גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים

מחירי הנדל"ן המניב בעולם במגמת ירידה, ולפי קרן המטבע, הם צנחו ב–14% בשנה במונחים ריאליים ● אז איך זה שבבנק ישראל מדווחים שערך הנדל"ן המניב של החברות הישראליות דווקא טיפס ב–2.7%? אולי כי אנחנו נופלים לשמאות אופטימית

פרויקט אמות פלטיניום / הדמיה: יח''צ
פרויקט אמות פלטיניום / הדמיה: יח''צ

עם הצלחה לא מתווכחים. בהרבה מעגלים חברתיים ועסקיים שונים הסתובבתי השבוע, ובכולם היה נושא לוהט מובהק לשיחה: הביטקוין. יותר מנתניהו, אולי אפילו יותר מטראמפ. טיסה של 40% בחודש. 140% בשנה.

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?  
בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים 

ואחרי שאמרנו את זה, ובלי להסתבך עם כת מעריצי הקריפטו, צריך להודות ביושר שגם בשלהי 2024 לא מדובר במטבע. ודאי במשמעות הקלאסית שלו - "מטבע עובר לסוחר". כזה שמשמש לקנייה של מוצרים אחרים, ולא כספקולציה. אף אחד לא קונה את ה"מטבע" הזה כדי לקנות איתו משהו, אלא רק כדי ליהנות מעליית שוויו. מה גם שבהיותו דיגיטלי, אין לו ערך בפני עצמו. להבדיל מזהב או כסף, למשל. בהיותו נטול מדינה, גם אין לו כלכלה שמשמשת לו עורף חזק. אף אזרח לא משלם מס בקריפטו ואף כלכלה לא מזינה את הגלגל הזה.

פה ושם יש מוכרים וקונים שמשתמשים בביטקוין כמטבע, אבל זה עדיין במחוזות הגימיק (חשיפה נהדרת בתקשורת) או במדינות ועסקים מפוקפקים שמעוניינים לטשטש מקורות תשלום. לפי גוגל, שתי המדינות שהובילו בחיפוש ביטקוין ברשת ב-12 החודשים האחרונים הן אל סלבדור וניגריה. ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט או טסלה כבר מכירות ואפילו אוספות ביטקוין, אבל הן עדיין היוצאות מן הכלל. והן גם שוות טריליון דולר, כך שקל להן לפזר כסף גם שם.

וזה בעצם המלכוד הכי גדול של הביטקוין כרגע: אם ישתמשו בו כמטבע לכל דבר, הוא יהפוך למיינסטרים וכוחו ינסוק. אבל כדי שזה יקרה, כדי שאנשים יסמכו על התמורה שיתנו או יקבלו כשהם משתמשים בו, הוא לא יכול יותר לקפוץ או לצלול ברגע. ועד שזה יקרה זו ספקולציה - לטוב ולרע.

משבשים את השוק

בקצה השני של עולם הסיכון-סיכוי הקלאסי נמצא שוק המגורים. כמה אנחנו רוצים להאמין שהביקוש וההיצע שם נקבעים בעיקר לפי הצורך בקורת גג או המחסור בה. ודאי במדינה מרובת ילדים וחיבה לדירה בבעלות כישראל. ושוב ושוב מתברר שהמנוע המרכזי, גם בשוק הזה, כולל בעיקר ציפיות וספקולציות.

השבוע נזכרו בבנק ישראל להזהיר שוב ממבצעי המימון הפופולריים כמו 80:20, 90:10 וכן הלאה: דירות חדשות מוצעות למכירה בתנאי תשלום של 20% בעת החתימה על חוזה הרכישה ו-80% בעת אכלוס הפרויקט. אלה משבשים מאוד את השוק. הנה בלשון השמרנית של הבנק: "אם תופעת דחיית התשלומים מפתה רוכשים להיכנס לעסקה של רכישת דירה, תוך הסתמכות על האפשרות למכור את הדירה עוד בטרם השלמת הרכישה - עלולים רוכשים אלה לספוג הפסד בשיעור של כ-10% על אי השלמת העסקה. אם רוכשים רבים כאלה ייאלצו להתמודד עם מצב מעין זה, עלולים הקבלנים 'להיתקע' עם מלאי דירות גמורות שאינן מכורות. מיתון עתידי בעוד שנתיים עד שלוש עלול להחמיר את מצבם של רוכשי דירות רבים ביחס ליום רכישת הדירה, ולגרום להם שלא יוכלו לעמוד בנטילת משכנתא".

גם במשרד האוצר הראו לאחרונה שדווקא הדירות שנמצאות עמוק "על הנייר", נמכרות במחירים גבוהים יותר מדירות שניתן לשלם עליהן ולגור בהן כאן ועכשיו. ככה מתנהגים אנשים שקונים ספקולציה, ולא ארבעה קירות.

וממגורים לעסקים. עד כמה אנחנו משקרים לעצמנו גם שם? בבנק ישראל ציינו השבוע שב-2023 ערך הנדל"ן המניב של החברות הישראליות טיפס ב-2.7%, אחרי עלייה של 7.2% ב-2022 ו-8.7% ב-2021. אמות וגב ים, שתי ענקיות משרדים, פרסמו בימים האחרונים דוחות כספיים שהציגו מתחילת השנה עלייה בערך נכסיהן של 452 מיליון שקל ו-357 מיליון שקל, בהתאמה.

משרדים עומדים ריקים

ובכל זאת, מוכרחים לתהות כמה התערבבו פה משאלות לב וספקולציות. ראשית, כי בתוך עמנו אנו יושבים. קל לראות כמה משרדים עומדים ריקים במגדלים החדשים. חורף עכשיו, ואם תרימו ראש תראו אותם חשוכים כבר בשקיעה, עוד לפני 17:00 אחה"צ.

בנוסף, גם אמות וגב ים לא רשמו שקל אחד של עליית ערך ברבעון השלישי, אף שהמצב לכאורה נפלא. בארזים נפלה שלהבת. ונתון חשוב נוסף מהדוח הטרי של בנק ישראל: לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית (IMF), מחירי הנדל"ן המניב בעולם ירדו ב-14% בשנה במונחים ריאליים. במגזר המשרדים בארה"ב המחירים צנחו ב-24% ובאירופה ב-18%. שיעור השטחים הפנויים עמד בממוצע על 15% ב-2023, בהשוואה לממוצע שנתי של 10% לפני הקורונה.

אבל רק בישראל, כמו שכתבו בבנק המרכזי שלנו, "אין עדויות לירידה בערך הנדל"ן המניב כפי שתועדו במקומות רבים בעולם". מותר להיות סקפטיים. אבל גם שמאות אופטימית היא סוג של ספקולציה.

כוכבי השבוע

מצוין: צעד משעמם שהכניס לקופה 4 מיליארד שקל

לפני חצי שנה ניסו נציגי המגזר העסקי לסכל בכל דרך את המהלך שהובילה רשות המיסים לצמצום החשבוניות הפיקטיביות. "איך עושים את זה בעיצומה של מלחמה", הם נזעקו. לפי החוק החדש, שנכנס לתוקף בתחילת מאי, כל עסקה של 25 אלף שקל ומעלה המבוצעת בין בתי עסק דורשת מעתה אישור של רשות המיסים לפני קיזוז המע"מ.

השבוע גילה מנהל רשות המיסים שי אהרונוביץ' מה עשה החוק בפועל. "חשבונית ישראל", המערכת החדשה להוצאת חשבוניות מס, כבר חסכה לדבריו למשק 4 מיליארד שקל. גבוה משמעותית מהצפי, לחיסכון של 100 מיליון שקל באותה תקופה.

ככה נלחמים בהון שחור ומחזירים את המשק למסלול. לא בסיסמאות גדולות, אלא בפעולות קטנות וסיזיפיות שיוצרות שינוי. רק בגלל שמדובר במהלך "משעמם" כל כך, נטול כותרות וצבע, המתנגדים הרבים לא מצאו אף פוליטיקאי שיסכל אותו. וטוב שכך.

בלתי־מספיק: הביטוח הסיעודי קורס יותר מדי בשקט

לא רק את המוות כולנו מדחיקים, אלא גם את גיל הזהב. רוב האנשים שיבואו לבדוק דיור מוגן יבדקו את הבריכה והחוגים, ולא בהכרח את המחלקות והתנאים שיחכו להם בימים הפחות סימפטיים.

רק כך אפשר להסביר את מה שנראה כמו אדישות כללית לקריסת הביטוח הסיעודי. כרגע זו קופ"ח כללית. לאחר שאף חברת ביטוח לא הסכימה לשאת בנטל, החל מינואר לקוחות חדשים לא ייכנסו, ואלה הקיימים - כ-2.6 מיליון ישראלים - יחכו שייגמר הכסף. כבר עתה התשלום למוטבים ייחתך בעשרות אחוזים. שאר הקופות מחכות לתורן, לאחר שהמודל הביטוחי לא החזיק מים.

כרגע, כל האפשרויות גרועות. לעצום עיניים היא הרעה מכולן. בזו הפחות גרועה, המדינה תיקח את האחריות, וכולנו נצטרך לשלם עוד מאות שקלים בכל חודש. נעים זה לא יהיה, אבל הרבה פחות נעים להיות סיעודי ללא גב מאף אחד.

עוד כתבות

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"