גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכונית הזו התחילה טוב, צנחה ועכשיו חוזרת לסיבוב נוסף בשוק

הדור המחודש של יונדאי איוניק 5 החשמלית שומר על העיצוב המתוחכם ועל תא הנוסעים הענק, אבל מוסיף טווח ראוי ולא מעט עידון ● בתמחור יש לה תחרות קשה ● מבחן דרכים

יונדאי איוניק 5 / צילום: יח''צ
יונדאי איוניק 5 / צילום: יח''צ

יונדאי איוניק 5, החשמלית הראשונה של יונדאי מוטורס שתוכננה מבראשית כחשמלית, נחתה בישראל בשלהי 2021. בשנתה המלאה הראשונה (2022) היא כבשה נתח של 8.4% מהמכירות בפלח החשמלי, הישג מכובד בהתחשב במחיר הממוצע שלה, סביב 220 אלף שקל.

בלעדי | משרדי הגנת הסביבה והאוצר מגבשים תמריצי מס למסחריות חשמליות במשקל עד 4 טון  
דלק מוטורס תרכוש את פעילות יבוא רכבי דונגפנג; אלו הדגמים שבדרך 

ב-2023 צמחו מכירותיה בכ-30% אבל נתח השוק נחתך בכמעט חצי. זוהי דוגמה קלאסית לאופי ההפכך של פלח הרכב החשמלי בישראל, שהופך לאחד הצפופים בשוק וממליך מלכי מכירות חדשות לבקרים. כעת היא מגיעה אלינו אחרי "טיפול אמצע החיים" שבמרכזו שיפורים מהותיים בטווח הנסיעה ובתא הנוסעים. האם היא תחזור לצמרת?

עיצוב חיצוני

חיצונית לא הרבה השתנה באיוניק 5 מודל 2024. החלק התחתון של הפגושים והחישוקים עוצבו מחדש, ונעשו עוד כמה שינויים קוסמטיים קלים. הרכב שומר על העיצוב החכם - או ההיפסטרי, תלוי את מי שואלים - של המודל היוצא. הוא עדיין מצליח להסוות ממדים של קרוס-אובר גדול בתוך עיצוב דמוי האצ'בק קומפקטית.

תורמים לכך משטחי מרכב ישרים, פנסים מלבניים מלפנים ומאחור, גריל רבוע מלפנים, קשתות גלגלים סימטריות ועמודי גג זקופים. רק כשעומדים ליד המכונית מגלים שהיא גדולה כמעט כמו אאודי Q5 וניצבת על חישוקים ענקיים.

פנים הרכב

תא הנוסעים ענק ומגמד את היושבים בתוכו, לא משנה מה ממדיהם הפיזיים. החלונות רחבים ועמוקים, מפתחי הדלתות מזכירים מיניוואן, המושבים הקדמיים דומים לכורסת טלוויזיה ועל המושב האחורי אפשר להושיב ברווחה שלושה מבוגרים, לכולם יש יותר מרחב רגליים ממה שיצטרכו. תנוחת הישיבה גבוהה מהצפוי וגם הרצפה השטוחה לגמרי בכל הרכב תורמת לתחושת המרחב.

איכות הגימור והחומרים טובה מאוד ובידוד הרעשים מצוין, אם כי עדיין ניתן למצוא פלסטיק קשיח בתא. אולי כדי להשאיר מקום לבידול מהאחות היוקרתית ג'נסיס GV60, שמבוססת על אותה פלטפורמה.

האבזור התקני בגרסה הגבוהה שבה נסענו עשיר וכולל מערך בטיחותי מקיף, עור, מושבים חשמליים וכו'. מסיבה לא ברורה, גג שמש פנורמי כלול רק בגרסה היקרה ביותר. זו עשויה להיות בעיה שיווקית מול מתחרות סיניות (וטסלה), שבהן גג כזה הוא חלק מהמפרט הבסיסי.

מולטימדיה ומצלמות

מערך הפיקוד המינימליסטי של הדור היוצא הוחלף בצמד מסכים רוחביים בעיצוב מקובל יותר, שמתמזגים זה בזה. אמנם אין כאן מסך ענק ושטוח נוסח טסלה ושות', אבל הממשק הגרפי חד, ברור ונאה.

הנדסת האנוש מתקנת כמה מה"באגים" של הדור היוצא. פאנל המתגים הפיזיים שמתחת למסך המגע מאורגן היטב ונוח לשליטה בפונקציות חיוניות, המסך משקף היטב מערכות הפעלה סלולריות, והקונסול המרכזי הענק נע על ציר.

תא המטען האחורי יכול להכיל נפח מכובד של 520 ליטר ויש גם תא מטען קדמי סמלי, בנפח כמה עשרות ליטר, ושפע חללי אכסון בתא עצמו.

מנוע וסוללה

אחד החידושים המרכזיים במודל 2024 הוא אימוץ סוללות גדולות יותר. הגרסה הבכירה שבה נסענו מצוידת בסוללה בקיבולת מסיבית של 84 קילוואט-שעה. בשלב הראשון משווקת האיוניק 5 רק בגרסה חד מנועית, עם מנוע בהספק כ-230 כ"ס שמניע את הגלגלים האחוריים.

למרות משקל של קצת יותר מ-2 טונות, הרכב צובר מהירות בקצב נאה בכל שיפוע, ואף שתאוצה מאפס ל-100 ב-7.5 שניות "על הנייר" לא תרשים את חובבי הביצועים החשמליים, בעולם האמיתי הוא מרגיש נמרץ.

לחיצה על הדוושה דוחפת את הרכב קדימה מיידית גם במצב תכנות רגיל, והמצב הספורטיבי מחדד אותה.

הסוללה המוגדלת מספקת עלייה של קרוב ל-100 ק"מ בטווח המוצהר בהשוואה למודל היוצא, והוא עומד כעת על 570 ק"מ. עם שימוש מתון יחסית במזגן, נראה שהטווח האמיתי די קרוב למוצהר. סביר שבקיץ, עם מזגן פועל בשיא העוצמה, הטווח יהיה נמוך בכ-15% מהמוצהר, ועדיין נראה שמערכת ניהול האנרגיה עברה שדרוג משמעותי. הגרסה עם הסוללה הגדולה מגיעה כעת עם קצב טעינה משופר של עד 230 קילוואט, אבל ברוב עמדות הטעינה הציבוריות "המהירות" בישראל הוא די תיאורטי.

עוד אלמנט ראוי לציון הוא מערכת מיחזור האנרגיה בבלימה של יונדאי, שמאפשרת לשלוט בעוצמה שלה. במצב החזק ביותר הרכב מייצר האטה רצינית בכל הרפיה מדוושת התאוצה ומייצרת טעינה עצמית די מרשימה.

על הכביש

על הכביש האיוניק 5 המחודשת היא מכוניות נעימה לנסיעות ממושכות. יש לה מתלים רכים יחסית ולמרות החישוקים הגדולים (19 אינץ' ברכב המבחן) היא מצליחה לנטרל היטב את רוב המהמורות שכבישי ישראל המשובשים מעמידים בפניה. השיכוך לא מלווה בתנודות לוואי נוסח גלישה על גלים, שאופייניות לכלים חשמליים עם מתלים רכים.

מנגד נטיית הגוף די משמעותית בפניות מהירות, וההיגוי מאוזן אבל לא הכי חד. חבל גם שהמערכת החדשה לסיוע אוטומטי לשמירה על הנתיב מושכת את ההגה באגרסיביות בכל פעם שהיא נתקלת בסימונים על אספלט שאינם מוצאים חן בעיניה. אפשר וכדאי לנתק אותה, אבל צריך לעשות זאת מחדש אחרי כל התנעה.

היציבות הכיוונית על הכביש המהיר טובה מאוד, אבל קוטר הסיבוב הגדול מכביד על תמרונים הדוקים, כפי שניתן לצפות מרכב עם בסיס גלגלים של לימוזינה (2.9 מ'). למרבה המזל מערכת מצלמות היקפית יעילה מונעת מפגשים בלתי רצויים עם קירות ומכוניות בחניות צפופות.

מחיר

החבילה הדינמית של ה-5 מכוונת בעליל עבור נהגים "משפחתיים" ורגועים. אולי בגלל זה טרחה החברה לייצר למכונית גרסת "N" אגרסיבית (ויקרה מאוד).

עם מרווח גחון של 16 סנטימטרים, ירידה לשטח רציני היא מחוץ לתחום. עם זאת, ה-5 מדלגת ללא קושי על מדרכות גבוהות ותצלח ללא נזק משטחי חצץ ועפר.

למי שאינו זקוק לטווחים ארוכים, ביצועים נמרצים או תא מפואר ישנה גרסת הבסיס עם הספק של 170 כ"ס וטווח של עד 440 ק"מ במחיר פתיחה של 210 אלף שקל. הגרסה ארוכת הטווח עולה 230 אלף שקל ועד 280 אלף, בהתאם לרמת האבזור. במחיר הזה יש לה תחרות קשה מצד להיטי מכירות סינים וטסלה Y המוזלת, וזה עוד לפני עליית המס בינואר. מדובר בחשמלית מצטיינת, שפונה לאינטלקט ולא לרגש או לכיס. מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות

קיה EV6

חולקת פלטפורמה ומכללים עם האיוניק אבל העיצוב וכיול השלדה יותר ספורטיביים. לגרסת הבסיס, שעולה 237 אלף, מנוע בודד בהספק 229 כ"ס וסוללה של 77 קילוואט

קיה EV6 / צילום: יח''צ

סמארט 3

204 עד 235 אלף שקל עולה הקרוס-אובר החשמלי מבית גילי הסינית ומרצדס. יש לו מנוע בודד בהספק 272 כ"ס וסוללה של 66 קילוואט עם טווח של עד 435 ק"מ

סמארט 3 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

יירוטים של טילים שנורו לשטח ישראל / צילום: דובי בן גדליהו

אזעקות הופעלו בשרון ובגוש דן: 6 רקטות שוגרו למרכז הארץ

5 רקטות יורטו, אחת נפלה בשטח פתוח ● צה"ל: חיל האוויר יירט במרחב הימי מול חופי חיפה כטב"ם ששוגר מלבנון • שר הביטחון ישראל כ"ץ: אני מגנה בחריפות את התקיפה החמורה של מפקד פיקוד המרכז • עדכונים בולטים

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושין בבית דין רבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהו הצירוף שזכה בתואר הסיסמה הגרועה ביותר למחשב בשנת 2024?

בעקבות איזו מלחמה כתב מארק נופלר את שירו "אחים לנשק", מה מודדים ביחידת מידה טסלה ואיזה עץ נחשב לגבוה בעולם? ● הטריוויה השבועית

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל גיאוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס, הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע הוא מוצלח, ומתאר מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב, הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עוד מינויים מעוררי מחלוקת למערכת הבריאות האמריקאית: את מי מינה טראמפ לראשות ה-FDA וה-CDC?

טראמפ המשיך במהלך סוף השבוע במינויים אנטגוניסטיים למערכת הבריאות: הוא מינה את ד"ר מרטין מקארי לראש ה-FDA ואת דייב וולדון לראש ה-CDC, שתי בחירות המעוררות חשש בקהילות הרפואה והביומד