גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה, ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפרשה החמורה של חברת סלייס, שהתמחתה בקופות גמל בניהול אישי (IRA) וקרסה אחרי שכ־890 מיליון שקל מכספי עמיתיה נוידו לקרנות השקעה בחו"ל ונעלמו, רשמה נקודת ציון משמעותית. המנהל המורשה שמינתה רשות שוק ההון, רו"ח אפי סנדרוב, הגיש לבית המשפט את תוכנית ההסדר שגיבש לחילוץ סלייס מהמשבר ולאיתור והשבת הכספים.

איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
סוכנים כפולים: כך עלולים להתאדות שני מיליארד שקל של משקיעים

ההסדר משרטט תמונה מבהילה של השיטה שאפשרה להעלים כספי חוסכים. ההסדר גם מציע מנגנון מורכב להחזרת הכסף, עם עדיפות לחלק מהעמיתים, כאשר אפילו סנדרוב לא מתחייב שכל הכסף יוחזר. דבר אחד בטוח: זה הולך לקחת שנים, ולא כולם יהיו מרוצים. כמה הערות על ההסדר המסתמן.

1עשרות מיליונים לכל עבר

אחרי כשנה של מאמצים להתחקות אחרי קרוב למיליארד השקלים מכספי החוסכים ש"התאדו", תוכנית ההסדר יורדת לקרביים של השיטה שאפשרה את הכשל. במרכזה: יזמי קרנות השקעה אלטרנטיביות שקיבלו כספי עמיתים וניתבו אותם למהלכים שבחלקם היו השקעות בנכסים בלתי סחירים - ובחלקם נותרו בלתי מפוענחים.

סוכני ביטוח שעבדו עם סלייס הביאו חוסכים להעביר את כספם לקרנות בעייתיות, שחלקן היו בבעלותם, לעתים תמורת הענקת הלוואות. סנדרוב מצביע על מספר שחקנים מרכזיים בשיטה הזו:

הראשון הוא גיא שנצר, הבעלים של כרמל־ארגמן השקעות, חברה פרטית שתפעלה לא פחות משש קרנות. חלקן התאגדו בארצות הברית, חלקן באנגליה וחלקן באיי קיימן. סלייס העבירה לקרנות הללו יותר מ־100 מיליון דולר מכספי העמיתים. סנדרוב נאבק לקבל מידע אודות הכסף משנצר ומהקרנות, כולל הליכים בבית המשפט, רק כדי לגלות כי 25 מיליון דולר מתוך הסכום האדיר הזה פשוט נעלמו כלא היו.

מה כן ידוע? ששנצר השתמש ב־31 מיליון דולר לצורך מתן הלוואה ללא בטחונות ליישות עלומה, שעמיתי סלייס כלל לא היו אמורים לראות את ההחזרים ממנה. 63 מיליון שקל (הבדלי המטבע בהתאם לכתוב במתווה ההסדר) נוספים מימנו הלוואות לעמיתים, אך מידע התקבל רק לגבי 41 מיליון מתוכם, ו־7 מיליון דולר עברו להלוואה עבור חברת נדל"ן בגיאורגיה, שגם ההחזר שלה אמור היה לזרום לשנצר באופן אישי ומעלה תמיהות.

הלאה: כרמל־ארגמן השקיעה 40 מיליון שקל תוך סיכון גבוה בחברות טכנולוגיה בקשיים, 5 מיליון דולר בהלוואות לחברה לניקוי בריכות ובנדל"ן מניב בארה"ב, 3 מיליון שקל הוקצו להלוואות לרכישת נדל"ן בישראל, ו־1.7 מיליון דולר הופקדו בפיקדונות כספיים בארה"ב.

שחקנית נוספת בולטת היא אנה חיימוב, אזרחית ישראלית שיצאה מהארץ לפני כשלוש שנים. הקרן שבבעלותה קיבלה יותר מ־26 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתי סלייס. חיימוב התחמקה ממסירת מידע, הפרה צווי בית משפט ונעדרה מדיונים, עד כדי כך שסנדרוב חושד כי היא אינה המפעילה האמיתית של הקרן.

34 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתים עברו לקרנות תחת ניהול אדם בשם ליעם ישראל, שנרשמו בארה"ב. בת זוגו אנסטסיה קוטייבה, אזרחית ישראל ואוקראינה, רשומה כשותפה כללית בקרנות. כ־11 מיליון דולר הועברו לחברות שהעניקו הלוואות וכ־6.5 מיליון דולר עברו לקרן אחרת, שרכשה באמצעותם דירת יוקרה בישראל.

סוכנות הביטוח פינברט גייסה סכום עצום של כ־61 מיליון דולר מ־1,143 עמיתים, שהושקעו בקרנות המאוגדות במישיגן ונשלטות באופן מוחלט על־ידי הסוכנות וגורמים הקשורים אליה. מתוך סכומים אלה, כ־10 מיליון דולר מימנו את פעילותה של פינברט עצמה, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקלינים. עוד עולה שכ־2.5 מיליון דולר ניתנו כהלוואה לחברה בגיאורגיה, המצויה בבעלות חבר קרוב של יו"ר דירקטוריון פינברט. סכומים נוספים שאינם ידועים הוענקו כהלוואות ללא בטוחות לתאגידים שזהותם, והשימוש שעשו בכספים, טרם נודע. פינברט השיבה עד כה כ־15.4 מיליון דולר.

קרנות בארה"ב בשליטת סוכן הביטוח אמנון יעקבי קיבלו יותר מ־12 מיליון דולר מכספם של כ־800 עמיתים. יעקבי מסר מידע לא מלא לגבי השימוש בכ־10 מיליון דולר מהם, ממנו עולה כי הכספים הועברו בעיקר למתן הלוואות ואשראי.

קרנות בפלורידה, המצויות בבעלותו ובניהולו של סוכן הביטוח הישראלי אודי אביטל, קיבלו כ־2.5 מיליון דולר מכ־70 עמיתים. כ־2 מיליון דולר הושקעו באג"ח של חברה אחרת בבעלותו, לנכסים מניבים בפלורידה.

התמונה העולה מתיאור השיטה הזו מבהילה. מאות מיליונים בכספי חוסכים הועברו לעסקים שחלקם היו בבעלות סוכני הביטוח ששכנעו את העמיתים להעביר אליהם את כספם, תוך ניגוד עניינים חריף, לכאורה. חמור מכך, השימוש שנעשה בכספים אלה - פרי עמלם של חוסכים מן היישוב - נותב לטובת נכסים דוגמת נדל"ן והלוואות, שהסיכון בהם גבוה. וכאילו אין די בכך, הרי שחלק מהיזמים התחמקו ממתן תשובות ומגילוי מידע לגבי השימוש בכסף - אפילו כאשר בית המשפט התערב. לא בכדי הגדיר סנדרוב חלק מהממצאים כ"תמונה מטרידה ביותר", ואכן נראה כי כספי חוסכים היו הפקר.

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

2מנגנון החלוקה של הכספים בחזרה לעמיתים

ההסדר שגיבש המנהל המורשה כולל מנגנון מורכב למדי, שנועד להחזיר לידי העמיתים באופן הדרגתי את הכספים שיאותרו ויושבו לחשבונות החברה. לוחות הזמנים שאליהם שואף סנדרוב מתכנסים למחצית השנייה של 2025, כאשר עד סוף יוני צפוי להסתיים הליך הזיהוי של העמיתים שאליהם שייכים הכספים שהושבו עד כה בסכום מצטבר של כ־134 מיליון שקל. לאחר מכן יתאפשרו 45 ימים נוספים לביצוע ההחזרים, כך שהכסף אמור להגיע לחשבונות העמיתים בסביבות אמצע אוגוסט הבא.

המנגנון מתבסס על מתן עדיפות לקורבנות ה"קרנות האדומות". אלה אמורים לקבל ראשונים לא רק את הסכומים שהושבו עד כה אלא גם כספים שיושגו בעתיד, כולל מקרנות בחו"ל ומתביעות שעשוי סנדרוב ליזום נגד מנהלים לשעבר. מתן העדיפות מתאפשר באמצעות סעיף בחוק הפיקוח על הביטוח, המאפשר לתעדף "זכאים על־פי מידת הנזק ויכולתם לשאת בו". החוסכים שכספם נעלם באותן "קופות אדומות", ובמיוחד אלה מהם שלא קיבלו הלוואות תמורת השקעתם ועל כן נותרו ללא החזר כלשהו עד כה, עונים להגדרה החוקית הזו, המעידה על המצב העגום שאליו נקלעו.

החלוקה תתבצע באופן יחסי, בהתאם לסכום ההשקעה של כל עמית, והחישוב יתבצע מתוך סך הכספים שהושקעו ב"אשכול מארגן הקרנות". כלומר, הקבוצה הספציפית של הקרנות שאליהן נותבו הכספים של אותו עמית, בהתאם לזהות היזם המארגן שלהן. סנדרוב מסביר, כי "מארגני הקרנות ניהלו את קרנותיהם השונות כ'בריכה' אחת לכל מארגן; עמיתים שהשקיעו באמצעות מארגן מסוים נפגעו על־ידי אותו מארגן באופן דומה, גם אם כספו של כל אחד מהם הושקע בקרן שונה. יכולים להיות הבדלים במאפייני ההשקעות ודרך ההתנהלות בין מארגני הקרנות וגורמים הקשורים אליהם, באופן שאינו מצדיק 'ערבוב' כל העמיתים לכדי 'בריכה' גדולה אחת".

3המכשולים שעוד בדרך וכיצד למנוע סלייס 2

סנדרוב מכיר בכך שמדובר בתהליך הצפוי לארוך שנים, וכי לא בטוח שכל הכספים יוחזרו. עם זאת, מבין השורות נושבת אופטימיות מצד המנהל המורשה, המתגאה בפעולות שנקט עד כה ומתחייב למצות כל אפיק פעולה כדי למקסם את ההחזרים. לסנדרוב אכן מגיעה מלה טובה על העבודה המאומצת עד כה ועל הנחישות להתמיד בה לאורך זמן.

עם זאת, זה לא בהכרח יספיק כדי למנוע את הישנות המקרה של סלייס. גם אחרי התפוצצות הפרשה, בחוק עדיין קיימות מספר פרצות. כך, מוצר ה־IRA עודנו פתוח בפני עובדים שכירים ולא רק בפני עצמאים בעלי הבנה בשוק ההון, עדיין ניתן לנתב כספי חוסכים לקרנות אלטרנטיביות בחו"ל הנתונות תחת פיקוח רופף, וסוכנים ומתווכים למיניהם עדיין יכולים לגייס כספים באמצעות הצעת הלוואות למי שמשווע לחמצן כלכלי. אם הפרצות האלה לא ייסתמו בקרוב, פרשת "סלייס 2" עשויה להיות רק עניין של זמן.

בא־כוחו של אודי אביטל, ע"ד אושר רובינגר, מסר בתגובה: "מר אביטל, העביר למנהל המורשה לפני חודשים רבים את כל המידע הדרוש לגבי כספי המשקיעים. מר אביטל ממשיך לפעול, לטובת המשקיעים תוך שקיפות ושיתוף־פעולה מלא מול המנהל המורשה, והוא דוחה כל ניסיון משתמע לטעון אחרת".

עוד כתבות

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג הודיעה לשוכרים במרכזי הקניות: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות