אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
הפרשה החמורה של חברת סלייס, שהתמחתה בקופות גמל בניהול אישי (IRA) וקרסה אחרי שכ־890 מיליון שקל מכספי עמיתיה נוידו לקרנות השקעה בחו"ל ונעלמו, רשמה נקודת ציון משמעותית. המנהל המורשה שמינתה רשות שוק ההון, רו"ח אפי סנדרוב, הגיש לבית המשפט את תוכנית ההסדר שגיבש לחילוץ סלייס מהמשבר ולאיתור והשבת הכספים.
● איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
● סוכנים כפולים: כך עלולים להתאדות שני מיליארד שקל של משקיעים
ההסדר משרטט תמונה מבהילה של השיטה שאפשרה להעלים כספי חוסכים. ההסדר גם מציע מנגנון מורכב להחזרת הכסף, עם עדיפות לחלק מהעמיתים, כאשר אפילו סנדרוב לא מתחייב שכל הכסף יוחזר. דבר אחד בטוח: זה הולך לקחת שנים, ולא כולם יהיו מרוצים. כמה הערות על ההסדר המסתמן.
1עשרות מיליונים לכל עבר
אחרי כשנה של מאמצים להתחקות אחרי קרוב למיליארד השקלים מכספי החוסכים ש"התאדו", תוכנית ההסדר יורדת לקרביים של השיטה שאפשרה את הכשל. במרכזה: יזמי קרנות השקעה אלטרנטיביות שקיבלו כספי עמיתים וניתבו אותם למהלכים שבחלקם היו השקעות בנכסים בלתי סחירים - ובחלקם נותרו בלתי מפוענחים.
סוכני ביטוח שעבדו עם סלייס הביאו חוסכים להעביר את כספם לקרנות בעייתיות, שחלקן היו בבעלותם, לעתים תמורת הענקת הלוואות. סנדרוב מצביע על מספר שחקנים מרכזיים בשיטה הזו:
הראשון הוא גיא שנצר, הבעלים של כרמל־ארגמן השקעות, חברה פרטית שתפעלה לא פחות משש קרנות. חלקן התאגדו בארצות הברית, חלקן באנגליה וחלקן באיי קיימן. סלייס העבירה לקרנות הללו יותר מ־100 מיליון דולר מכספי העמיתים. סנדרוב נאבק לקבל מידע אודות הכסף משנצר ומהקרנות, כולל הליכים בבית המשפט, רק כדי לגלות כי 25 מיליון דולר מתוך הסכום האדיר הזה פשוט נעלמו כלא היו.
מה כן ידוע? ששנצר השתמש ב־31 מיליון דולר לצורך מתן הלוואה ללא בטחונות ליישות עלומה, שעמיתי סלייס כלל לא היו אמורים לראות את ההחזרים ממנה. 63 מיליון שקל (הבדלי המטבע בהתאם לכתוב במתווה ההסדר) נוספים מימנו הלוואות לעמיתים, אך מידע התקבל רק לגבי 41 מיליון מתוכם, ו־7 מיליון דולר עברו להלוואה עבור חברת נדל"ן בגיאורגיה, שגם ההחזר שלה אמור היה לזרום לשנצר באופן אישי ומעלה תמיהות.
הלאה: כרמל־ארגמן השקיעה 40 מיליון שקל תוך סיכון גבוה בחברות טכנולוגיה בקשיים, 5 מיליון דולר בהלוואות לחברה לניקוי בריכות ובנדל"ן מניב בארה"ב, 3 מיליון שקל הוקצו להלוואות לרכישת נדל"ן בישראל, ו־1.7 מיליון דולר הופקדו בפיקדונות כספיים בארה"ב.
שחקנית נוספת בולטת היא אנה חיימוב, אזרחית ישראלית שיצאה מהארץ לפני כשלוש שנים. הקרן שבבעלותה קיבלה יותר מ־26 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתי סלייס. חיימוב התחמקה ממסירת מידע, הפרה צווי בית משפט ונעדרה מדיונים, עד כדי כך שסנדרוב חושד כי היא אינה המפעילה האמיתית של הקרן.
34 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתים עברו לקרנות תחת ניהול אדם בשם ליעם ישראל, שנרשמו בארה"ב. בת זוגו אנסטסיה קוטייבה, אזרחית ישראל ואוקראינה, רשומה כשותפה כללית בקרנות. כ־11 מיליון דולר הועברו לחברות שהעניקו הלוואות וכ־6.5 מיליון דולר עברו לקרן אחרת, שרכשה באמצעותם דירת יוקרה בישראל.
סוכנות הביטוח פינברט גייסה סכום עצום של כ־61 מיליון דולר מ־1,143 עמיתים, שהושקעו בקרנות המאוגדות במישיגן ונשלטות באופן מוחלט על־ידי הסוכנות וגורמים הקשורים אליה. מתוך סכומים אלה, כ־10 מיליון דולר מימנו את פעילותה של פינברט עצמה, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקלינים. עוד עולה שכ־2.5 מיליון דולר ניתנו כהלוואה לחברה בגיאורגיה, המצויה בבעלות חבר קרוב של יו"ר דירקטוריון פינברט. סכומים נוספים שאינם ידועים הוענקו כהלוואות ללא בטוחות לתאגידים שזהותם, והשימוש שעשו בכספים, טרם נודע. פינברט השיבה עד כה כ־15.4 מיליון דולר.
קרנות בארה"ב בשליטת סוכן הביטוח אמנון יעקבי קיבלו יותר מ־12 מיליון דולר מכספם של כ־800 עמיתים. יעקבי מסר מידע לא מלא לגבי השימוש בכ־10 מיליון דולר מהם, ממנו עולה כי הכספים הועברו בעיקר למתן הלוואות ואשראי.
קרנות בפלורידה, המצויות בבעלותו ובניהולו של סוכן הביטוח הישראלי אודי אביטל, קיבלו כ־2.5 מיליון דולר מכ־70 עמיתים. כ־2 מיליון דולר הושקעו באג"ח של חברה אחרת בבעלותו, לנכסים מניבים בפלורידה.
התמונה העולה מתיאור השיטה הזו מבהילה. מאות מיליונים בכספי חוסכים הועברו לעסקים שחלקם היו בבעלות סוכני הביטוח ששכנעו את העמיתים להעביר אליהם את כספם, תוך ניגוד עניינים חריף, לכאורה. חמור מכך, השימוש שנעשה בכספים אלה - פרי עמלם של חוסכים מן היישוב - נותב לטובת נכסים דוגמת נדל"ן והלוואות, שהסיכון בהם גבוה. וכאילו אין די בכך, הרי שחלק מהיזמים התחמקו ממתן תשובות ומגילוי מידע לגבי השימוש בכסף - אפילו כאשר בית המשפט התערב. לא בכדי הגדיר סנדרוב חלק מהממצאים כ"תמונה מטרידה ביותר", ואכן נראה כי כספי חוסכים היו הפקר.
2מנגנון החלוקה של הכספים בחזרה לעמיתים
ההסדר שגיבש המנהל המורשה כולל מנגנון מורכב למדי, שנועד להחזיר לידי העמיתים באופן הדרגתי את הכספים שיאותרו ויושבו לחשבונות החברה. לוחות הזמנים שאליהם שואף סנדרוב מתכנסים למחצית השנייה של 2025, כאשר עד סוף יוני צפוי להסתיים הליך הזיהוי של העמיתים שאליהם שייכים הכספים שהושבו עד כה בסכום מצטבר של כ־134 מיליון שקל. לאחר מכן יתאפשרו 45 ימים נוספים לביצוע ההחזרים, כך שהכסף אמור להגיע לחשבונות העמיתים בסביבות אמצע אוגוסט הבא.
המנגנון מתבסס על מתן עדיפות לקורבנות ה"קרנות האדומות". אלה אמורים לקבל ראשונים לא רק את הסכומים שהושבו עד כה אלא גם כספים שיושגו בעתיד, כולל מקרנות בחו"ל ומתביעות שעשוי סנדרוב ליזום נגד מנהלים לשעבר. מתן העדיפות מתאפשר באמצעות סעיף בחוק הפיקוח על הביטוח, המאפשר לתעדף "זכאים על־פי מידת הנזק ויכולתם לשאת בו". החוסכים שכספם נעלם באותן "קופות אדומות", ובמיוחד אלה מהם שלא קיבלו הלוואות תמורת השקעתם ועל כן נותרו ללא החזר כלשהו עד כה, עונים להגדרה החוקית הזו, המעידה על המצב העגום שאליו נקלעו.
החלוקה תתבצע באופן יחסי, בהתאם לסכום ההשקעה של כל עמית, והחישוב יתבצע מתוך סך הכספים שהושקעו ב"אשכול מארגן הקרנות". כלומר, הקבוצה הספציפית של הקרנות שאליהן נותבו הכספים של אותו עמית, בהתאם לזהות היזם המארגן שלהן. סנדרוב מסביר, כי "מארגני הקרנות ניהלו את קרנותיהם השונות כ'בריכה' אחת לכל מארגן; עמיתים שהשקיעו באמצעות מארגן מסוים נפגעו על־ידי אותו מארגן באופן דומה, גם אם כספו של כל אחד מהם הושקע בקרן שונה. יכולים להיות הבדלים במאפייני ההשקעות ודרך ההתנהלות בין מארגני הקרנות וגורמים הקשורים אליהם, באופן שאינו מצדיק 'ערבוב' כל העמיתים לכדי 'בריכה' גדולה אחת".
3המכשולים שעוד בדרך וכיצד למנוע סלייס 2
סנדרוב מכיר בכך שמדובר בתהליך הצפוי לארוך שנים, וכי לא בטוח שכל הכספים יוחזרו. עם זאת, מבין השורות נושבת אופטימיות מצד המנהל המורשה, המתגאה בפעולות שנקט עד כה ומתחייב למצות כל אפיק פעולה כדי למקסם את ההחזרים. לסנדרוב אכן מגיעה מלה טובה על העבודה המאומצת עד כה ועל הנחישות להתמיד בה לאורך זמן.
עם זאת, זה לא בהכרח יספיק כדי למנוע את הישנות המקרה של סלייס. גם אחרי התפוצצות הפרשה, בחוק עדיין קיימות מספר פרצות. כך, מוצר ה־IRA עודנו פתוח בפני עובדים שכירים ולא רק בפני עצמאים בעלי הבנה בשוק ההון, עדיין ניתן לנתב כספי חוסכים לקרנות אלטרנטיביות בחו"ל הנתונות תחת פיקוח רופף, וסוכנים ומתווכים למיניהם עדיין יכולים לגייס כספים באמצעות הצעת הלוואות למי שמשווע לחמצן כלכלי. אם הפרצות האלה לא ייסתמו בקרוב, פרשת "סלייס 2" עשויה להיות רק עניין של זמן.
בא־כוחו של אודי אביטל, ע"ד אושר רובינגר, מסר בתגובה: "מר אביטל, העביר למנהל המורשה לפני חודשים רבים את כל המידע הדרוש לגבי כספי המשקיעים. מר אביטל ממשיך לפעול, לטובת המשקיעים תוך שקיפות ושיתוף־פעולה מלא מול המנהל המורשה, והוא דוחה כל ניסיון משתמע לטעון אחרת".