גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גברים מבוגרים בוכים ברחובות, יש רעב אמיתי": איך נראים החיים של אזרחי איראן?

שיחה עם ד"ר שרונה מזליאן לוי, חוקרת במרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב ● על הפחד של משמרות המהפכה מנשיא ארה"ב הנבחר, המצב הכלכלי הקשה באיראן והסיכוי של האזרחים להפיל את השלטון

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר שרונה מזליאן לוי / צילום: יהושע יוסף
הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר שרונה מזליאן לוי / צילום: יהושע יוסף

 

שרונה מזליאן לוי, מה לדעתך תהיה המדיניות שיוביל טראמפ מול איראן? ב-2018 הוא יצא מהסכם הגרעין, מה שאפשר את המשך התגרענותה. הוא רוצה לסיים מלחמות, אבל לא בטוח שאיראן חושבת כמוהו.
"טראמפ כבר הוכיח שהוא יודע לנקוט יד קשה מול איראן. ראינו זאת בהקשר של חיסול קאסם סולימאני, מי שהיה מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה. אומרים שלכל אחד יש מחליף אבל לסולימאני לא היה. הוא העצים את הכוח של חיזבאללה ושל 'טבעת האש' שסובבת את ישראל. הוא היה דמות אגדית ואולי לימים היה נכנס לנעליו של המנהיג העליון ח'אמנאי, ובמובן הזה לישראל יש חוב גדול לטראמפ. 

הצוללת | "הסאבטקסט בהסכם בין גוגל לאפל הוא: אל תתחרי בי, אני משלמת לך על זה"
הצוללת | זה מה שאינטל צריכה לעשות כדי לצאת מהבור - ולהציל את העולם המערבי

"אומנם טראמפ יצא מהסכם הגרעין, מה שאפשר לאיראן לדהור קדימה בתחום הזה. אבל החיסול של סולימאני, עם הסנקציות הכלכליות שהטיל על איראן, השאירו בה צלקות עמוקות. הכלכלה נקלעה לסחרור. ראינו פיחות דרמטי בערך המטבע, היפר־אינפלציה ואבטלה כבדה. כל אלה מאיימים על יציבות המשטר. אני מעריכה שטראמפ ירצה למנוע מאיראן נשק גרעיני, אבל נצטרך לחכות ולראות".

שערי העיתונים באיראן לאחר הבחירות בארה''ב עם הכותרת ''שובו של הרוצח''. ''הוא השאיר שם צלקות עמוקות'' / צילום: ap, Vahid Salemi

המשטר האיראני ממש תאב נקם. בימים האחרונים נחשף כי ה־FBI סיכל תוכנית שלו להתנקש בטראמפ זמן קצר לפני הבחירות. מה לגבי הציבור שם?
"הציבור האיראני, בחלקו לפחות, שמח על הבחירה בטראמפ, כי הוא מחפש מי שיפיל את המשטר. על פי ההערכות, כ־80% מהאזרחים האיראנים מתנגדים למשטר. ראינו אפילו אנשים שפיזרו דברי מתיקה אחרי שנודע שטראמפ הוא הנשיא הבא וקראו קריאות מסוג 'תגמור אותם כבר'. קורים פה דברים שלא קרו אף פעם. חיזבאללה נחלש דרמטית ונסראללה חוסל. הפעילות האווירית של ישראל באיראן היא תקדימית. כל זה נותן תקווה למתנגדי המשטר".

מה הסיכוי של איראן להשיג יכולת גרעינית מלאה?
"הדבר שהכי חשוב להם הוא הגרעין. האיראנים ניצלו היטב את כל תשומת הלב העולמית שהופנתה לאזור מאז 7 באוקטובר כדי להמשיך בשלהם. לכן לא אתפלא אם בתוך חודשים ספורים הם יצאו בהצהרה שהצליחו להשיג את היכולת הזאת. אני לא מכירה את החומרים המודיעיניים, אבל האיראנים טובים בלהסתיר ואז לחשוף את יכולתם בפני העולם. אם חלילה זה יקרה, זה כבר סיפור אחר לגמרי".

 

"בריחת מוחות אדירה"

נגענו בכלכלת איראן. עד כמה המצב חמור?
"חמור מאוד. שליש מהעם האיראני חי מתחת לקו העוני. אלה נתונים מזעזעים. יש שם רעב אמיתי, אנשים הולכים לעבודה וזה לא מספיק להם לכלום. רואים גברים מבוגרים שבוכים ברחובות כי הם לא מצליחים לפרנס את המשפחות שלהם. אנשים מציתים את עצמם למוות במספרים גדולים.

"ערב המהפכה האסלאמית של 1979 דולר אחד היה שווה 71 ריאל, ואילו היום הוא שווה כ־700 אלף ריאל. זו השמדת ערך אדירה, הם שורדים בעיקר בזכות הנפט.

"טרום המהפכה הבטיחו לאיראנים שגשוג. נאמר שהעם יזכה ליהנות מהכספים האדירים והמשאבים ומחלוקת חשמל ומים בחינם. לא רק ששום דבר מזה לא בחינם, אלא שהיום יש מצוקת חשמל אדירה בתוך איראן. יש גם מחסור אדיר במים".

לפני שבועיים הודיעה חברת החשמל האיראנית ש-60% ממאגרי הדלק של תחנות הכוח ריקים. ממה נובעת המצוקה?
"מדובר בניהול לקוי של משקי החשמל והמים, עם העובדה שהאוכלוסייה כמעט הכפילה את עצמה לכ־90 מיליון איש בתוך פחות מ־50 שנה. בנוגע למים, למשל, לאחר המהפכה איראן בודדה מהעולם והפכה למשק אוטרקי, וחומייני עודד את הציבור לעסוק בחקלאות בהשראת הנביא מוחמד, שהיה חקלאי.

"מנגד, אין מספיק מים לתחזק את זה ויש שאיבת יתר, ובאיראן גם אין התפלת מים. יש בעיה של בצורות ושיטפונות וגם אי אפשר לנהל באיראן קמפיין של 'איראן מתייבשת', כי כל אחד פועל למען עצמו. בצפון טהרן, אצל ילדי העשירים, יש בריכות מים לכיף, כאילו אין מצוקה בכלל בשאר המדינה".

האינפלציה באיראן גבוהה מ־30% ולפני שנתיים הגיעה אפילו ל־45%.
"קשה מאוד לתפוס את המשמעות של הדבר הזה. אם מישהו רוצה לקנות היום טלפון סלולרי, נכנס לחנות ורוצה 'לחשוב על זה', הוא לא באמת יכול כי כעבור כמה שעות המחיר כבר יזנק".

יש גם בעיה חמורה של בריחת מוחות.
"זו בעיה עצומה. מי שיכול לעזוב, עושה זאת. מאז הסנקציות (הכלכליות, בין היתר על מגזרי הנפט, הברזל, הפלדה, האלומיניום והנחושת - ה"ו ודש"א) שטראמפ הטיל על איראן בקדנציה הראשונה שלו יש בריחת מוחות אדירה של רופאים ואחיות למערב. יש עלייה באחוזי ההתאבדות בקרב האחיות בגלל התנאים שנעשים יותר ויותר קשים והשחיקה בשכר שלהן.

"בשנים האחרונות איראן מייבאת רופאים וצוותים רפואיים מפקיסטן והודו. המכשור מיושן ויש מחסור בתרופות. כבר לפני שנים הם פתחו את מחסני החירום. לפני חודש היו שם הפסקות חשמל ממושכות וצוותים ישבו בחושך וחיכו שהחשמל יחזור, כדי שיוכלו לעשות משהו. לפני כשנה הופץ בטוויטר סרטון מתוך חדר ניתוח בבית חולים, שבו רואים רופא מנתח שעובד עם תאורת פנס של טלפון סלולרי".

מתרחקים מהאסלאם

עסקת בדוקטורט שלך באינדוקטרינציה שנעשתה בקרב ילדים בעשור הראשון למהפכה האסלאמית באיראן. אספת 400 עיתוני ילדים ונוער מהעשור שאחרי המהפכה וניתחת את התכנים שהופיעו בהם. מה גילית?
"אקריא קטע מצוואה שכתבה ילדה בת 8 בשם מרים רזי, במאי 1983, ופורסמה באחד מאותם עיתוני ילדים. כך היא כתבה: 'אני רוצה להפוך לשהידית. אם אהפוך לשהידית, אל תבכו עליי. אני מבקשת מכל האמהות שישלחו את ילדיהן היקרים לחזית. החזית היא מקום טוב מאוד. אם אהפוך לשהידית, מסרו ברכת שלום לאמאם חומייני היקר ותגידו שנלחמתי בשדה ובארה"ב והפכתי לשהידית עבור האסלאם'.

"בקיצור, היה ניסיון לבסס את המהפכה ואת דור ההמשך שלה שיישא על נס את המהפכה בדורות הבאים. אבל רק 15%-20% כיום הם תומכי משטר. זאת אומרת, הניסיון לסחוף את העם בערכי המהפכה לא התממש".

יותר מכך, לפי סקרים האיראנים מתרחקים מהדת, מהאסלאם.
"בהחלט, לא די שהאיראנים פוקדים פחות מסגדים ודרשות, אלא שחלקם ממירים את דתם מאסלאם אל הדת הזורואסטרית, הדת האיראנית העתיקה. יש גם מי שמגדירים את עצמם אתאיסטים".

מדוע האינדוקטרינציה של חמאס למשל עובדת בעזה, אבל שטיפת המוח של המשטר האיראני בקרב הציבור שלו לא הצליחה לחלחל?
"אי אפשר לומר שהיא לא הצליחה כלל, כי כאמור יש גרעין משמעותי של תומכים במשטר. הם מדברים על 'השטן הגדול והשטן הקטן' ולאורך שנים הם הפיצו שקרים אנטישמיים. סיפור אחד למשל היה שחיילי צה"ל לוקחים את הדם של הפלסטינים כדי להזריק אותו לעצמם וכך להחיות את עצמם".

בכל זאת, כאמור, 80% מהציבור מתנגד למשטר וחלקו אפילו פרו־ישראלי.
"שטיפת המוח לא הצליחה באופן מלא כי זה לא מעניין את האיראנים. הם רק רוצים לחיות כמו בני אדם. הם מרגישים שנחטפו ורומו בידי המשטר, ולכן אוהדים את ישראל בבחינת 'האויב של האויב שלי הוא חבר שלי'.

"בניגוד לעזתים, האיראנים לא גובלים בישראל ולכן מבחינתם זה לא הסכסוך שלהם. אין להם מים וחשמל והם סובלים מזיהום אוויר נורא. זה מה שמעסיק אותם.

"פעם בכמה זמן האזרחים מקבלים הודעות על כך שמשרדי הממשלה ובתי הספר סגורים בשל זיהום אוויר חמור. אי אפשר לנשום ברחובות. אשכרה אין אוויר. לכן יש עלייה משמעותית בתחלואת לב-ריאה, בעיקר בערים הגדולות".

"איראן לאיראנים"

מדוע דווקא ארה"ב וישראל סומנו כאויבות הגדולות של איראן אחרי המהפכה של 1979?
"האיראנים העלו את ישראל על ראש שמחתם. הם השתמשו בנרטיב של הסכסוך הישראלי־פלסטיני כדי להציג את עצמם כמגנים האמיתיים של המוסלמים המדוכאים. כך הם גם הצליחו להתעלות מעבר לחלוקה בין השיעים והסונים בתוך האסלאם. האיראנים הם שיעים, ויש רק 10%-15% שיעים בעולם המוסלמי שנחשבים לכופרים בעיני הסונים. דרך סימון אויבות, שהן סמל ל'מערב', האיראנים יצרו בעבור הציבור אויב משותף להתאגד סביבו. כך הם גם מסיטים את השיח מבעיות היומיום של האיראנים. הרי לכאורה מה לחמאס ולפלסטינים הסונים עם 'השיעים הכופרים' האלה? בסוף איראן גם מטפחת את חמאס וגם משקיעה בה כספים רבים, הכול כדי להילחם בישראל".

עד כמה ההשקעה הכלכלית של איראן בציר ההתנגדות, טריליונים על טריליונים של ריאל עד היום, היא דבר שמעורר אנטגוניזם בציבור שכורע תחת הנטל הכלכלי?
"זה מאוד מכעיס את הציבור. הם אומרים - מה לנו ולפלסטינים? מה לנו ולחיזבאללה? למה בכל שנה עוברים 700 מיליון דולר מאיראן לחיזבאללה? המנטרה של הציבור היא 'איראן לאיראנים'. רואים זאת בגרפיטי שנכתב על קירות בהפגנות: 'לא עזה, לא לבנון, נפשי רק למען איראן'. האיראנים כל כך מיואשים מהמשטר שלהם עד כדי שהם מעודדים את ישראל בהתקפותיה על איראן. ראינו גרפיטי שבו נכתב 'ישראל, בזן', כלומר 'ישראל, תרביצי'.

"יש גם איראנים שזוכרים את הימים שבהם הייתה שותפות אדירה בין ישראל לאיראן טרום המהפכה של 1979. יש בניינים רבים בטהרן שנבנו בידי סולל בונה. יצא לי להכיר ישראלים שאמרו לי: הייתי נוסע בקו נתב"ג-טהרן יותר מאשר בקו ירושלים-תל-אביב".

זה פרדוקס מדהים. הפער בין ערכי המשטר לערכי הציבור.
"כשמדברים עם איראנים הם מבקשים: תעשו הפרדה. יש את הרפובליקה האסלאמית, שהיא לא אנחנו, ויש את איראן האמיתית. האיראנים כל כך אוהבים את המדינה שלהם. הם כל כך מחוברים למורשת, להיסטוריה, לתרבות ולנופים. הנופים באיראן ממש עוצרי נשימה.

"מנגד, הזמן עובר והסוף למשטר האסלאמי לא נראה באופק. בקרוב נציין 46 שנה ליום המהפכה. האיראנים אומרים לעצמם 'בסוף זה ייגמר'. אספר לכם סיפור אישי שמדגים זאת".

יאללה.
"לפני כמה שנים נסעתי ליורודיסני בפריז עם חברים ומשפחה. בסוף הביקור עמדנו בתור לרכבת שנסעה ברחבי הפארק. נכנסנו לקרון עם עוד משפחה שדיברה פרסית. אמרתי לעצמי, יאללה, אתחיל בשיחה, מה אכפת לי?

"אמרתי להם בפרסית: איזה ילד חמוד. הם שאלו אותנו מאיפה אנחנו ואמרתי: ישראל. האישה הגיבה בהתלהבות אדירה שאי אפשר לזייף. חשבתי שעוד שנייה היא קופצת עליי. היא אמרה: יואו, איך אנחנו אוהבים אתכם. הלוואי שתבואו אלינו, אנחנו נבוא אליכם ויהיה כבר שלום. זו הייתה ממש שיחה מלב אל לב. אחר כך ראיתי את אותה אישה מיניקה את התינוק שלה בלי להתכסות בכלל באמצע יורודיסני. זה משהו שאפילו אירופאיות מערביות ממעטות לעשות".

"הפחד משתק את העם"

יש פוטנציאל לציבור להתמרד ולהפיל את המשטר?
"חד־משמעית כן. אבל המצב באיראן מחייב עזרה מבחוץ וצריך להביא בחשבון שקיים אפקט פחד עצום ברחובות בגלל האלימות שמפעיל המשטר והרציחות השיטתיות. תהליך האינדוקטרינציה שם מזכיר את המיליציות באפריקה - לוקחים מבוגרים וילדים, שולחים אותם לרצוח קרובי משפחה וכך מרגילים אותם להפעיל אלימות כדבר שבשגרה. בסוף הם מפעילים את הכוח הזה נגד אחיהם האיראנים.

"במחאת החיג'אב לפני שנתיים ראינו דבר מזעזע - החיילים ירו באופן מכוון לעיניים, לאיברי המין ולירכיים של המפגינים. הם כיתרו מפגינים וירו בהם בדם קר. כשעוצרים מפגינים ולוקחים אותם לכלא אווין הידוע לשמצה, הם עוברים שם התעללויות קשות. רבים יוצאים משם ומתאבדים. מה שקורה שם זה לא רק הטרדות מיניות, זה אונס.

"בקיצור, הפחד משתק את העם. אומנם אפשר לשמוע קריאות מסוג 'מוות למשטר' מתוך הבתים, אבל לא רואים התקהלויות המוניות ברחובות. מי יודע, אולי עכשיו תחת טראמפ זה יוכל סוף סוף לקרות".

המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנאי כבר בן 85. מי צפוי לבוא במקומו?
"ח'אמנאי מעוניין להמליך תחתיו את בנו מוג'תבא. הוא אהוד על משמרות המהפכה, אבל אין לגיטימציה ציבורית למהלך וגם לא בקרב חלק מאנשי הדת כי המנהיג העליון צריך לשאת בתואר דתי בכיר ומוג'תבא אינו ברמה מספקת בעיניהם.

עלי ח'אמנאי, מנהיג איראן. ''מעוניין להמליך תחתיו את בנו'' / צילום: Associated Press

"נוסף על כך, איראן איננה מונרכיה דתית. לא מעבירים באיראן שלטון מאב לבנו כפי שנעשה בתקופה המלוכנית. אם נשיא איראן המנוח אבראהים ראיסי לא היה מת בהתרסקות מטוס במאי האחרון, סביר להניח שהיה מתמודד על ירושת ההנהגה. בדיוק בגלל זה יש תיאוריות קונספירציה שאומרות שאולי זו לא הייתה תאונה, אלא 'עבודה מבפנים'".

עוד כתבות

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז