גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו
ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

"אחת לעשור מוקם גוף תקשורת חדש בישראל", אמרו לנו בפגישות הראשונות ברלוונט. וכנראה לא במקרה מעטים קופצים למים. קברניטי המיזם, מבכירי ענף התקשורת - מודי פרידמן, טלי בן עובדיה, שילה דה בר וליאור שליין - חברו לניר צוק, ממייסדי פאלו אלטו, כדי להקים גוף שעל-פי הערכות הושקעו בו לפחות 100 מיליון שקל. הוא שרד פחות משנה מאז עלייתו לאוויר.

בימים האחרונים הודיעו במיזם רשמית על הפסקת הפעילות. "ניסינו כמיטב יכולתנו", נכתב בהודעת הסיום. מועד העלייה לאוויר, בזמן המלחמה, עמד למיזם כרועץ, אבל הקשיים והאתגרים שהוא התמודד עמם לא נבעו רק מהמתרחש באקלים הישראלי או בשוק התקשורת. הבעיות היו גם מבית.

שוחחנו עם עובדים לשעבר כדי להבין מהם הכשלים והטעויות הבולטות שהובילו לסגירה. 

המהלך הראשון של מנכ"ל סלקום החדש: שיתוף-פעולה אסטרטגי עם הוט
בלעדי | בממשלה רוצים לקצץ בתקציב התאגיד? יש מי שממהר לשמור על הכסף

1המיתוג

מראשיתו של המיזם לא היה ברור מהו המיתוג שלו, וממה מורכב ה"אני מאמין". עובדים לשעבר מספרים כי בחודשים הראשונים לא היה ברור האם מדובר במיזם אקטואליה או מגזין. מרביתם מתחו ביקורת על קברניטי המיזם. "כל אחד מהם משך את המיזם לכיוון אחר - וכולם היו מבולבלים.

 

"זה היה ברמה שיום אחד נאמר לנו להשתמש בפרשן מסוים, וביום למחרת כבר נאמר שלא להשתמש באותו הפרשן. יום אחד אמרו שרוצים קטעים ארוכים יותר, למחרת קטנים קצרים יותר. החזון היה פגום".

גורם אחר הסביר לגלובס כי "מדובר היה במערכת של שלושה ראשים שלא תמיד הולכים לאותו כיוון, והגדרות התפקיד לא היו ברורות. עבדנו מול מכונה בעייתית, שמשנים בה דברים מהותיים כל הזמן תוך כדי ריצה".

2 קהל היעד

ברלוונט החליטו לפנות לקהל צעיר מתחת לגיל 30, אולם ההחלטות שהתקבלו במערכת לא תאמו את הכיוון הזה. "אם התוכן היה מכוון לצעירים, למה הקברניטים היו מרוצים עד הגג מקמפיין בערוץ 12 ומלייקים בפייסבוק? זה מראה שהם לא מבינים צעירים בכלל", אומר בכיר לשעבר.

נקודה נוספת קשורה לדרכי הצפייה בתכנים. בשביל לצפות ברלוונט, היה צורך במנוי ל-yes או בהורדת אפליקציה לטלוויזיה החכמה. מדובר במודל שלא מתאים להרגלי הצפייה של צעירים, מה שהיקשה על גיוס צופים. "עלתה השאלה מה אנחנו - טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פונים לרשתות החברתיות? אנחנו פעם, אנחנו מחר? או במילים אחרות, מה רוצים מאיתנו?", מסבירים עובדים.

על-פי ההערכות, הצפייה הלינארית לא צלחה כלל - מדובר היה במאות צופים בתוכניות הרגילות ובאלפי צפיות לתוכניות החזקות יותר. בעקבות ההבנה שאין צופים באפיק הלינארי או באפליקציה, הוחלט לחסל את הפעילות הזו - שעליה הייתה אחראית טלי בן עובדיה, ולכן היא עזבה את המיזם.

"היומרה הייתה להקים משהו שלא היה לפני כן. זה דורש שינוי בהרגלי הצריכה, וזה מעצור שלא הצליחו לעבור אותו", מסביר בכיר לשעבר ברלוונט.

לאורך כל תקופת פעילותו של המיזם לא התקיימו קבוצות מיקוד על תוכניות. "מדובר ברכיב סופר-חשוב, כי כך אנחנו למדים מה צריך לעשות ואיך משתפרים", אומר בכיר לשעבר. "אבל במיזם החליטו לא לעשות זאת". בכיר אחר מספר כי כאשר העלו את הסוגיה לדיון, הסתכלו על העובדים בזלזול וטענו כי "יש לנו קליקבייטים".

3המודל העסקי

קברניטי המיזם דיברו על כך שהם מתכוונים להיות ערוץ בוטיק שאינו פונה להמונים, אך לא ברור כיצד ניתן היה לייצר כך עסק שמחזיק את עצמו כלכלית. "היה פה ניסיון לעשות משהו חדשני, אבל בכלים שמרנים", אומר בכיר לשעבר. עובד אחר אומר שהייתה תחושה של "אנחנו סוס ועגלה או עובדים של ניר צוק?".

אותו עובד מוסיף כי "הרבה פעמים הייתה תחושה שההנהלה משחקת ב'נדמה לי' שיש להם כלי תקשורת בידיים". לדברי עובד אחר, "במיזם הזה הבטיחו הרים וגבעות לכולם, אבל בפועל היה פה ניהול מאוד גרוע, בלי חזון, בלי הבנה של הסיטואציה, בלי שום רצון ללמוד מהטעויות. אפשר לכתוב ספר על איך לעשות ניהול גרוע מהשנה האחרונה".

עובדים לשעבר מצביעים על סכומי הכסף שנשפכו על המיזם, ולטענתם, על דברים לא נכונים. כך, למשל, בחודשים הראשונים הוחלט שלא לרכוש פרומפטר, ורק בהמשך ההחלטה שונתה. במקרה אחר נרכשו מצלמות יקרות שאינן מתאימות לפורמט של רשתות חברתיות (מבחינת צילום ורטיקלי). "אלה החלטות כאילו קטנות, אבל שעלו מיליונים. זה היה כישלון מוחלט, ואחר-כך האשימו את התוכן בזה שלא הצליחו למשוך אנשים", אומר עובד לשעבר.

למספר עובדים הובטח שהמיזם יפעל לפחות חמש שנים, ולאחרים הובטחו שנתיים של עבודה. אבל לדברי בכיר לשעבר ברלוונט, "צוק הבין שזה בור ללא תחתית".

4התפקיד של שליין

ליאור שליין היה כאמור בין השותפים למיזם, אך לדברי גורמים שונים, "הוא לא התעסק בשום דבר מעבר לתוכנית שלו. הוא בכלל היה במבנה אחר ועם תקציב גבוה יותר מכל התוכנית האחרות".

בכיר לשעבר ברלוונט אומר כי "הערוץ נבנה סביב תוכנית אחת מרכזית של שליין, ולידו כמה תוכניות עם תקציב נמוך יותר. התוכנית העסקית הייתה ש-60%-70% מתקציב התוכניות הלך לשליין, וכל השאר לתוכניות האחרות".

5לוח התוכניות

לאורך תקופת פעילותו של המיזם, ההנהלה לא הצליחה לשמר את התוכניות המקוריות. מרב בטיטו הייתה אמורה להגיש את "פנדורה", אך עזבה בסערה באופן שעורר סימני שאלה. גם ההצטרפות של עפר שלח, דניאל עמרם ואלדד תמיר בוטלה עוד לפני שעלו למסך.

אחרי שהוחלט לוותר על הצפייה הליניארית והאפליקציה, ברלוונט עברו להשקעה ברשתות החברתיות, באמצעות פורמט של שלושה פידים: אקטואליה, מגזין וכלכלה. לפי גורמים הבקיאים בפרטים, הגידול והצמיחה בצפיות היו מרשימים.

במשך חמישה חודשים נבנה בסיס של 30 אלף עוקבים בפיד האקטואליה ו-8,000 בפיד הכלכלה. חלק מהסרטונים הגיעו למאות אלפי צפיות. "אם צוק היה נותן עוד חצי שנה, הוא היה מקבל מוצר חזק משמעותי ובעל כוח", אומר גורם במיזם. לפי הערכות פנימיות ברלוונט, בעוד שנה הפידים היו מגיעים ל-100-150 אלף עוקבים.

מניר צוק, מודי פרידמן, שילה דה בר, ליאור שליין וטלי בן עובדיה לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?