גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות / צילום: הלמ''ס
דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות נעים בתנודתיות אדירה בשנה האחרונה, כאשר מדד המחירים לצרכן מציג עליות וירידות של עשרות אחוזים במחירן - דבר שמשפיע מהותית על כיוון המדד ולצד זאת מביך את החזאים משוק ההון שמנסים להעריך את גובה האינפלציה. אחת השאלות המהותיות בנוגע למדד היא עד כמה הוא משקף את המציאות. בין ספטמבר 2023 לספטמבר האחרון, לדוגמה, הוא מראה שמחירי הטיסות ירדו - בעוד שהציבור הישראלי מרגיש מגמה הפוכה לחלוטין בכיס. 

למרות הקושי לחזות: מה צפוי במדד המחירים לצרכן ביום שישי?
מהפסדים לרווחים: טיפים שיעזרו לכם לחסוך מס על השקעות

התנודתיות נובעת משינוי מתודולוגי בשיטת המדידה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתחיל בספטמבר 2023, רגע לפני המלחמה. כדי להבהיר כמה חדה התנודתיות הזאת, נציין שעל פי מדד אוגוסט זינקו מחירי הטיסות ב־22%, ואילו בחודש ספטמבר הם צנחו ב־17%. טלטלה נוספת צפויה במדד אוקטובר, שיתפרסם ביום שישי, בעקבות עליות מחירים משמעותיות בשל חגי תשרי.

 

ההשלכות דרמטיות: המדד משפיע באופן ישיר על המסים, הקצבאות, הארנונה, השכר במשק, מחירי השכירות המוסדית, הלוואות צמודות למדד (כולל משכנתאות) וכמו כן על קבלת החלטות שנוגעות ליוקר המחיה - כולל ריבית בנק ישראל. כשאלה מתייקרים, הדבר יוצר תגובת שרשרת שמתגלגלת לכיס של הצרכנים.

אך לדברי דנו בן חור, יועץ למנכ"ל הלמ"ס בסוגיות מתודולוגיות, שיצר את המתודולוגיה החדשה למחירי הטיסות, המציאות היא זו שתנודתית, ויש יעדים שבכלל הוזלו. עם זאת, הוא מודה בראיון לגלובס - המדד לא מצליח לתפוס נושאים חשובים כמו השתלטות אל על על השוק.

"צפינו שינויים גדולים"

שיטת המדידה הקודמת, מספר בן חור, הייתה מקובלת בהרבה מדינות אבל הפסיקו להשתמש בה לפני כעשור. "מדדו את מחירי הטיסות לפי החודש שבו נקנתה הטיסה, על בסיס מחירונים שפרסמו חברות התעופה. החיסרון הבולט הוא שמחירי הטיסות משתנים לפי מועד הטיסה, ופחות לפי מועד ההזמנה", הוא מסביר. "טיסה לכרתים באוגוסט בהכרח יקרה יותר מטיסה לשם בנובמבר. בעיה נוספת היא שלא התחשבנו בטיסות לואו־קוסט, עקבנו אחרי מחירונים של חמש חברות גדולות בלבד".

בשיטה החדשה נשאב מידע ישירות מהחברות, כך שהמחירים שמגיעים למדד זהים לאלה שהן מפרסמות ברשת. הטיסות משויכות לחודש ההמראה ולא לחודש הקנייה, וכל טיסה מחולקת לשלושה מועדי קנייה: חודש, שלושה חודשים ושבעה חודשים לפני ההמראה, עם משקל דומה לכל מועד.

הפיילוט לשיטה החדשה החל כבר ב־2022. "כבר אז ידענו שזה צפוי ליצור שינויים עונתיים גדולים", מספר בן חור. "בעבר מחירי הטיסות היו 'מתערבבים', טיסות שהוזמנו באותו החודש לעונה זולה ולעונה יקרה שכנו יחד באותו המדד".

את התנודתיות שרואים כעת, כשהמדד מייצג את חודש הטיסה בפועל, רואים גם במערב: "באיחוד האירופי הייתה ירידה של 16% במחירי הטיסות, בדומה למצב אצלנו. בארה"ב העונתיות הפוכה, דווקא בחורף הטיסות יקרות יותר, אבל התנודתיות בהחלט קיימת גם שם", אומר בן חור. "ספציפית בישראל יש עוד גורם לתנודתיות, וזה לוח השנה העברי. לפעמים חגי תשרי נופלים על ספטמבר ולפעמים על אוקטובר, וזה משפיע מאוד על המחירים באותם חודשים.

"אפשר כמובן למדוד מדי חודש, אבל זה יעלה את כמות הנתונים ממאות אלפים למיליונים ולא בהכרח יוסיף הרבה דיוק. אין הבדל גדול בין חודש לפני הטיסה לבין חודשיים קודם או יום אחד קודם. אנחנו גם מתחשבים בשער הדולר ביום הקנייה כדי ליצור את המדד המדויק ביותר".

אז למה הסעיף הזה תנודתי כל כך?
"התנודתיות נובעת משינוי אמיתי במחירי הטיסות, ענף מאוד עונתי. אם תדחה טיסה מאוגוסט לספטמבר, היא תוזל משמעותית. גם חודש אפריל, שבו בד"כ יוצא חג הפסח, יקר יותר ואילו חודשי החורף זולים מאוד".

זה די מקשה על האנליסטים בשוק.
"אתה צריך לראות את הווטסאפ שלי. שואלים אותי 'מה התחזית שלך לגבי אוקטובר?' אבל אין לי תחזית, אני יודע בדיוק מה יקרה, ואסור לי להגיד. אני מבין את הקושי. אבל זה שקשה לחזאים לחזות את המדד, לא אומר שהוא לא נכון. אם כבר, הבעיה היא שעדיין אין לנו את כל נתוני העונתיות שמאפשרים תחזית להמשך, כי רק עכשיו השלמנו שנה תחת המדד החדש, ואנחנו מסתכלים על מחירים הטיסות עד 7 חודשים מראש. כלומר, יש עדיין חודשים שאין לנו עליהם את הנתונים המלאים. בשנה הבאה יהיה יותר קל".

לא היה עדיף לחכות שנה כדי שיהיו יותר נתוני עונתיות?
"יכולנו לחכות עוד שנה אבל המדד הקודם לא היה טוב. החלטנו שאפילו אם בהתחלה יהיו קשיים ונלמד תוך כדי, זה יהיה מדויק יותר מהמדד הישן. זה יוצר בעיה לחזאים, אבל לא למדד. המדד עצמו נכון ומדויק, וזה חשוב לי יותר מאשר שלחזאים יהיה קל".

הטיסות אכן הוזלו?

בשורה התחתונה, בין ספטמבר 2023 לספטמבר 2024 רואים ירידה במחירי הטיסות. זה הגיוני? זה לא מה שאנשים מרגישים.
"יש כמה סיבות, העיקרית שבהן היא שמתחילת המלחמה ועד עכשיו, אחוז הטסים באל על זינק מ־30% ל־80% באותו הקו. המשמעות היא שטיסה שיוצאת שבע פעמים בשבוע תשפיע על המדד בדיוק באותה מידה שטיסה שיוצאת פעם בשבוע משפיעה. גם גודל המטוס לא משפיע.

"זה אומר שאם המחיר של אל על לא השתנה, אלא הם התרחבו והגבירו תדירות כדי לפצות על חברות אחרות זולות יותר שיוצאות מהשוק, לא נראה את זה במדד. אל על יקרים יותר כי הם מחויבים ביותר רגולציה, מדיניות החזרים קשוחה והוצאות בטחון גבוהות. זה שאנשים עברו מלואו־קוסט לאל על לא אומר שהמחיר עלה. בכל מקרה, בדקנו ניתוחי רגישויות לגבי משקלות שונות לתדירויות שונות - והמדד נשאר יציב".

סיבה נוספת לתנודתיות, מפרט בן חור, היא השינוי ביעדים המועדפים: "בתחילת המלחמה רוב היעדים היו קרובים יחסית, כמו אתונה ואיסטנבול, והיום יותר טסים ליעדים מרוחקים כמו תאילנד וארה"ב. אם נסתכל על אותו היעד המחירים לא כל כך עולים, ויש יעדים כמו פרנקפורט, ציריך ומינכן שאפילו הוזלו. גם אל על עצמה הורידה מחירים של טיסות מסוימות כדי למנוע ביקורת ציבורית".

בדיעבד, הייתה טעות ליזום את שינוי המתודולוגיה מתי שזה קרה?
"להיפך! אנחנו מברכים על כך. אנחנו לא יודעים איך היינו מחשבים בשיטה הישנה בתקופת המלחמה. היינו מקבלים מחירונים לא אמינים ולא מעודכנים, והיה לנו מדד שטוח או כזה שלא נותן שום דבר. השיטה החדשה הצילה אותנו. היא מודדת את מה שקורה בפועל. היא לא פוגעת במדד, אלא מדייקת אותו. התנודתיות נובעת מזה שהמחירים באמת תנודתיים".

יש התאמות נוספות ששוקלים לעשות למתודולוגיה או לשיטת האיסוף כדי לצמצם את התנודתיות?
"אפשר לנכות עונתיות ומגמה, אבל אנחנו לא רוצים, זה לא נכון. המדד כולל את השינויים העונתיים, הוא מודד את האמת גם אם היא עונתית. בעתיד החזאים פשוט יכירו את זה ויחטפו פחות הלם. הם יידעו מה קורה לפי החודשים בשנה, ויעדכנו את התחזיות בהתאם".

שאלה בהקשר קצת אחר: בענף הנדל"ן המודל של מכירת דירות במסגרת מבצעי קבלן הולך וצובר תאוצה, ולא משתקף במדד מחירי הדירות. איך בכוונתכם להתמודד עם זה?
"בימים הקרובים צפויה רשות המסים להוסיף למערכת הדיווח המקוונת דרישת מידע על הטבות מימון, אם ישנן. הדיווח יכלול מידע גם על סוג הטבת המימון - למשל 20:80, 10:90 וכו'. לאחר מכן, תבחן הלמ"ס שיטות אפשריות לשקלול ההטבות במדד".
צילום: איל יצהר

עוד כתבות

הצפי למדדים גבוהים מטיל ספק ביכולתו של בנק ישראל להוריד את הריבית בקרוב

למרות הקושי לחזות: מה צפוי במדד המחירים לצרכן ביום שישי?

התחזיות צופות המשך זינוק ברמת המחירים עד לסוף השנה, ובבנק ישראל מעריכים שהאינפלציה תגיע עד ל־3.8% ● "אוקטובר הוא חודש שהיו בו חגים, ולאחריהם נצפות התייקרויות. היסטורית, זהו חודש שבו נראית עלייה באינפלציה", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראשי בבנק מזרחי טפחות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים

לאחר תקופה שבה פעל ביתר שאת להגדלת הנתח שלו בשוק המשכנתאות, והגיע לכ־30%, מסתמן כי לאומי הוא הראשון לצנן את "חגיגת" מבצעי הקבלנים: מאפשר הלוואת קבלן רק בהעמדת 20% הון עצמי ● לאומי: "הבנק קובע תמיד את התנאים של כל עסקה באופן מקצועי תוך ניהול סיכונים מוקפד ובהתאם להנחיות בנק ישראל"

משכנתא / צילום: Shutterstock

בנק ישראל: מגזר המשכנתאות הנדחות ממשיך לככב

מנתונים חלקיים שפרסם בנק ישראל עולה כי היקפי המשכנתאות שנלקחו באוקטובר 2024 הגיעו ל-6.89 מיליארד שקל ● אומנם מדובר בירידה לעומת החודשים שעברו, אך זו מוסברת בריבוי חופשות החגים שהיו בחודש זה ● בהשוואה לנתוני חגי תשרי של השנה שעברה נרשם גידול של 17%

איור: גיל ג'יבלי

תחלקו ל־12: איך קרה שרק הישראלים פיצחו את שיטת התשלומים?

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים", עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון / צילום: ap, Evan Vucci

ידיד קרוב אך חסר ניסיון: זה השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון

טראמפ ממנה את סטיב וויטקוף, איש נדל"ן יהודי ושותף בעסקי קריפטו, לשליח מיוחד למזרח התיכון ● ידידות אישית אמיצה של עשרות שנים התגלתה כאשר וויטקוף שיחק גולף עם טראמפ בשעה שמתבקש פוטנציאלי ארב ליד הגדר בפלורידה

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough

ארדואן הצהיר על "ניתוק קשרים", אבל השגרירות הטורקית פועלת כבשגרה

הדיפלומטים הטורקים הופתעו מאמירתו של ארדואן על ניתוק יחסים עם ישראל ● כאשר נשאל נשיא טורקיה "האם טורקיה ניתקה את יחסי המסחר עם ישראל", הוא השיב "ניתקנו את היחסים עם ישראל" ● עוד הוסיף נשיא טורקיה כי כל עוד משלוחי האמל"ח לישראל נמשכים, מדיניות זו תהיה יותר אגרסיבית

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין שבר שיא חדש

האינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה מהיעד של הפדרל ריזרב ● ישראליות בוול סטריט: אמדקוס עמדה בתחזיות, סימילרוב צמחה מעל הצפי • הביטקוין חצה את רף ה-92 אלף דולר למטבע, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות • בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט • תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

האם דוח המבקר על המשרד לשת"פ אזורי לא נוגע לכהונת השר אמסלם?

כמה עדכנית הביקורת על המשרד לשת"פ אזורי? יותר ממה שהשר בראשו חושב ● המשרוקית של גלובס

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה נעדכן ראשית את צוות העובדים"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

מדד המניות הביטחוניות האירופי שזינק ב־100% מאז פלישת רוסיה לאוקראינה

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב

סניף שני של רשת ספאר ההולנדית היה אמור להיפתח עד סוף השנה בישפרו באר שבע, אולם סכסוך עם הזכיין הישראלי הוביל לביטול ההסכם ● שני הצדדים מאשימים זה את זה בכישלון המהלך ומדברים על טענות "מגוחכות" ● במקביל, בספאר מתכננים לפתוח 5 סניפים חדשים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכל למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

עו''ד רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

היום: עו"ד רונאל פישר יחל להעיד במשפטו

פישר מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום ● הוא היה אמור להתחיל להעיד לפני כשבועיים, אך עדותו נדחתה

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

עפולה / צילום: Shutterstock

מחיר למשתכן: בערים האלה זוכי ההגרלות מכרו ברווח של עד מיליון שקל

מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש אוקטובר 2024 עולה כי בחודש זה נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה