גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר ממיליארד שקל בשנה: המאבק של קופות החולים על הלקוחות

קופות החולים מנסות למשוך אליהן נתח גדול של לקוחות חדשים, ע"י קמפיינים פרסומיים מסיביים שעלו לאחרונה בניסיון לנצל את התקציבים שנותרו השנה ● מי הכי עובר קופה, ומה ההשלכות השליליות של התופעה?

מתוך הפרסומות של קופ''ח כללית ושל קופ''ח מכבי / צילום: צילומי מסך מתוך הפרסומות
מתוך הפרסומות של קופ''ח כללית ושל קופ''ח מכבי / צילום: צילומי מסך מתוך הפרסומות

שתי הפרסומות הזכורות ביותר בישראל הן של קופות החולים הגדולות: מכבי ("אל תהיו מקופ"חים") וכללית ("איתך בכל מצב"). גם הפרסומת האהובה ביותר שייכת לקופת חולים ("מאוחדת ג'וניור"), כך על פי דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה. שינויים בגישה הפרסומית לקראת סוף שנת 2024, יחד עם עלייה במספר התנועות בין קופות החולים בעקבות פתיחת המעברים דרך האינטרנט, הביאו למלחמה משמעותית בין הקופות על שוק המעברים ביניהן, ששוויו כמיליארד שקל בשנה. אך דווקא המאבק הגדול ביותר, על החברה החרדית, נעשה בשיטות אחרות.

פיטורי מאות עובדי FDA ואנטי-אייג'ינג: המהפכה שמתכנן שר הבריאות של טראמפ
ענקית ביטוח הבריאות האמריקאית סוגרת את הפעילות בישראל ותפטר 40 עובדים

מאחורי המאבקים בתחום הפרסום עומדים סכומי כסף משמעותיים: תקציב קופות החולים עומד על עשרות מיליארדי שקלים בשנה, מתוכם כמיליארד שקלים בשווי המעברים בין קופות החולים. ממש עכשיו הסתיימה שנת 2024 במעברים של קופות החולים (נובמבר הוא החודש האחרון) וכללית שהגיעה למקום האחרון (במספרים אבסולוטיים, אך באחוזים השינוי מתון יותר, בגלל מספר לקוחותיה הגדול) - מעוניינת לשנות את המצב.

מבוטח ממוצע ("נפש תקנית") שווה לקופת החולים 6,247 שקלים ב-2023, מהכסף הנגבה במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. אך כמובן שלא כל המבוטחים שווים. צעירים, למשל, צורכים הרבה פחות שירותי רפואה מאשר מבוגרים, ולכן גם התקציב שהם מקבלים הוא דיפרנציאלי: תינוקות וזקנים מזכים את הקופה במימון גבוה יותר מהמדינה, וצעירים מזכים את הקופה במימון נמוך יותר. זכרים מביאים ליותר תקציב מאשר נקבות, למעט בגילי הפוריות - אז היחס הפוך. גם תושבי הפריפריה מזכים במעט יותר תקציב ביחס לאחרים. עם זאת, צעירים ובריאים הם עדיין הקהל המבוקש ביותר מבחינת קופות החולים, שמכניס להן הכי הרבה כסף בנטו.

"עוברים יחד עם הרופא"

מודל קופות החולים הישראלי נקבע במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי שנחקק ב-1994. לפני כן, החברות בקופות החולים הייתה תלויה בשייכות פוליטית וארגונית, והחוק אפשר מעבר חופשי ביניהן, יחד עם מימון ממשלתי לקופות החולים בהתאם למספר המבוטחים ובהתאם למאפייניהם. החקיקה הביאה למעברים מהירים בין קופות החולים בעקבות פתיחת האפשרות החדשה, עם 4%-5% אחוז מכלל המבוטחים שמשנים קופה בכל שנה. אך החל מ-1998 המעברים התכופים פסקו, וסך המעברים היה קרוב ל-1% בלבד מכלל המבוטחים בשנה. אך מצב זה החל להשתנות ב-2012: "היום אפשר לעבור בשישה מועדים שונים במהלך השנה, ולעבור בין קופות פעמיים בשנה, גם דרך האינטרנט", מספרת רותי אופטובסקי, סמנכ"לית שירות ושיווק בשירותי בריאות כללית. זה הביא לכמות הולכת וגוברת של מעברים, עד כדי 2.6% מכלל המבוטחים ב-2021, ושיער זה נשאר מעל 2% גם ב-2023 (יותר מ־200 אלף מעברים בשנה).

גם מעברים של רופאי המשפחה מביאים איתם רצון לעבור בין קופות החולים, מה שיוצר התלבטויות גדולות לקופות החולים ולרגולטור כאחד. על פי אופטובסקי, "יש חיבור לרופא המשפחה, וכשהרופא עובר אז עוברים איתו. או להיפך, נשארים כי טוב להם איתו. רופא המשפחה הוא עוגן".

התחרות על רופאי המשפחה מביאה לשכר גבוה במיוחד, שעל פי דוח הכלכלנית הראשית מ-2022 עומד בממוצע על 50 ואף 60 אלף שקל לרופא עצמאי. בעיני גורם בכיר במשרד הבריאות "יש פה גם תופעות טובות, של תחרותיות בין הקופות, שמביאה לשיפור השירות, והרפואה הראשונית בישראל נחשבת מהטובות בעולם. אבל יש גם השלכות שליליות לתופעה: גורמים שיכולים להעביר איתם אלפי אנשים, יכולים לסחוט מהקופה הטבות לא הוגנות, שעלולות לבוא על חשבון אחרים. החל ממימון בריכות וחוגי רכיבה על סוסים עד לחיוב לשכור רופא מקורב".

לדברי אותו גורם במשרד הבריאות, "זה לא סוג המעברים שאנחנו רוצים, אלא זה דומה לוועדי עובדים שבזכות הגודל יכולים לסחוט תנאים טובים יותר - על חשבון אחרים. מכיוון שיש קבלת החלטה קבוצתית, הקופה נכנעת להם. וזה מגיע על חשבון השירות לאנשים אחרים".

אז למה אנחנו רואים הרבה פרסום דווקא עכשיו? סיבה אחת, על פי אופטובסקי מכללית, היא ש"אנחנו לקראת סוף השנה, ובוחנים את הרלוונטיות של ההתאמה של השיווק. זה הביא לשינוי המסגרת המארגנת של השיווק, ואנחנו עם "אתכם בכל מצב", כי מצאנו שהצורך של המטופלים הוא לקבל פתרונות זמינים באופן מהיר, ולכן יש לנו רופא אונליין שתוך חצי שעה חוזר למבוטח. אנחנו משווקים את זה במסגרת הגישה הפרסומית החדשה שלנו". דבר נוסף שכללית עשו הוא לוותר על המרכזיות של "חמודי", התינוק שמייצג את כללית, לטובת גיא זוארץ ויעל בר זוהר, שהפכו לפרזנטורים החדשים.

גם קופת החולים השנייה בגודל, מכבי, ביצעה שינוי משמעותי: אדיר מילר, ששימש פרזנטור "מכבי" במשך 12 שנים, הוחלף בשלישייה של יניב ביטון, יעל שרוני ושירה נאור. השלושה מייצגים שלוש חברות, שאחת נהנית משירותי מכבי והשאר מייצגת את ה"מקופ"חים" שמקבלים שירות פחות טוב מקופת החולים שלהם. מכבי שואפים לקדם בכך את הביצועים הטובים שלהם, ובקופה אומרים, כי "על פי סקר ברוקדייל האחרון, מכבי מובילה עם שביעות הרצון הגבוהה ביותר מבין קופות החולים".

מכבי אף מוסיפים שהם "הקופה הצומחת בישראל בעשור האחרון", וב-2023 9,164 מבוטחים נוספו אליה יותר מאשר עזבו.

השוני בחברה החרדית

מאז שנת 2000 מכבי ומאוחדת התחזקו, ולאומית וכללית נחלשו, למרות שכללית עדיין הגדולה ביותר בישראל, בפער גדול, עם 51% מהמבוטחים. עם זאת, כפי שמדגישים במכבי - תקציב הפרסום מוגבל ומצוי תחת רגולציה: "מכבי פועלת בהתאם להנחיות משרד הבריאות גם בנושא תקציבי הפרסום, שהם מפוקחים ומבוקרים על ידי הרגולטור".

אך מעבר לפרסום לציבור הכללי, המאבק על כל מבוטח מתרחש גם בדרכים סמויות מהעין, בעיקר בחברות החרדית והערבית.

יישובים במעמד חברתי-כלכלי נמוך, שהם ברובם חרדים וערבים, עוברים בקצב של מעל 3% בשנה, לעומת יישובים עשירים שבהם המעבר הוא 1% בשנה בלבד.

בכל קופות החולים, יש עיר חרדית אחת לפחות בין שלוש הערים שמהן מגיעים המצטרפים הרבים ביותר. שיאנית המעברים מבין הערים הגדולות היא בית שמש, אחריה בני ברק, ובמקום השלישי ירושלים - שלושתן עם נוכחות חרדית גדולה.

דווקא להם, הפרסום הסטנדרטי פחות נוגע: "למגזר החרדי והערבי מדברים עם מובילי הדעה והערוצים שלהם. יש מתאמי קהילה, שמעבירים את המסרים ומתווכים אותם. הערוצים הדיגיטליים פחות זמינים לחברה החרדית. אם לא נדע לתת שירות רפואי בדרך שמתאימה לתרבות שלהם, הם לא יבואו", מספרת אופטובסקי מכללית, ואף מוסיפה ש"חרדים הם צרכנים חכמים מאוד. הם יודעים לקרוא את האותיות הקטנות, ודורשים value for money, ואם יש יותר טוב בקופה אחרת, הם יעשו את החשבון שלהם".

בנוסף, משפחות חרדיות נחשבות נכס עבור קופות החולים מסיבות דמוגרפיות פשוטות - משפחה חרדית מביאה איתה ילדים רבים, שאולי יישארו בקופה בטווח הארוך, ואף עשויים להוריש אותה לילדיהם.

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?