גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קומדיה של טעויות": כך פספסה ישראל תרופה שנמכרת במיליארד דולר בשנה

ב־1996 מכרה ד"ר מרי שרמן לחברת ביוטק ישראלית זיכיון לפטנט על תרופה חדשנית למחלת מפרקים, שפיתחה עם בן זוגה ● איך היא התגלגלה לבסוף לענקית הפארמה אמג'ן, ומדוע בגיל 84 שרמן עדיין מחפשת משקיעים לדור הבא של המוצר

ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית
ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית

ב־2013 הסתיים בקול ענות חלושה סיפורה של חברת סביינט, שהחלה כגלגול של חלוצת הביוטק הישראלי BTG והייתה בין הראשונות (והיחידות עד היום) שקיבלו אישור FDA לשיווק תרופה חדשנית. החברה, שנסחרה בנאסד"ק, פשטה רגל בעקבות כישלון בשיווק התרופה קריסטקסה לשיגדון, מחלת מפרקים המוכרת גם כגאוט.

ראיון | החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר 
4 שנים אחרי ההנפקה: החברה הרפואית שעשויה להפוך לשלד בת"א 

היום, התרופה הזאת היא סיפור הצלחה, שחמקה מהרדאר של שוק הביומד הישראלי. אפילו מי שניהלו בעבר את סביינט הופתעו כשסיפרנו להם שהתרופה נמכרת כעת במיליארד דולר בשנה על ידי חברת הענק אמג'ן . לא רק זאת, הקשר הישראלי לא באמת ניתק: חומר הגלם לתרופה מיוצר עד היום בקרית מלאכי.

ד"ר מרי שרמן, שפיתחה את התרופה יחד עם בן זוגה מרק סייפר, לא לגמרי מרוצה מסגירת המעגל הזאת. לדבריה, היא שמחה על ההצלחה הכלכלית, אך כועסת שהתרופה אינה זמינה לחולים מחוץ לארה"ב (אף לא בישראל), על המחיר הגבוה שלה, ועל כך שאין קונים לדור הבא של המוצר, שיכול לטענתה לשפר את התרופה ותרופות אחרות.

 

"לא מקשיבים לנו משום מה", היא אומרת, אך לא מתייאשת. בגיל 84, היא רואה כיצד קולגות שלה יוצאים מהמשחק, אך היא עדיין בעניינים, חריפה, וזוכרת כל פרט על היסטורית המוצר. היא אפילו מחפשת משקיעים כדי להוכיח לעולם את צדקתה.

"אפרים קציר עשה את החיבור"

שרמן וסייפר, יהודים אמריקאים עם קשר חזק לישראל, פיתחו את התרופה במסגרת חברה שהקימה שרמן ומנהלת עד היום, Mountain View Pharmaceuticals (MVP). כששרמן הייתה פוסט־דוקטורנטית במעבדה של פרופ' אהרון קציר במכון ויצמן, היא הפכה לחברה שלו ושל אחיו פרופ' אפרים קציר, לימים הנשיא הרביעי של ישראל. "ב־1996 הגעתי לישראל ליום הולדתו של אפרים קציר, והוא חיבר אותי לחברת ביוטכנולוגיה כללית (BTG)". כך קיבלה החברה הישראלית את הזיכיון על התרופה.

בתחילת שנות ה־2000, מכרה BTG את מפעל הייצור שלה בקרית מלאכי לחברת פרינג (והוא עדיין ממשיך לפעול בקרית מלאכי), ו־BTG עצמה המשיכה להחזיק בקניין הרוחני שלה, ושינתה את שמה לסביינט. "התוצאות של התרופה היו מעולות, אבל נדרשו לחברה יותר מעשר שנים להביא את המוצר לשוק", אומרת שרמן. "זו הייתה כמעט קומדיה של טעויות. למשל, הם פיתחו את התרופה להזרקה תת־עורית. אמרנו להם שהמולקולה גדולה מדי ואין ברירה אלא לתת אותה בעירוי, והם אמרו, 'אבל עשינו מחקר שוק והמטופלים לא אוהבים עירוי'. ככה הם איבדו שנה.

"אמרנו שהמוצר צריך להיות מורכב מתשע יחידות פולימר על כל יחידת חלבון, ומישהו אמר 'למה לא 10'. כך שהחומר ששימש לניסויי שלב III לא היה זהה לזה ששימש לניסוי שלב II. כש־FDA שמע את זה, אמרו להם: או שתחזרו על הניסוי או שתשמידו את מלאי המוצר. הם ייצרו את החומר מחדש ואיבדו עוד שנה".

מריאן גורצקי, שניהל אז את החברה, זוכר בעיקר שלא היה קל. "פיתוח תרופות הוא תהליך מורכב", הוא אומר, "אבל אחרי כמה שנים פתרנו את זה". כשהמוצר הגיע לשוק הוא כבר לא היה חלק מהחברה.

שרמן טוענת שגם כאשר המוצר הושק, ב־2010, החברה לא עשתה חינוך נכון של השוק. "זו לא תרופה שמתחרה בתרופות זולות בבליעה. היא רק לאנשים עם שיגדון קשה שלא מגיב לתרופות אחרות. הם לא הסבירו את זה היטב והמכירות היו נמוכות. בינתיים הבכירים נתנו לעצמם משכורות ענק. לא פלא שפשטו רגל".

"את לא תגידי לי איך למכור פארמה"

לפי ההסכם בין הצדדים, המוצר היה אמור לחזור לידי MVP ואונ' דיוק שהייתה שותפה בפיתוח, אך סביינט הזרימה אותו לחברת Crealta שהוקמה לשם כך. החברה רכשה מחדש את הזכויות מאונ' דיוק ו־MVP תמורת מספר דו ספרתי של מיליוני דולרים. Crealta העלתה את המחיר מ־2,300 דולר למנה ל־12,500 דולר, וכך הפכה אטרקטיבית לרכישה על ידי חברת התרופות הורייזן ב־2016, וזו העלתה עוד את המחיר. ב־2023, הורייזן נמכרה לענקית הפארמה אמג'ן תמורת 23.8 מיליארד דולר.

שרמן מספרת שיחסיה עם הורייזון היו גרועים מההתחלה. "פניתי למנכ"ל טים וולברט אחרי הרצאה שלו. לא היה לו מושג מי אני, החתומה על הפטנט של התרופה שהפכה אותו לאדם עשיר. אמרתי לו, אתה חייב לשווק את התרופה הזאת גם מחוץ לארה"ב, והוא ענה, 'מחירה יהיה רק 5% ממה שהוא בארה"ב'. עניתי לו שהמחירים באירופה לתרופות מהסוג הזה אינם נמוכים. והוא השיב: 'אני מוכר פארמה שנים! את לא תגידי לי איך למכור פארמה'".

אך לאחרונה קרה "דבר נפלא", אומרת שרמן. הבכיר מהורייזן שמונה כאחראי על המחלקה המוכרת את התרופה באמג'ן, הודיע שהוא עוזב. "אולי עכשיו התרופה תימכר בכל העולם". אם זה יקרה, ל־MVP מגיעים עוד תמלוגים מכך.

"המון סבל מיותר לחולים"

כשהתרופה עוד הייתה בפיתוח, גילו בני הזוג שרמן־סייפר שהם יכולים לשפר אותה. "התרופה היא צימוד בין חלבון לבין פולימר בשם PEG, שמאריך את חיי החלבון. גילינו שאצל מטופלים שהוגדרו 'לא מגיבים לתרופה' יש בעצם תגובה ראשונה טובה שאחר כך נעלמת, כלומר, הם כנראה מפתחים נוגדנים לתרופה. זיהינו חלק קטן ב־PEG שנגדו פותחו הנוגדנים והצענו להם להחליף את החומר שם בחומר אחר. אבל לא הקשיבו לנו, כי המוצרים שלהן גם ככה מכניסים כסף, אז למה לגעת.

"זו לא התרופה היחידה שכוללת רכיב PEG עם אותן בעיות. הצענו לטבע, ביומרין, ג'אז פארמה, רוש ואחרות את הפתרון שלנו לתרופות למחלות כמו המופיליה, אנמיה, אקרומגליה וטרשת נפוצה. חלק מהתרופות הללו ניתנות במינון יומי כדי להתגבר על ייצור הנוגדנים, במקום פעם בשבועיים או חודש. המון סבל מיותר לחולים כי החברות לא מוכנות לנסות PEG קצת שונה". שרמן ממשיכה להילחם על המוצר. "מימנו בעצמנו אפילו ניסוי בקופים שבו ניסינו מוצר של חברת רוש מול הגרסה שלנו לאותו מוצר, והתוצאות הראו עדיפות למוצר שלנו".

MVP פיתחה תרופות נוספות, אם כי לא כאלה שהגיעו לשוק, וכן נתנה שירותי ייעוץ לחברות פארמה. פעילויות אלה, לצד התשלום שקיבלו עבור קריסטקסה, אפשרו לזוג שרמן לערוך את הניסויים במוצרי החברה וגם לעסוק בפעילות פילנתרופית.

ניסיתם לגייס הון סיכון?
"קרנות הון סיכון אמרו ש'לא נשקיע בזוג נשוי, כי אתם עלולים להתגרש'. כאילו ששותפים שאינם נשואים לא רבים. אז לא קיבלנו הון סיכון. אבל אולי עוד נקבל, כי אנחנו הממציאים של תרופה רבת מכר ועוד מעט הפטנט שלה פג. ואני מכירה מדענים מסין שכבר מחכים עם הגנקיה, ואז זה בטח לא יעלה 30 אלף דולר".

מחברת אמג'ן לא נמסרה תגובה עד לירידת הגיליון לדפוס.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז