גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל השיווק של ישראכרט: "ארגונים הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי: כשהוא טוב - למותגים טוב"

עמית שגיא, סמנכ"ל השיווק של ישראכרט, דיבר בכנס אחריות עסקית של גלובס על החשיבות של השקעה בתחום ה-ESG, והציג מודל להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא בארגונים ● שגיא: "אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר"

עמית שגיא, סמנכ"ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי
עמית שגיא, סמנכ"ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

בשנים האחרונות, תחום ה־ESG הולך ומתפתח. חברות ענק בעולם משלבות את הפעילות הזו בארגון, כשהיא אינה נוגעת רק לשמירה על הסביבה, אלא לכל ההתנהלות של הארגון: מבחינה חברתית, בהיבטי מערכות היחסים עם העובדים, הספקים, הלקוחות והקהילה; ומבחינת הממשל התאגידי - שנוגע ברגולציה ובנושאי גיוון וזכויות מיעוט. בכנס אחריות עסקית של גלובס, שהתקיים היום (ג') בתל אביב, נבחנה השאלה כיצד מטמיעים פעילות ESG בחברות גדולות, שזה אינו ה-DNA הטבעי שלהן.

כנס אחריות עסקית | החשב הכללי: "לטפל בעתיד ולהסתכל על הטווח הארוך זה לא לוקסוס, זה הכרח"
כנס אחריות עסקית | סמנכ"לית מזרחי טפחות: "העשייה החברתית היא חלק מה-DNA שלנו"
כנס אחריות עסקית | ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "שילוב החברה הערבית במגזר העסקי הוא הכרחי לצמיחת המשק"

"האם העבודה שלנו היא להפוך את העולם למקום טוב יותר? התשובה היא כנראה שלא", אמר עמית שגיא, סמנכ"ל שיווק דאטה ודיגיטל בישראכארט. "כשאני מסתכל על ייעוד של חברות שמפרסמות, אני לא רואה ניסיון להפוך את העולם למקום טוב יותר. יכול להיות שיהיה כתוב שם להשיא ערך לבעלי המניות, לשותפים, ללקוחות, לייצור מוצרים חדשניים. אבל לא יהיה כתוב שם להפוך את העולם למקום טוב יותר. לכן, השאלה בכלל צריכה להיות: האם אפשר, במקום העבודה שלנו, להפוך אותו למקום טוב יותר, והאם אנחנו חייבים?".

"התשובה לשתי השאלות האלו היא כן", אומר שגיא, אולם מציין כי זה מורכב. "אם מחלקים את המותגים באופן גס מאוד לשני עולמות, אפשר לדבר על מותגים שרובם חדשים, צעירים, שנולדו מתוך אג'נדות חברתיות או סביבתיות. זה ה-DNA שלהם. זה במכירות, בשירות, בתרבות הארגונית. אני בטוח שכולם מכירים את הסניקרס של וגה, הטבעוניות, המיוצרות בתהליכים ידידותיים לסביבה - אחלה נעליים, וברור לחלוטין שזה סיפור המותג. אבל ישראכארט, ארגון פיננסי כבד, גדול, איטי לעיתים, איטי מדי לטעמי, אפשר לדמיין אותו כמו נושאת מטוסים כבדה ששטה בים התחרות הסוער. את ה-ESG צריך לשלב בארגון, בתהליכים. יכול להיות שאחד מבעלי המניות, הדירקטורים או המנכ"ל בארגונים יגיד, אם החברה שלנו תתרום לסביבה ולקהילה, באמת יקנו אותנו יותר?".

"חברת קנטר חקרה ובדקה 400 מותגים במדינות שונות בעולם ומצאה שיש קשר, אולם לא מובהק", אמר שגיא. "יש מותגים שהטמיעו אסטרטגיית ESG וזה עבד להם. הייתה השפעה על המכירות, ההכנסות ושער המניה. ויש מותגים שלא. לכך, יש מלא הסברים וסיבות, אבל לטעמי, ההסבר השיווקי הוא הפער בין מה שהלקוחות אומרים לבין מה שהם עושים. מי לא רוצה לקנות מחברה שעושה טוב לסביבה? אבל כשבודקים מה הם קנו בפועל, המצב פחות טוב. רק 16% קונים. יכול להיות שזו הפרמיה שצריך לשלם, או החלטה של שנייה על המדף, ויכול להיות שזה משהו עמוק יותר. בישראל 2024, שנמצאת בתקופת מלחמה בסביבה כלכלית מורכבת, יש בעיות אחרות, ואני לא בטוח שבראש סדר העדיפויות צריך לדאוג למותגים שעושים טוב סביבה. לקהילה כן, אבל בנוגע לסביבה - יגידו שיש לנו בעיות אחרות".

אז אם הטמעה כזו לא בהכרח תעזור במכירות או תשפר את המניה, ומדובר בתהליך מורכב בארגונים גדולים, מדוע צריך אותה? לדברי שגיא, זה האתגר כמובילים עסקיים בימות שגרה ובתקופות מורכבות יותר, כמו השנה האחרונה. "אנחנו חייבים להטמיע את האסטרטגיה הזו בארגון. אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר. יש לי ילדים, בתקווה שיהיו נכדים, ואני רוצה לדעת שהשארתי להם עולם טוב יותר".

כדי שזה יהיה אפשרי וקל, שגיא מציע שינוי בחשיבה ומסביר כיצד גם הארגונים יוכלו להפיק תועלת עצומה משילוב פעילות כזו, באמצעות מודל המורכב משלוש פעימות להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא.

"צריך לאמץ גישה של ניסיונות, השקת הרבה מוצרים ושירותים"

"הנקודה הראשונה היא האקונומי", הסביר שגיא. "ארגונים לא חיים בריק, הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי. כשהוא טוב - למותגים טוב. כשלמותגים טוב - לאקו־סיסטם הכלכלי טוב. יש פה זרימה. לדוגמה, ALAND - אי קטן שנמצא בין פינלנד לשבדיה, מקום יפהפה, שהכלכלה שלו מושתתת באופן מוחלט על הים. על חקלאות ימית, דייג, תיירות, תחבורה. הבנק של אלנד השיק כרטיס אשראי, כשבמקביל, השיקו אפליקציה שמאפשרת לבדוק את דריסת הרגל הפחמנית של כל רכישה שהלקוחות מבצעים בכרטיס. על פניו, מהלך ESG קלאסי לכל אחת מחברות כרטיסי האשראי בעולם. אבל פה, הסיפור עמוק יותר, כי צרכני כרטיסי האשראי מבינים באופן ישיר על מקור הפרנסה המיידי שלהם".

שגיא הוסיף: "בישראל, הכלכלה לא מושתתת על הים, אבל כן על עסקים קטנים, כשרוב המועסקים במשק מועסקים בעסקים קטנים - בערך 50%. ולנו, בישראכארט, חשוב להשקיע, כדי לאפשר לעסקים הקטנים לצמוח ולשגשג לאורך זמן, מכיוון שאז אנחנו נשגשג ונשרוד לאורך זמן".

אם הנקודה הראשונה עסקה במותג ביחס לסביבה, הנקודה השנייה עוסקת במכירות, בשירות, במוצרים ובתרבות הארגונית. בישראכרט יצאו השנה בשיתוף פעולה עם עמותת "עיגול לטובה", במסגרתו בכל רכישה בכרטיס האשראי בסכום שאינו עגול, יעוגל סכום הקנייה אוטומטית כלפי מעלה לשקל הקרוב, וההפרש ייתרם לעמותה שנכללת תחת "עיגול לטובה", בהתאם לבחירת הלקוח.

"אנחנו בכל מקרה מנפיקים כרטיסי אשראי ללקוחות, והלקוחות משתמשם בכרטיסי אשראי בפעולות השוטפות", הסביר שגיא. "והבחירה לתרום, זה מעבר לשיתוף פעולה שיווקי. זה בעומק העשייה שלנו. נציגי המכירות נמדדים ומתוגמלים על צירוף לקוחות לעיגול לטובה, וההנהלה נמדדת על סמך הסכום שנתרם".

"הנקודה השלישית היא ייצור תהליכים בתוך החברה, שמחדשים באופן יזום ושוטף את החשיבה הקצת אחרת", אמר שגיא. "את בן אנד ג'ריס כולם מכירים, ובנוסף לפעילות החברתית והקהילתית שיש להם לאורך השנה, הם בוחרים פעם בשנה נושא שהם מעוניינים להעלות לסדר היום, עם בחירה של טעם מיוחד או אריזה מיוחדת. השנה, הם בחרו בקמלה האריס, ואני לא יודע אם היא לא הצליחה בבחירות בגלל הטעם או שהטעם לא הצליח בגללה - אבל יש פה אמירה. צריך לאמץ גישה של ניסיונות, השקת הרבה מוצרים ושירותים. חלק יצליח בקטנה ממש. חלק יצליח יותר טוב. הרוב ייכשל, וזה בסדר גמור. אני שמח לעבוד בארגון שמאפשר לי להיכשל".

שגיא סיכם: "כדי להטמיע אסטרטגיית ESG ברת־קיימא, אנחנו צריכים קודם כל לחשוב איך הפעילות שלנו היא חלק מהאקו־סיסטם בה המותג שלנו עובד, איך היא סינגרגטית עם מה שהמותג שלנו עושה, ואיך היא כל הזמן מתחדשת ומשתנה".

***  גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק מזרחי טפחות, נספרסו, ישראכרט, IBI והרצוג 

עוד כתבות

תומר שפריצר, סמנכל בארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי / צילום: MN תקשורת

מנהל ההשקעות שממליץ: הכינו את התיק שלכם לקראת הקאמבק של השקל

לדברי תומר שפריצר, סמנכ"ל סוכנות ארבע עונות, "זה כלל לא תרחיש קיצוני שנחזור ל־3.3 שקלים לדולר אחרי המלחמה" ● הוא חושש מנהירת המשקיעים למסלולי S&P 500, ומשוכנע שהכלכלה הישראלית בדרך לפריצה ● וחשוב לו להזכיר ללקוחות: "אתם לא באפט"

אילון מאסק לצד נשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ, בעצרת בחירות בפנסיבלניה, בחודש שעבר / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ הודיע רשמית: אילון מאסק ימונה לתפקיד בממשל החדש

טראמפ הכריז על הקמת "המחלקה ליעילות ממשלתית", אותה יובילו מאסק ואיש העסקים ויוק רמסוואמי, במטרה לקצץ בבירוקרטיה ובהוצאות מיותרות ● מאסק צייץ ב-X: "נפרסם טבלה של ההוצאות המטופשות ביותר של כספי המסים שלכם. זה יהיה טרגי ומבדר כאחד" ● וגם: אלו המינויים של טראמפ לתפקידי שר ההגנה וראש ה-CIA

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough

ארדואן הצהיר על "ניתוק קשרים", אבל השגרירות הטורקית פועלת כבשגרה

הדיפלומטים הטורקים הופתעו מאמירתו של ארדואן על ניתוק יחסים עם ישראל ● כאשר נשאל נשיא טורקיה "האם טורקיה ניתקה את יחסי המסחר עם ישראל", הוא השיב "ניתקנו את היחסים עם ישראל" ● עוד הוסיף נשיא טורקיה כי כל עוד משלוחי האמל"ח לישראל נמשכים, מדיניות זו תהיה יותר אגרסיבית

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליוני שקלים על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בדלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים, ואיך אפשר להתמגן?

איור: גיל ג'יבלי

תחלקו ל־12: איך קרה שרק הישראלים פיצחו את שיטת התשלומים?

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים", עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב

סניף שני של רשת ספאר ההולנדית היה אמור להיפתח עד סוף השנה בישפרו באר שבע, אולם סכסוך עם הזכיין הישראלי הוביל לביטול ההסכם ● שני הצדדים מאשימים זה את זה בכישלון המהלך ומדברים על טענות "מגוחכות" ● במקביל, בספאר מתכננים לפתוח 5 סניפים חדשים

אלעד בן בג'י, אוראל לוי ועופר סנדלר / צילום: תמונה פרטית

המיזם החדש של אוראל לוי ממור השקעות

בנו של המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות מור מקים קרן גידור חדש יחד עם שני שותפים ● קמפיין פרסום ראשון עולה על הרכבת הקלה של גוש דן, וחברת פתרונות הסייבר קוד בלו של רפאל פרנקו מתרחבת לאיטליה • אירועים ומינויים

אלי פלדשטיין

השב"כ ביקש 8 ימים: ביהמ"ש האריך את מעצר פלדשטיין ביום אחד

פלדשטיין חשוד כי קיבל, במסגרת תפקידו כדובר במשרד ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים, מסמכים מסווגים שלא כדין מאנשי מערכת הביטחון שהודלפו לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה ● אחד העצורים בפרשה, צעיר העובד במערכת הביטחון, שוחרר ע"י בית המשפט

החטוף סשה טרופנוב, בתיעוד של הג'יהאד האסלאמי / צילום: צילום מסך

החברה שמסרבת לדבר על העובד החטוף הפכה למכניסה בהייטק הישראלי

הג'יהאד האיסלמי פרסם היום סרטון של החטוף הישראלי סשה טרופנוב, שנמצא בשבי הארגון כבר 404 ימים ● טרופנוב עובד בחברת השבבים הישראלית אנפורנה לאבס, שנרכשה על ידי אמזון והפכה למנוע הכנסות משמעותי ● בענקית הטכנולוגיה לא התייחסו עד כה לכך שאחד מעובדיה חטוף

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

ויווק רמאסוואמי / צילום: Reuters, Zach D Roberts

איך טראמפ ינהג עם ישראל? זה מה שאחד האנשים הקרובים אליו חושב

ויווק רמאסוואמי הקים חברת ביוטק שהגיעה לנאסד"ק וחברת הון סיכון שמנהלת נכסים במיליארד דולר, כל עוד לא מדובר בהשקעות ESG ● אחרי שרץ בפריימריז הרפובליקניים הוא חבר לדונלד טראמפ ● בעיניו טראמפ מועיל ליציבות העולמית, לישראל יש זכות להגיב לתוקפיה ללא התערבות, והשמרנים צריכים לעבוד על חלופה טובה לשמאל הרדיקלי ● רמאסוואמי נבחר על ידי טראמפ לעמוד ביחד עם אילון מאסק בראש "המחלקה ליעילות ממשלתית", ובעקבות המינוי, אנחנו מפרסמים מחדש את הראיון איתו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; פרטנר זינקה ב-15% וסלקום עלתה ב-10%

ת"א 35 עלה ב-0.2%, ת"א 125 הוסיף 0.4% ות"א 90 קפץ ב-1% ● אל על תיכנס בעוד שבועיים למדד מדד MSCI ישראל, מיטרוניקס ופריון יצאו מהמדד ● אנלייט העלתה את תחזית ההכנסות והרווח ● בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט ● תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון / צילום: ap, Evan Vucci

ידיד קרוב אך חסר ניסיון: זה השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון

טראמפ ממנה את סטיב וויטקוף, איש נדל"ן יהודי ושותף בעסקי קריפטו, לשליח מיוחד למזרח התיכון ● ידידות אישית אמיצה של עשרות שנים התגלתה כאשר וויטקוף שיחק גולף עם טראמפ בשעה שמתבקש פוטנציאלי ארב ליד הגדר בפלורידה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

השיטה שגרמה לעמיתי סלייס לאבד 890 מיליון שקל נחשפת

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביהמ"ש דחה את בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"

נתניהו ביקש לדחות את עדותו בחודשיים וחצי, בטענה כי לא יכול היה להתכונן נוכח האירועים הביטחוניים והמדיניים ● הפרקליטות התנגדה - וביהמ"ש דחה את הבקשה ● השופטים: "נתנו את דעתנו לכלל השיקולים, ובהם מצב המלחמה" ● עדותו של רה"מ תחל ב-2.12.2024

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך, והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

עפ"י הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם צעדי דירוג חדשים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים