גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי
נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

למעלה משנה אל תוך משבר התעופה הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל, עם פחות מ־20 חברות שפועלות בארץ, והביטולים מטעמן של החברות הזרות נמשכים. ארה"ב מסתמנת כיעד שסובל באופן המשמעותי ביותר מהמצב, כאשר אל על נותרה היחידה שטסה ישירות לנמלי התעופה במדינה.

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"
החל מ־800 דולר לניו יורק: ההייטק הישראלי מקים לעצמו חברת תעופה
אל על נשארה לבד בקו ישראל־ארה"ב: זה המחיר ללקוחות
"זה הקו הכי עמוס. לאל על אין סיכוי לעמוד בביקושים, והמחירים מזנקים"

מאז 7 באוקטובר חברות התעופה האמריקאיות פעלו בישראל לפרקי זמן קצרים, אך חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן בסוף יולי טרף את הקלפים. החברות האמריקאיות הקפיאו את פעילותן בזו אחר זו - תחילה לימים ספורים, לאחר מכן לחודשים. האחרונה להאריך את תוקף הביטולים הייתה דלתא, שהקפיאה את פעילותה עד מרץ 2025. אמריקן איירליינס ויונייטד הודיעו כי לא ישובו עד הודעה חדשה.

עם חיסול חסן נסראללה והמלצת הסוכנות האירופית לבטיחות תעופה (EASA) שלא לטוס לישראל, גם חברות אירופיות הצטרפו שוב לגל הביטולים - בהן כאלה שמאפשרות תחנות ביניים נוחות לארה"ב\ כמו לופטהנזה, אייר פראנס ו־KLM, ובכך הערימו קושי נוסף להגיע לשם.

בשבועות האחרונים מתרבות היוזמות להגדלת היצע הטיסות לארה"ב. בארגון "מטה ההייטק" הודיעו כי הם מקיימים מגעים להפעלת קו תעופה בין ישראל לארה"ב בינואר־מרץ, במטרה שייפתח גם לציבור הרחב.

זמן קצר לאחר מכן, יו"ר רשות התעופה האזרחית (רת"א), שמואל זכאי, הודיע על קיום משא־ומתן עם חברות התעופה הישראליות ישראייר וארקיע להפעלת מטוסים חכורים לצפון אמריקה. מהלך מסוג זה עשוי להגביר משמעותית את התחרות ולהביא להורדת מחירים.

שמואל זכאי, יו''ר רשות התעופה האזרחית (רת''א) / צילום: נתב''ג

פטור זמני מסעיף הפיצוי

"המחסור בהיצע המושבים בטיסות לארה"ב הוא המחסור החריף ביותר מבין כל היעדים", אומר זכאי בשיחה עם גלובס, כאשר הוא בדרכו לפגישה עם ישראייר בנושא. "בשעה שתיירים לא מגיעים לישראל, הצורך לטוס לצפון אמריקה עדיין קיים. שם נמצאת הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם, לתעשיית ההייטק ולתעשיות נוספות יש קשרים עסקיים ענפים שם, והן זקוקות לנגישות ליעדים האלה".

לדברי זכאי, בחברות התעופה הישראליות הביעו נכונות לקדם את הנושא, אך מתנים את שיתוף־הפעולה בתיקון חוק שירותי תעופה ("חוק טיבי") אשר פועלות לקדם חברות התעופה הזרות במהלך המלחמה.

לפי התיקון, חברות התעופה יקבלו פטור זמני מחובת הפיצוי לנוסעים שטיסותיהם בוטלו בשל המצב הביטחוני, תהיה הגבלה בחובת מתן טיסה חלופית לנוסעים שבוטלה טיסתם, והן יקבלו סיוע במימון הביטוח להפעלת טיסות בישראל, גם במטוסים חכורים.

 

נזכיר כי ישראייר שלחה למשרד התחבורה מכתב נוקב בנושא, בו טענה כי מצב זה יוצר עיוות משמעותי, שכן הוא מעמיד את חברות התעופה הישראליות בחשיפה משפטית וכלכלית מוגברת, בעוד שחברות תעופה זרות מצמצמות את פעילותן או מפסיקות לחלוטין את טיסותיהן לישראל.

"אנחנו נשארים להפעיל טיסות חילוץ וטיסות קריטיות בזמן שחברות זרות נסוגות - והתוצאה היא שאנחנו נחשפים לתביעות ופיצויים מיותרים," נטען במכתב. מאז פרוץ המלחמה הוגשו נגד ישראייר יותר מ־100 תביעות בסכום מצטבר של 2.2 מיליון שקל.

להערכת גורמים בענף, ישראייר היא החברה המרכזית על הפרק, בשל העובדה שכבר הפעילה טיסות חכורות בעבר ליעד המבוקש.

ניתן אישור עקרוני

ההתנייה של ישראייר בשינוי חוק טיבי - ברורה. אבל מעבר לכל, היא תטיב עם חברות התעופה, שיוכלו להפעיל טיסות ליעדים רחוקים יותר מבלי לחשוש מביטולים שיכבידו על המחלקות המשפטיות שלהן.

באוגוסט האחרון, לאחר ששר הכלכלה ניר ברקת זימן את חברות התעופה לנזיפה על מחירי הטיסות, ציין אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, כי אם יתוקן חוק שירותי תעופה, כבר בחגי תשרי הוא יפעיל טיסות חכורות לתאילנד - יעד שנהנה מביקוש גבוה, וכעת אל על היא המפעילה הבלעדית שלו.

בארקיע, שבעבר הפעילו טיסות ליעדים שונים בהודו, יוכלו לחדש את הקווים, גם אם המרחב האווירי מעל עומאן עדיין מחוץ לתחום. אולם תיקון לחוק יפגע בצרכנים שנפגעו, מאחר שהתכנון הוא להחיל אותו רטרואקטיבית לתקופת המלחמה.

זכאי מכיר בצורך של החברות להקטין את אי־הוודאות הכלכלית באמצעות תיקון החוק. "מדובר בטיסות ארוכות, ואם יש ביטולים, יש סיכון מאוד גדול לחברה. סעיף הפיצוי הוא מאוד בעייתי לחברות, בעיקר לכאלה שאין להן צי גדול של מטוסים".

אולם הוא מסביר כי יש עוד גורמים שישפיעו על הצלחה או הכישלון העתידיים של המהלך. מלבד נכונות, החברה צריכה גם לחכור מטוסים מתאימים.

"כדי להפעיל טיסות לארה"ב, נדרשים מטוסים רחבי־גוף, בשונה מאלה שיש לישראייר ולארקיע. הן יצטרכו לחכור מטוסים בתצורת חכירה רטובה, והרעיון הוא שהטיסה תהיה בקוד של חברה ישראלית". בנוסף, נדרשים גם אישורים מרשויות התעופה האמריקאיות, תהליך שלרוב אורך בין חצי שנה לשנה.

זכאי מדגיש כי נעשים מאמצים כדי לקצר את התהליך, ואף התקבל אישור עקרוני שישראייר תקבל את האישורים הנדרשים. "ארה"ב, כמדינה שעברה את אסון מגדלי התאומים מאוד שמרנית בנוגע למתן רישיונות הפעלה. יש שני סוגים של רישיונות: אחד מטעם המינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב (FAA - Federal Aviation Administration), והשני מטעם מינהל אבטחת התחבורה (TSA -Transportation Security Administration)".

"יש היתכנות"

כדי להצליח במהלך, חברות התעופה נדרשות להקים מערך שלם שלא קיים כיום, הכולל בין היתר שירותי קרקע בארה"ב והתארגנות ללינה בבתי מלון.

"עבור חברת תעופה יש סיכונים כלכליים, זה מורכב מבחינה תפעולית, וכדי להקטין את הסיכונים, צריך להביא כמות גדולה של מטוסים". כמו כן, חכירת המטוסים לא תפתור את בעיית הצוותים הזרים, שפעמים רבות חוששים ואף מסרבים לטוס לישראל.

בשל אורכי הטיסה הארוכים, לא ניתן לבצע טיסות "קוויקי" שבהן לא נדרשת לינה במדינת היעד, ולכן צוותי האוויר שיטוסו יידרשו ללון בארץ.

מהאישור העקרוני שנשלח מרשויות התעופה בארה"ב עולה כי הן מתנות את האישור בשימוש במטוסים שמשתייכים למדינות שהממשל האמריקאי מחשיב ברמת ביטחון גבוהה, כגון מדינות האיחוד האירופי, קנדה או סינגפור.

לדברי זכאי, התזמון הוא לטובת המהלך. בעונת החורף הפוטנציאל יותר סביר לחכירה של מטוסים, עקב פעילות מופחתת של חברות התעופה בעולם.

בעוד 10 ימים ייפגש זכאי עם מנהל ה־FAA כדי להחיש את מהלך קבלת האישורים. במקביל, חברות התעופה הן אלה שצריכות לקדם את חכירת המטוסים. "חברות התעופה הישראליות נמצאות במשא־ומתן מאוד מתקדם לקראת חכירת המטוסים עם חברות תעופה זרות".

עם זאת, גורמים בענף מעריכים כי כדי שתוספת הטיסות תיתן מענה מספק לנוסעים, יש להוסיף לפחות 18 טיסות שבועיות ליעדים השונים בארה"ב, דבר שמצריך לכל הפחות ארבעה מטוסים שיטוסו ליעדים שונים בארה"ב. "יש היתכנות למהלך", הם מעידים, אך מבהירים כי אם יקרה, "חשוב שהטיסות לא יהיו רק לניו יורק", כיוון שאי־היכולת של החברות לאפשר טיסות קוד שייר עם חברות אחרות, עלולה להקשות על התחרות עם חברות שמאפשרות קונקשנים נוחים בארה"ב כמו דלתא.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים