גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לרילוקיישן? הסיכונים שממשל טראמפ מביא איתו להייטק הישראלי

בענף ההייטק המקומי חוששים מפני סגירת שערי ארה"ב בכהונת טראמפ השנייה ● ההגבלות על ויזות עבודה עלולות לחזור ולחסום את אפשרות הרילוקיישן, ועימותים עם אירופה עשויים להפוך למכסי מגן גורפים - גם על מוצרים ישראליים ● כך ניתן לצמצם נזקים

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בשונה מ־2020, מערכת הבחירות האחרונה בארה"ב הביאה רבים יותר מבכירי עמק הסיליקון לתמוך במועמדות של דונלד טראמפ לנשיאות.

למנכ"ל טסלה אילון מאסק ולמשקיע הסדרתי פיטר ת'יל, יו"ר פלנטיר, המהווים תומכים ותיקים בנשיא הנבחר, הצטרפו הפעם בכירים כמו מארק אנדריסן ובן הורוביץ מקרן הענק הקרויה על שמם, פאלמר לאקי מייסד חברת הרחפנים האוטונומיים אנדוריל, והמשקיע מארק קיובן.

ההייטק כבר לא כל כך נוצץ והעובדים מחפשים מפלט בתעשייה חדשה
איך ישפיע טראמפ על ענף ההייטק, ושתי החברות הביטחוניות שצפויות להרוויח בגדול  
חדשות ההייטק | קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

בכירים כמו מארק צוקרברג וג'ף בזוס בחרו הפעם בנייטרליות, אף שהם קרובים אידיאולוגית לצד הדמוקרטי. עבור רבים מהם, ארבע שנות רגולציה דמוקרטית כבדה פגעו ביכולת לבצע מיזוגים ורכישות וחייבו אותם להתנהג בשקיפות רבה יותר, בעוד שממשל טראמפ החדש עשוי להיטיב עם כל אחד מהם - בין אם בהתרת הרגולציה או בהבטחת חוזי הזמנות מהממשל הפדרלי. בהייטק הישראלי, עם זאת, מביעים בחדרים סגורים חשש מפני העלאת מכסים על יצוא מוצרים כמו שבבים, מכונות ומוצרי אלקטרוניקה, ומפני פגיעה ממשית באפשרות לבצע רילוקיישן כדי לשווק את מוצריהם בארה"ב.

רון תומר, שמייצג כנשיא התאחדות התעשיינים את יצואניות ההייטק הגדולות בישראל כמו אינטל, התעשייה האווירית, אלביט, נובה ופיליפס, איננו מזלזל בכוונתו של טראמפ להטיל מכס גורף על כל המוצרים שנכנסים לארה"ב בשיעור של בין 10% ל־20%. "טראמפ הוכיח את עצמו כמי שפיו וליבו שווים - כך שאנחנו נוטים להאמין להבטחות שלו, אבל בסופו של דבר אלוהים נמצא בפרטים הקטנים", הוא אומר.

 

לא ימהר לבטל הסכמים

המדיניות שהחל טראמפ ליישם בקדנציה הראשונה, שדיברה אז על "להחזיר את אמריקה לגדולתה", לא הפסיקה בימיו של ביידן, שהעביר את חוק השבבים המעודד יצרניות אלקטרוניקה להקים מפעלים בארה"ב תחת מדיניות בשם באב"א, או Buy American, Build American.

בעוד שמכסים שמטילים בארה"ב או מדינות אירופה - בדרך כלל כלפי סין או טורקיה - נועדו למנוע תחרות לא הוגנת מול מדינות שמייצרות מוצרים זולים בשל העובדה שהן חסרות בתנאי עבודה הוגנים - כעת מאיים טראמפ להגדיל את המכסים במידה רבה אף יותר כדי להגן על ייצור אמריקאי, על אף החשש מאינפלציה כתוצר לוואי אפשרי: העלאת המכסים תעלה מחירים. בממשל טראמפ מעוניינים להטיל מכס מיוחד לסין בהיקף של 60%־100% ממחירי הסחורות. אך העימות שלו עם אירופה והחשש מפני הצפת השוק האמריקאי במכוניות גרמניות וצרפתיות הביאו אותו לשקול גם הטלת מכס על כלל המוצרים.

תומר מקווה כי טראמפ ידבוק בהסכם הסחר החופשי שנחתם בין ישראל לארה"ב: "זו תקווה, אבל גם הערכה הגיונית - כיוון שעל מנת לבטל את הסכם הסחר עם ישראל הוא יצטרך להפעיל מאמצים מיוחדים, ועם הממשלה העתידית שהוא בונה אני מתקשה לראות איך הוא מיישם זאת".

מגבלה נוספת שעלולה לכבול את ידיו של טראמפ בביטול הסכמי הסחר עם ישראל היא העובדה שענקיות אמריקאיות מייצרות בה מוצרים קריטיים לכלכלת ארה"ב, כמו מפעלי השבבים של אינטל בקרית גת שאחראים על 1.75% מתמ"ג הישראלי, או רכיבים הקשורים במערכת חץ 3 של התעשייה האווירית.

"הטלת מכסים על ישראל תוך החרגה של חברות אמריקאיות נראית לי כמו סיבה טובה לפסוח על הסכם הסחר החופשי עם ישראל", אומר תומר, שרואה בהטלת מכסים על מדינות אחרות הזדמנות להעביר חלק מהייצור בהן לישראל: "גם אם ניקח רק 5% מהייצור לארה"ב שקיים במזרח זו תהיה קפיצה אדירה".

יחס פחות חם למהגרים

לא רק בחברות המייצאות טכנולוגיה לארה"ב, גם בחברות ששולחות עובדים לרילוקיישן קיים חשש, כמו גם בקרב עשרות אלפי העובדים הישראלים הנמצאים בארה"ב כבר עתה - מצמצום והאטה משמעותית של הנפקת ויזות העבודה. בראש ובראשונה - ויזות העבודה הפופולריות בקרב ישראלים בארה"ב, ויזת המנהלים L1 שתקפה גם לבני ובנות זוג, וויזת E2 המכונה גם ויזת יזם, עבור ישראלים שמקימים חברות בארה"ב ומבטיחים להעסיק אמריקאים בהמשך הדרך.

לאחר קדנציית טראמפ הראשונה שהגבילה מאוד את ויזות העבודה להייטקיסטים בארה"ב, הגיע עידן ביידן, שהסיר חלק מהמחיצות האלה ופתח שוב את שערי החברות האמריקאיות לעובדים מהודו, פקיסטן, סין וישראל.

עו"ד ליעם שוורץ, ראש תחום רילוקיישן במשרד גולדפרב גרוס זליגמן, מעריך כי מספר הישראלים ששוהים בארה"ב עם אישורי עבודה עומד על 15 אלף לפחות. כעת הוא צופה שהמגבלות על ההגירה יחזרו ביתר שאת.

"ויזות העבודה הוגבלו מאוד לישראלים בין השנים 2016 ל־2020 בשל מדיניות 'קנו סחורה אמריקאית ושכרו עובדים אמריקאים', שקידם טראמפ", הוא אומר. "ההוראה הזו חלחלה בפועל לרשות ההגירה ולקונסוליות שבחנו כל ויזה בדקדקנות כדי לענות על השאלה: האם היא תורמת ליצירת מקומות עבודה חדשים או האם היא פוגעת באינטרסים הכלכליים של חברות ועובדים אמריקאים. כתוצאה, יותר בקשות נשללו או שתהליך ההוצאה היה ממושך ויקר יותר".

בעוד שבשנה השנייה של ממשל טראמפ, 2017, שיעור הסירוב של הקונסוליות לבקשות ויזות עבודה מסוג L1 עמד על 21%, הרי שבתוך כהונת ביידן, ב־2023 סורבו רק 3% מהבקשות.

כעת, צופה שוורץ כי המגבלות על רילוקיישן יחזרו, ובגדול. "שלטונות ההגירה צפויים להקשות על קבלת ויזה - כך שכדי לקבל אותה תצטרך להוכיח שאתה כבר חברה אמריקאית שמייצרת מקומות עבודה ויש לה פעילות כלכלית מהותית - אבל דרישה זו סובלת מבעיית הביצה והתרנגולת, כי הרי לא ניתן יהיה לייצר פעילות כלכלית מהותית ללא שליחת מנהלים בכירים מישראל כדי להקים אותה", אומר שוורץ.

הוא מוסיף, כי "לעיתים רשות ההגירה נוטלת לעצמה את שיקול הדעת מהקונסוליות, מה שעלול להפחית עוד יותר את שיעור האישור. ללא ספק נראה כאן תהליכים שמתעכבים זמן רב ועולים יותר כסף".

שוורץ צופה גם פגיעה בויזות שכבר ניתנו על ידי ממשל ביידן, כמו במקרה של בני ובנות זוג של מנהלים בעלי ויזת L1, או במקרים של מומחים - ואלה יצטרכו להגיש בקשה חדשה לאישור הויזה שלהם, שעשוי לארוך עד כדי שמונה חודשים.

לסיכום אומר שוורץ, "לטראמפ אולי יש יחס חם לישראל, אבל יש לו יחס אחר לאנשים שמגיעים ממדינות אחרות ומבקשים לעבוד בארה"ב. טראמפ טוב לישראל, אבל לא בטוח שהוא טוב לישראלים במדינתו".

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

הברית בין טראמפ ופוטין חוזרת. על הכף עומדים עצמאות אוקראינה ועתיד אירופה כולה

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דון קורליאונה (מרלון ברנדו ב''הסנדק'') שאהוב על השמרנים וקן (ריאן גוסלינג ב''ברבי'') חביב הליברלים / צילומים: Warner Bros. Pictures ,AP

המחקר החדש שקובע: הצעירים מחפשים גיבורים אמיתיים ונאלצים להסתפק בבאטמן

לפי קבוצת המחקר הלאומית האמריקאית, הוליווד תורמת לקושי של גברים צעירים למצוא את מקומם בעולם ולאזן בין דימוי המאצ'ו וגבריות רעילה ● לניתוק הזה של עיר הסרטים יש מחיר: הגברים הצעירים עוברים לפלטפורמות אלטרנטיביות, ולא רק שורת הרווח בסכנה

קורדונטי אנשובי / צילום: הילה פלר

חלל אינטימי ופסטות ללא פשרות: המקום בת"א שמרגיש צפון איטליה

תמר כהן-צדק עושה מופת של אוכל מצפון איטליה, עם פסטות טריות חלומיות, קלאסיקות מבוצעות היטב וחן של מאמא איטלקייה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה