קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: יח''צ
נתוני הצמיחה לרבעון השלישי של ישראל מצביעים על עלייה מפתיעה בתוצר: 3.8% (קצב שנתי) ברבעון השלישי של 2024. בהסתכלות רבעונית, לעומת הרבעון הקודם, עלה התוצר בישראל בקצב של 0.9% - כך מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
● תקציב המילואים 2025: הבטחות חדשות בצל עיכובי ההטבות הקיימות
● S&P: המלחמה תימשך, והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026
מדובר בנתונים מעודדים ביחס לנתוני התוצר ברבעונים הקודמים. לשם השוואה, ברבעון השני של השנה נרשמה עלייה מזערית של 0.3% (1.2% קצב שנתי), המשקפת צמיחה שלילית לנפש.
מה עומד מאחורי שיפור המגמה? הנתונים מצביעים על עלייה חדה גם בתוצר העסקי וגם בצמיחה הנובעת מהצריכה הפרטית בישראל. הצמיחה בתוצר העסקי עומדת על 5.4%, והגידול בצריכה הפרטית עומד על 8.6% במונחים שנתיים. לעומת זאת, חלה ירידה משמעותית בהוצאות הממשלה, בשיעור של כ-10%, המעידים על פיחות דרמטי בהוצאות הממשלה, לעומת אמצע השנה.
גם התוצר לנפש מציג מגמה חיובית, כאשר עלה ב-2.6% בחישוב שנתי. כאשר מנכים את הצמיחה הנובעת באופן בסיסי מהגידול הטבעי של האוכלוסייה, העומד בקירוב על 2%, נותרת צמיחה חיובית ברבעון זה, מה שלא התממש ברבעון הקודם. לולא כן, ישראל הייתה נמצאת בצמיחה שלילית לנפש במשך שני רבעונים ברציפות, ומציב אותה באופן טכני במיתון כלכלי.
עלייה משמעותית ביבוא לישראל
כאשר צוללים אל שאר האלמנטים המרכיבים את הצמיחה בישראל, ניכרת גם עלייה בשיעור ההשקעות במדינה: נתוני הלמ"ס מצביעים על עלייה של 21.8% בהשקעות הנכסים קבועים. כאשר החלק הארי בעלייה בהשקעות נובעת מהשקעה גבוהה בבנייה למגורים, שעלתה בכ-30% ברבעון האחרון. הדוח מציין כי למרות העלייה, נתוני ההשקעות בבנייה למגורים עדיין נמוכים לעומת נתוני הרבעון השלישי אשתקד.
ברכיב יצוא הסחורות והשירותים, היצוא עלה ב-5.2% ברבעון השלישי של שנת 2024, בחישוב שנתי.
יצוא השירותים עלה ב-6.6%, כאשר יצוא השירותים האחרים שאינו כולל תיירות ויצוא חברות הזנק עלה ב-3.7% בחישוב שנתי.
במקביל, היבוא לישראל נסק ב-26.7%, זאת ללא יבוא ביטחוני. יבוא הסחורות והשירותים הכולל עלה ברבעון השלישי של השנה ב-9.8%. זאת לאחר ירידה של 8.3% ברבעון השני של השנה. בתחום התיירות נרשמה כצפוי ירידה בנתוני היבוא, אך בסל הכול נרשמה עלייה של 4% בסך היבוא לישראל ברבעון הנוכחי.