גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?

תזכיר חוק חדש של רשות המסים מבהיר את מעמד הקריפטו בישראל ואת הדיווח הנדרש עליו ● מומחים מזהירים כי הצעד יסגור את הדלת בפני משקיעים, שעלולים "לנקוט צעדים דרסטיים" ● מה קובע התיקון, מתי ישולם מס על רווחים ועל מי הוא צפוי בעיקר להשפיע?

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר
שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

כבר שנים שרשות המסים מנסה להגיע אל הרווחים הישראליים המסתובבים בשוק הקריפטו וחייבים במס בישראל. לפני כשבוע הצביע דוח מבקר המדינה כי מיסוי שכזה עשוי להכניס למדינה 3 מיליארד שקל, אותם היא מאבדת כתוצאה מאי־אכיפה מספקת בתחום. 

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?
ניתוח | זה היה אחד השבועות הטובים שהיו לוול סטריט. מה צפוי בהמשך? 
מנהל רשות המסים חשף: השינוי שהכניס למדינה 4 מיליארד שקל 

כבר ב־2018 פרסמה רשות המסים נייר עמדה לפיו מטבע דיגיטלי נחשב ל"נכס" לצרכי מס והמשקיעים במטבעות הדיגיטליים יחוייבו במס רווחי הון בגובה 25% על רווחיהם, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. כעת, ימים ספורים לאחר פרסום דוח מבקר המדינה, מפרסמת הרשות תזכיר חוק חדש בו היא מעגנת את עמדתה מלפני שש שנים בחקיקה, וגם מבהירה מתי הרווחים מזירת הקריפטו נחשבים ל"ישראלים" לצרכי תשלום מס.

מה אומר תזכיר החוק, על מי הוא ישפיע והאם מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו צפויים להיכנס כעת לקופת המדינה? מומחי מיסוי וקריפטו עונים לשאלות, ובדרך מעלים גם חשש כי הדבר יסגור את הדלת בפני משקיעים רבים, ואלו "עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

מה קובע תזכיר החוק?

תזכיר החוק שפירסמו רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מגדיר מהו נכס דיגיטלי, וקובע כי מטבע קריפטו ונכסים דיגיטליים, בהם אסימון דיגיטלי או NFT, יסווג כ"נכס" בפקודת מס.

מדובר בעיגון חקיקתי לעמדת מיסוי שפורסמה כטיוטה כבר בתחילת 2017 וכעמדה רשמית של רשות המסים בתחילת 2018, ולפיה מחויבים המשקיעים במטבעות הדיגיטליים במס רווחי הון בגובה 25%, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו־שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

בנוסף, קובע תזכיר החוק את הכללים שלפיהם ייקבע מתי רווח שהופק מנכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל. קביעה זו דרמטית להכרעה היכן ישולם המס על רווחי הקריפטו מאחר שעל פי פקודת מס הכנסה, רווח הון חייב במס אם הופק על ידי תושב ישראל או אם הופק בישראל, על ידי תושב ישראל או תושב חוץ.

 

מתי ישולם מס על רווחי קריפטו בישראל?

על פי תזכיר החוק, רווח הון שהופק ממכירת נכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל אם מוכר הנכס היה תושב ישראל במועד הרכישה של הנכס הדיגיטלי. בנוסף, נקבע כי אם הנכס הדיגיטלי משקף זכות, במישרין או בעקיפין, לרכוש שנמצא בישראל, או לתושב ישראל, המוכר יהיה חייב במס רווח הון עבור הרווח ממכירתו.

עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל בבוטיק המס ברכה ושות', מסביר בנוסף לכך כי "התיקון בעניין מקום הפקת ההכנסה, נועד להתגבר על פרשנות לפיה מיקום הנכס הינו מחוץ לישראל, המביא לעיתים לפטור ממס בישראל. עוד נועד התיקון להסדיר את המצב המשפטי המעורפל ביחס לעולה חדש המחזיק מטבעות קריפטו ומבצע את מכירתם לאחר העלייה. על פי התיקון המוצע, ככל שהמטבעות שברשותו אינם מקנים בעלות במישרין או בעקיפין בנכס או חברה בישראל, יהיה העולה החדש פטור ממס בישראל במכירת המטבעות אותם רכש טרם עלייתו".

בעניין זה, מציין ברכה, כי יש לשים לב שככל וירכוש העולה החדש מטבעות חדשים לאחר עלייתו, וכיוון שבאותו המועד הוא ייחשב כבר כתושב ישראל, מכירת מטבעות אלו יהיו חייבים במס בישראל, בניגוד לפטור הקיים לעולה חדש ביחס לניירות ערך זרים אותם רוכש העולה החדש גם לאחר מועד עלייתו. לדבריו, "מדובר בעיוות מס".

על מי ישפיע התיקון?

לפי עו"ד ברכה, "התיקון ישפיע על כל סוחרי ומחזיקי הקריפטו אשר עד היום סברו, בעצמם או על ידי קבלת חוות דעת כזו או אחרת, כי ניתן להגדיר את הביטקוין כמטבע ולא כנכס, ומשכך עליית שווי הביטקוין שברשותם תהיה פטורה ממס בישראל".

האם התיקון יוביל לתשלומי מס של מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו?

ההערכות ברשות המסים מדברות על כך שבשנים האחרונות נגרעו מקופת המדינה מיליארדי שקלים מרווחים שמומשו בזירת הקריפטו ולא שולם עליהם מס. באוצר וברשות המסים מקווים כי אסדרת החקיקה בתחום תקנה יתר וודאות לתחום פעילות זה, ותסייע לצמיחתו והתפתחותו בישראל, ולצד זאת תבטיח ניהול מושכל של הסיכונים הגלומים בפעילות זו למשק, כגון העלמת מס ושימוש בנכסים דיגיטליים לצורך הלבנת הון. כלומר: תגביר את גביית המס בזירת הקריפטו.

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה בעמית פולק מטלון מציינת, כי "התיקון עשוי להגדיל את מעגל המדווחים, היות שהוא יקבע בחקיקה את סיווג המטבע הדיגיטלי כנכס וכן שמי שרכש בעת היותו תושב ישראל נכס דיגיטלי ויעזוב את ישראל יהיה חייב במס בישראל בעת מכירת הנכס. בנוסף, משקיעים באסימונים הקשורים לרכוש בישראל או בחברות ישראליות יצטרכו לשלם מס רווחי הון בעת מימוש הרווחים".

מהי הביקורת על התיקון?

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל בפלטפורמת הקריפטו הישראלית Bit2C, אומר כי "העובדה שהתיקון נוקט בגישה מצמצמת מאוד ומוגזמת לעניין הגדרת 'נכס דיגיטלי', לפיה רק מטבע קריפטו שהונפק על ידי גוף מדינתי מוסמך ייחשב כ'מטבע חוץ' אשר יקנה פטור ממס לעניין רווחי הון, עלולה לשפוך את התינוק עם המים. זאת מאחר ומטבעות קריפטו שכבר קיימים בשוק מזה שנים, כדוגמת הביטקוין, לעולם לא יקנו פטור ממס בישראל למי שמתעשר ממכירתם. הגדרה מצמצמת וחד משמעית זו תסגור את הדלת בפני משקיעים רבים אשר עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

עו"ד ברכה מצטרף לביקורת. "רשות המסים מתעלמת לחלוטין מהחסמים הקיימים בתחום, ומכשלים בחקיקה בישראל בתחום המקשים על פעילות סוחרי הקריפטו. תיקון חקיקה נכון, ראוי שיביא, מצד אחד, לוודאות מיסויית גדולה יותר, אך מנגד, יביא לפתרון בעיות והסרת חסמים הקיימים כיום. החסם המרכזי בישראל הוא היכולת לקלוט את התמורה ממסחר בקריפטו במערכת הבנקאית בישראל. מדובר בחסם משמעותי אשר מוביל את סוחרי הקריפטו להחזיק את את רווחיהם מחוץ לישראל, או לחילופין למצוא פתרונות אלטרנטיביים לצורך העברת הכסף לישראל תוך תשלום עמלות גבוהות ביותר לחברות שונות".

עו"ד עידן בן־יעקב, חבר בוועדת הקריפטו הארצית בלשכת עורכי הדין, מוסיף כי "נוסח תזכיר החוק המוצע מייצר לקונה מהותית לגבי אופן יצירת וקביעת החבות לתשלום המס. על פי הנוסח המוצע, מבססת רשות המיסוי את חבות התשלום על הזיקה למדינת ישראל, בניגוד לרווחי הון, למשל, אשר בהם ברוב המקרים המיסוי מבוסס על תושבות הנישום - נקודה מהותית בכל הקשור לנכסים דיגיטליים. כמו כן, נקודת הייחוס צריכה להיות מועד המכירה, בה מתבצע אירוע המס (ומימוש הרווח), ולא הרכישה - ולפי זה לחשב את המס. כך מקובל ברוב הנחות המוצא לגבייה וחיוב במס, ויש לעשות כך גם במקרה של נכס דיגיטלי".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; האירו צונח לשפל של שנתיים

הביטקוין לא עוצר: נסחר ב-98 אלף דולר ● הדאקס יורד ב-0.1%, הקאק מוריד מערכו כ-0.3% והפוטסי בעלייה של 0.7% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב