כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל
משרד האוצר הקצה 9 מיליארד שקל להטבות למשרתי המילואים במסגרת תקציב המדינה לשנת 2025 - סכום זהה לזה שהוקצה בשנת 2024. בשל הצפי לירידה בעומס ימי המילואים בשנה הבאה, ישנה כעת הזדמנות לחלק את העוגה אחרת באופן שיגדיל את ההטבה היחסית לכל משרת, ואולי להוסיף לתוך החבילה הטבות חדשות. בסביבתו של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מקדמים למשל מתן נקודות זיכוי ממס הכנסה ללוחמי מילואים כחלק מתוכנית הסיוע לשנה הבאה.
● המנגנון החדש בתקציב 2025: הרשויות יקבלו יד חופשית בהעלאת הארנונה
● ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל
● שאלות ותשובות | רשות המסים רוצה לסגור פרצה של מיליארדים: כך זה יעבוד
אולם בעוד שמקדמים תוכניות חדשות ל-2025, עולות תהיות קשות לגבי מימוש ההטבות שכבר הובטחו למשרתי המילואים בתוכנית הנוכחית. כך למשל, שוברי החופשה שהובטחו עוד בחודש מרץ טרם הגיעו לידי המשרתים. על פי אתר המילואים הרשמי, השוברים אמורים להישלח במהלך החציון השני של 2024, אך עם התקרבות סוף השנה, נראה כי היעד לא יושג במועד המובטח. על פי ההערכות העדכניות, המשרתים צפויים לקבל את השוברים רק בתחילת 2025.
באוצר מטיחים ביקורת חריפה במערכת הביטחון בנושא זה. התקציב הועבר למשרד הביטחון במועדו, לפני חודשים ארוכים, אך ההליכים הבירוקרטיים, כולל הוצאת מכרזים, מתעכבים במערכת הביטחון. במשרד האוצר טוענים כי בעוד מערכת הביטחון מצליחה לבצע פעולות מבצעיות מורכבות, היא מתקשה בהוצאה לפועל של תוכנית השוברים.
תוכנית שוברי החופשה שהובטחה כוללת מדרג הטבות מפורט בהתאם למאפייני השירות והמשפחה. משרת מילואים ללא ילדים זכאי לשובר בסך 1,500 שקל, בעוד משרת עם ילד עד גיל 14 יקבל 2,000 שקל. ההטבות משמעותיות יותר עבור לוחמים במערך הקרבי (יחידות בייעוד 0-2 ויחידות נוספות): 3,500 שקל ללוחם ללא ילדים ו-4,500 שקל ללוחם עם ילד עד גיל 14.
"העיכוב בקבלת שובר החופשה קורה בעקבות קשיי תפעול של צה"ל באשר למענק זה. בנוגע למועד עצמו יש להפנות למשרד הביטחון", הגיבו רשמית באוצר לפניית גלובס בנושא. בשיחות סגורות ההתבטאות נוקבת יותר: "במערכת הביטחון יודעים לפוצץ אלפי ביפרים של חיזבאללה בלבנון, אבל במשך שמונה חודשים לא מצליחים להוציא שוברי הטבות למילואימניקים שלהם".
נקודות זיכוי ממס
במסגרת תוכנית 2025, נבחנים שינויים משמעותיים בהטבות למשרתי המילואים. הראשון הוא תוכנית להענקת נקודות זיכוי ממס למשרתי מילואים לוחמים. סמוטריץ' תומך בצעד, אולם היוזמה נתקלת בקשיים בתוך המשרד על רקע המצב הפיסקלי המאתגר. ההסתייגות נובעת מהגידול המשמעותי בהוצאות הביטחון בתקציב 2025, לצד הצורך בקיצוצים רוחביים וגזירות המס שהוטלו במסגרת התקציב לכינוס הגירעון. למרות הקונצנזוס בדבר הצורך בתגמול משרתי המילואים, גורמים מקצועיים במשרד האוצר מתקשים להצדיק הרחבה של הטבות המס בתקופה של צמצומים תקציביים.
השינוי השני והמשמעותי מתייחס למנגנון השיפוי למעסיקים של משרתי מילואים. התוכנית החדשה מציעה מודל מדורג של החזרים כספיים, שנועד לתמרץ מעסיקים לקלוט עובדים המשרתים במילואים. ככל שמעסיק קולט יותר עובדים המשרתים במילואים, כך יגדל שיעור השיפוי שיקבל מהמדינה על היעדרותם. המהלך נועד להתמודד עם תופעה מדאיגה שהתגברה מאז תחילת המלחמה - חשש גובר בקרב מעסיקים מפני העסקת מילואימניקים בשל היעדרויות ממושכות מהעבודה. המודל החדש מבקש למנוע פגיעה בסיכויי התעסוקה של משרתי המילואים ולהפוך את העסקתם לכדאית יותר עבור המעסיקים.
שני השינויים הללו עשויים להיכנס למסגרת תקציב תשעת המיליארדים שהוקצו לטובת משרתי המילואים ב-2025. אבל באוצר עדיין לא מתחייבים ובתשובה לשאלה מסתפקים בניסוח עמום: "כלל המעטפת למשרתי המילואים נלקחה בחשבון בתקציב לשנת 2025".
הסדרת מענק מיוחד למשרתי מילואים ממושכים
בסביבתו של שר האוצר מקווים כי הירידה הצפויה במספר ימי המילואים בשנה הבאה, בהשוואה לשנה המסתיימת, תאפשר להפנות חלק מהתקציב למימון היוזמות החדשות הללו, מבלי לפגוע בהטבות הקיימות. עיקר תוכנית הסיוע למשרתים ב-2025 תהיה שכפול של מנגנוני ההטבות והמענקים שניתנו למילואימניקים מאז תחילת המלחמה.
אחד הנושאים המרכזיים בתקציב 2025 הוא הסדרת המענק המיוחד למשרתי מילואים ממושכים. עד לפרוץ המלחמה, רק מפקדים מרמת מ"פ ומעלה היו זכאים למענק מיוחד עבור שירות מילואים מעל 60 ימים בשנה - זאת מתוך הנחה שאנשי מילואים אחרים לא מגיעים להיקף שירות כזה. אולם המלחמה שינתה את המציאות, כאשר גם חיילים וקצינים זוטרים נדרשו לשירות ממושך, ובעקבות זאת הורחבה הזכאות למענק לכלל המשרתים. הדבר אמור להיות מטופל במסגרת הסכום שהוקצה למילואימניקים בתקציב 2025. מדובר בהטבה משמעותית, שעשויה להגיע לאלפי שקלים נוספים למשרת מילואים בודד, ותשולם בחודש מאי.
ממשרד הביטחון נמסר: בחודש הקרוב הליך המכרז עתיד להסתיים, ובתחילת שנת 2025 תיפתח האפשרות לממש את השובר.