גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טירוף הקריפטו של טראמפ הזניק את חברות כריית הביטקוין, אך כדאי להיזהר

במשך שנים משקיעים החזיקו מניות של חברות לכריית ביטקוין כדי לזכות בחשיפה למטבע הדיגיטלי, אך כעת יש אפשרויות טובות יותר

חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, Michal Bednarek
חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, Michal Bednarek

הראלי בשווקים בעקבות ניצחון טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הדליק אולי את כל שוק מטבעות הקריפטו, אך יש דרכים להמר על נכסים דיגיטליים, שהן עדיין טובות מאחרות.

שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים
הפער הבלתי נתפס בנתונים שיש למדינה על מחזיקי הקריפטו
הביטקוין לא עוצר, ונסחר מעל ל-91 אלף דולר

לאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות, זינק הביטקוין לשיא של מעל ל-90 אלף דולר, כשהוא מחוזק מהבטחותיו של טראמפ לשים קץ למשטר רגולטורי עוין ולבנות מאגר קריפטו לאומי. הנסיקה הניעה גם את מניות חברות לכריית ביטקוין, כמו MARA Holdings  ו-Riot Platforms .

בדומה לזהב, רוב ערכו של הביטקוין מגיע מן התפיסה המעגלית כי הוא שווה ערך. כיום, אפילו משקיעי הביטקוין הגדולים מודים לעתים קרובות כי סביר להניח ששימוש במטבעות קריפטו בעולם אמיתי יתפתחו במקומות אחרים.

דמיון נוסף למתכת היקרה הוא שאספקה ​​חדשה של מטבעות הקרפטו נוצרת על ידי כורים - במקרה זה, חברות שמאמתות קבוצות של עסקאות ביטקוין או "בלוקים". כדי להוכיח את הלגיטימיות שלהם, המאמתים חייבים לפתור חידה מתמטית מורכבת, ובתמורה הם מקבלים "תגמול כרייה" (block reward), העומד כיום על 3.125 ביטקוין שזה עתה הוטבע.

הן עבור ביטקוין והן עבור זהב, מניות בחברות הכרייה מושפעות בצורה ישירה מתנודות מחיר הסחורה, מה שגורם להן להיות אפיק טוב למשקיעים שמחפשים השקעה בתחום. בנוסף, חברות הכרייה בכלל, ו-MARA בפרט, מחזיקים בעצמם בסחורה. MARA החזיקה נכסים דיגיטליים בשווי של 1.7 מיליארד דולר נכון לספטמבר. נתון נוסף המעלה את ההכנסות שלהם הוא ערך הסחורה התנודתית, בעוד עלויות הכרייה משתנות פחות.

עם זאת, באופן מוזר, בשוקים השוריים, מניות כורי הזהב עולות יותר מאשר מחירי המתכת, אך נוטים להתאזן בטווח הארוך, בעוד שמניות כורי ביטקוין תנודתיות פחות מאשר המטבעות עצמם. תעודת הסל CoinShares Valkyrie Bitcoin Miners, עלתה השנה בכ-40% בלבד, אף שערך הביטקוין הוכפל.

אחת הסיבות לכך היא שקשה לחזות את כמות המתכת שתופק במקורות זהב חדשים וניצולם, בעוד שלוח הזמנים של כריית הביטקוין מתוכנת מראש. תגמול הכרייה פוחת כל ארבע שנים ואמור להגיע לאפס בשנת 2140.

כריית הביטקוין מתייקרת בצורה מכוונת. ערך התגמול היומי ביחס לכוח החישוב הדרוש להשגתו ירד מאז 2019 עד היום, מ-0.02 ביטקוין לכל Terahash הנצרך בשנייה, לפחות מ-0.001 ביטקוין, לפי HashRateIndex.com.

עם זאת, לחברות כריית ביטקוין יש מקורות הכנסה נוספים. לדוגמה, הן גם גובות עמלות על עסקאות ביטקוין. כך שההכנסות הכוללות שלהן קפצו לאחרונה, מה שמשאיר להן שולי רווח נאים.

מחירי הביטקוין עולים, אך הרווח מהכרייה יורד

למרות שולי הרווח הגדולים של חברות הכרייה, בעקבות עלייה במחירי הביטקוין, הכורים מרוויחים כ-40 מיליון דולר ביום לעומת 100 מיליון דולר שהם היו מרוויחים לו תגמולי הכרייה לא היו נחצים באפריל, כך עולה מנתונים של Blockchain.com. במספרים, תגמולי הכרייה ירדו מתגמול יומי של 141 דולר לכל Terahash לשנייה ל-58 דולר.

אולם ה"חצייה" היא רק סיבה אחת לירידה ברווחיות. סיב הנוספת היא שהקושי לכרות ביטקוין גדל אוטומטית כאשר הזמן הממוצע המושקע בבלוק יורד אל מתחת ל-10 דקות. הדבר שומר על אבטחת הרשת ככל שהמחשבים נעשים מהירים יותר, אך גם הופך את הביטקוין לאיטי ולא מותאם להיות מערכת התשלומים האלטרנטיבית שרבים קיוו שהיא תהפוך.

התוצאה, קצב הצמיחה של עסקאות בביטקוין ממשיך לרדת גם כשההימורים עליו עולים. התשלומים מתרחשים באמצעות דרכים עקיפות, שעוקפות בעיקר את הכורים. כל זאת, נוסף על תחרות עזה, הובילו גם לירידה ברווח מעמלות.

נוסף על כך, יש עלייה בעלויות האנרגיה. בשנת 2023, השתמשו כורי ביטקוין ברחבי העולם בכמות חשמל שווה לזו של יוון או אוסטרליה, על פי הערכות סוכנות האנרגיה הבין-לאומית. טראמפ הבטיח הבטחות גדולות, לרבות אנרגיה זולה, אך אין היגיון בלהוציא משאבים רבים כל כך על פתרון מתמטי חסר טעם. זו הסיבה לכך שמטבע הקריפטו המתחרה אית'ריום עבר למערכת אימות אחרת בשנת 2022.

רק חלק מן היתרונות, אך כל החסרונות

ניתן להניח כי כוחות השוק יגרמו לכורים בסופו של דבר לגבות עמלות עסקה גבוהות יותר, כאשר תגמול הכרייה יתאדה. אולם הדבר יהפוך אותם למתווכים בעלי רווחים נמוכים, עם קשר רופף יותר ויותר לערך הביטקוין.

זו הסיבה לכך שמניות חברות הכרייה עשויות להיות כעת דרך גרועה להמר על מטבע הקריפטו. הן כוללות רק חלק מן היתרונות אך חשופות מאוד לחסרונות. ביטקוין לא הוכיח עדיין שיש לו את הסיבולת של הזהב, והנסיקה הנוכחית נשענת על יסודות רעועים. הוא עלול לחזור לאחור ולהיות כמו בובת Beanie Baby דיגיטלית (צעצוע שהיה להיט לתקופה קצרה בשנות ה-90 ונעלם). כורים רבים - כמו חברת Core Scientific, שיצאה מפשיטת רגל בינואר - כבר מנתבים מחדש את כוח המחשוב לשירות בינה מלאכותית גנרטיבית במקום זאת.

משקיעים במניות צריכים לשקול היטב את זריקת הכסף על נכס חסר תועלת. אם הם חייבים, עם זאת, כדאי לבחור בדבר האמיתי - או לפחות באחת מקרנות הסל החדשות העוקבות אחר מחיר הספוט של הביטקוין.

עוד כתבות

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

הגולף החדשה איכותית ולא מזכירה את הטרנד ששוטף את הכבישים

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

מנכ"לית זמנית לחברת החדשות: הפתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של חברת החדשות ● ברקע - התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● דירקטוריון רשת יתכנס מחר, והמינוי הזמני יעלה להצבעה

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר