנגש עם סין

זיוף מסמכים ושיבוש מערכות זיהוי וניווט אפשרו לאיראן להגדיל את יצוא הנפט שלה, בעיקר לסין, למרות הסנקציות האמריקאיות ● אולם, לבית הלבן ייכנס בקרוב הנשיא הנבחר דונלד טראמפ - שמתכנן להשיב את מדיניות "הלחץ המקסימלי" ● איזה נזק כלכלי ייגרם לאיראן ואיך יושפע מכך מחיר הנפט בעולם?

בתי זיקוק באספהאן, איראן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami
בתי זיקוק באספהאן, איראן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

לאחר שפעלה בכל דרך למנוע את ניצחונו, איראן תיאלץ בכל זאת להתמודד עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. הרבה השתנה מאז שטראמפ עזב את החדר הסגלגל, במיוחד במזרח התיכון, אך נראה שלא צפוי שינוי במדיניותו כלפי טהרן. לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, טראמפ מתכנן להשיב את מדיניות "הלחץ המקסימלי" בעזרת עיצומים.

פרשנות | 3,000 מינויים מחכים לנשיא המיועד טראמפ, ומי המועמדים המובילים לשר האוצר
ביקורתית נגד הארגון: המועמדת המסתמנת של טראמפ לשגרירה באו"ם

הנשיא הנבחר לא רק שעזב את הסכם הגרעין ב־2018, הוא גם הטיל על הרפובליקה האסלאמית סנקציות שפגעו אנושות בכלכלתה. בניגוד אליו, ביידן שאף לחזרה להסכם ולכן נמנע מיישום משמעותי של העיצומים ככלל ושל אלו על הנפט בפרט, שמהווה כ־15% מהתוצר האיראני. התוצאה היא שלמרות העיצומים, משטר האייתוללות "חגג" מהכנסות הזהב השחור.

לאורך השנים האחרונות הלכו והתרבו הסנקציות נגד איראן ותעשיית הנפט שלה על כל מקטעיה: החל מההפקה, דרך התעשייה הפטרוכימית ועד צי מכליות הרפאים. כך, למשל, בחודש שעבר הטילה מזכירות המדינה עיצומים על שש ישויות שמעורבות בסחר האיראני בנפט. ביולי 2022 הושתו עיצומים על מפעילי רשת סבוכה של חברות במדינות המפרץ, שפעלה לשווק נפט ומוצרים פטרוכימיים מתוצרת איראן למדינות במזרח הרחוק. כארבעה חודשים לאחר מכן, הוסיפו סנקציות על רשת שילוח נפט שסייעה לכוח קודס ולחיזבאללה לגרוף הכנסות של מאות מיליוני דולרים.

תקציב משמרות המהפכה מובטח באמצעות ההכנסות מנפט כדבר שבשגרה, ולכן פגיעה בסחר בזהב השחור של איראן - משמעותה פגיעה במשמרות המהפכה. במסגרת התקציב לשנה הבאה שנקבע באוקטובר, קרוב ל־20% מהכנסות יצוא הנפט - כ־10 מיליארד דולר - הובטחו למשמרות המהפכה. כך לפי "איראן אינטרנשיונל". כמו כן, לאחר שבתקציב השנה הובטחו לצבא הכנסות מ־200 אלף חביות ביום - בשנה הבאה הם ייהנו מהכנסות מ־430 אלף חביות ביום.

שיטות להסתרת הסחר

את שנת 2023 סיימה איראן עם שיא של חמש שנים ביצוא הנפט: כ־1.29 מיליון חביות ביום. הלקוחה העיקרית שלה היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם, סין. עבור יצוא הנפט, צבר משטר האייתוללות ניסיון רב בשנים האחרונות בשיטות להסתרת הסחר עמם. יותר מ־300 מכליות רשומות במדינות זרות ומהוות "צי רפאים", ותנועתן מתבצעת תוך כיבוי או שיבוש מערכות הניווט והזיהוי ורישום כוזב של מסמכים. מהלכים שגרתיים נוספים לטשטוש העקבות כוללים העברת נפט ממכלית למכלית, רישום מדינה שלישית כמקור הנפט ושימוש ברשתות סבוכות להעברות כספים דרך גורמים וחברות שונות.

נתוני המכס הסיני מצביעים, למשל, שהיקף יבוא הנפט ממלזיה עמד בחודש יולי על 1.53 מיליון חביות ביום - פי 12 מלפני חמש שנים, עת טראמפ עזב את הסכם הגרעין. מדובר בהיקף יצוא שגדול פי שלושה מקצב ההפקה המלזי. ההסבר הסביר היחיד לכך הוא שאיראן משתמשת בסוחרים במדינות שונות, בהן מלזיה, כדי "לצבוע" את הנפט כמקומי, בדרך לסין.

כדי לפתות את לקוחותיה לרכוש ממנה נפט על אף הסנקציות, איראן מציעה הנחה של 15% על חביות הנפט. ההנחה הזו, לפי מומחים בשוק, לא מביאה את משטר האייתוללות לכדי הפסדים משום שהעלות השולית של ההפקה באיראן נמוכה ביחס למדינות אחרות.

סגירת השאלטר על יצוא הנפט האיראני עשויה להביא את וושינגטון לא רק למסלול התנגשות עם טהרן, שעל פי ה"ניו יורק טיימס" מכניסה 2 מיליארד דולר בחודש מיצוא נפט לסין (כ־5% מכלל היצוא האיראני), אלא גם להתנגשות משמעותית עם בייג'ינג. לפי מידע שמסרה חברת ניטור הסחר "קפלר" לניו יורק טיימס, סין מייבאת כ־15% מהנפט שלה מהרפובליקה האסלאמית.

כותרות עיתונים באיראן לאחר הבחירות בארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

החשש מישראל השפיע

כבר בחודש שעבר נצפו השפעות של ההתפתחויות הגיאופוליטיות על הנפט האיראני. נוצר חשש שישראל תתקוף מתקני נפט בתגובה למתקפת הטילים ב־1 באוקטובר, ומכליות חששו להיכנס לנמלים. התוצאה הייתה ירידה של 350-200 אלף חביות ביום ביצוא הנפט האיראני באוקטובר, כך לפי אתר "איראן אינטרנשיונל" האופוזיציוני.

בקפלר מצאו, כי העמסות הנפט צנחו מ־1.82 מיליון חביות ביום ל־1.47 מיליון חביות ביום באוקטובר. בד בבד, חברת ניטור השיט וורטקסה העריכה את יצוא הנפט האיראני ב־1.5 מיליון חביות ביום, תוך שציינו כי עיקר הירידה נובעת מהמחצית הראשונה של החודש. מגמת הירידה ברורה באוקטובר, אך בכל זאת מדובר בהיקפים גדולים משמעותית בהשוואה ל־1.29 מיליון החביות שיוצאו ביום ב־2023. קצב ההפקה האיראני עומד על 3.5 מיליון חביות ביום, מהן כאמור כ־1.8 מיליון מופנות ליצוא - קצב יצוא שלא נהנתה ממנו מאז החלטת וושינגטון לעזוב את הסכם הגרעין.

ב"אקונומיסט" העריכו כי ההכנסות של איראן מנפט הסתכמו בשנה שעברה ב־70 מיליארד דולר. בקפלר מציינים, כי הצניחה ביצוא הנפט בחודש שעבר עלתה למשטר האייתוללות 800 מיליון דולר. אם אירוע של חשש מתקיפה ישראלית הביא לפגיעה כזו, אזי החלטה של הבית הלבן על סגירת "ברז" הנפט תשפיע פי כמה על איראן, שכבר כיום כ־33% מאזרחיה חיים מתחת לקו העוני.

הנפט בסימן ירידה

עוד מוקדם לפסוק האם בחירתו של טראמפ לנשיא תגרום לזינוק במחיר הנפט, שהרי מאז יום שלישי מחיר הנפט מסוג ברנט, שנחשב לבנצ'מרק, בכלל ירד בכ־2% ל־73.9 דולר לחבית, ואילו נפט WTI האמריקאי ירד בכ־1.8% לכ־70.3 דולר. ככלל, מחיר הנפט אמנם תנודתי בשנה החולפת בהשפעת מלחמת חרבות ברזל, אבל בניגוד לאירועים דומים בעבר - המגמה היא ירידה. זאת אף שבשוק חזו שאם יתממש התרחיש שבו ישראל תתקוף מתקני נפט איראניים, המחיר יחצה את רף ה־100 דולר לחבית - לראשונה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה.

לאורך השנה החולפת מחיר הברנט ירד בכ־9.4%, בניגוד למשבר הנפט ב־1973 שבו מדינות ערב נקטו אמברגו נפט שהביא לזינוק המחיר פי ארבעה עד ינואר 1974. כיום, מרבית ההשפעה על השוק מגיעה מהמורדים החות'ים וחסימת הים האדום. אלו לא פוגעים בזמינות המוצר, בגלל שבקנה מידה בינלאומי תימן אינה שחקנית משמעותית, אלא משפיעים על שרשראות האספקה. כך, נוצר מצב שקו השיט שבין אירופה לבין המזרח הרחוק התארך, לכל הפחות, בשבועיים, זמינות המכליות פוחתת - ומחיר השימוש בהן עולה.

מי שפחות מושפעת מכך היא יצואנית הנפט הגדולה בעולם, ערב הסעודית, שכ־75% מיצוא הנפט שלה אשתקד נשלחו למזרח הרחוק. אותו קו לא מושפע מהחות'ים, משום שהוא יוצא ממזרח הממלכה למיצר הורמוז, ומשם מזרחה. זו הנקודה שבה איראן מהווה סכנה גדולה, בשל היותה בעלת הסמכות למעבר במיצר, שמהווה שער כניסה ויציאה מהמפרץ הפרסי. דרך אותו שער חוצים מדי יום קרוב לשליש מהסחר העולמי בנפט. אם תהיה הסלמה צבאית או דיפלומטית שתביא את איראן לסגור אותו, ישתבש כלל יצוא הנפט מהמפרץ הפרסי - כולל זה הסעודי.

בבנק ING ההולנדי צופים, כי ניתוק של יצוא הנפט האיראני מהשוק העולמי יביא את מחיר הברנט ליותר מ־90 דולר לחבית בשנה הבאה. לעומת זאת, מצב שבו 14 מיליון חביות הנפט ביום שחוצות דרך מיצר הורמוז לא יוכלו לצאת, עלול להזניק את מחיר החבית לאזור ה־150 דולר - לראשונה מאז 2008.

טראמפ מקבל את ארה"ב בעמדה של מפיקת הנפט הגדולה בעולם עם 13.4 מיליון חביות ביום, שמהווים 22% מכלל ההפקה העולמית. אולם, זו גם רמת ההפקה המקסימלית שמאפשרות התשתיות שלה, ולכן אם טהרן תחליט להשתמש במנוף נגד וושינגטון בדמות סגירת מיצר הורמוז - לא תהיה לנשיא היוצא ביידן או לנשיא הנבחר טראמפ יכולת למנוע ירידה בזמינות הנפט וזינוק במחירי האנרגיה בעולם.

עוד כתבות

עו''ד דרור מתתיהו / צילום: רמי זרנגר

עו"ד דרור מתתיהו עוזב את משרד פישר אחרי עשור ויוצא לדרך עצמאית

לאחר עשור, פורש עו"ד דרור מתתיהו, ראש תחום צווארון לבן ושותף במשרד עורכי הדין פישר (FBC) ומקים משרד בוטיק בתחום הצווארון הלבן והליטיגציה ● בין לקוחותיו במהלך השנים היו: שגרירים, ראשי ערים ואת חבר הכנסת דוד ביטן נגדו מתנהל תיק שוחד בשנים האחרונות

ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

פרשת ענבל אור: זה עונש המאסר שמבקשת הפרקליטות

יזמית הנדל"ן לשעבר הורשעה בהעלמת מס, במרמה בנסיבות מחמירות ובעבירות על חוק הגנת הצרכן ● אור לא התייצבה היום בזמן לדיון בעניין העונש שיוטל עליה; אחרי שהוצא נגדה שוב צו מעצר, היא הגיעה לביהמ"ש ● התביעה ביקשה להטיל עליה 8-12 שנות מאסר ● השופטת החליטה לדחות את הדיון בחודש כדי לאפשר לאור לשקול לקבל תסקיר שירות מבחן - זאת למרות "התנהלותה המניפולטיבית"

מיטל הרוש, סמנכ''לית, מנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות / צילום: גלובס

סמנכ"לית בנק מזרחי טפחות: "העשייה החברתית היא חלק מה-DNA שלנו"

במסגרת כנס אחריות עסקית של גלובס, מיטל הרוש, סמנכ"לית ומנהלת חטיבת הון אנושי ומשאבים בבנק מזרחי טפחות, הסבירה כיצד הבנק הוביל עשייה חברתית מאז שפרצה המלחמה ● "המצפן הארגוני הפך לחובה לאומית"

עבודות להרחבת מסילת הברזל / צילום: דוברות רכבת ישראל

הפקעות קרקע לתשתיות: המדינה משלמת "עשירית מהשווי של הקרקע"

עורכי הדין רונית אלפר וצבי שוב טוענים כי הפיצוי שניתן לבעלי הקרקעות המופקעות לצורך המטרו ופרויקטים אחרים מחושב לפי ערכים נמוכים, וכי ההליכים הארוכים גורמים להפסד כספי נוסף לבעלי הקרקע

אלי אדדי / צילום: רמי זרנגר

המהלך הראשון של מנכ"ל סלקום החדש: שיתוף פעולה אסטרטגי עם HOT

סלקום הודיעה על שיתוף פעולה עם HOT, במסגרתו ישתפו ביניהן תוכן וייצרו ממשק משותף ● לאחרונה הודיעו yes ופרטנר על מהלך דומה ● בשני המקרים, דרוש אישור של רשות התחרות ● החשש: פגיעה בשירות ועליית מחירים כתוצאה מהתכווצות מספר השחקנים בשוק

צילומים: שלומי יוסף, מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, כדיה לוי, קובי גדעון/לע''מ, דני שם טוב/דוברות הכנסת, ארכיון Group 11

מחדל ה-AI הממשלתי: כך התדרדרה ישראל למקום ה-30 בדירוג העולמי

בין סעודיה לצ'כיה, הרבה מתחת למלזיה, פורטוגל, איטליה וספרד - ישראל התדרדרה בכל מדדי הבינה המלאכותית העולמיים ● מבקר המדינה חושף את מחדלי הממשלות מאז 2018, את הניהול החובבני, חוסר התקצוב ומכין את הקרקע לעימות בין משרד ראש הממשלה לרשות החדשנות ומשרד המדע בשליטה על תקציבים

אילוסטרציה: Shutterstock

קבוצה איראנית מאיימת במתקפת סייבר בתוך 72 שעות; בנק ישראל קיים פגישת היערכות בשוק

ברקע מתקפות הסייבר האחרונות, בנק ישראל קיים הערכת מצב עם מערך הסייבר הלאומי, בה השתתפו גם גופים בתחום הפיננסיים ● במקביל, קבוצה שמיוחסת למודיעין האיראני מאיימת כי בעוד 72 שעות תתקיים מתקפת סייבר נוספת, וקוראת לישראלים למשוך את כספם מהבנקים ● בינתיים אין סיבה להקשיב לאיומים

אילוסטרציה: Shutterstock

רגע לפני סוף שנה: הטבות המס שכדאי להכיר בתיק ההשקעות

שנת 2024 מתקרבת לסיומה, השווקים רותחים, ולמשקיעים כדאי לוודא שהם מנצלים את ההזדמנות האחרונה להפחתות מס ולהגדלת הטבות מיסוי בתיק ● איך תקטינו את מס השבח, מה התקרה המעודכנת להפקדה פטורה ומה הסטטוס של המס שתשלמו על האופציות שקיבלתם

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח / לע''מ

הפרקליטות מתנגדת לדחיית עדות נתניהו: "נוגד את האינטרס הציבורי"

צוות ההגנה של נתניהו ביקש לדחות בחודשיים וחצי את עדותו הקבועה לתחילת דצמבר ● בבקשה נכתב כי מאז שהוחלט על מועד עדותו של רה"מ, התרחשו "שורת אירועים יוצאי דופן שהפכו את הכנתו למסירת עדות לבלתי אפשרית בסד הזמנים הנוכחי" ● הפרקליטות: "הטעמים המפורטים בבקשה הנוכחית כבר הונחו בפני בית משפט זה ונלקחו בחשבון בקביעת מועד פרשת ההגנה"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

האם אובר תשלם מחיר על שותפות נהגיה באירועי האלימות באמסטרדם?

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"

חברת התעופה ישראייר לגורמים בממשלה: על המדינה לשנות את חוק שירותי התעופה ולהתאימו למציאות הביטחונית המשתנה ● חברות תעופה זרות כבר דרשו את התיקון לחוק ● ברקע התיקון שיוכל לסייע להגביר את התחרות, אך עלול גם לפגוע בצרכנים, עומד גל של תביעות משפטיות נגד ישראייר, בעקבות ביטולי ושיבושי טיסות שנגרמו בשל המלחמה

מנכ''ל רפאל, יואב תורג'מן / צילום: סיון פרג'

מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

בדוח צוין בין היתר כי כמה מסמכי תחקור אירועי סייבר לא התייחסו להפקת לקחים נדרשת, וכי רפאל לא קבעה את התדירות לביצוע הסקרים ומבדקי החדירה הנדרשים ● אנגלמן: "לתעשיות הביטחונית אין פריבילגיה שלא ללכת על הצד המחמיר בהגנת סייבר" ● רפאל בתגובה: "כלל הפערים שצוינו בדוח קיבלו מענה"

ד''ר רות דגן, שותפה, ראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים, הרצוג / צילום: כדיה לוי

למי שיעלה על הרכבת: ההזדמנות האדירה במעבר לכלכלה נטולת פחמן

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, הסבירה ד"ר רות דגן מדוע אימוץ רגולציה בתחום הסביבתי צריך להיות חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה של תאגידים ● איך בחירתו של דונלד טראמפ יכולה להשפיע?

קניות / צילום: איל יצהר

ימי הקניות של שופינג IL הקפיצו את מחזורי הקניות של השבוע החולף

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי שופינג IL ב-2024 היה רווחי יותר מזה של 2023, שחל בתחילת המלחמה

כיכר אתרים ת''א / צילום: איל יצהר

תוכנית כיכר אתרים מגיעה לשלב האישור. כך נפתרו המחלוקות סביבה

תוכנית כיכר אתרים צפויה לקבל אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א, ולסיים סאגה של 15 שנה ● במענה להתנגדויות הקמת הפרויקט כתבה הוועדה: "הכיכר אינה תורמת למרחב אלא פוגעת בו ובמשך שנים עומדת כאבן שאין לה הופכין"

בקבוקי מי עדן / צילום: יח''צ מי עדן

טמפו חוברת לשותפים בהצעה לרכישת מי עדן

מכירות מי עדן מוערכות בכ-600 מיליון שקל בשנה והנתח שלה בשוק המבורקד עומד על כ-38% ● טמפו דיווחה כי התקשרה בהסכם עם שותפות נוספות שהגישו הצעה לרכישת 100% ממניות מי עדן במסגרת מכרז

פיצוץ ברובע הדאחייה בלבנון לאחר תקיפת חיל האוויר / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

דיווחים בלבנון: תקיפות עוצמתיות בבירה ביירות

התרעות רבות הופעלו בצפון מחשש לחדירות כלי טיס עוינים, בדרום: יורטה רקטה ששוגרה מעזה - וכטב"ם ששוגר מתימן • השגריר דנון הציג במועצת הביטחון: "האובססיה להשמצת ישראל מנותקת מהמציאות" • סבב המינויים של טראמפ: ראש CIA חדש, שר הגנה שפרשן בפוקס ניוז - ותפקיד לאילון מאסק • זיו בלפור ושמעון נג'ם הם ההרוגים מפגיעת הרקטה בנהרייה • כל העדכונים

פאנל בהשתתפות אירה פרידמן, שגית למפרט וונסה קצ'רגינסקי / צילום: כדיה לוי

אחריות עסקית בעידן טראמפ: "הוא רוצה שארה"ב לא תצא מהמשחק"

הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ פעל בכהונתו הראשונה נגד תקנות סביבתיות ● כעת, לאחר שנבחר בשנית, כנס אחריות עסקית של גלובס הקדיש פאנל לשאלה כיצד צפוי להשתנות התחום בתקופת כהונתו השנייה של טראמפ

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית / צילום: כדיה לוי

ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

בכנס אחריות עסקית של גלובס הציג חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, את האתגרים והשינויים שעוברים על החברה הערבית בישראל ● בנוסף הוא ציין כי העובדים הערבים מתאפיינים בוותק ממוצע של 140% בהשוואה לעובדים הכלליים, וכי "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"