גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי
נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

למעלה משנה אל תוך משבר התעופה הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל, עם פחות מ־20 חברות שפועלות בארץ, והביטולים מטעמן של החברות הזרות נמשכים. ארה"ב מסתמנת כיעד שסובל באופן המשמעותי ביותר מהמצב, כאשר אל על נותרה היחידה שטסה ישירות לנמלי התעופה במדינה.

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"
החל מ־800 דולר לניו יורק: ההייטק הישראלי מקים לעצמו חברת תעופה
אל על נשארה לבד בקו ישראל־ארה"ב: זה המחיר ללקוחות
"זה הקו הכי עמוס. לאל על אין סיכוי לעמוד בביקושים, והמחירים מזנקים"

מאז 7 באוקטובר חברות התעופה האמריקאיות פעלו בישראל לפרקי זמן קצרים, אך חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן בסוף יולי טרף את הקלפים. החברות האמריקאיות הקפיאו את פעילותן בזו אחר זו - תחילה לימים ספורים, לאחר מכן לחודשים. האחרונה להאריך את תוקף הביטולים הייתה דלתא, שהקפיאה את פעילותה עד מרץ 2025. אמריקן איירליינס ויונייטד הודיעו כי לא ישובו עד הודעה חדשה.

עם חיסול חסן נסראללה והמלצת הסוכנות האירופית לבטיחות תעופה (EASA) שלא לטוס לישראל, גם חברות אירופיות הצטרפו שוב לגל הביטולים - בהן כאלה שמאפשרות תחנות ביניים נוחות לארה"ב\ כמו לופטהנזה, אייר פראנס ו־KLM, ובכך הערימו קושי נוסף להגיע לשם.

בשבועות האחרונים מתרבות היוזמות להגדלת היצע הטיסות לארה"ב. בארגון "מטה ההייטק" הודיעו כי הם מקיימים מגעים להפעלת קו תעופה בין ישראל לארה"ב בינואר־מרץ, במטרה שייפתח גם לציבור הרחב.

זמן קצר לאחר מכן, יו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הודיע על קיום משא־ומתן עם חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעלת מטוסים חכורים לצפון אמריקה. מהלך מסוג זה עשוי להגביר משמעותית את התחרות ולהביא להורדת מחירים.

שמואל זכאי, יו''ר רשות התעופה האזרחית (רת''א) / צילום: נתב''ג

פטור זמני מסעיף הפיצוי

"המחסור בהיצע המושבים בטיסות לארה"ב הוא המחסור החריף ביותר מבין כל היעדים", אומר זכאי בשיחה עם גלובס, כאשר הוא בדרכו לפגישה עם ישראייר בנושא. "בשעה שתיירים לא מגיעים לישראל, הצורך לטוס לצפון אמריקה עדיין קיים. שם נמצאת הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם, לתעשיית ההייטק ולתעשיות נוספות יש קשרים עסקיים ענפים שם, והן זקוקות לנגישות ליעדים האלה".

לדברי זכאי, בחברות התעופה הישראליות הביעו נכונות לקדם את הנושא, אך מתנים את שיתוף־הפעולה בתיקון חוק שירותי תעופה ("חוק טיבי") אשר פועלות לקדם חברות התעופה הזרות במהלך המלחמה.

לפי התיקון, חברות התעופה יקבלו פטור זמני מחובת הפיצוי לנוסעים שטיסותיהם בוטלו בשל המצב הביטחוני, תהיה הגבלה בחובת מתן טיסה חלופית לנוסעים שבוטלה טיסתם, והן יקבלו סיוע במימון הביטוח להפעלת טיסות בישראל, גם במטוסים חכורים.

נזכיר כי ישראייר שלחה למשרד התחבורה מכתב נוקב בנושא, בו טענה כי מצב זה יוצר עיוות משמעותי, שכן הוא מעמיד את חברות התעופה הישראליות בחשיפה משפטית וכלכלית מוגברת, בעוד שחברות תעופה זרות מצמצמות את פעילותן או מפסיקות לחלוטין את טיסותיהן לישראל.

"אנחנו נשארים להפעיל טיסות חילוץ וטיסות קריטיות בזמן שחברות זרות נסוגות - והתוצאה היא שאנחנו נחשפים לתביעות ופיצויים מיותרים," נטען במכתב. מאז פרוץ המלחמה הוגשו נגד ישראייר יותר מ־100 תביעות בסכום מצטבר של 2.2 מיליון שקל.

להערכת גורמים בענף, ישראייר היא החברה המרכזית על הפרק, בשל העובדה שכבר הפעילה טיסות חכורות בעבר ליעד המבוקש.

ניתן אישור עקרוני

ההתנייה של ישראייר בשינוי חוק טיבי - ברורה. אבל מעבר לכל, היא תטיב עם חברות התעופה, שיוכלו להפעיל טיסות ליעדים רחוקים יותר מבלי לחשוש מביטולים שיכבידו על המחלקות המשפטיות שלהן.

באוגוסט האחרון, לאחר ששר הכלכלה ניר ברקת זימן את חברות התעופה לנזיפה על מחירי הטיסות, ציין אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, כי אם יתוקן חוק שירותי תעופה, כבר בחגי תשרי הוא יפעיל טיסות חכורות לתאילנד - יעד שנהנה מביקוש גבוה, וכעת אל על היא המפעילה הבלעדית שלו.

בארקיע, שבעבר הפעילו טיסות ליעדים שונים בהודו, יוכלו לחדש את הקווים, גם אם המרחב האווירי מעל עומאן עדיין מחוץ לתחום. אולם תיקון לחוק יפגע בצרכנים שנפגעו, מאחר שהתכנון הוא להחיל אותו רטרואקטיבית לתקופת המלחמה.

זכאי מכיר בצורך של החברות להקטין את אי־הוודאות הכלכלית באמצעות תיקון החוק. "מדובר בטיסות ארוכות, ואם יש ביטולים, יש סיכון מאוד גדול לחברה. סעיף הפיצוי הוא מאוד בעייתי לחברות, בעיקר לכאלה שאין להן צי גדול של מטוסים".

אולם הוא מסביר כי יש עוד גורמים שישפיעו על הצלחה או הכישלון העתידיים של המהלך. מלבד נכונות, החברה צריכה גם לחכור מטוסים מתאימים.

"כדי להפעיל טיסות לארה"ב, נדרשים מטוסים רחבי־גוף, בשונה מאלה שיש לישראייר ולארקיע. הן יצטרכו לחכור מטוסים בתצורת חכירה רטובה, והרעיון הוא שהטיסה תהיה בקוד של חברה ישראלית". בנוסף, נדרשים גם אישורים מרשויות התעופה האמריקאיות, תהליך שלרוב אורך בין חצי שנה לשנה.

זכאי מדגיש כי נעשים מאמצים כדי לקצר את התהליך, ואף התקבל אישור עקרוני שישראייר תקבל את האישורים הנדרשים. "ארה"ב, כמדינה שעברה את אסון מגדלי התאומים מאוד שמרנית בנוגע למתן רישיונות הפעלה. יש שני סוגים של רישיונות: אחד מטעם המינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב (FAA - Federal Aviation Administration), והשני מטעם מינהל אבטחת התחבורה (TSA -Transportation Security Administration)".

"יש היתכנות"

כדי להצליח במהלך, חברות התעופה נדרשות להקים מערך שלם שלא קיים כיום, הכולל בין היתר שירותי קרקע בארה"ב והתארגנות ללינה בבתי מלון.

"עבור חברת תעופה יש סיכונים כלכליים, זה מורכב מבחינה תפעולית, וכדי להקטין את הסיכונים, צריך להביא כמות גדולה של מטוסים". כמו כן, חכירת המטוסים לא תפתור את בעיית הצוותים הזרים, שפעמים רבות חוששים ואף מסרבים לטוס לישראל.

בשל אורכי הטיסה הארוכים, לא ניתן לבצע טיסות "קוויקי" שבהן לא נדרשת לינה במדינת היעד, ולכן צוותי האוויר שיטוסו יידרשו ללון בארץ.

מהאישור העקרוני שנשלח מרשויות התעופה בארה"ב עולה כי הן מתנות את האישור בשימוש במטוסים שמשתייכים למדינות שהממשל האמריקאי מחשיב ברמת ביטחון גבוהה, כגון מדינות האיחוד האירופי, קנדה או סינגפור.

לדברי זכאי, התזמון הוא לטובת המהלך. בעונת החורף הפוטנציאל יותר סביר לחכירה של מטוסים, עקב פעילות מופחתת של חברות התעופה בעולם.

בעוד 10 ימים ייפגש זכאי עם מנהל ה־FAA כדי להחיש את מהלך קבלת האישורים. במקביל, חברות התעופה הן אלה שצריכות לקדם את חכירת המטוסים. "חברות התעופה הישראליות נמצאות במשא־ומתן מאוד מתקדם לקראת חכירת המטוסים עם חברות תעופה זרות".

עם זאת, גורמים בענף מעריכים כי כדי שתוספת הטיסות תיתן מענה מספק לנוסעים, יש להוסיף לפחות 18 טיסות שבועיות ליעדים השונים בארה"ב, דבר שמצריך לכל הפחות ארבעה מטוסים שיטוסו ליעדים שונים בארה"ב. "יש היתכנות למהלך", הם מעידים, אך מבהירים כי אם יקרה, "חשוב שהטיסות לא יהיו רק לניו יורק", כיוון שאי־היכולת של החברות לאפשר טיסות קוד שייר עם חברות אחרות, עלולה להקשות על התחרות עם חברות שמאפשרות קונקשנים נוחים בארה"ב כמו דלתא.

עוד כתבות

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון, החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי טיול בדרום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי

אוטובוס של דן / צילום: Shutterstock

לידיעת חברי דן: זה הרווח הפנטסטי של בעלי השליטה

קבוצת ווליו-LBH של ווליו בייס, יאיר אפרתי, עופר לינצ'בסקי ושמעון בן חמו תפיק רווח מוערך של פי 5 (כ-2 מיליארד שקל) על השקעתה בחברת התחבורה הציבורית

שי דורון

"מסרבת לטיפוסים מגעילים": הכדורסלנית שפתחה בקריירה חדשה ומפתיעה

היא הייתה הישראלית הראשונה בדראפט הליגה הטובה בעולם, אבל את עולם ההון סיכון הכירה מהבית, מאביה שהיה ממקימי גרינפילד פרטנרס ● כיום, כשהיא מנהלת את מועדון האנג'לים Clutch Capital ופעילות של קרן קנדית ציונית, שי דורון מספרת לגלובס למה היא מסרבת לכסף של "טיפוסים מגעילים", ואיך זה מרגיש שהשיחה משתנה מ"אבא של שי" ל"הבת של יהודה" בחדרי הישיבות

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● בחברה הגרמנית בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תמחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה, ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח שלטו גם בינואר: מה עשו החיסכונות שלכם?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו להנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח "טוגה נטוורקס", מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים