גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשראת מלחמת רוסיה-אוקראינה: דור חדש של רחפנים עומד להיכנס לצה"ל

לגלובס נודע כי משרד הביטחון פועל להרחבת השימוש ברחפנים באמצעות סיבים אופטיים ● הכלים יכולים לבצע משימות בתוך מנהרות וגם מוגנים מפני לוחמה אלקטרונית ● עם זאת, טווח הטיסה שלהם מוגבל לקילומטרים בודדים, ואפילו משב רוח יכול לסכן את הרחפן

רחפן סיבים של חברת טהירו / צילום: Tehiru
רחפן סיבים של חברת טהירו / צילום: Tehiru

משרד הביטחון מעמיק את השימוש ברחפנים שמונחים באמצעות סיב אופטי, ופועל מול החברות להטמעת כאלו בעלי טווח של כמה קילומטרים. כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים בתחום הרחפנים ובמערכת הביטחון.

בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה 
בגיל 21 הוא חתם על אקזיט ראשון, עשור לאחר מכן הוא מיליארדר מבטיח, בתחום הנשק 

במלחמת חרבות ברזל אמנם מופעלים כלי טיס שונים בשיטות שונות ועבור מטרות שונות, אך חזות הכל בענף מתקבלת ממלחמת רוסיה־אוקראינה ששינתה את כל מה שמוכר על מגוון כלי הטיס והיקף השימוש בהם. בכל הנוגע לרחפנים, הפעלת כאלו שמונחים בעזרת סיבים אופטיים היא רחבה במיוחד, בין אם לטווחים נראים - או לכאלו שמעבר לטווח ראייה.

בדומה לאוקראינה, גם במלחמת חרבות ברזל השתמשו בצה"ל בסיב אופטי - אבל במתארים שונים. במנהרות הרבות של חמאס וחיזבאללה אין יכולות תקשורת אלחוטיות, ולכן חיברו רחפנים וכלבים רובוטיים לסיבים. עם זאת, הטווחים מוגבלים, ולכן במערכת הביטחון שואפים להגדילם על בסיס הנחיה של סיב אופטי.

באוקראינה, כבר הגיעו לרחפני FPV (First-Person View) שמופעלים בעזרת סיב אופטי לטווח של 10 ק"מ, אבל בשורה התחתונה מגבלה מרכזית של הפעלה בעזרת סיב טמונה בטווח. שתי סוגיות משמעותיות נוספות הן הפגיעה ביתרונות ה־FPV: המהירות וכושר התמרון. זאת מאחר שהשימוש דורש הפעלה זהירה יותר כדי שהסיב לא ייקרע, וזמן ההפעלה קצר יותר בשל משקלו של הסיב האופטי.

מתמודדים עם שיבושים

בישראל פועלים כיום סטארט־אפים מכל תחומי כלי הטיס וההתמודדות איתם. אחד שפועל בישראל ובמדינות נוספות הוא R2. החברה הוקמה לפני כארבע שנים ועוסקת בגילוי תקשורת אלחוטית (Passive RF), כלומר גילוי ומעקב אחר כלי באוויר, ביבשה או בים על בסיס שידור אות תקשורת. בין האיומים ניתן למנות רחפן, טלפון סלולרי או מכשיר קשר טקטי.

"האוקראינים משתמשים ברחפני FPV מבוססי תקשורת אלחוטית לטובת מודיעין, תקיפת מטרות קרקע ויירוט כלי טיס אחרים. כשמדובר בהפעלה של אלפי יחידות מדי יום, זהו אחד מהפתרונות הנדרשים", מסביר ד"ר יפתח ריכטר, מייסד החברה. "רחפני FPV הם זולים מאוד, עולים כמה מאות דולרים ליחידה, ומהווים כ־80% מהלחימה באוקראינה. כל יום נהרסות אלפי יחידות, אבל מפעילים את הרחפנים הללו כי הם זולים ומשתמשים באמצעי הנגיש והיעיל ביותר להעברת נתונים - תקשורת אלחוטית. שימושים אחרים כגון סיב אופטי או מונחי GPS נשמעים מבטיחים, אך טומנים מגבלות כמו יכולת תמרון, מחיר ונגישות הרכיבים".

הסיב האופטי מגביר את ההגנה של הרחפן מלוחמה אלקטרונית שתשבש את התקשורת בין המפעיל לבין הכלי, וכוללת ג'אמינג (Jamming) או ספופינג (Spoofing). בג'אמינג, משבשים את התקשורת של המפעיל עם הרחפן, במטרה שהוא יירד לקרקע או יטוס עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. ספופינג זה מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. זוהי סוגיה שמוכרת לאזרחי ישראל ככלל ולתושבי הצפון בפרט, שמאז פרוץ המלחמה חווים שיבושי מיקום ביישומוני הניווט.

הרחפנים המחוברים בסיב נותנים מענה גם לקשיי תקשורת בזירה בצפון, בשל העובדה שחיילי מילואים הביאו עמם רחפנים פרטיים מתרומות או מביתם - וגרמו להפרעות קשר מסוימות בכלי טיס צבאיים. בניגוד לאוקראינה, שם קיים גבול רחב בינה לבין רוסיה, הגבול הצר עם לבנון והתוואי ההררי מכתיב צפיפות רבה בפעילות התקשורת של הרחפנים שלעיתים מפריעים אלה לאלה.

 

"הסיב דק ופגיע במיוחד"

אהרון פרת, מנכ"ל חברת הרחפנים טהירו (Tehiru), מספק למערכת הביטחון רחפנים המסוגלים לנוע בין תדרים שונים בקצב גבוה כדי למנוע את שיבוש הפעילות שלהם, אך במקביל מספק גם רחפנים המחוברים לסיבים. לטענתו, היתרונות בסיבים אופטיים רבים, וכוללים גם הגנה מפני התלכדות תדרים עם רחפנים ידידותיים המופעלים על ידי צה"ל. סוגיה נוספת היא דילוג על רגולציה מצד אגף התקשוב, שנדרשת במקרים של שימוש בתדרים חדשים על ידי כלי טיס צבאיים.

עם זאת, לשיטה הזו גם חסרונות: "מאחר שהרחפן נדרש לשאת את הסיב האופטי בעצמו, מורידים מהסיב שכבות הגנה כדי להפכו לקל יותר. זה הופך את הסיבים לדקים ופגיעים במיוחד. לא פעם משב רוח גורם לתאונות כאשר הסיב מתלפף סביב להבי הרחפן. בשל כך, למשל, אי אפשר לבצע איתו תמרון אקרובטי, והטייס נדרש ללמוד תמרונים מיוחדים שיקטינו את הסיכוי לתאונה עם הסיב".

להערכת פרת, סגמנט רחפני הסיבים בשדה הקרב הגלובלי ילך ויגדל עד לכדי 30%-40% מכלל הרחפנים הקרביים. "הייתי רוצה לחשוב שתעשיית הטכנולוגיה תמצא פתרון אלחוטי לנושא הפרעות הקשר, אבל כל עוד זה לא יקרה, נפעל באזור הטווח הזה בעתיד".

את יתרונות ההגנה משיבושים מנצלת לא רק ישראל, אלא גם האויבים שמפעילים היקף טילי נ"ט במלחמה, שלדעת מומחים הוא חסר תקדים בקנה מידה בינלאומי. אבידות גדולות בהרבה בנפש נמנעו ועודן נמנעות בזכות מערכת מעיל רוח של רפאל, שנדרשת בגלל שטילי הנ"ט מופעלים עם סיב אופטי, ובלתי אפשרי לשבש אותם בדרך למטרה. כשהם מתקרבים מערכת ההגנה האקטיבית מופעלת. בחודשים האחרונים, חיזבאללה שיגרו כמה טילי נ"ט בו זמנית לעבר המטרה, בניסיון לעקוף את מעיל רוח.

ללא חשש משבבים

בזירת הרחפנים הבינ"ל, כמה חברות מספקות מערכות המבוססות על סיבים אופטיים לאמצעים הללו, בהן אפיירו מושנס הישראלית (Apeiro Motions) והחברה הסינית אקסיס פלייניג (Axis Flying). על אף החשש ממערכות סיניות, תחום הסיבים האופטיים נחשב בטוח משום שהם לא מכילים שבבים ובקרים, שם עלולים להחדיר רכיבי תוכנה וחומרה סמויים.

במסגרת השאיפה ליצירת עצמאות בתחום הפוטוניקה, העוסק ביצירה, הגברה, העברה ועיבוד של חלקיקי אור, מדינת ישראל חנכה לפני חמש שנים את "המרכז הלאומי לפוטוניקה מתקדמת" בסמוך למרכז למחקר גרעיני שורק, שפועל עם אוניברסיטת בן גוריון. העצמאות בתחום נדרשת, תוך שהתקשורת האופטית מהווה נדבך בולט ומשמעותי בצרכי מערכת הביטחון. תחום הפוטוניקה צומח בצורה מרשימה, במסגרת ביקושים שצפויים להיות עקביים בשנים הקרובות. לפי פורצ'ן, גודל השוק עמד ב־2023 על 920.5 מיליארד דולר, צפוי לצמוח ל־983.5 מיליארד דולר בתום השנה הנוכחית, ולהגיע ל־1.64 טריליון דולר ב־2032. המשמעות היא שבשמונה השנים הקרובות, הצמיחה השנתית הממוצעת תעמוד על 6.7%.

שחקנית בולטת בשוק המקומי היא פריזמה פוטוניקס, שמוכרת בזכות פעילותה עם חברת החשמל. החברה פיתחה חיישן מבוסס סיב אופטי שמאפשר לנטר תשתיות שמתפרסות על טווחים גדולים. עם זאת, אותה חברה עבדה עם מערכת הביטחון בתחום החישה באמצעות סיבים אופטיים עוד קודם לכן, במיוחד בתווך הימי ובמנהרות.

עוד כתבות

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף