שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נגה מלסה, לע״מ
בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, הממשלה אישרה היום הצעת מחליטים לפיטורי יועצים משפטיים המכהנים יותר משבע שנים - כך שהיועצים ידרשו לעזוב את תפקידם בתוך שלושה חודשים, החל מהיום (תחילה בהצעה נכתב כי העזיבה תהיה בתוך חודש וחצי, אך היום שר אוצר העריך את התקופה). בין היועצים, היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד אסי מסינג. מי שמקדם את המהלך הוא שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
● הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין
● בג"ץ דן בעתירה לחייב את נתניהו להביא את עסקת החטופים לממשלה
מדובר במהלך שאושר בממשלה בשנת 2009, לפיו כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה תוגבל לשבע שנים. אולם, החלטה זו לא יושמה במלואה, עקב אי־הסדרת תנאי הפרישה של היועצים. כתוצאה מכך, נוצר מצב בו יועצים משפטיים רבים ממשיכים בתפקידם מעבר לתקופה המיועדת, ללא הגבלת זמן בפועל. אם המהלך יצא לפועל, צפויים לסיים את תפקידם בין 8-10 יועצים משפטיים.
במכתב שכתבו אנשי הייעוץ המשפטי לממשלה היום (א'), נכתב כי קיימים פגמים באופן אשר "מעורר חשש ממשי ולמעלה מכך, כי ביסוד ההצעה עומדים שיקולים זרים, שתכליתם להביא לסיום כהונתם של יועצים משפטיים מסוימים, על רקע מילוי תפקידם, ולהוביל להחלשת מערך הייעוץ המשפטי הציבורי. זהו פגם מהותי וחמור, היורד לשורש ההחלטה המנהלית".
הוצאתו לפועל של המהלך מאפשרת לממשלה לפטר יועצים משפטיים שלא נוחים לה, כמו מסינג. בחודשים האחרונים, חלה התקדמות בנושא, כאשר הממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, הגיע להסכמות מול נציבות שירות המדינה ומשרד המשפטים על החבילה הכלכלית עבור היועמ"שים שיפרשו.