גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76
נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

מטרופולין היא שיאנית הקנסות של משרד התחבורה בגין שירות לקוי, כך עולה מבדיקת גלובס. החברה, שנרכשה על ידי קרן ג'נריישן, נקנסה על ידי משרד התחבורה בכ־22.5 מיליון שקל בין החודשים ינואר עד יולי השנה.

כמה באמת עולה להחליף פנס לרכב? השיטה שמקפיצה את מחירי הביטוח
הדיל עם האוצר וההסכמות עם החרדים: מאחורי הקמת הרשויות המטרופוליניות

האכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית כוללת ניטור נסיעות באמצעות בקרה אלקטרונית על המעבר בתחנות לאורך הקו, וביציאה בזמן מתחנת המוצא, פניות ציבור שעליהן נדרש מפעיל התחבורה הציבורית להגיב, וכן בקרה על ניקיון, שילוט, ותפעול הקווים. כמו כן נבדקות חריגות מהמסלול - זאת לאחר שהסתבר שנסיעות רבות יוצאות מתחנת המוצא ו"נעלמות" בדרך ממעקב משרד התחבורה. עוד נבחנות התשתיות והמסופים עליהם אחראיות חברות התחבורה הציבורית.

במקום השני ניצבת חברת תנופה בבעלות החברות מאיה תור, EL, צ'יינה מוטורוס וקבוצת שאשא. החברה הקטנה יחסית מפעילה תחבורה ציבורית בפרוזדור ירושלים ובשומרון, והיא נקנסה בחודשים אלו בסך של 14.5 מיליון שקל.

במקום השלישי חברת דן שמפעילה רבים מהקווים בתל אביב ובמרכז הארץ, וכן בעלת החברות דן בדרום ודן באר שבע, שנקנסה ב־11 מיליון שקל.

לאחר מכן יתר החברות הגדולות־בינוניות ממוקמות יחסית באופן דומה: סופרבוס בבעלות אלי בליליוס נקנסה ב־4.7 מיליון כמו גם קווים של יעקב שחר, אגד בבעלות קרן קיסטון ב־4 מיליון, אלקטרה אפיקים שבשליטת אלקטרה של האחים זלקינד ב־3.4 מיליון.

השירות לא משתפר

האוטובוס הינו אמצעי התחבורה המרכזי במדינת ישראל, וכמעט 90% מהנסיעות בתחבורה הציבורית מבוצעות בו. בהתאם, גדל הענף בשנים האחרונות בשיעור ניכר. בשנה ממוצעת מבוצעות כ־800 מיליון נסיעות, באמצעות כ־12.5 אלף אוטובוסים, המופעלים על ידי 27 חברות שפועלות בסבסוד ממשלתי הנאמד בכ־16 מיליארד שקל.

הרשות לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה אחראית על הסדרת הענף בכל הקשור לרישוי שירותי התחבורה הציבורית, אישור מסלולי נסיעה, מיקום תחנות ההסעה, תעריפי הנסיעה ופיקוח על רמת השירות הניתנת לציבור.

חלק מהמפעילות טוענות שלכל חברה נקבע קנס אחר באמצעות פיצויים המעוגנים בהסכמים שאינם אחידים בין החברות. ואולם, לטענת גורמים בענף, הקנסות דווקא הולמים את רמת השירות שנותנות המפעילות. במשרד התחבורה עדיין לא פרסמו את נתוני הבקרה על החברות השנה, אבל רבות מהן "כיכבו" בשנה שעברה.

לפי גורמים בענף, בשנה האחרונה חלה החמרה משמעותית במתן הקנסות של משרד התחבורה, שמיוחסת לשינוי מדיניות שחל מאז נבחר עידן מועלם לנהל את הרשות. יחד עם זאת, הקנסות לא מביאים לשיפור השירות ולשביעות רצון הנוסעים, בד בבד עם הגידול ברווחים שעליו מדווחות החברות.

מועלם אמר בראיון לגלובס בחודש יולי האחרון כי מודל הקנסות שונה תחת כהונתו וציין כי נדרש לשנות את מכרזי התחבורה הציבורית, "כאשר מפעיל ייתן שירות טוב, אגרום לו להרוויח כמה שיותר כסף. כשהוא ייתן שירות על הפנים, אגרום לזה שהוא יפסיד כסף", אמר אז לגלובס.

נקודת מפנה קרובה?

בחציון הראשון של השנה ירדה גם שביעות הרצון של הנוסעים בתחבורה הציבורית, כך על פי בדיקת הרשות הארצית. כך הנוסעים נתנו לתחבורה הציבורית את הציון 6.8 לעומת 7.2 בתקופה המקבילה אשתקד. "הציון הכללי נמוך מיעדי הרשות לתחבורה ציבורית", נכתב בדוח שפרסמה בחודש ספטמבר האחרון - אך גורמים בענף מציינים שלמרות ההחמרה באכיפה, ספק אם איומים אלו מורגשים בשטח בעקבות הקנסות שהוטלו.

בגלובס נחשף כי במשרד האוצר והתחבורה סיכמו על הסדרה ענפית בענף התחבורה הציבורית במטרה לשפר את ביצועיה, וזו אמורה להיות לפי הערכות נקודת המפנה שלה. כך למפעילים תהיה חשיפה גדולה יותר למספר הנוסעים ולא רק למספר הקילומטרים שאוטובוסים נוסעים, הקנסות יוחמרו והמכרזים יבוצעו באופן שונה. ואולם ההסדרה עדיין לא יצאה לפועל במלואה.

בקרן ג'נריישן דיווחו לבורסה כי בחציון הראשון של השנה הוקמו אשכולות חדשים של הפעלת תחבורה ציבורית וכעת יש לה ארבע כאלו, והיא מפעילה 1850 אוטובוסים וכ־2,300 נהגים. לפי הדיווח הקמת שני אשכולות חדשים בבקעת אונו ובשרון בחציון הראשון של השנה "היווה רכיב משמעותי בהשפעה על הגידול בהכנסות, ב־EBITDA וב־FFO ביחס לתקופה מקבילה אשתקד".

יחד עם זאת, "הקיטון ברווח התפעולי ובשיעורי הרווחיות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד נובע מגידול בהוצאות השוטפות בקשר עם האשכולות החדשים אשר ההכנסות בגינם טרם הוכרו באופן מלא, וכן, מירידה במדדים התפעוליים (מהירות מסחרית, שיעורי אי ביצוע וכו') ובהיקף התיקופים מסיבות אקסוגניות בעיקר".

ואולם, אם ההרעה בשירות היא מסיבות אקסוגניות לא ברור כיצד נוצרו הפערים הבולטים כל כך במתן הקנסות וכן ברמת השירות הנמוכה שמפגינה החברה בשנים האחרונות, באופן חריג ביחס למתחרותיה.

בלובי 99 אמרו לגלובס כי "הבקרה שמתבצעת על מפעילות התחבורה הציבורית היא כלי מרכזי וחשוב לשיפור מדדי האיכות, שמשפיעים באופן ישיר על שביעות רצון הנוסעים. אוטובוס שמאחר או לא מגיע, גורם לציבור הנוסעים לחשוב פעמיים אם להשתמש בשירות שוב, מה שמוביל למטרה ההפוכה: במקום עידוד השימוש בתחבורה הציבורית - צמצום בכמות הנוסעים והגברת השימוש ברכב הפרטי".

עוד נמסר כי "נתוני הקנסות הגבוהים של חלק מהמפעילות, עולים בקנה אחד עם הממצאים שפרסמה הרשות לתחב"צ בחודש ספטמבר, לפיהם חלה ירידה של ארבע נקודות בשביעות רצון הנוסעים לעומת השנה הקודמת. אנו מקווים שההסדרה שמבצעת הרשות בימים אלה, ושינוי התמריצים למפעילות שפעלנו לקדם, יובילו לתחבורה ציבורית טובה ואמינה יותר למען כלל הציבור".

תגובות

מחברת דן נמסר: "חברת דן מסיעה מדי שנה כ־150 מיליון נוסעים במטרופולין גוש דן בלבד, בלב איזורי הביקוש המורכבים והצפופים ביותר במדינת ישראל, תוך התמודדות עם אתגרים רבים כמו עבודות התשתית במרכזי גוש דן, הפגנות ומחאות ציבוריות, ועומסי תנועה שכמותם אין באף מטרופולין אחר במדינת ישראל.

"אל מול אתגרים אלו, דן נבחרת באופן עקבי ע״פ סקרים רשמיים של משרד התחבורה כחברה עם מספר התלונות הקטן ביותר".

מחברת תנופה נמסר: "גובה הקנסות נקבע במכרז משרד התחבורה והוא לא אחיד לכלל החברות ושונה בין המכרזים הישנים והחדשים. על כן לא ניתן להשוות בין המפעילים ולא ניתן להצביע על קורלציה בין איכות השירות לבין גובה הקנס. החברה רואה בשירות כערך מוביל, נמצאת בהליכי שיפור השירות ומצפה להמשך ירידת הקנסות ככל שתהליכי השיפור יוטמעו בחברה".

מחברת מטרופולין נמסר: "החברה מחוייבת למתן שירותי מיטבי ללקוחותיה ומשקיעה בכך משאבים רבים. אנו ערים לכך שבתקופה זו מתן השירות נפגע בחלקו ופעלנו לשדרג את השירות ואכן נרשם שיפור משמעותי". 

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

המדד שזינק 40% בשנה עומד לקבל רוח גבית משני אירועים גדולים

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 6 לוחמי גולני נפלו בקרב בדרום לבנון

הלוחמים - מגדוד 51 שניהלו קרב עם מחבלים במערב לבנון • לראשונה כשר הביטחון, כ"ץ התווה את התנאים להסדרה בצפון: פירוק חיזבאללה מנשקו - אחד מיעדי המלחמה • לחץ כבד על חיזבאללה: 16 בניינים הופצצו בביירות • דיווח: איראן דוחה את המתקפה על ישראל • הג'יהאד האיסלאמי פרסם אות חיים של החטוף סשה טרופנוב • כ-5 רקטות שוגרו מלבנון: אזעקות הופעלו בשרון ובכרמל • עדכונים שוטפים

צחי ברוורמן ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

החשדות נגד צחי ברוורמן: ניסה לשנות מועד שיחה שקיים נתניהו ב-7 באוקטובר

צחי ברוורמן חשוד בכך שביקש מעובדת בלשכת רה"מ לשנות שעה של שיחה שהתקיימה בשבת השחורה בין המזכיר הצבאי לנתניהו ● ברוורמן נחשד גם בכך שביקש תמלילי ישיבות קבינט שלא בהליך על־פי הנהלים להוצאת המסמכים ● הדובר לשעבר בלשכת רה"מ אלי פלדשטיין ישוחרר למעצר בית - בניגוד לעמדת המשטרה

חומרים: דרור מרמור, Shutterstock

הגזירות מגיעות לאישור סופי, והפנסיה שלכם במוקד

באוצר מעדיפים לפגוע בפנסיות מאשר לטלטל את הספינה ● גם באמריקה, מערכת המשפט מתקשה למצות דין עם פוליטיקאים ● והאם זה סופם של מבצעי הקבלנים? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המסחרית החשמלית של פורד / צילום: יח''צ

משרדי הגנת הסביבה והאוצר מגבשים תמריצי מס למסחריות חשמליות במשקל עד 4 טון

הממשלה בוחנת מתן הטבה משמעותית במס הקנייה למסחריות חשמליות במשקל 3.5 עד 4 טון, שעשויה להגיע עד כדי 30% ● קטגוריית המסחריות בטווח המשקל האמור נחשבת לאחת הפופולריות בישראל, בזכות שורה של הטבות מס שהן מקבלות כבר כעת ● וגם: הדגמים החדשים שהושקו לאחרונה בישראל ● השבוע בענף הרכב

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

שווארמה אוזיזק / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אוזיזק

שווארמת שף, ספינג' מסורתי ויער סודות: העיר שהייתה השראה לשחקן המיתולוגי

יעקב כהן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר, נהג להתבדח על עיירת הפיתוח שבה גדל ● יצאנו למגדל העמק, ומצאנו תצפית מרהיבה, פלאפל ממתכון סודי, חנות תבלינים של פעם ומסעדה של כוכב "משחקי השף"

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי, השר יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק שלפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב לשכת עורכי הדין באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה יותר מאשר בעולם, והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● יו"ר הלשכה עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

קני רוזנברג, בעל השליטה באל על / צילום: יוסי זמיר

פשרה בתביעה נגד קני רוזנברג בניו יורק: כמה ישלם בעל השליטה באל על?

רוזנברג ושותפו, דריל הגלר, הגיעו להסכם פשרה עם התביעה בניו יורק, שטענה בתביעה אזרחית נגדם כי גזלו 83 מיליוני דולרים מרשת בתי האבות שבבעלותם בארה"ב, תוך הזנחה חמורה של דיירים בקורונה ● השניים ישלמו 8.75 מיליון דולר לרשויות ו-35 מיליון שיושקעו בבתי האבות מבלי להודות בדבר

ישיבת פתיחה של המושב השלישי של הכנסת, לפני כשבועיים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה: "הכרזה על רה"מ כנבצר - הפיכה לכל דבר ועניין"

למרות שלא קיימת בקשה להוציא את נתניהו לנבצרות, ראשי מפלגות הקואליציה, ביניהם גם גדעון סער, הצהירו בהודעה משותפת: "כל הכרזה בדבר נבצרות נעדרת בסיס משפטי ולכן אינה תקפה. מהלך כזה משמעו הפיכה לכל דבר ועניין"

טרקטור עם צמיגי שטח של אליאנס / צילום: אתר החברה

כפי שנחשף בגלובס: מפעל אליאנס ייסגר, 450 עובדים יפוטרו

מפעל הצמיגים אליאנס שבחדרה ייסגר ו-450 עובדים יפוטרו, כך הודיע המנכ"ל היום (ה') ● "סגירת הפעילות בישראל הפכה למחוייבת המציאות מבחינת חברת יוקוהמה" כתב

שיגור של כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

תמורת 2 מיליארד אירו: זו המדינה שמעוניינת בכיפת ברזל

סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי יוון מנהלת מגעים עם ישראל לפיתוח מערכת מקבילה לכיפת ברזל תמורת 2 מיליארד אירו (כ־2.11 מיליארד דולר) ● הסיבה המרכזית מאחורי ההתעניינות של אתונה בעסקה היא היריבה טורקיה, שמצידה הכריזה בחודש אוגוסט על פרויקט ההגנה האווירית הרב־שכבתית שלה "כיפת פלדה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה, ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

תקציב המילואים 2025: הבטחות חדשות בצל עיכובים במימוש ההטבות הקיימות

במסגרת תקציב המדינה לשנה הבאה, נבחנים שינויים משמעותיים בהטבות למשרתי המילואים ● אחד מהם הוא תוכנית להענקת נקודות זיכוי ממס למשרתי מילואים לוחמים ● יחד עם זאת, עולות תהיות קשות לגבי מימוש ההטבות שכבר הובטחו למשרתי המילואים בתוכנית התקציב הנוכחית, אך טרם ניתנו

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

היועמ"שית לנתניהו: עליך לבחון מחדש את כהונת השר בן גביר

בהרב-מיארה העבירה לרה"מ את עמדתה בכתב, בצל הטענות נגד מינוי השר • במכתבה טענה כי התנהלות השר וכוחו עלולים לפגוע "באפשרות להבטיח כי המשטרה תפעל מתוך נאמנות לציבור, ולא לדרג הפוליטי" • קראו את המכתב המלא

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה שלילית בוול סטריט; פאוול: "לא צריך למהר להוריד את הריבית"

דאו ג'ונס נחלש ב-0.5%, נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו שניהם בכ-0.6% ● סולאראדג' זינקה ב-6%, לאחר שאתמול הגיעה לשפל של 52 שבועות ● הדולר בשיא של מעל שנה בעולם • לראשונה מזה חצי שנה, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.6% • יצרנית השבבים הישראלית, וויביט ננו, זינקה ב-7% באוסטרליה ● לומברד אודייר: מעדיפים השקעה בנכסים בטוחים במדינות יציבות כגון ארה"ב ושווייץ