גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המותג הפרטי, האונליין וצעדי התייעלות: המנופים של ענף המזון לשיפור הרווחיות

העלייה במחירי היבוא לצד סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה יאתגרו את קמעונאיות המזון בשלוש השנים הקרובות, אך התחרותיות החזקה תועיל לצרכנים - כך עולה מדוח חדש של מידרוג ● בין מנועי הצמיחה בולט המותג הפרטי, שיהווה קלף מיקוח מול הספקיות הגדולות

קניות בסופרמרקט. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי
קניות בסופרמרקט. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי

השנתיים האחרונות אופיינו בזינוק מטאורי ביוקר המחיה, שבלט במיוחד במחירי המזון ברשתות הקמעונאיות, לאחר מספר גלי התייקרויות. האם אנחנו לקראת העלאות מחיר נוספות בשוק המזון, או שניתן למנוע אותן?

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב
המבקר: הממשלה לא מטפלת בריכוזיות הגבוהה בענף המזון

העליות במחירי היבוא וחומרי הגלם, עיכובים בשרשראות האספקה, המשך גידול בהוצאות התפעוליות וסביבת ריבית ואינפלציה גבוהות יוסיפו להשפיע על סביבת הפעילות של רשתות המזון בטווח הקצר והבינוני (שלוש שנים). עם זאת, כל אלה יתמרצו הליכי התייעלות, במטרה לשמור על תחרותיות - כך עולה מדוח של חברת דירוג האשראי מידרוג על ענף הקמעונאות בישראל.

בעשור האחרון, היקף המכירות של קמעונאות המזון צמח בעיקר כתוצאה מגידול טבעי באוכלוסייה ועלייה ברמת החיים. לפי סטורנקסט, היקף הפדיונות של מוצרי הצריכה ב־2023 הסתכם ב־57 מיליארד שקל, סכום שיא המשקף גידול של כ־6.2% בהשוואה לשנת 2022. תחום המזון הוא זה שמוביל את הצמיחה ומהווה כ־87% מהמכירות. 

עוד לפי סטורנקסט, במחצית הראשונה של 2024 נרשמה עלייה של 5.8% בפדיונות של שוק המזון בהשוואה לתקופה המקבילה. גידול זה מוסבר בעיקר בקצב צמיחת הביקושים וברמת התחרות.

"חלק גדול מעליות המחירים בשנתיים האחרונות הן בגלל השפעות הקורונה והעיכובים בשרשרת האספקה וחומרי הגלם שהתייקרו, אבל זה גרם לחברות להציג עלייה בשורת מחזור המכירות", מסבירה ראש תחום מימון תאגידי במידרוג, רו"ח ליאת קדיש, שכתבה את הדוח יחד עם האנליסט הבכיר צביקה ארליכמן.

"הרווחיות של הענף אינה חזקה כמו בעבר, אך מנגד יש מנועי צמיחה שיכולים לקחת אותו למעלה, כמו שעושים האחים אמיר בשופרסל, מה שיכול להשפיע לטובה על שורת הרווחיות".

עליית הערוץ השכונתי

ענף קמעונאות המזון בישראל מורכב ממספר רב של שחקניות קטנות כמו מכולות שכונתיות, קצביות וירקניות, וממספר מועט של שחקניות גדולות כמו רשתות שיווק וחנויות נוחות. לפי הדוח, המגמה הבולטת במפת התחרות בעשור האחרון היא התחזקות הקטנות והבינוניות, על חשבון הגדולות. 

נכון ל־2023, קמעונאיות המזון הציבוריות חלשו על כ־67% משוק המזון. שלוש הרשתות המובילות בגודלן - שופרסל, רמי לוי וקבוצת יינות ביתן/קרפור - החזיקו יחד כ־52% מהשוק. 

בשנתיים האחרונות, פורמט חנויות הדיסקאונט הגדולות קטן על חשבון הערוץ השכונתי - חנויות במרכזי ערים ובשכונות - אם כי הוא עדיין מוביל את המכר הכספי בשוק לעומת הפורמט השכונתי, עם נתח מכירות של כ־66%. 

"הצרכן חכם ומפצל סלים", מסבירה קדיש. "הוא יקנה קנייה מסוימת ליד הבית, וקנייה אחרת בערוצי הדיסקאונט.

"עליית המחירים גרמה לכך שנשלם יותר על מוצרים מסוימים, אבל מנגד יש אלטרנטיבה, כשהמותג הפרטי יכול להתחזק בזמנים כאלה - למרות שיש אהבה למותגים בציבור הישראלי, ואת זה שמענו מכל החברות שאנחנו מדרגים. ראינו זאת בשטראוס לאחר הריקול, כשחזרו לנתחי השוק לאחר ההשבתה. יש לויאליות למותגים חזקים".

הענף הממונף

לא מעט מחיצי הזעם של הציבור בעת הודעות של הספקים על העלאות מחירים מופנים כלפי הקמעונאים, אולם בהשוואה ליתר ענפי המשק, הרווחיות בענף קמעונאות המזון נחשבת נמוכה יחסית.

צורכי המימון בקרב קמעונאיות המזון הם בעיקר רכישת סניפים ותחזוקה שוטפת שלהם, לצד השקעות בשרשרת האספקה. השקעות אלה דורשות לעתים מימון בחוב והגדלת מינוף, גם באמצעות אשראי ספקים. מנגד, רשתות השיווק נהנות מתנאי תשלום קצרים מצד הלקוחות.

רכישות שבוצעו בשנים האחרונות הגדילו אף הן את מינוף השחקניות בענף. העסקה הבולטת ביותר היא השלמת הרכישה של 24.99% ממניות שופרסל על־ידי האחים שלומי ויוסי אמיר, בעלי פרשמרקט לשעבר.

"בדקנו את שווי השוק ביחס להון העצמי של חמש החברות הציבוריות", מספרת קדיש, "וראינו את הכניסה של בעלי פרשמרקט כמשהו חיובי לשופרסל, הן מבחינת ההשפעה על שווי השוק והן מבחינת הנתונים התפעוליים והאג'נדות הניהוליות בחברה, שהייתה קצת בחסר".

הכוח של המותג הפרטי

המותג הפרטי ופלטפורמת האונליין ימשיכו להיות נדבך מרכזי בשוק גם ב־2025, כאשר המותג הפרטי מקנה לקמעונאים כוח מיקוח לשיפור תנאי הסחר מול הספקים. בנוסף, מידרוג מציגה שורה של פרמטרים - כמו התערבות מצד גורמים מדיניים, פתיחת השוק ליבוא חופשי ועליות מחירים מצד ספקיות המזון הגדולות, לצד התנגדות ציבורית לפעולות אלה - שיובילו לקיטון בנתחן של 10 הספקיות הגדולות. מי שעשוי ליהנות מכך, הוא המותג הפרטי.

למרות השינויים ששופרסל מבצעת במותג הפרטי בשנה האחרונה, עם צמצום מוצרים ואימוץ המותג הפרטי החדש XPO, שופרסל היא מובילת השוק בקטגוריה. ב־2019 עמד נתח המותג הפרטי מהמכירות של הקמעונאיות על כ־6.9%, ואילו ב־2023 הוא כבר גדל ל־7.3%. בכל מקרה, מדובר בנתח שוק נמוך יחסית למקובל באירופה ובארה"ב, שם הוא עומד על 20%-40% מהמכירות.

בדוח מוערך כי מכירות האונליין של קמעונאיות המזון בישראל יוסיפו לצמוח, אולם חלקן במכירות הענף ייוותר נמוך יחסית לקטגוריות קמעונאיות אחרות, כמו אופנה. "ההזמנות יכולות להתבצע בצורה מקומית, לא כמו האופנה שניתן להזמין גם מלונדון", אומרת קדיש. "בחברות מבינים שגם אם בשנים הראשונות הפעילות הזו עלולה להיות הפסדית, הצרכן אוהב את האופציה, ולכן הם מתאימים את עצמם".

גם אם פעילות האונליין של הרשתות התחזקה בשנים האחרונות, היא מאופיינת ברווחיות נמוכה לעומת זו שנרשמת מהמכירות בסניפים, בעקבות הוצאות תפעוליות בדמות משלוחים, לוגיסטיקה, מלקטים, תפעול האתרים והאפליקציות ועוד. למרות זאת, החברות ימשיכו להקצות משאבים על־מנת להגדיל את נתח האונליין מסך מכירותיהן, ולהתמודד עם התמורות בשינוי אופי הצריכה של הצרכנים - במטרה להגדיל את הרווחיות בשנים הקרובות.

עוד כתבות

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים