גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

מחקרים שנעשו לאחרונה מלמדים כי ביוון קצב העליות עדיין גבוה אבל מתמתן, בקפריסין עלו המחירים ב־14% ברבעון הראשון, ובפורטוגל ההערכות הן כי המחירים קרובים לשיא ● לידיעת משקיעי הנדל"ן הישראלים שמחפשים להרחיב את הפורטפוליו שלהם במדינות הים התיכון

אתונה. עלייה שנתית של 9.1% במחירי הדיור / צילום: Shutterstock
אתונה. עלייה שנתית של 9.1% במחירי הדיור / צילום: Shutterstock

כבר יותר מ־20 שנה משודרת בערוץ 4 הבריטי סדרת הדוקו A PLACE IN THE SUN, שבמסגרתה זוגות בריטיים מחפשים לעצמם בתי נופש בחו"ל, בעיקר במדינות הים התיכון.

אמנם זוהי סדרת לייף סטייל, אבל יש בה לקח חשוב לישראלים שמחפשים עכשיו יעדי השקעה: הרבה לפני שישראלים "גילו" את ארצות הים התיכון כיעד להשקעות נדל"ן, אלפים רבים מגוש האירו גילו אותן והפכו אותן לפופולריות.

טור סופ"ש | שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים
מציעים לכם דירה להשקעה בחו"ל ב-200 אלף אירו? כמה היא באמת תעלה לכם
עד 40% ביוון: חושבים לקנות נדל"ן בחו"ל? קחו בחשבון גם את מיסי הירושה במדינה

במילים אחרות, הגל הנוכחי של ישראלים שקונים נדל"ן ביוון, בקפריסין ובפורטוגל אינו הראשון "לגלות" את ארצות הים התיכון, והשאלה לאן יגיעו המחירים.

לפיכך, גם אם רכישת הדירות מבוצעת לצורך שימוש עצמי, כדירות נופש או אולי כ"דירות מקלט" שמשמשות ישראלים בתקופה הקשה הזו - הרכישות אינן ייחודיות, ולכן רמת הסיכון שלהן גבוהה יחסית.

אלפי ישראלים השקיעו, או לפחות מביעים עניין בנכסים במקומות הללו, שמתאפיינים בעיקר במחירים נמוכים. אולם עד כמה טובות השקעות בנכסי מגורים ביעדים ים תיכוניים כמו קפריסין, פורטוגל או יוון? סקירות שערכו באחרונה כמה גופים כלכליים גדולים מעוררות סימני שאלה אודות כדאיות רכישת נכסים במקומות הללו, גם אם לא לצרכי השקעה.

הנה כמה דוגמאות לבדיקות מאקרו כלכליות על ענפי הנדל"ן שנערכו באחרונה ע"י מוסדות כלכליים מכובדים, שצריכות לעמוד כחלק מבסיס קבלת ההחלטות שלכם.

יוון: קרן המטבע מזהירה, "נכנסת לבועה"

על פי הבנק המרכזי של יוון, בשבע השנים האחרונות עלו מחירי הדירות הממוצעים במדינה הזו בכ־50%, וזאת אחרי ירידות של כ־40% שנרשמו שם בין 2008 ל־2017, בעקבות המשבר הכלכלי החמור שפקד את המדינה.

על פי אתר Global Property guide, קצב עליית המחירים השנתי ביוון מוסיף להיות גבוה גם ב־2024, אך ירד מ־15% בשנה שעברה ל־9%; כלומר עליות המחירים עדיין גבוהות מאוד, אך במגמת התמתנות.

הבנק המרכזי של יוון מצא כי בסלוניקי נרשמה העלייה השנתית הגבוהה ביותר של מחירי דירות - 12.1% בין הרבעון השני של 2023 לרבעון השני של השנה; באתונה היא הגיעה ל־9.1%, בערים אחרות ל־7.3% ואילו באזורים אחרים ביוון היא הגיעה ל־10.4%.

עוד נמצא, כי מחירי הדירות החדשות ביוון עלו ב־10.7% בעוד שמחירי דירות יד שנייה עלו ב־8.3%.

האם העליות בשוק היווני נראות סבירות? קרן המטבע הבינלאומית סבורה שהן גבוהות מדי. בדוח שלה על הנדל"ן היווני מתחילת השנה ציינה הקרן כי נראה ששוק הנדל"ן היווני נכנס למה שמכונה "טריטוריית בועה", לאחר ראלי העליות בן שש השנים שהחל ב־2017.

להערכת הקרן, עליות המחירים בתקופה האחרונה נבעו גם מביקושי נדל"ן שמגיעים מתושבי חוץ שהגדילו משמעותית את השקעותיהם בשוק הנדל"ן. זאת, במידה רבה עקב "ויזת הזהב" שיועדה למשקיעי נדל"ן לרכישת נכסים במחירים מינימליים של רבע מיליון אירו. ויזה זו מאפשרת לאוחזים בה להתגורר ביוון למשך פרק זמן ארוך, ולהנות מהטבות משמעותיות, שלא ניתנות לתיירים רגילים.

באחרונה החמירה יוון את תנאי קבלת ויזה הזהב, אך עדיין נשאלת השאלה, מה קורה בשוק הנדל"ן שם, באילו מקומות המחירים עלו בצורה לא סבירה, וכיצד מתנהלים היחסים בין ביקושים להיצעים בכל אחד מהמקומות.

משקיעים זרים יכולים להסביר חלקית גם את העליות הגדולות יותר במחירי הדירות החדשות מאשר בדירות יד שנייה.

פורטוגל: עליית המחירים הגבוהה ביותר מ־18 מדינות

סוכנות הדירוג Morningstar DBRS מצאה בדוח שפרסמה בתחילת השנה, כי מחירי הדיור בפורטוגל עלו בין הרבעון האחרון של 2018 לרבעון השלישי של 2023 ב־60% - העלייה הגבוהה ביותר מבין 18 מדינות שהסוכנות בדקה. עם זאת, הסוכנות מציינת כי ככל הנראה אין מדובר בבועה, אלא "רק" במחירים שהגיעו לשיא. השאלה אם זה צריך לנחם במשהו משקיע שמעוניין לרכוש לעצמו דירה בימים אלה, ומן הסתם ציפה לעליות מחירים נוספות.

מחקר של CaixaBank מחודש מאי האחרון, מצא שאזור ליסבון רבתי מרכז 18% מהעסקאות במדינה, וכי 23% מהרוכשים באזור זה הם זרים - בראש הרשימה אמריקאים ואחריהם צרפתים ובריטים.

סוכנות הדירוג ציינה עוד כי במדינות נוספות שהיא ניתחה מחירי דירות הגיעו לשיא. בין המדינות שצוינו בדוח נמצאות יוון (שוב), בלגיה, ספרד ואיטליה, וגם בשוויץ מחירי הדיור נמצאים בשיא של כל הזמנים. כמה מהקונים הזרים מודעים מראש לשוק שאליו הם נכנסים?

קפריסין: אינדיקטורים להאטה בשוק הנדל"ן

כמה נתונים שיכולים לעניין משקיעים פורסמו לפני כשלושה חודשים על ידי הבנק המרכזי של קפריסין.

ביולי פרסם הבנק דוח מרתק על שוק הנדל"ן המקומי, שמתבסס על נתוני הרבעון הראשון של השנה. מתברר כי עליות המחירים השנתיות של הדירות באי הגיעו ברבעון הראשון של השנה לכ־14%.

על פי הדוח, אינדיקטורים שונים מורים כי שוק הנדל"ן הקפריסאי נמצא בהאטה. מספר העסקאות גדל באיטיות, במקביל לגידול בהיצע נכסים למגורים להשכרה ולמכירה, עלייה בריביות המשכנתאות לדיור וירידה בעלויות בנייה.

המחוז המוביל בעליית מחירי הדירות הוא פאפוס, שבו המחירים עלו בין סוף 2020 לרבעון הראשון של 2024 ב־51%, אחריו לימסול, שמחירי הדירות בה עלו ב־39%, לרנקה עם עלייה של 38%, פמגוסטה ב־33% ואילו מחירי הדירות בניקוסיה עלו בתקופה הזו ב־14%.

שוב ניכרת השפעת משקיעי החוץ על מחירי הדירות במקומות פופולריים. מנתוני הבנק המרכזי של קפריסין עולה כי השוק הקפריסאי, שבו ברבעון הראשון של השנה בוצעו 3,600 עסקאות - רווי בתושבי חוץ. לייתר דיוק - 40% מהשוק הזה הם תושבי חוץ ומרביתם לא מגיעים מגוש האירו.

ויש מקומות שבהם תושבי החוץ ממש שולטים בשוק הדירות: 63% מרוכשי הדירות ברבעון הראשון בפאפוס, 50% מהרוכשים בפמגוסטה, 46% בלרנקה, 37% בלימסול ו־17% בניקוסיה. ניכרת ההלימה בין המקומות שבהם הם פועלים לבין ממדי עליות המחירים ומשקיע פוטנציאלי חייב להביא את הדברים בחשבון.

נקודות למחשבה: האם יהיו קונים לדירות בעת המימוש

האם במדינות הללו, שכה אהודות על המשקיעים הישראלים בתקופה האחרונה, נוצרות מלכודות למשקיעי נדל"ן? גלי השקעות כאלה באים והולכים ועמם גם המחירים משתנים בצורה פרועה. השאלה שמשקיע ישראלי יצטרך לבדוק היא האם ניתן יהיה בעתיד למכור את הדירות הללו גם לתושבים מקומיים, או שיתברר שהן אינן מתאימות לצרכים שלהם, או שמחיריהן אינם תואמים את השוק המקומי. משקיע ישראלי צריך גם להביא בחשבון שקנייה של נכס באירופה נעשית באירו, כך שהוא חשוף גם לשער המטבע.

כל מה שכתבנו אין משמעו שלא כדאי להשקיע במקומות הללו, או שבהכרח שוקי הנדל"ן שלהם עתידים לקרוס. זה בא להצביע על נקודות מעוררות סימני שאלה. האתרים הבינלאומיים שמופנים למשקיעי חוץ מעדיפים להדגיש את עליות המחירים הנאות שנרשמו במדינות עד כה, אבל בסופו של דבר - העליות העתידיות הן הדבר שצריך לעמוד בפני המשקיע הנוכחי.

לסיום, השוואה שערכנו בין מדדי מחירי הדירות השונים במדינות שסקרנו, לבין זה של ישראל, העלתה שהשקעה בנכס בישראל בשנים האחרונות הניבה למשקיעים תשואות יפות גם ביחס למקומות ההם.

ההבדלים, כמובן, הם מחירי הדירות, שבקפריסין, בפורטוגל וביוון נמוכים באופן משמעותי מזה שבישראל, ומאפשרים גם למשקיעים עם פחות כסף להיכנס להשקעה.

אבל בעוד שמחיר נמוך מקל מאוד על מימוש עסקה - הוא אינו ערובה להצלחת ההשקעה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"