גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

90 אלף שקל בשנה: המל"ג אישר לאוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה

אחרי השקעה של עשרות מיליוני דולרים בתמיכת קרן רקנאטי, בניית מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים, וגם לחץ של שר החינוך קיש, בית הספר לרפואה צפוי לצאת לדרך כבר בפברואר השנה

המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני
המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

המל"ג אישר היום (ג') את הקמת בית הספר לרפואה באוניברסיטת רייכמן. זאת כשנה בלבד לאחר שהבקשה הקודמת נדחתה, בטענה כי האוניברסיטה אינה עומדת בתנאי הסף. כעת, בעקבות שינוי של תנאי הסף, וכן השקעה של עשרות מיליוני דולרים מטעם רייכמן בבנייה של מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים בתמיכת משפחת רקנאטי, התוכנית אושרה.

מחדל ה-AI הממשלתי: כך התדרדרה ישראל למקום ה-30 בדירוג העולמי
●  החברה הישראלית שמייצרת תחליף לסוכר: "אבקה לבנה שעושה טוב לאנשים"  

בתוכנית הארבע שנתית ילמדו 80 סטודנטים, והיא תתחיל כבר בפברואר השנה, וכך בית הספר לא יאבד שנת לימודים שלמה. יתרון נוסף של ההתחלה בפברואר הוא שסטודנטים שהיו אמורים להתחיל שנת לימודי רפואה בחו"ל ובמקום זאת הגיעו לארץ להתגייס, יוכלו להמיר את לימודיהם בחו"ל בלימודים ברייכמן, וכך לא להפסיד את כל השנה. שכר הלימוד יהיה כ-90 אלף שקל בשנה, לעומת כ-15-16 אלף לשנה בפקולטה לרפואה באוניברסיטה ציבורית בישראל, ולעומת כ-70 אלף שקל בשנה באוניברסיטת צ'רלס בצ'כיה, הנחשבת לאחד המקומות המועדפים על סטודנטים ישראלים לרפואה בחו"ל.

לדברי פרופ' אוריאל רייכמן, מייסד ויו"ר האוניברסיטת: "יש לי איזו תחושה של עשיית מעשה ראוי והבאת רוח אופטימית לתוך המציאות, ושמחה על כך שאפשר לעשות את השינוי מחוץ לממסד".

הקמת בית הספר לרפואה באוניברסיטת רייכמן, לצד שתי פקולטות חדשות במוסדות ציבוריים (בית ספר לרפואה של אוניברסיטת חיפה ובית ספר לרופאים-חוקרים במכון ויצמן), מגיעה על רקע מחסור עמוק ברופאים. בישראל יש כ־30 אלף רופאים - 3.29 רופאים לאלף נפש, בהשוואה ל־3.49 בממוצע במדינות המפותחות.

כ־60% מהרופאים לומדים בחו"ל, ויותר ממחציתם לומדים במוסדות שתואר ברפואה מהם כבר לא יחשב קביל לצורך קבלת רישיון רפואה ישראלי, במסגרת "רפורמת יציב" שצפויה להיכנס לתוקף ב-2026. נוסיף לכך פרישה צפויה של רופאים רבים, גידול באוכלוסייה והשפעות המלחמה, ונגיע ל־2.9 רופאים לאלף איש. המטרה כעת היא להגיע ל־2,000 רופאים חדשים מדי שנה. זה לא המצב הרצוי, אך זה היעד של המדינה וגם הוא שאפתני.

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

"הסתבר שזו הייתה מהומה על לא מאומה"

הדיון לפני שנה היה סוער ביותר. הדיקאן המיועד של הפקולטה, ארנון אפק, יצא ממנו נסער ואמר כי "נפנפו אותי, לא עזר כל מה שאמרנו. נציגי האוניברסיטאות לא הקשיבו בכלל והגיבו בזלזול". לאחר ששר החינוך יואב קיש הפעיל לחץ להקים ועדה לבחינה מחדש של תנאי הסף, אמרו האוניברסיטאות המתנגדות כי קיש מקדם את הנושא בניגוד למנהל התקין. העימות בין המל"ג לקיש בנושא זה היה חלק ממאבק רחב יותר בין הצדדים, שכלל גם התנגדות של האוניברסיטאות להתערבות של קיש בפעילותן.

אך בסופו של דבר הוועדה כונסה, תנאי הסף הותאמו, רייכמן קיבלו את האישור וכעת נראה כי אפילו המתנגדים הנחרצים ביותר הרימו ידיים או אפילו שינו את דעתם. "נלחמתי נגד הקמה של פקולטה פרטיזנית, על חשבון בתי הספר לרפואה הקיימים", אמר לנו אחד המתנגדים הנחרצים שהתראיין לכתבות הקודמות בנושא. "הם השקיעו מיליונים, פתחו מעבדות ועומדים כעת בדרישות של המל"ג, אז אין לי בעיה עם זה. יהיו שם בסה"כ 80 סטודנטים והפעילות תצמח בהדרגה. זה לא הרבה. בסוף הסתבר שזו הייתה מהומה על לא מאומה".

אז למה היו התנגדויות בשנה שעברה? הסיבה הרשמית לפסילת מועמדותה של רייכמן תחילה, הייתה כי אין לה תואר ראשון בביולוגיה, ואין לה מעבדות (זהו חסר שכעת היא השלימה כאמור, ולכן קיבלה את האישור). אבל זה לא היה כל הסיפור. הכניסה של מוסד פרטי לעולמות לימודי הרפואה הייתה גם היא סדין אדום למערכת. באוניברסיטאות חוששו שלימודי רפואה פרטיים יעמיקו את המחסור ברופאים בפריפריה. ידוע שמי שעובדים בפריפריה הם בדרך כלל מי שגדלו שם. האם סטודנט לרפואה שיכול לשלם שכר לימוד של 90 אלף שקל בשנה יגיע ליישובים האלה בתום לימודיו? ברייכמן בנו תוכנית מענקים שנועדה לעודד זאת, אבל באוניברסיטאות האחרות לא האמינו שזה יעזור. כעת מדווחת האוניברסיטה גם על הקמת מעונות מפנקים עבור הסטודנטים שירצו להישאר להתגורר בקמפוס.

היו גם סיבות יותר פרקטיות להתנגדות. באוניברסיטאות חששו גם מכך שבית ספר פרטי יוכל לשלם למרצים שכר גבוה יותר וזה יהיה על חשבונן. אפק אומר היום כי הפקולטה מוכנה כעת עם כל המרצים הדרושים לה, שרובם או צעירים שלא השתלבו עדיין במוסדות האחרים, או פנסיונרים שכבר פרשו מהם. "לקחנו אולי עשרה אנשים מהצוות של תל אביב שמונה מעל 1,000 מורים ומרצים", הוא אומר.

המחלוקת המרכזית הייתה על שעות ההוראה היישומית בבתי החולים (המכונות שדות קליניים), הנחשבות צוואר הבקבוק של המערכת בגלל העומס על רופאים. האוניברסיטאות טענו שלו היו יותר שדות קליניים זמינים באזור מרכז הארץ, הן עצמן היו מנצלות זאת כדי להגדיל את בתי הספר לרפואה שלהן. רייכמן יצרה קשר עם בית החולים שיבא, עם הכללית ומספר בתי חולים שלה וגם עם קופת חולים מכבי, כדי לבנות מערך של שדות קליניים שלא על חשבון אלה הקיימים. "הם משלמים על זה המון כסף", אומר הגורם שבעבר התנגד וכעת הסיר את התנגדותו. גם האוניברסיטאות הציבוריות משלמות עבור השדות הקליניים, אך מדובר בחוזים מורכבים יותר הכוללים גם מחקר משותף ותארים אקדמיים.

דוח לבחינת מצב כוח האדם ברפואה שכתבה ועדה בראשות מנכ"ל איכילוב לשעבר פרופ' רוני גמזו, הראה כי ניתן להרחיב משמעותית את מספר השדות הקליניים בבתי הספר לרפואה בישראל, על ידי שינוי שיטת התמריצים לבתי החולים בעבור הוראת רפואה. בעקבות זאת אכן הוגדל במעט מספר הסטודנטים השנתי בגם בפקולטות הציבוריות לרפואה באזור המרכז, מה שעזר להפחית את ההתנגדות.

"בסופו של דבר המערכת צריכה אבל לא יכולה לגדול ביותר מ-10% בשנה", אומר גורם מתוך מערכת הבריאות המכיר את הנושא. "אוניברסיטת אריאל קיבלה אישור לגדול מ-80 ל-120 סטודנטים בשנה, והם בעצמם לא הגיעו לסף הזה. כך שרייכמן מצד אחד באמת לא מגיעים על חשבון אף אחד, ומצד שני הם לא באמת פותרים את הבעיה, כי הקיבולת שלהם קטנה. השאלה המסקרנת כעת תהיה אם המעבדות שם יתרוממו, אם יגייסו מענקי מחקר וסטודנטים ויפרסמו מאמרים מצויינים. אם כן - ישראל הרוויחה. אם לא - אז המבוכה תהיה שלהם".

שר החינוך ויו"ר המל"ג, יואב קיש, אמר היום כי "פתיחת הפקולטה לרפואה היא הישג אקדמי משמעותי וצעד קריטי להבטחת עתיד הבריאות בישראל. בתקופה שבה אנו מתמודדים עם אתגרים ביטחוניים ומשבר בריאותי הנובע מהמלחמה, מערכת הבריאות עומדת בפני אתגר כפול: מחסור חמור ברופאים לצד גידול באוכלוסייה ופרישת רופאים ותיקים. הקמת הפקולטה מספקת מענה איכותי, חדשני וארוך טווח שמבטיח מערכת בריאות חזקה ומוכנה לאתגרים של העשורים הבאים. זהו מהלך שיתרום לחיזוק החוסן הלאומי ומביא בשורה אדירה לאזרחי ישראל".

פרופ’ יוסי מקורי, יושב ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב, אמר כי "ההחלטה על פתיחת בית ספר נוסף לרפואה בישראל מהווה אבן דרך חשובה במאמצי הוות"ת לצמצום הפערים במחסור ברופאים. בשנים האחרונות עמלנו על הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בשיתוף עם כלל הגורמים המעורבים. אני גאה בכך שהמהלכים הללו לא רק מספקים מענה למחסור בכוח אדם רפואי, אלא גם מציבים את ישראל בחזית ההכשרה הרפואית המתקדמת, תוך חיזוק מערכת הבריאות כולה".

מנכ"לית מכבי שירותי בריאות, סיגל דדון-לוי, הודיעה: "אין ספק כי מדובר בצעד הכרחי למערכת הבריאות הישראלית שסובלת ממחסור חריף בכוח אדם רפואי בשלל תחומים. שיתוף הפעולה בין מכבי לרייכמן יביא להכשרת רופאים מצוינים שיצטרפו למערכת ויהיו ממוקדים ברפואת הקהילה אשר מעניקה את הרוב המכריע של הטיפול הרפואי לאזרחי ישראל".

עוד כתבות

כטב''ם / צילום: Shutterstock

חיל הים יירט כטב"ם באילת ששוגר מכיוון עיראק

אזעקות במעלות-תרשיחא בשל ירי טילים • חיל האוויר יירט כטב"ם בשמי סוריה • 6 לוחמים נפלו בקרב בדרום לבנון • שני פצועים קל בפיגוע דריסה ליד רמאללה • כל העדכונים

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough

ארדואן הצהיר על "ניתוק קשרים", אבל השגרירות הטורקית פועלת כבשגרה

הדיפלומטים הטורקים הופתעו מאמירתו של ארדואן על ניתוק יחסים עם ישראל ● כאשר נשאל נשיא טורקיה "האם טורקיה ניתקה את יחסי המסחר עם ישראל", הוא השיב "ניתקנו את היחסים עם ישראל" ● עוד הוסיף נשיא טורקיה כי כל עוד משלוחי האמל"ח לישראל נמשכים, מדיניות זו תהיה יותר אגרסיבית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר עברה היום בקריאה טרומית, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים יריב לוין ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים

לאחר תקופה שבה פעל ביתר שאת להגדלת הנתח שלו בשוק המשכנתאות, והגיע לכ־30%, מסתמן כי לאומי הוא הראשון לצנן את "חגיגת" מבצעי הקבלנים: מאפשר הלוואת קבלן רק בהעמדת 20% הון עצמי ● לאומי: "הבנק קובע תמיד את התנאים של כל עסקה באופן מקצועי תוך ניהול סיכונים מוקפד ובהתאם להנחיות בנק ישראל"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכל למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה נעדכן ראשית את צוות העובדים"

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 6 לוחמי גולני נפלו בקרב בדרום לבנון

הלוחמים - מגדוד 51 שניהלו קרב עם מחבלים במערב לבנון • לראשונה כשר הביטחון, כ"ץ התווה את התנאים להסדרה בצפון: פירוק חיזבאללה מנשקו - אחד מיעדי המלחמה • לחץ כבד על חיזבאללה: 16 בניינים הופצצו בביירות • דיווח: איראן דוחה את המתקפה על ישראל • הג'יהאד האיסלאמי פרסם אות חיים של החטוף סשה טרופנוב • כ-5 רקטות שוגרו מלבנון: אזעקות הופעלו בשרון ובכרמל • עדכונים שוטפים

תומר שפריצר, סמנכל בארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי / צילום: MN תקשורת

מנהל ההשקעות שממליץ: הכינו את התיק שלכם לקראת הקאמבק של השקל

לדברי תומר שפריצר, סמנכ"ל סוכנות ארבע עונות, "זה כלל לא תרחיש קיצוני שנחזור ל־3.3 שקלים לדולר אחרי המלחמה" ● הוא חושש מנהירת המשקיעים למסלולי S&P 500, ומשוכנע שהכלכלה הישראלית בדרך לפריצה ● וחשוב לו להזכיר ללקוחות: "אתם לא באפט"

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

האם דוח המבקר על המשרד לשת"פ אזורי לא נוגע לכהונת השר אמסלם?

כמה עדכנית הביקורת על המשרד לשת"פ אזורי? יותר ממה שהשר בראשו חושב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

רגע לפני סוף שנה: הטבות המס שכדאי להכיר בתיק ההשקעות

שנת 2024 מתקרבת לסיומה, השווקים רותחים, ולמשקיעים כדאי לוודא שהם מנצלים את ההזדמנות האחרונה להפחתות מס ולהגדלת הטבות מיסוי בתיק ● איך תקטינו את מס השבח, מה התקרה המעודכנת להפקדה פטורה, ומה הסטטוס של המס שתשלמו על האופציות שקיבלתם

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה באמת עולה להחליף פנס ליונדאי? השיטה שמקפיצה את מחירי ביטוחי הרכב

מחירי הביטוח זינקו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה בגניבות הרכב והזינוק בתשלום על חלקי חילוף ● רשות שוק ההון רוצה לשנות את שיטת חישוב התשלום למוסכים, שמפעילים לחץ על הפוליטיקאים כדי שזה לא יקרה ● וגם בחברות הביטוח לא מאמינים שזה יצליח

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים, ואיך אפשר להתמגן?

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות. / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

אידו ג'ינו / צילום: איל יצהר

לאחר ש-82% מהעובדים פוטרו, כולל המנכ"ל: RapidAPI נמכרת לנוקיה

הסטארט-אפ הישראלי ראפיד (לשעבר RapidAPI) נמכר לחברת נוקיה ● לפי הערכת גורמים בענף הטכנולוגיה, החברה נמכרה עם קופת מזומנים דשנה שנותרה עמה מסבב הגיוס הקודם

משכנתא / צילום: Shutterstock

בנק ישראל: מגזר המשכנתאות הנדחות ממשיך לככב

מנתונים חלקיים שפרסם בנק ישראל עולה כי היקפי המשכנתאות שנלקחו באוקטובר 2024 הגיעו ל-6.89 מיליארד שקל ● אומנם מדובר בירידה לעומת החודשים שעברו, אך זו מוסברת בריבוי חופשות החגים שהיו בחודש זה ● בהשוואה לנתוני חגי תשרי של השנה שעברה נרשם גידול של 17%