עפולה / צילום: Shutterstock
רבע מהדירות בפרויקטים הראשונים של "מחיר למשתכן" בעפולה וחמישית מאלה בלוד - כבר נמכרו על-ידי זוכי ההגרלות, ברווחים של עד מיליון שקל - כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש אוקטובר 2024.
● בלעדי | בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים
● בנק ישראל: מגזר המשכנתאות הנדחות ממשיך לככב
● סכסוך הדיירים שחושף את הזמר שירוויח מיליונים מהתמ"א בכיכר המדינה
זה זמן שהכלכלן הראשי עורך מעקב אחרי הפרויקטים הללו, שהיו בין הראשונים שהוגרלו במסגרת "מחיר למשתכן", והוא גילה כי שיעורי המכירה של הדירות בפרויקטים הללו היו גבוהים מאז ההיתר לזוכים בהגרלות למכור אותן נכנס לתוקף. זאת בתקופה ששוק הדירות יד שנייה בכללותו ברמה הארצית נמצא ברמה נמוכה של עסקאות.
וכך, שנה ותשעה חודשים לאחר הסרת החסימה למכירת הדירות בעפולה כבר נמכרו רבע מהדירות שנרכשו בפרויקט בעיר, גידול של 9% בהשוואה לתמונת המכירות לפני כחצי שנה; בלוד, בה הוסרה החסימה למכירת הדירות שלושה חודשים לאחר עפולה, נמכרו עד אוקטובר השנה 20% מהדירות בפרויקט.
הרווח הריאלי הממוצע ללא ניכוי הוצאות כגון ריבית, שכר-טרחת עורכי דין ומרמת המינוף של מוכרי דירת "מחיר למשתכן" בלוד עמד על 984 אלף שקל, שמהווה תשואה ריאלית של 108% ביחס למחיר הרכישה, מתואם למועד המכירה.
בעפולה עמד הרווח הריאלי של המוכרים על 566 אלף שקל, שמהווה תשואה ריאלית של 66.
ומה קרה למוכרים? הכלכלן הראשי ערך אחריהם מעקב וגילה כי בלוד שני שליש מהמוכרים כבר רכשו דירה חלופית, ואילו בעפולה השיעור נמוך משמעותית ועומד על 47.8%.
עוד עולה מניתוח זה כי רווח ההון שנבע למוכרים איפשר להם לרכוש דירות הרבה יותר יקרות מהדירות שמכרו: מוכרי הדירות בלוד רכשו לעצמם דירות במחיר ממוצע של 2.76 שקל, ואילו בעפולה עמד המחיר הממוצע של הדירה החלופית שרכשו על 2.2 מיליון שקל. כלומר "מחיר למשתכן" שימש עבורם מקפצה כלכלית משמעותית לרכישת דירות חלופיות.
ומה עם המחירים?
האם המלחמה השפיעה על מחירי הדירות בפרויקטים הללו? הכלכלן הראשי לא מצא בפרויקטים הללו עליות מחירים בין התקופה של לפני המלחמה לתקופת המלחמה, ובלוד יש סימנים אפילו לירידות מחירים קלות.
ואגב: החלו להיחתם חוזים על רכישת דירות בבמתחם מכבי יפו. 154 דירות נמכרו בחודשים אוגוסט וספטמבר במחיר ממוצע של 1.8 מיליון שקל, שמגלם עבור הזוכים הנחה של יותר ממיליון שקל (תלוי בגודל הדירה).
ככלל, בסקירה נמצא כי בחודש אוקטובר נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה.
נקודה מעניינת שמצויה בסקירה היא ריבוי תושבי החוץ שרכשו דירות בחודש אוקטובר - 254, קפיצה של 119% ו-138 דירות. ואולם הכלכלן מצא כי הנתון החריג התרחש בעקבות קבוצת רכישה גדולה מחו"ל שרכשה דירות בבית שמש.