גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?

תזכיר חוק חדש של רשות המסים מבהיר את מעמד הקריפטו בישראל ואת הדיווח הנדרש עליו ● מומחים מזהירים כי הצעד יסגור את הדלת בפני משקיעים, שעלולים "לנקוט צעדים דרסטיים" ● מה קובע התיקון, מתי ישולם מס על רווחים ועל מי הוא צפוי בעיקר להשפיע?

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר
שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

כבר שנים שרשות המסים מנסה להגיע אל הרווחים הישראליים המסתובבים בשוק הקריפטו וחייבים במס בישראל. לפני כשבוע הצביע דוח מבקר המדינה כי מיסוי שכזה עשוי להכניס למדינה 3 מיליארד שקל, אותם היא מאבדת כתוצאה מאי־אכיפה מספקת בתחום. 

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?
ניתוח | זה היה אחד השבועות הטובים שהיו לוול סטריט. מה צפוי בהמשך? 
מנהל רשות המסים חשף: השינוי שהכניס למדינה 4 מיליארד שקל 

כבר ב־2018 פרסמה רשות המסים נייר עמדה לפיו מטבע דיגיטלי נחשב ל"נכס" לצרכי מס והמשקיעים במטבעות הדיגיטליים יחוייבו במס רווחי הון בגובה 25% על רווחיהם, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. כעת, ימים ספורים לאחר פרסום דוח מבקר המדינה, מפרסמת הרשות תזכיר חוק חדש בו היא מעגנת את עמדתה מלפני שש שנים בחקיקה, וגם מבהירה מתי הרווחים מזירת הקריפטו נחשבים ל"ישראלים" לצרכי תשלום מס.

מה אומר תזכיר החוק, על מי הוא ישפיע והאם מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו צפויים להיכנס כעת לקופת המדינה? מומחי מיסוי וקריפטו עונים לשאלות, ובדרך מעלים גם חשש כי הדבר יסגור את הדלת בפני משקיעים רבים, ואלו "עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

מה קובע תזכיר החוק?

תזכיר החוק שפירסמו רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מגדיר מהו נכס דיגיטלי, וקובע כי מטבע קריפטו ונכסים דיגיטליים, בהם אסימון דיגיטלי או NFT, יסווג כ"נכס" בפקודת מס.

מדובר בעיגון חקיקתי לעמדת מיסוי שפורסמה כטיוטה כבר בתחילת 2017 וכעמדה רשמית של רשות המסים בתחילת 2018, ולפיה מחויבים המשקיעים במטבעות הדיגיטליים במס רווחי הון בגובה 25%, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו־שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

בנוסף, קובע תזכיר החוק את הכללים שלפיהם ייקבע מתי רווח שהופק מנכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל. קביעה זו דרמטית להכרעה היכן ישולם המס על רווחי הקריפטו מאחר שעל פי פקודת מס הכנסה, רווח הון חייב במס אם הופק על ידי תושב ישראל או אם הופק בישראל, על ידי תושב ישראל או תושב חוץ.

 

מתי ישולם מס על רווחי קריפטו בישראל?

על פי תזכיר החוק, רווח הון שהופק ממכירת נכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל אם מוכר הנכס היה תושב ישראל במועד הרכישה של הנכס הדיגיטלי. בנוסף, נקבע כי אם הנכס הדיגיטלי משקף זכות, במישרין או בעקיפין, לרכוש שנמצא בישראל, או לתושב ישראל, המוכר יהיה חייב במס רווח הון עבור הרווח ממכירתו.

עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל בבוטיק המס ברכה ושות', מסביר בנוסף לכך כי "התיקון בעניין מקום הפקת ההכנסה, נועד להתגבר על פרשנות לפיה מיקום הנכס הינו מחוץ לישראל, המביא לעיתים לפטור ממס בישראל. עוד נועד התיקון להסדיר את המצב המשפטי המעורפל ביחס לעולה חדש המחזיק מטבעות קריפטו ומבצע את מכירתם לאחר העלייה. על פי התיקון המוצע, ככל שהמטבעות שברשותו אינם מקנים בעלות במישרין או בעקיפין בנכס או חברה בישראל, יהיה העולה החדש פטור ממס בישראל במכירת המטבעות אותם רכש טרם עלייתו".

בעניין זה, מציין ברכה, כי יש לשים לב שככל וירכוש העולה החדש מטבעות חדשים לאחר עלייתו, וכיוון שבאותו המועד הוא ייחשב כבר כתושב ישראל, מכירת מטבעות אלו יהיו חייבים במס בישראל, בניגוד לפטור הקיים לעולה חדש ביחס לניירות ערך זרים אותם רוכש העולה החדש גם לאחר מועד עלייתו. לדבריו, "מדובר בעיוות מס".

על מי ישפיע התיקון?

לפי עו"ד ברכה, "התיקון ישפיע על כל סוחרי ומחזיקי הקריפטו אשר עד היום סברו, בעצמם או על ידי קבלת חוות דעת כזו או אחרת, כי ניתן להגדיר את הביטקוין כמטבע ולא כנכס, ומשכך עליית שווי הביטקוין שברשותם תהיה פטורה ממס בישראל".

האם התיקון יוביל לתשלומי מס של מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו?

ההערכות ברשות המסים מדברות על כך שבשנים האחרונות נגרעו מקופת המדינה מיליארדי שקלים מרווחים שמומשו בזירת הקריפטו ולא שולם עליהם מס. באוצר וברשות המסים מקווים כי אסדרת החקיקה בתחום תקנה יתר וודאות לתחום פעילות זה, ותסייע לצמיחתו והתפתחותו בישראל, ולצד זאת תבטיח ניהול מושכל של הסיכונים הגלומים בפעילות זו למשק, כגון העלמת מס ושימוש בנכסים דיגיטליים לצורך הלבנת הון. כלומר: תגביר את גביית המס בזירת הקריפטו.

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה בעמית פולק מטלון מציינת, כי "התיקון עשוי להגדיל את מעגל המדווחים, היות שהוא יקבע בחקיקה את סיווג המטבע הדיגיטלי כנכס וכן שמי שרכש בעת היותו תושב ישראל נכס דיגיטלי ויעזוב את ישראל יהיה חייב במס בישראל בעת מכירת הנכס. בנוסף, משקיעים באסימונים הקשורים לרכוש בישראל או בחברות ישראליות יצטרכו לשלם מס רווחי הון בעת מימוש הרווחים".

מהי הביקורת על התיקון?

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל בפלטפורמת הקריפטו הישראלית Bit2C, אומר כי "העובדה שהתיקון נוקט בגישה מצמצמת מאוד ומוגזמת לעניין הגדרת 'נכס דיגיטלי', לפיה רק מטבע קריפטו שהונפק על ידי גוף מדינתי מוסמך ייחשב כ'מטבע חוץ' אשר יקנה פטור ממס לעניין רווחי הון, עלולה לשפוך את התינוק עם המים. זאת מאחר ומטבעות קריפטו שכבר קיימים בשוק מזה שנים, כדוגמת הביטקוין, לעולם לא יקנו פטור ממס בישראל למי שמתעשר ממכירתם. הגדרה מצמצמת וחד משמעית זו תסגור את הדלת בפני משקיעים רבים אשר עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

עו"ד ברכה מצטרף לביקורת. "רשות המסים מתעלמת לחלוטין מהחסמים הקיימים בתחום, ומכשלים בחקיקה בישראל בתחום המקשים על פעילות סוחרי הקריפטו. תיקון חקיקה נכון, ראוי שיביא, מצד אחד, לוודאות מיסויית גדולה יותר, אך מנגד, יביא לפתרון בעיות והסרת חסמים הקיימים כיום. החסם המרכזי בישראל הוא היכולת לקלוט את התמורה ממסחר בקריפטו במערכת הבנקאית בישראל. מדובר בחסם משמעותי אשר מוביל את סוחרי הקריפטו להחזיק את את רווחיהם מחוץ לישראל, או לחילופין למצוא פתרונות אלטרנטיביים לצורך העברת הכסף לישראל תוך תשלום עמלות גבוהות ביותר לחברות שונות".

עו"ד עידן בן־יעקב, חבר בוועדת הקריפטו הארצית בלשכת עורכי הדין, מוסיף כי "נוסח תזכיר החוק המוצע מייצר לקונה מהותית לגבי אופן יצירת וקביעת החבות לתשלום המס. על פי הנוסח המוצע, מבססת רשות המיסוי את חבות התשלום על הזיקה למדינת ישראל, בניגוד לרווחי הון, למשל, אשר בהם ברוב המקרים המיסוי מבוסס על תושבות הנישום - נקודה מהותית בכל הקשור לנכסים דיגיטליים. כמו כן, נקודת הייחוס צריכה להיות מועד המכירה, בה מתבצע אירוע המס (ומימוש הרווח), ולא הרכישה - ולפי זה לחשב את המס. כך מקובל ברוב הנחות המוצא לגבייה וחיוב במס, ויש לעשות כך גם במקרה של נכס דיגיטלי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

משקיע נדל"ן פרטי או עוסק מורשה? הקו הדק שעלול לעלות לכם ביוקר

משקיעים שיסווגו כעוסקים בפעילות עסקית עלולים לשלם מע"מ על מכירה והשכרה של נכסים ● באילו נסיבות ייקבע מי משקיע, ומה אומרת הפסיקה

מימין: ניר ארקין מארקין קפיטל, אורי אפשטיין מכפר עזה, ישי צדוק מקבוצת צדוק ותומר כץ מרכס נדל''ן / צילום: אלעד גוטמן

קיבוץ כפר עזה, רכס נדל"ן וקבוצת צדוק יקימו אזור תעסוקה בעלות של כ-250 מיליון שקל

בירושלים שווקו 120 יח"ד תמורת כ־49.5 מיליון שקל ● כ־1,000 דירות שווקו במחיר מטרה בבאר יעקב – כל ההצעות היו נמוכות ממחירי השומה ● אושרה תוכנית לשכונה המערבית בחורפיש ● קיבוץ כפר עזה חתם על עסקה להקמת מתחם תעסוקה באזור התעשייה שלו ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין שבר שיא חדש

האינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה מהיעד של הפדרל ריזרב ● ישראליות בוול סטריט: אמדקוס עמדה בתחזיות, סימילרוב צמחה מעל הצפי • הביטקוין חצה את רף ה-92 אלף דולר למטבע, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות • בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט • תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים

לאחר תקופה שבה פעל ביתר שאת להגדלת הנתח שלו בשוק המשכנתאות, והגיע לכ־30%, מסתמן כי לאומי הוא הראשון לצנן את "חגיגת" מבצעי הקבלנים: מאפשר הלוואת קבלן רק בהעמדת 20% הון עצמי ● לאומי: "הבנק קובע תמיד את התנאים של כל עסקה באופן מקצועי תוך ניהול סיכונים מוקפד ובהתאם להנחיות בנק ישראל"

אלי פלדשטיין

השב"כ ביקש 8 ימים: ביהמ"ש האריך את מעצר פלדשטיין ביום אחד

פלדשטיין חשוד כי קיבל, במסגרת תפקידו כדובר במשרד ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים, מסמכים מסווגים שלא כדין מאנשי מערכת הביטחון שהודלפו לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה ● אחד העצורים בפרשה, צעיר העובד במערכת הביטחון, שוחרר ע"י בית המשפט

כטב''ם / צילום: Shutterstock

חיל הים יירט כטב"ם באילת ששוגר מכיוון עיראק

אזעקות במעלות-תרשיחא בשל ירי טילים • חיל האוויר יירט כטב"ם בשמי סוריה • 6 לוחמים נפלו בקרב בדרום לבנון • שני פצועים קל בפיגוע דריסה ליד רמאללה • כל העדכונים

תומר שפריצר, סמנכל בארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי / צילום: MN תקשורת

מנהל ההשקעות שממליץ: הכינו את התיק שלכם לקראת הקאמבק של השקל

לדברי תומר שפריצר, סמנכ"ל סוכנות ארבע עונות, "זה כלל לא תרחיש קיצוני שנחזור ל־3.3 שקלים לדולר אחרי המלחמה" ● הוא חושש מנהירת המשקיעים למסלולי S&P 500, ומשוכנע שהכלכלה הישראלית בדרך לפריצה ● וחשוב לו להזכיר ללקוחות: "אתם לא באפט"

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות. / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

האם דוח המבקר על המשרד לשת"פ אזורי לא נוגע לכהונת השר אמסלם?

כמה עדכנית הביקורת על המשרד לשת"פ אזורי? יותר ממה שהשר בראשו חושב ● המשרוקית של גלובס

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

ההשתלטות המוזרה של ערי סטימצקי על חברת ביו דבש

איש העסקים הוותיק רכש את רוב ההנפקה של חברת הפודטק המקרטעת שהקנתה לו כ-70% ממניותה ● בשל איסור על רכישה כזו ללא פרסום הצעת רכש, נרשמו רוב מניותיו בביו דבש כ"רדומות" ● ביו דבש צברה הפסדים של כ-70 מיליון שקל וקופת המזומנים שלה כמעט ריקה

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי, השר יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

המאבק על 90 מיליון השקלים שיקבע את אופייה של לשכת עורכי הדין

הצעת החוק לפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב הלשכה באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה מהעולם והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● היו"ר עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה נעדכן ראשית את צוות העובדים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough

ארדואן הצהיר על "ניתוק קשרים", אבל השגרירות הטורקית פועלת כבשגרה

הדיפלומטים הטורקים הופתעו מאמירתו של ארדואן על ניתוק יחסים עם ישראל ● כאשר נשאל נשיא טורקיה "האם טורקיה ניתקה את יחסי המסחר עם ישראל", הוא השיב "ניתקנו את היחסים עם ישראל" ● עוד הוסיף נשיא טורקיה כי כל עוד משלוחי האמל"ח לישראל נמשכים, מדיניות זו תהיה יותר אגרסיבית

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה באמת עולה להחליף פנס ליונדאי? השיטה שמקפיצה את מחירי ביטוחי הרכב

מחירי הביטוח זינקו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה בגניבות הרכב והזינוק בתשלום על חלקי חילוף ● רשות שוק ההון רוצה לשנות את שיטת חישוב התשלום למוסכים, שמפעילים לחץ על הפוליטיקאים כדי שזה לא יקרה ● וגם בחברות הביטוח לא מאמינים שזה יצליח

אלעד בן בג'י, אוראל לוי ועופר סנדלר / צילום: תמונה פרטית

המיזם החדש של אוראל לוי ממור השקעות

בנו של המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות מור מקים קרן גידור חדש יחד עם שני שותפים ● קמפיין פרסום ראשון עולה על הרכבת הקלה של גוש דן, וחברת פתרונות הסייבר קוד בלו של רפאל פרנקו מתרחבת לאיטליה • אירועים ומינויים