גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מ־1,000 עובדי פיתוח עזבו את אינטל, והחברה יורדת לשפל חדש בישראל

גל הפיטורים באינטל ישראל החל אחרי החגים, וממידע שהגיע לידי גלובס עולה כי הוא כבר מקיף לפחות 15% מתוך 7,000 עובדי הפיתוח במרכזי החברה בחיפה, בפתח תקווה ובירושלים ● פרויקטים שקוצצו יותר מאחרים - בתחום התקשורת האלחוטית והסלולרית וכרטיסי מסך

מפעל אינטל בפתח תקווה / צילום: אינטל
מפעל אינטל בפתח תקווה / צילום: אינטל

המסדרונות במרכזי הפיתוח של אינטל ישראל שקטים יותר בימים אלו. לקראת השלמתו של גל הפיטורים המשמעותי והגדול ביותר שידעה החברה עד היום, אלו שנותרו בה מנסים להתרגל למציאות החדשה.

בלעדי | בעיכוב של שנתיים: מחשב העל של ישראל יוצא לדרך 
חברת התוכנה שהורידה תחזיות ומחקה 2 מיליארד שקל מהשווי שלה 

בשיחות עם עובדים ועובדים לשעבר מתגלה תמונה מורכבת, של ארגון הפועל תחת לחץ ותחושת מועקה, על רקע משבר הנזילות החריף בחברת האם העולמית.

מניית החברה צנחה בכ־50% מתחילת השנה הנוכחית, והפסדי החברה ברבעון האחרון האמירו והגיעו ל־1.6 מיליארד דולר. תוכנית הקיצוצים העולמית, שהוכרזה באוגוסט על ידי מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, כוללת כוונה לקצץ בין 15 ל־17 אלף משרות ברחבי העולם.

באינטל ישראל החלו הפיטורים באיחור ביחס לעולם, בימים שאחרי החגים, ובסיכום המהלך עולה כי הוא מקיף בין 15% ל־20% מתוך 7,000 עובדי הפיתוח בחברה, כך לפי הערכת מס' עובדים ועובדים לשעבר ששוחחו עם גלובס.

מספרים אלה כוללים את אלו שעזבו מרצון כמו גם את המפוטרים. בהערכה גסה, מדובר על מספר שנע בין 1,000 ל־1,400 עובדים מחטיבות הפיתוח של אינטל.

פעילות הייצור, המעסיקה בקריית גת כ־4,000 איש, לא נפגעה במהלך האחרון. עם זאת, מדובר בדרמה עבור החברה שמתהדרת בתואר המעסיקה הפרטית הגדולה בהייטק הישראלי.

משמעות הדבר היא שמצבת העובדים הכללית באינטל ישראל תרד אל מתחת לרף עשרת אלפים העובדים, נתון שנרשם בפעם האחרונה רק לפני עשור. ב־2015 דיווחה החברה לראשונה על מעבר ל־10 אלף עובדים ועד לאחרונה ממש העסיקה סך־הכול 11 אלף איש. כעת, משתווה אינטל בגודלה בישראל לרפאל, חברה ממשלתית שמעסיקה כ־9,500 עובדים. גדולה משתיהן היא התעשייה האווירית שמעסיקה 14 אלף עובדים, גם היא ממשלתית. אולם, אינטל ישראל עדיין גדולה יותר מאנבידיה שמעסיקה כאן יותר מ־4,000 עובדים, ממיקרוסופט שמעסיקה מעל ל־3,000 עובדים בישראל, ומאפל וגוגל, שמעסיקות מעל ל־2,000 עובדים כל אחת.

ציפייה ותסכול

עובדים שנותרו בחברה מספרים על מהלך פיטורים שנוהל ללא שקיפות רבה וארך זמן רב מדי, ובכך משך את תחושת הציפייה והתסכול אל מעבר למה שעובדים הורגלו לו בחברות טכנולוגיה אחרות, בהן גלי פיטורים הן עניין קצר וחד. גל הפיטורים הוכרז עם דיווחי החברה לרבעון השני באוגוסט, יצא לפועל באופן הדרגתי בחודשים אוקטובר ונובמבר, ויושלם רק בחודש דצמבר.

"מה שהכי מאכזב אותנו זה חוסר השקיפות - שלא מספרים לנו את האמת" אומר לגלובס עובד בכיר בחברה. לדבריו, גל הפיטורים הנוכחי הוא "הגדול ביותר והאכזרי ביותר" שהיה בארץ. למרות שהוא לא הושפע ישירות, לדבריו המהלך פגע גם בעובדים שנשארו.

"הרבה מנהלים ידעו חודש מראש מי מיועד לפיטורים, אבל נאסר עליהם להגיד. עובד שמיועד לפיטורים יושב עם הצוות שלו, והמנהל צריך לתת לו משימות כשהוא יודע מה אמור לבוא - זה היה מאוד לא נעים". עוד לדבריו, "המון אנשים הלכו, אנשים טובים, בכל הרמות וכמעט מכל המחלקות, אנשים שאנחנו נרגיש את חסרונם בהמשך".

עובד נוסף, שבתפקידו היה מנהל בתחום התוכנה במרכז החברה בחיפה, אומר לגלובס כי הפיטורים פגעו גם באנשי פיתוח מנוסים כמוהו. לדבריו, "היה גיוון במפוטרים, חלקם הלכו בגלל סגירת פרויקטים וחלק כי זו הייתה הזדמנות של מנהלים להיפטר מאנשים מסוימים". עם זאת, הוא מוסיף כי לדעתו "החברה הייתה הוגנת בתנאי הפיטורים".

עובד שנשאר בחברה בגל הנוכחי מספר לגלובס כי למרות שתחושת הקלה מלווה את הנשארים, "מה שמדאיג במיוחד הוא שנראה שההנהלה הבכירה ממשיכה לקבל החלטות היסטריות ולא טובות". לדבריו, התחושה היא שהחברה עדיין לא התייצבה. "ההתנהלות של היציאה מהמשבר מאוד מטרידה", הוא אומר.

הוותיקים פרשו מרצון

על פי ההערכה, הפיטורים נערכו באופן רוחבי בכל מרכזי הפיתוח של אינטל בישראל - חיפה, בפתח תקווה ובירושלים, ובכל זאת כמה פרויקטים נפגעו יותר מאחרים. באינטל השתדלו שלא לפגוע בפעילות מעבדי הליבה, ובמקום זאת בחרו לקצץ בפרויקטים בתחום התקשורת האלחוטית והסלולרית או בכרטיסי מסך, גם כאלה שמשמשים את תחום הבינה המלאכותית.

דפוסי הפיטורים מצביעים על מגמה מעניינת: עובד לשעבר שפוטר גם הוא בגל האחרון מספר כי "בעוד הרבה ותיקים קיבלו את תוכנית הפרישה מרצון, בצעירים כמעט ולא נגעו כי אין בזה טעם רב. זה לא מפנה משכורות גבוהות ואין הצדקה לפטר אותם אלא אם כן מישהו לא מתפקד". לדבריו, במקרים של ראשי צוותים, סגירת פרויקטים שימשה כסיבה לפיטורים: "כשזה ראש צוות שחתכו לו חצי מהפרויקטים, זה שימש כתירוץ. גם אנשים שעבדו על אותם פרויקטים פוטרו בחלקם". במצב הנוכחי, כך לפי הגורם, מרבית המפוטרים הם אלו שעובדים מספר שנים חד־ספרתי בחברה.

זיגזג בקפה ובליסינג

מלבד תהליך ממושך מאוד, בישראל הוא לווה בשינוי תכוף בתנאי ההעסקה ובהרעתם. בספטמבר הודיעה אינטל לעובדי הפיתוח בישראל על ביטול תוכנית הליסינג הוותיקה של החברה. העובדים שהחזיקו ברכבי ליסינג נדרשו למצוא פתרונות תחבורה חלופיים, כאשר על פי החוק, אם השינוי היווה פגיעה מהותית בתנאי העסקתם, הייתה להם אפשרות להתפטר בדין מפוטר. ביטול הליסינג גרם לפגיעה בהיקף של כ־4,000 שקלים בחלק ממשכורות העובדים, כך הם מספרים.

במקביל, וכאחד המהלכים שעוררו את ההד התקשורתי הנרחב ביותר - אינטל החליטה לסגור את עמדות הקפה במשרדי החברה. כך, לפי הפרסומים, לפני שבועות ספורים עובדי אינטל ברחבי העולם גילו בוקר אחד שלטים שהודיעו כי לא יוכלו עוד להשתמש בעמדות אלא בתשלום. המהלך, שהתרחש ללא הודעה מוקדמת, עורר גל של ביקורת וזכה לתהודה שלילית נרחבת ולממים ברשתות החברתיות כמו גם בענף כולו.

עובדי החברה ומנהלים ראו בצעד זה, למרות היותו חיסכון כלכלי קטן יחסית, איתות מדאיג על מצבה של החברה כמו גם פגיעה ישירה במוראל. כעת, על פי הדיווחים, אינטל חזרה בה בשתי החלטותיה, גם בקפה וגם בליסינג. עם זאת, עובדים חדשים יקבלו הצעות לליסינג פרטי שלא במימון אינטל, כמקובל ברוב חברות ההייטק היום.

מאינטל נמסר בתגובה: "כחלק מהתוכנית הנרחבת לקיצוץ הוצאות שהכרזנו עליה באוגוסט, אנו נאלצים לקבל החלטות קשות אך הכרחיות. אלו החלטות קשות שאנו מקבלים, ואנו מתייחסים לעובדים ברגישות ובכבוד. שינויים אלה תומכים באסטרטגיה שלנו להפוך לחברה רזה, פשוטה וגמישה יותר, במטרה למצב את אינטל לצמיחה בת־קיימא לטווח ארוך".

עוד כתבות

הנפקת סימילרווב, מאי 2021 / צילום: NYSE

המניות הישראליות בוול סטריט שקפצו ביותר מ-100% השנה

חברת האינטרנט סימילירווב הוסיפה מתחילת השנה 140% לשוויה, על רקע האצת הצמיחה והמעבר לתזרים חיובי מפעילות ● האנליסטים צופים כי יש לה עוד לאן לעלות ● ומי המניות הישראליות האחרות שהוסיפו מעל 100% לערכן?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הקרנות הזרות מוכרות את חלקן בהפניקס ב-175 מיליון דולר

מדובר במכירה בדיסקאונט של 4% על מחיר מניית הפניקס ● הרוכשים הם 20 משקיעים, שמונה מתוכם הם כנראה מוסדיים מישראל ועוד 12 קרנות גידור ונאמנות מארה"ב ומאירופה ● הקרנות המוכרות, סנטרברידג' וגלאטין ישארו לאחר המכירה עם 5% בלבד מהמניות וימתינו לראות האם קרן אפניטי של ג'ארד קושנר תממש את האופציות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: Shutterstock

הנגיד ירון בביקורת על הבנקים: הרווחיות האדירה נשענת על ציבור שלא מקבל תשואה ראויה

נגיד בנק ישראל אמר היום בכנס הפיקוח על הבנקים כי "המערכת הבנקאית בישראל מאופיינת בתחרות שאינה מספקת", וביקר את הבנקים על כך שאינם מספקים תשואה ראויה ללקוחות ● הנגיד לא חסך ביקורת גם מהציבור ואמר כי "על הלקוחות לפעול ולהשוות מחירים"

בית הרוס בקריית שמונה בעקבות נפילת רקטה / צילום: ap, Ariel Schalit

"אנחנו חזקים, אבל צריך תמריצים": במגזר העסקי בצפון נערכים לחזרה

נועם יוסף, מנהל פעילות במרכז מרגלית סטארטאפ סיטי גליל בקריית שמונה, אומר כי "יש כאלה שרק נגיד להם לחזור לצפון - והם מחר חוזרים" ● כדי לסייע להם, וגם להחזיר את אלה שעברו, "צריך תמריצים, כמו הנחה במס חברות, סיוע בשכר ועזרה לבני הזוג למצוא עבודה"

שפל של שלוש שנים בכלל גיוסי הכספים לסטארטאפים ישראליים / איור: גיל ג'יבלי

האם המשקיעים הזרים יחזרו להייטק הישראלי?

מדוח שפרסם מכון המחקר Rise Israel לציון שנה לפרוץ המלחמה עולה כי כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים, וכי מספר החברות המגייסות קטן בהדרגה ● גם מספר המשקיעים בהייטק הישראלי הולך ופוחת במידה דרמטית מאז תחילת שנת 2022, כמו גם קצב האקזיטים וההנפקות ● האם ההסכם בלבנון יהווה נקודת מפנה?

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

מעל 800 אלף שקל: הקנס שצפוי רמי לוי לשלם בגלל אי הצגת מחיר והטעיה

הרשות להגנת הצרכן החליטה להטיל על רשת קמעונאות המזון רמי לוי שיווק השקמה קנס בגובה כ-844 אלף שקל, בין היתר, בגין אי הצגת מחירים באחד מסניפיה בחיפה ● הממונה על הרשות: "מדובר בהפרות חמורות של חוק הגנת הצרכן"

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (אילוסטרציה) / צילום: יח''צ

מחכים למבצעים הבאים: ירידה במחזורי הקניות ברוב ענפי הצריכה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הצרכנים שומרים על הארנק ומחכים להנחות הבלאק פריידיי

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

דירוג חלק מאיגרות החוב של קבוצת אדאני עלול לרדת לאג"ח זבל

משרד המשפטים האמריקאי הגיש נגד המיליארדר ההודי גאוטם אדאני כתב אישום בו הוא מואשם בין היתר בפרשת שוחד ● הדבר הוביל את חברת דירוג האשראי פיץ' לשקול את הורדת דירוג האשראי של חלק מאיגרות החוב של הקבוצה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

מניית רשת המלונות זינקה פי 7 מהקורונה: רבעון שיא לפתאל

רשת המלונות נהנתה מעלייה בכל מדדי הפעילות, ומציגה רווח רבעוני של 345 מיליון שקל ● נסקה לשווי של 8.6 מיליארד שקל, שיותר ממחציתו מוחזק בידי בעל השליטה דוד פתאל

אלי פלדשטיין / צילום: ללא קרדיט

פרשת המסמכים הסודיים: מעצרו של פלדשטיין והנגד הוארך עד להחלטה בראיות

מעצר השניים הוארך עד ה-4 בדצמבר, אז צפוי השופט לקבוע האם יש ראיות לכאורה ●  השופט קבע כי משפחתו של פלדשטיין תוכל לבקרו במעצר בהתאם לנהלי שב"ס ● השופט: "המחלוקת בין הצדדים קוטבית, בעוד ההגנה טוענת שהמשיבים לא ביצעו עבירה כלשהי, התביעה טוענת שמדובר בעבירות חמורות נגד ביטחון המדינה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; ירידות חדות במניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 ירד ב-1.3% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח ● מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה ● וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?

נתב''ג. החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה הזרות ממשיכות לבטל: מה הסיכוי שטיסות ההייטקיסטים ימריאו

למרות דיווחים על הסדרה בלבנון, החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות ● נכון להיום, פחות מ־20 מהן פעילות בנתב"ג ● בינתיים, ענף התעופה מתמודד עם חוסר במושבים, מחירים גבוהים ותלות עצומה בישראליות ● וגם: המכשולים שעומדים בפני מיזם "טק אייר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הרווח הכולל של הפניקס זינק כמעט פי שלושה ל-617 מיליון שקל

קבוצת הביטוח הגדולה בישראל מציגה רווח רבעוני של 617 מיליון שקל ותשואה להון של מעל 24% ● מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון: "יש התעניינות גוברת במניה מצד משקיעים בינלאומיים"

זאב אלקין, הימין הממלכתי / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

האם גנץ וסער נמנעו להבטיח בבחירות שלא ישבו תחת נתניהו?

ח"כ זאב אלקין הציע לחפש מה הבטיח גדעון סער לגבי בנימין נתניהו. הממצאים לא מחמיאים ● המשרוקית של גלובס

הפגישה האחרונה של ביידן ונתניהו בבית הלבן, סוף יולי / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הלקח ההיסטורי לנתניהו: מוטב להיזהר מנשיא אפילו בסוף הדרך

על נתניהו לדעת שאין בארה"ב ממשלות מעבר, והיו נשיאים שניסו לעשות שלום או מלחמה ברגע האחרון של כהונתם ● אמנם טראמפ לוקח אחריות על הפסקת האש בלבנון, אבל ביידן עדיין מעורב ● טראמפ כבר מכין את אקורד הפתיחה של נשיאותו: עימות חזיתי עם ידידים ושכנים

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

שוק הגמל: אלטשולר ממשיך לאבד נכסים, ילין לפידות ואנליסט מרוויחים

למרות התשואות החיוביות: הכספים ממשיכים לצאת מאלטשולר שחם, גם אם בקצב פוחת, לטובת המתחרים ● גם מיטב מגייס יפה ומציג תוצאות חזקות ● התוצאה: צמצום בפער בין אלטשולר למתחריו בהיקף הנכסים המנוהלים ● וגם שוק הגמל לקראת חודש חיובי נוסף

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל תערער נגד הוצאת צווי המעצר בבית הדין בהאג

לדברי לשכת ראש הממשלה, "הודעת הערעור של ישראל חושפת בפירוט עד כמה ההחלטה על הוצאת צווי המעצר הייתה מופרכת וחסרת-בסיס" ● בהודעת בית הדין על הוצאת צווי המעצר ב-21 בנובמבר נכתב כי "קיים יסוד סביר להאמין שנתניהו וגלנט מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם"

חיילי צה''ל בגבול לבנון לצד דגל ישראל / צילום: ap, Leo Correa

המשקיעים צפו את הסכם הפסקת האש והקפיצו את הבורסה בהתאם, האם יש עוד מקום לעליות?

בעוד שמדד הדגל האמריקאי עלה ברבעון האחרון בכ־6%, הביצועים של הבורסה המקומית טובים בהרבה ● הסיבה העיקרית: חזרת משקיעים זרים וירידה בפרמיית הסיכון שהתרחשה לקראת הפסקת האש ● מנהלי השקעות חלוקים בנוגע לשאלה מה יקרה ביום שאחרי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניית דל נפלה ב-12%, סולאראדג' זינקה ב-6%

בורסות אירופה ירדו ●  מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ב-2.8%, בהתאם לצפי ● אנבידיה ירדה בכ-1.5% ומשלימה ירידה של 9% בשבוע ● מניית חברת הסייבר קראודסטרייק ירדה בכ-5% בעקבות הורדת תחזית ●  בעקבות תחזית מאכזבת, HP נפלה ב-6% ● סחורות: הנפט נסחר ביציבות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה, זינק ב-70% השנה ● מחר, יום ההודיה לא יתקיים מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עידן מלחמות הסחר חוזר: טראמפ מאיים במכסים, ובאירופה חוששים כי הם הבאים בתור

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שלח גלי זעזוע בכלכלה העולמית כשהכריז כי יטיל מכסי מגן על מקסיקו, קנדה וסין כבר ביומו הראשון בבית הלבן ● מפלס החרדה באירופה מפני מימוש הבטחות דומות נגדה זינק: הבורסות ביבשת רשמו ירידות שרוכזו בעיקר בתעשיית הרכב, והאירו מתקרב לנקודת שוויון מול הדולר