גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל המתקפה הישראלית: איראן בונה מנהרת הגנה בטהרן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן בונה מנהרה שתאפשר גישה תת קרקעית לבית חולים, חמאס ופת"ח עובדים על תוכנית לשיקום עזה ביום שאחרי ובברזיל רוצים להטיל סנקציות על ישראל אבל זה לא יהיה קל ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בארה"ב מזהירים: הנשק הכימי החדש של איראן
פרשנות | המינויים החדשים של טראמפ: חדשות רעות לאיראן וטובות לישראל

1איראן בונה מנהרת הגנה לאחר התקיפה הישראלית

"הבירה האיראנית בונה 'מנהרת הגנה' לאחר תקיפות ישראליות", נכתב בכותרת כתבה ברויטרס. לפי דיווח של "סוכנות הידיעות החצי-רשמית 'תסנים', המנהרה נבנית בעקבות תקיפות של ישראל על מטרות במדינה. המנהרה, הממוקמת בסמוך למרכז טהרן, תקשר בין תחנה במטרו בטהרן לבית החולים אימאם חומייני, ובכך תאפשר גישה תת קרקעית ישירה למתקן הרפואי. 'לראשונה במדינה נבנית בטהרן מנהרה עם יישומים הגנתיים', אמר ראש אגף התחבורה של מועצת העיר טהראן לתסנים".

בתוך כך, "כלי חדשות איראניים מסקרים את הדיונים על הפסקת אש אפשרית בין ישראל לחיזבאללה בהרחבה, תוך התמקדות בתיאום של ישראל עם ארה"ב ומעורבות רוסית פוטנציאלית כדי למנוע את התחמשותו מחדש של חיזבאללה דרך סוריה", נכתב באיראן אינטרנשיונל. "חיזבאללה טען כי לא קיבל שום הצעת שביתת נשק רשמית. 'עד כה, לפי המידע שלי, שום דבר רשמי לא הגיע ללבנון או אלינו בהקשר זה', אמר ראש לשכת התקשורת של חיזבאללה, מוחמד עפיף, במסיבת עיתונאים בפרברים הדרומיים של ביירות ביום שני". ובכל זאת, "מקורות איראניים כמו Rouydad24, Aftabnews וסוכנות הידיעות Mehr הביעו אופטימיות גוברת סביב הפוטנציאל להפסקת אש בסכסוך שגרם לעקורים של מאות אלפי לבנונים ולעשרות אלפים נוספים בצד הישראלי".

נכתב כי "יו"ר הפרלמנט של איראן, מוחמד באג'ר גליבאף, שוחח ביום שני עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי. לפי סוכנות הידיעות מהר, גליבאף הדגיש את נכונותה של איראן לסייע למאמצי השלום הן בלבנון והן בעזה. מכיוון שההשלכות של מלחמת ההתשה של ישראל עם המיליציה הגדולה ביותר של איראן הובילו להרס עצום ולעקירה ברחבי לבנון. גליבאף הוסיף כי תמיכתה של איראן בלבנון מגיעה מהרמות הגבוהות ביותר, כולל המנהיג העליון, הממשלה והפרלמנט. הוא אמר: 'איראן מוכנה להושיט סיוע מדיני והומניטרי כאחד לפי הצורך'".

מאמר מערכת מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.

2חמאס ופת"ח מגבשים תוכנית ליום שאחרי בעזה

"שני הפלגים הפלסטיניים העיקריים, חמאס ופת"ח, מגבשים תוכנית לשיקום עזה לאחר סיום הקרבות הגדולים", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. "הרעיון המרכזי: אף אחד מהם לא יהיה אחראי. פקידים פלסטינים משני הפלגים, יריבים היסטוריים, הסכימו ליצור ועדה א-פוליטית של מומחים פלסטינים שאינם קשורים לאף אחד מהצדדים כדי לנהל את חלוקת סיוע ובנייה מחדש, אמרו בכירים פלסטינים וערבים אחרים". ההסכם הזה "מסיר מכשול פוטנציאלי אחד שעמד בפני התוכנית שבה דנו ארה"ב וישראל, להצבת ממשלה טכנוקרטית זמנית בעזה עד שתהיה יציבה מספיק לבחירות", נכתב. "יש להם הרבה יותר מקום ודחיפות לבסיס משותף עכשיו כדי לא להישאר בחוץ", אמר טאריק קני-שאווה, עמית למדיניות ב-Palestinian Policy Network, צוות חשיבה.

"חמאס פתוח לוועדה לא מפלגתית שתפקח על סיוע ושיקום, אמר בראיון חוסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס בדוחא. פת"ח שוקל גם את הרעיון הזה, אמרו גורמים מהארגון לשחרור פלסטין והרשות הפלסטינית, שבשליטת הפתח. 'ישנה סבירות להסכמה על גישה כזו', אמר בכיר ברשות הפלסטינית". עוד נכתב כי "התוכנית עומדת בפני אי ודאויות גדולות ותלויה בהסכם הפסקת אש בין חמאס וישראל. גם אם חמאס ופת"ח יתגברו על המחלוקות הממושכות ביניהם, לא ברור אם ישראל תאשר ועדה כזו. ישראל מתמקדת בחיסול חמאס, ואינה תומכת במעורבות הרשות הפלסטינית בשלטון בעזה לאחר הסכסוך".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סאמר סד, בנואה פוקון. לקריאת הכתבה המלאה.

3פסגת G20 בברזיל תתקשה להטיל סנקציות נגד ישראל

בפגישת G20 הקרובה בריו דה ז'נרו ב-18-19 בנובמבר, נושא מרכזי אחד יהיה הפעולות הצבאיות הישראליות בעזה, אשר למעלה מ-50 מדינות, בראשות דרום אפריקה, תייגו כרצח עם בתיק שהוגש לבית הדין הבינלאומי של צדק (ICJ), נכתב באתר החדשות הברזילאי, ברזיל דה פאטו, בכתבה שכותרתה "הסנקציות על ישראל בגלל רצח העם בעזה הן אתגר בשביל G20 בברזיל". "נושא זה מהווה אתגר עיקרי עבור ברזיל, המחזיקה השנה בנשיאות ה-G20". נכתב כי "ה-G20 חלוק בדעתו כיצד להגיב למשבר. ברזיל אמנם התבטאה נגד ממשלתו של נתניהו, אך עומדת בפניה המשימה של תיאום תגובה קולקטיבית לאלימות". יש הרואים בתגובת ברזיל כלא מספקת, בהתחשב בפעולות הצבאיות המורחבות של ישראל לאחרונה בלבנון מאז ספטמבר, כמו גם בפעולות נגד סוריה ואיראן.

נכתב כי לדברי מוחמד נאדיר, פרופסור ליחסים בינלאומיים ולימודי מזרח תיכון באוניברסיטה פדרלית ליד סאו פאולו, "ה-G20 הוא הזדמנות עבור הנשיא לולה לקדם נושאים רלוונטיים לדרום הגלובלי ולחזק את תפקידו כמנהיג אזורי. 'ברזיל תשתמש במצע הזה כדי לתמוך ברפורמה במועצת הביטחון של האו"ם, לקדם את האינטרסים שלה. לולה שואף לבסס את עצמו כמנהיג המובהק של הדרום הגלובלי', אמר נאדיר. "עם זאת, הניצחון האחרון של טראמפ בבחירות בארה"ב עשוי להחליש את מעמדה של ברזיל ב-G20. הבטחת הקמפיין של טראמפ 'לסיים את המלחמה' בעזה צפויה להתרגם לתמיכה כספית וצבאית מוגברת בישראל, במטרה להבטיח ניצחון ישראלי באזור, שעלול להוביל לגירוש האוכלוסייה הפלסטינית מעזה", נכתב.

מתוך ברזיל דה פאטו, מאת לינדרו מליטו. לקריאת הכתבה המלאה.

4נורבגיה נלחמת באנטישמיות

"נורבגיה חשפה תוכניות להגביר את ההוצאות המוקצבות למלחמה באנטישמיות על רקע איומי טרור גוברים הקשורים למטרות יהודיות וישראליות", נכתב בבלומברג. "הצעדים המעודכנים של הממשלה להגנה על מיעוט של 1,500 היהודים במדינה המונה 5.6 מיליון בני אדם משקפים מצב שהוא 'חמור יותר משהיה זה זמן רב', אמר ראש הממשלה ג'ונאס גאהר סטור בנאום באוסלו ביום שני". נכתב כי "המאמצים יכללו מימון נוסף למרכזים יהודים וזכויות אדם, הכשרת המשטרה להתמודד עם פשעי שנאה ושליחת צעירים נורבגיים למסעות לימוד למחנות ריכוז ממלחמת העולם השנייה".

צוין כי בחודש שעבר, "שירות הביטחון של נורבגיה העלה את איום הטרור מבינוני לגבוה - בעקבות עליות דומות בשוודיה ודנמרק השכנות מאז השנה שעברה - תוך ציון המלחמה במזרח התיכון ואיומים מתגברים על מטרות יהודיות וישראליות. נורבגיה היא מהמעטות באירופה שהכירו רשמית במדינה פלסטינית. באפריל הושחת אתר קבר יהודי בטרונדהיים, העיר הרביעית בגודלה, כשמגני דוד נתלשו מהאדמה ונשברו". עוד צוין כי "תוכנית להילחם בדיבורי שטנה נגד מוסלמים אמורה להתפרסם בדצמבר, בעוד שצעדים למניעת אפליה של העם הסאמי הילידי אמורים להתפרסם בשנה הבאה".

"חברה שתתחיל לסבול הסתה נגד יהודים תסבול גם דברי שטנה נגד מוסלמים, נגד קווירים וקבוצות פגיעות אחרות, וזו חברה שאינה טובה לאף אחד", אמר סטור.

מתוך בלומברג, מאת היידי טקסדל סג'סט. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

שעה של ירי בלתי פוסק מאיראן: אין דיווחים על נפגעים

איראן מודיעה רשמית - חמינאי חוסל: "המנהיג העליון מת" ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה הישירה בתל אביב ● ארגון זכויות אדם: כוחות ביטחון באיראן ירו על אזרחים שחגגו ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר