גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה מרמת גן שהמצלמות שלה נכנסו לרכב-החלל החדש בפרויקט של נאס"א

חברת אודיסייט הישראלית חותמת על הסכם שני עם סוכנות החלל האמריקאית, והמצלמות שלה ינטרו פגיעות במטען רכב-החלל בזמן השיגור ● בפעם הקודמת היא סיפקה לנאס"א ציוד לקידום פרויקט תדלוק בחלל, שעשוי לפרוץ דרך בהגעה למאדים

בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט, ויהוא עופר, מנכ''ל החברה / צילום: שלומי יוסף
בנעד גולדווסר, יו''ר וממייסדי אודיסייט, ויהוא עופר, מנכ''ל החברה / צילום: שלומי יוסף

מדי כמה שנים משגרת סוכנות החלל האמריקאית, נאס"א, רכב חלל היפר-סוני חדש, המאתגר את חוקי הפיזיקה עם מנוע סילון משוכלל יותר, דלק חסכוני יותר וחומרים קלים יותר. כמו למשל, מטוס ה-X-43A המסוגל לטוס במהירות הגבוהה פי חמישה ממהירות הקול (מאך 5) ופורץ את הדרך ליישומים עתידיים, כמו טילים היפר-סוניים ותעופה אזרחית על-קולית.

כבר לא כולם רוצים לעבוד בהייטק. זה היעד החדש 
הכי קרוב לשמש: הגשושית שעושה היסטוריה בחלל 

נאס"א כבר פיתחה כמה מטוסים כאלה, שהמפורסם ביותר ביניהם הוא האיקס-15 שהגיע לגבול החלל בשנות ה-60 ושמר על השיא כמטוס שהגיע למרחק הגבוה ביותר עד שנת 2004.

כעת נודע כי נאס"א צפויה לשלב באחד מכלי הרכב העתידיים שלה מערכות אופטיות שפותחו בחברת אודיסייט מרמת גן (Odysight), המנוהלת על ידי בכירי חיל האוויר לשעבר.

המערכות של החברה יותקנו במספר ניסויי טיסה אווירונאוטים בחודשים הקרובים, שיבחנו את פעילותן במהירות גבוהה ובתנאי סביבה קיצוניים, ואם לא יהיו הפתעות, ההזמנות המסחריות יחלו בשנה הבאה, ועל פי ההערכות היקפן יעמוד על מיליוני דולרים בודדים.

בנאס"א מעוניינים לשבץ את המצלמות בתוך כלי הטיס, כדי לצלם בכל רגע נתון רכיבים רבים שארוזים היטב - כמו טלסקופים, פאנלים סולאריים, או מקדחים - ולנטר כל פגיעה אפשרית שלהם בזמן ההמראה. לא אחת נפגע המטען או חלקים בכלי טיס בזמן השיגור, מבלי שצוותי הקרקע מודעים לכך, והדבר מתגלה רק בחלל או בחזרה לכדור הארץ.

 

נבחרה פעמיים ע"י נאס"א

המצלמות של אודיסייט, שמותקנות כיום על מסוקים ומטוסים בחיל האוויר ומנטרות את החלקים הנעים שבתוכם, מיועדות לעמוד בתנאי קיצון - ממינוס 273 מעלות צלזיוס ועד 180 מעלות, רעידות, לחץ אטמוספרי וקרינה.

הן כבר הותקנו בעבר על מוצרים של נאס"א: החברה קיבלה מספר חד-ספרתי של הזמנות להתקנת המערכות שלה על גבי זרוע תדלוק של מעבורת לתדלוק לוויינים בחלל.

מדובר באבן דרך במשימת הטיס למאדים: הוכחה להיתכנות של תדלוק בחלל, שעשויה לסייע למשימה של נאס"א להטיס חלליות לפלנטות מרוחקות.

ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות, טילים וחלל בתעשייה האווירית, שניהלה את פיתוח ה"חץ 3", משמשת כחברת דירקטוריון באודיסייט. "מדובר במקרה חריג, ככל שידוע לי, על חברה ישראלית שנבחרת פעמיים על ידי נאס"א במכרזים שונים כספק יחיד", היא אומרת לגלובס.

בין החברות הישראליות שהצליחו לשבץ מוצרים בנאס"א ניתן לציין את סטמרד (StemRad), שאפוד החלל שלה, המגן מפני קרינת חלקיקים בעת סערות שמש חזקות, נשלח למשימת ארטמיס הראשונה לחלל לפני שנתיים.

גם חברת חיישני החקלאות הישראלית קרופקס (CropX) נבחרה על ידי נאס"א לביצוע ניסוי שיאפשר לשלב נתונים מהחיישנים עם המידע הנאסף מלווייני נאס"א באריזונה, ולהפיק תובנות לחקלאים בתחום ניהול ההשקיה והדשנים.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת נעזרו בנאס"א גם בכישוריו של אפי ארזי, לימים מייסד סאיטקס. הוא היה שותף לפיתוח מכשור לווייני ולבניית מצלמת הטלוויזיה ששידרה את התמונות מהנחיתה הראשונה על הירח בשנת 1969.

חיפשה חברה באינטרנט

הדרך שבה נאס"א הגיעה לאודיסייט הייתה מקרית לחלוטין. "נאס"א החליטה לפתח מעבורת לתדלוק לוויינים לחלל החיצון: כל לוויין כזה עולה 200 מיליון דולר, וכאשר אי אפשר לשנע אותו יותר הוא הופך לגרוטאה", אומר לגלובס פרופ' בנעד גולדווסר, ממייסדי החברה. "שנית, ליום שבו תרצה הסוכנות להגיע למאדים, היה חשוב לה לבצע משימות תדלוק בחלל החיצון - שם הטמפרטורה יכולה להגיע למינוס 147". נאס"א רצתה מצלמה עמידה שתוכל להשתרבב אל תוך צינור התדלוק, כך שקוטרה לא יעלה על 4 מ"מ. "נאס"א חיפשה באינטרנט - עד שהגיעה לחברה ישראלית מעומר שבשנת 2012 פרסמה שהצליחה לפתח את מצלמת הווידיאו הקטנה בעולם, בקוטר של 1.2 מ"מ", מספר בנעד.

החברה מעומר היתה מדיגוס, שפיתחה בכלל מצלמות רפואיות, שעברה תהפוכות והתקשתה להתרומם. גולדווסר, שהיה יזם סדרתי של סטארט-אפים רפואיים, הבין את הפוטנצאל העסקי שהיה טמון במצלמות הזעירות והעמידות ששימשו עד אז לניטור מהלכים זעירים מאוד בניתוחי גב. "נאס"א שאלה את החברה: האם המצלמה שלכם יכולה לשרוד בחלל? התשובה הייתה: איננו יודעים. אבל במהלך שני ניסויים בשנים 2015 ו-2018 הוכח כי המצלמה משדרת תמונה איכותית מהחלל, ומסוגלת לשרוד בו חמישה ימים ברצף", אומר בנעד.

גולדווסר, מומחה לאורולוגיה שהיה למנהל הצעיר ביותר של מחלקת האורולוגיה אי פעם בבית החולים, היה שותף להקמתן ומכירתן של מספר חברות סטארט-אפ רפואיות, בהן מדינול וריטה מדיקל. ההצלחה עם נאס"א, ולקוחות כמו ווסטינג האוס ורולס רויס, הביאה אותו לרכוש את פעילות המצלמות ממדיגוס, ולהקים כספין אוף את סקאוטקאם (ScoutCam), ששינתה את שמה לאחר מכן לאודיסייט, כשהתמקדה על עולם התעופה. "העולם הרפואי כבר לא עניין אותי, ידעתי שיש למצלמות הללו עוד הרבה יישומים אחרים, והחלטתי להמשיך ולחפש מה אפשר לעשות איתן". כיום אין למדיגוס מניות בחברה.

להתריע מראש על כשל

בחיפושיו פגש גולדווסר את תא"ל (במיל') קובי בורטמן, ששימש כראש להק ציוד בחיל האוויר. בורטמן, שהיה אחראי בין השאר על תחזוקת המטוסים בחיל, הבין את הפוטנציאל הטמון במצלמות לשימוש במטוסים, מסוקים וכטב"מים: זיהוי בעיות בזמן יכול לחסוך טיפולים מיותרים, זמן וכסף, או להתריע על כשל לפני שהוא קורה. לתפקיד המנכ"ל מונה תא"ל (מיל') יהוא עופר, לשעבר מפקד בסיס שדה דב, ששימש גם כנספח צה"ל באיטליה וכבכיר באלביט במשך קרוב לעשור. "החוכמה לא נמצאת רק במצלמות, אלא במערכת לומדת, כזו שמבוססת על בינה מלאכותית ואלגוריתמים ומסוגלת לזהות תבניות", אומר עופר.

אודיסייט, שנסחרת בבורסה בניו יורק מעבר לדלפק - חלק ממורשת הספין-אוף שירשה ממדיגוס - דיווחה ביום א' על הכנסות של 2.7 מיליון דולר לתשעת החודשים הראשונים של 2024, יותר מכפול ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אז הכניסה 1.08 מיליון דולר. ההפסד הנקי עלה במעט מ-8.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה ל-8.2 מיליון דולר השנה. כמו כן דיווחה החברה על צבר הזמנות שעומד על 16 מיליון דולר - ביניהן ההזמנה בנאס"א; אב-טיפוס של מסוק תקיפה מסוג אפאצ'י של חיל האוויר הישראלי; מערכת אחזקה של חברה ביטחונית שתוטמע במסוקי סיהוק משודרגים של חיל האוויר; וכן הזמנות מיצרן מנועי המטוסים הצרפתי ספראן. ביולי האחרון גייסה החברה 10.3 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים, ובהם מורי ארקין.

עוד כתבות

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה