גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA
מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

ריו סונג-היאון אינו צריך לדמיין מה חושבים כעת אלפי החיילים הצפון־קוריאניים הפרוסים לאורך קו החזית הרוסי. לא מזמן הוא היה אחד מהם.

ריו חצה את האזור המפורז הקוריאני אל החופש ב-2019 - עריקה נדירה עבור חייל. הפרופיל שלו דמה לזה של רבים מן החיילים החדשים שנשלחים היום: צעיר, נתון בתת-תזונה ועיוור לעולם החיצון. לפני שבחר לברוח, ריו זוכר שהזיז לבנים באתרי בנייה, ורעד מקור כשהוצב בעמדת השמירה. הוא אכל אורז דייסתי מעורבב עם תירס. בשר היה פינוק לחג.

WSJ | חיילים צפון־קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה? 

באותם הימים, לו קיבל פקודה להילחם עם הרוסים, היה ריו בן ה-28 נותן תשובה נחרצת: "תודה". ההיגיון שהיה מנחה אותו: "האם לפחות הארוחות לא יהיו טובות יותר?".

הלוחמים הצפון־קוריאניים ברוסיה זכו ליחס מזלזל וכונו שכירי חרב, בשר תותחים ודרג ב'. אבל הדבר שרבים מתעלמים ממנו, טוענים חיילים צפון־קוריאניים לשעבר ומומחים צבאיים אחרים, הוא מידת נכונותם של רבים מהחיילים האלה למות - ועד כמה הם להוטים להימלט מהתנאים הקשים בבית.

אין זה סביר שכ-10,000 החיילים הצפון־קוריאניים באזור קורסק, בו רוסיה מנסה להדוף פלישה אוקראינית, יהפכו את הקערה על פיה במלחמה הקשה בת השנתיים וחצי. אך הם מספקים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כוח אדם שנחוץ לו מאוד, ומהווים איומים חדשים בחזית הסטטית. אחת התעלומות הגדולות ביותר היא מידת הנחישות שהחיילים הצפון־קוריאניים האלה יביאו לקרב רחוק מהבית ולמען מטרה לא מוכרת.

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

גורמים רשמיים אוקראיניים אמרו ביום שלישי כי כמה חיילים צפון־קוריאניים כבר השתתפו בלחימה בקנה מידה קטן ליד קווי החזית. יום לאחר מכן, העריכה קוריאה הדרומית שהחיילים החדשים שהגיעו עדיין לא עסקו בלחימה מלאה. ארה"ב אמרה כי היא צופה שהצפון־קוריאניים יתחילו להילחם בתוך ימים.

כמעט לכל החיילים שנשלחו לרוסיה - הכוללים לוחמי כוחות מיוחדים - יהיו מניעים דומים, אומרים חיילים לשעבר מקוריאה הצפונית. הנחילו להם מגיל צעיר את האמונה כי עליהם להקריב הכול למען המנהיג העליון. ילדים מתבקשים בספרי הלימוד שלהם להוכיח את נאמנותם למשטר, על־ידי התנדבות לשמש יעדים לתקיפות ארטילריה היפותטיות.

פריסת הכוחות תיראה כהזדמנות של פעם בחיים להביא מזומנים ותהילה למשטר קים ג'ונג און. אלה שמתים זוכים לשבחים; אלה ששורדים חוזרים גיבורים.

"חיילים צפון־קוריאניים משוכנעים שהם צריכים לעשות הכול למען קים", אמר ריו.

"בלי טיפת היסוס"

לצבא קוריאה הצפונית חסרים ציוד ומשאבים מודרניים, אפילו לכוחות הבכירים שלו. עובדה זו מציבה אותם בעמדת נחיתות ביחס לכוחות מיוחדים המאומנים בארה"ב, באירופה או בקוריאה הדרומית, אמר דייוויד מקסוול, קולונל בדימוס של הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, ובעל ניסיון רב באסיה. רבים מחיילי קוריאה הצפונית, אפילו כוחות מיוחדים, מבלים את עיקר זמנם בעבודות חקלאיות או בנייה, הוא הוסיף.

"אימוני הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית מייצרים חיילים ממושמעים מאוד, עם נאמנות עזה, שלעתים קרובות מוכנים לקחת על עצמם סיכונים קיצוניים עם ציוד מוגבל", אמר מקסוול.

לרוסים ולאוקראינים יש כוחות חמושים במאות אלפים, ושני הצדדים מתמודדים עם התשה ומתקשים לחדש את שורותיהם. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לרוב, היא מאבדת מספר דומה של הרוגים או פצועים באוקראינה, לפי הערכות מערביות. אוקראינה סובלת משיעורים נמוכים יותר של נפגעים, אם כי אין נתונים מדויקים ברורים.

חיילים אוקראינים בתוך תעלה, בשטח רוסיה / צילום: Reuters, Ashok Nath

מה שהופך את הפריסה הראשונית של חיילי קוריאה הצפונית למדאיג, הוא היכולת שלה לשלוח יותר. לקוריאה הצפונית יש אחד מצבאות הקבע הגדולים בעולם, המונה כ-1.2 מיליון איש, ועוד כמה מיליונים של חיילי מילואים, על־פי הערכות קוריאה הדרומית. משטר קים מחזיק ביחידת הכוחות המיוחדים הגדולה בעולם, המונה בסביבות 200 אלף חיילים, אומרים מומחים צבאיים.

חיילים שנשלחו לרוסיה צפויים לקבל שכר חודשי של כ-2,000 דולר, שחלק גדול ממנו יעבור למשטר, אומרים בכירים בקוריאה הדרומית. ועדיין, זהו סכום מדהים, בשעה שרוב המדינה חיה מהכנסות חודשיות של כמה דולרים.

במשך עשרות שנים, התקשתה קוריאה הצפונית לספק די מזון לתושביה בשל בידוד בין-לאומי וניהול כלכלי כושל, שהוחמר על ידי אסונות טבע. כ-45% מאוכלוסיית צפון קוריאה, המונה 26 מיליון איש, סובלים מתת־תזונה - כך על פי דוח של תוכנית המזון העולמית. אפילו הצבא, שזוכה בדרך כלל לזכויות מיוחדות, חווה מחסור כרוני במזון.

הכוחות המיוחדים זוכים למקום מיוחד בראש שרשרת המזון של צבא קוריאה הצפונית. הם מוזנים טוב יותר מיחידות אחרות, ועוברים אימונים אינטנסיביים יותר בהסתננות, הרס תשתיות והתנקשות. הטלוויזיה הממלכתית שידרה קטעים המדגישים את ההיבטים התיאטרליים של האימונים שלהם: חיילים שוברים נורות בידיים חשופות, ולוחמים ללא חולצה סופגים חבטה עם מקלות עץ. אחרים מכופפים מוטות מתכת.

בספטמבר, צפה קים בתרגילי סיור ופשיטה של ​​הכוחות המיוחדים, שהציגו את "הכוחות המזוינים המהפכניים הבלתי־מנוצחים" של המדינה, כפי שכינו אותם כלי תקשורת במדינה. כל לוחם צפון־קוריאני, נטען בדיווח, הוא שווה ערך ל-100 חיילי אויב. שביעות רצונו של קים מילאה את החיילים, שרעמו בצהלותיהם, ב"רגש חסר גבולות, שמחה, גאווה גדולה והערכה עצמית".

לי היון-סונג שירת פעם ביחידת הכוחות המיוחדים המובחרים של "חיל הסופה" של קוריאה הצפונית. הוא ברח לפני כעשור. נוסף על התרגילים הצבאיים, נזכר לי בן ה-39, היה על החיילים להשתתף באימונים אידיאולוגיים יומיומיים שכללו את שינון פקודותיו של קים ודקלום נכונותם למות למען המנהיג העליון - מנהג שללא ספק נמשך עבור אלה שנשלחו לרוסיה.

"ייתכן שהם יוקרבו מבלי להשפיע הרבה במלחמה", אמר לי. "אך הם לא יעזו להטיל ספק בהוראותיו של המנהיג לנסוע לרוסיה".

חיילים צפון קוריאנים מקבלים ציוד צבאי רוסי / צילום: המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית

סיכון כדאי

קוריאה הצפונית חושפת לעתים קרובות ציוד צבאי נוצץ במצעדים צעקניים, מטנקים חדשים ועד טילי ארטילריה וכטב"מים. אך הציוד המתקדם הזה כנראה אינו משולב ברמת הכוחות. למדינה אין היכולת הכספית לספק לצבא שלה ציוד יקר כל כך.

חיילי קוריאה הצפונית שהגיעו לאחרונה למדו כ-100 מונחים צבאיים בסיסיים ברוסית - כולל "אש" ו"בעמדה" - אם כי נראה היה שהם התקשו לתקשר, כך אמרה סוכנות הריגול של קוריאה הדרומית למחוקקים בסוף החודש שעבר.

לאור ההתמקדות בחיזוק הארסנל הגרעיני של פיונגיאנג, לא השתנו מצב האימונים או המזון לחיילים באופן דרמטי מאז שקים עלה לשלטון בדצמבר 2011, אמר באנג ג'ונג-קוואן, קצין לשעבר בצבא קוריאה הדרומית. הדבר מגביל את התפקידים שיוכלו למלא ברוסיה לתפקידי חיילים רגליים, בשל מחסום השפה וחוסר ההיכרות עם השטח, אמר.

"הם יספגו אבדות רבות, כי מאוד לא סביר להניח שרוסיה תספק להם ציוד מתקדם או מודיעין", אמר באנג.

אף על פי כן, חיילים צפון־קוריאניים רבים יראו את הסיכונים ככדאיים. אלה ששמעו על הטייסים הצפון־קוריאניים שלחמו בקרב אווירי נגד מטוסים אמריקאים במהלך מלחמת וייטנאם, יודעים שהצבה מעבר לים תעלה את מעמדו של חייל. כך אומר סים ג'ו-איל, שהיה קצין צבא צפון־קוריאני במשך 30 שנה, לפני שנמלט לקוריאה הדרומית ב-1998.

הטייסים שחזרו מווייטנאם התקבלו כגיבורים והועלו לדרגות קצונה בכירה, נזכר סים בן ה-74. אפילו נשות הטייסים שמתו בשדה הקרב קיבלו מעמד גבוה במפלגת הפועלים, המקנה להן גישה לעבודות יוקרתיות.

המסירות העיוורת הזו למשטר קים היא הדבר שסים מקווה לשבור - על־ידי הגעה לקווי החזית של אוקראינה. לדבריו, ישנם כ-300 חיילים לשעבר של צבא קוריאה הצפונית שמוכנים להגיע לשם. אם חיילי קוריאה הצפונית ייפרסו בקווי החזית, מקווים החיילים לשעבר ליצור "הפרעה פסיכולוגית", על־ידי שליחת עלונים נגד המשטר ויצירת שידורים במטרה לשכנע את החיילים הצפון־קוריאניים להיכנע או לערוק, הוא אמר.

"אני רוצה שידעו ששיקרו להם", אמר סים. "הם לא צריכים למות בגלל הנאמנות שלהם".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

מגמה מעורבת בוול סטריט; נייס נופלת ב-13% אחרי הדוחות

הדולר בשיא של מעל שנה בעולם • לראשונה מזה חצי שנה, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.6% • אייברי מור, יו"ר סולאראדג', רכש מניות החברה בשווי של 2.1 מיליון דולר • יצרנית השבבים הישראלית, וויביט ננו, זינקה ב-7% באוסטרליה ● לומברד אודייר: מעדיפים השקעה בנכסים בטוחים במדינות יציבות כגון ארה"ב ושווייץ

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

תום (תומאס) לי, שותף ומנהל המחקר ב־Fundstrat Global Advisors / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המדד שעקף את הראלי של S&P 500 והכלכלן שחוזה: הוא יעלה בעוד 100%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מדד המניות הקטנות ראסל 2000 רשם את השבוע הטוב ביותר שלו זה 4 שנים ועקף את תשואת מדד הדגל האמריקאי לשנה האחרונה ● תום לי, כלכלן בכיר בוול סטריט, צופה כי המדד בדרך להכפיל את שוויו ● אלה החברות הישראליות שצפויות להרוויח משובו של הראסל

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים בלבד?

מה היה המצב הביטחוני בממשלת בנט־לפיד? לא טוב כמו שח"כ מירב בן ארי טוענת ● המשרוקית של גלובס

מבצעי מכירה. הנחה משמעותית על מחיר הדירה / צילום: דרור מרמור

המלכודת שמחכה למי שקונה דירה במסלול 80/20

עו"ד רו"ח ג'ק בלנגה, מ"מ נשיא לשכת רואי החשבון, אומר כי רכישת דירה באמצעות הון עצמי נמוך ומכירתה תוך זמן קצר עלולה להתפרש ברשות המסים כעסקה מסחרית, ולא כעסקת נדל"ן - והמיסוי עליה יהיה גבוה בהתאם ● מהם המבחנים בעניין זה ומה אומרת הפסיקה

החטוף סשה טרופנוב, בתיעוד של הג'יהאד האסלאמי / צילום: צילום מסך

החברה שמסרבת לדבר על העובד החטוף הפכה למכניסה בהייטק הישראלי

הג'יהאד האיסלמי פרסם היום סרטון של החטוף הישראלי סשה טרופנוב, שנמצא בשבי הארגון כבר 404 ימים ● טרופנוב עובד בחברת השבבים הישראלית אנפורנה לאבס, שנרכשה על ידי אמזון והפכה למנוע הכנסות משמעותי ● בענקית הטכנולוגיה לא התייחסו עד כה לכך שאחד מעובדיה חטוף

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

צחי ברוורמן ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

פרשת שינוי הפרוטוקולים: ראש הסגל של נתניהו, צחי ברוורמן, צפוי להיחקר בלהב 433

ברוורמן, ראש הסגל של רה"מ בנימין נתניהו, צפוי להיחקר בחשד שהחזיק לכאורה תיעוד רגיש של קצין שעבד בלשכת רה"מ • בפנייה לרמטכ"ל נטען שהוא מחזיק בתיעוד וכן שייתכן שנעשה איתו שימוש בעייתי אשר קשור לניסיון לשנות פרוטוקולים מתחילת המלחמה

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 6 לוחמי גולני נפלו בקרב בדרום לבנון

הלוחמים - מגדוד 51 שניהלו קרב עם מחבלים במערב לבנון • לראשונה כשר הביטחון, כ"ץ התווה את התנאים להסדרה בצפון: פירוק חיזבאללה מנשקו - אחד מיעדי המלחמה • לחץ כבד על חיזבאללה: 16 בניינים הופצצו בביירות • דיווח: איראן דוחה את המתקפה על ישראל • הג'יהאד האיסלאמי פרסם אות חיים של החטוף סשה טרופנוב • כ-5 רקטות שוגרו מלבנון: אזעקות הופעלו בשרון ובכרמל • עדכונים שוטפים

אלי פלדשטיין

השב"כ ביקש 8 ימים - ביהמ"ש האריך את מעצרו של אלי פלדשטיין ביום אחד

אלי פלדשטיין חשוד כי קיבל, במסגרת תפקידו כדובר במשרד רה"מ לנושאים ביטחוניים, מסמכים מסווגים שלא כדין מאנשי מערכת הביטחון שהודלפו לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה ● השופטת ביקרה את השב"כ: "קצב התקדמות החקירה אינו משביע-רצון" ● עם זאת, היא הבהירה כי קיימת "תשתית ראייתית מבוססת" נגד פלדשטיין

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות ● המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים ● רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה, ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

צעירים עוברים ברובע העסקי בבייג'ין / צילום: ap, Tatan Syuflana

בזמן שניצחון טראמפ מדהיר את מדדי וול סטריט, מה יש לסין להציע

לאורך שנים סין מפגרת אחרי שוקי המניות האמריקאיים וכלכלתה סובלת מבעיות עומק ● תוכנית ההטבות של הממשל הצליחה להזניק את הבורסה, אבל מוקדם לדעת מה תהיה ההשפעה על הכלכלה והמשק הסיניים ● למי שבוחר להיות אופטימי, ישנן כמה דרכי חשיפה

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליון שקל על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בקבוצת דלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי, השר יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק שלפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב לשכת עורכי הדין באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה יותר מאשר בעולם, והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● יו"ר הלשכה עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

קמפיין מכבי

לא מקופ"חים בכלל: קופת החולים מכבי היא הזכורה והאהובה ביותר

השפה הפרסומית החדשה של קופת החולים נוכחת בלא פחות מחמישה סרטונים שהיו השבוע באוויר ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי פרטנר מתברגת במקום השני בזכירות עם עלייתה לאוויר, והתחרות בין חברות כרטיסי האשראי מתחממת

עפולה / צילום: Shutterstock

מחיר למשתכן: בערים האלה זוכי ההגרלות מכרו ברווח של עד מיליון שקל

מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש אוקטובר 2024 עולה כי בחודש זה נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע