גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר: מספר ההפריות זינק ב-60%, אך המדינה לא נערכה

מדוח מבקר המדינה עולה כי כל תחום הפוריות בישראל סובל מעומס קיצוני, ולמרות שמשרד הבריאות עובד על תוכנית שאמורה לסייע בנושא, בפועל הנהלים לא שונו מאז 2014 ● הדוח מזהיר כי העומס האדיר על מחלקות ההפריה הפרטיות עלול להביא לטעויות נוספות כמו זו שאירעה במחדל העוברים באסותא ראשל"צ

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus
הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ב-2022 טלטלה פרשת התינוקת סופיה את המדינה. בעקבות טעות ביחידת ה-IVF בבית החולים אסותא ראשון לציון, סופיה נהרתה ברחם הלא נכון. לאחר מאבקים משפטיים מורכבים, כולל מול בני זוג אחרים שהוטעו לחשוב שהם הוריה הגנטיים של הילדה, הוחלט כי האם שהרתה את סופיה ובן זוגה הם שיגדלו את הילדה. במרץ 2024 הסתבר כי ההורים הגנטיים אותרו, אך הוכרע כי עדיף לסופיה להמשיך לגדול במשפחה לה היא נולדה.

מבקר המדינה: מטיל ספק בנחיצות המשרד לשיתוף פעולה אזורי
הפסקות חשמל ונזקים במילארדים: דוח חמור של מבקר המדינה על משק החשמל
מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

לאחר האירוע משרד הבריאות בדק את התנהלות מחלקת טיפולי הפוריות בבית החולים אסותא ראשון לציון, מצא כי המחלקה פועלת באי-סדר ובעומס חריגים, והחליט להגביל את מספר הטיפולים בה. אולם דוח חדש של מבקר המדינה טוען כי לא מדובר בטעות חד-פעמית או במחלקה אחת סוררת. כל תחום הפוריות בישראל סובל מעומס יתר קיצוני, ולמרות שמשרד הבריאות עובד על תוכנית שאמורה לעזור להתמודד עם הנושא, בפועל הנהלים לא שונו מאז 2014.

כל עוד זה לא יקרה, טעויות כמו אלה שהובילו לפרשה קורעת הלב של התינוקת סופיה כנראה יקרו שוב. 

זינוק במספר ההפריות 

הנתון החשוב בדוח הוא שבין השנים 2011-2021 גדל מספר מחזורי הטיפול ב-60%, לכ-61,000 בשנה. הגורמים המובילים לכך הם: התאחרות גיל תחילת הניסיונות להרות; טיפולי שימור פוריות (אשר דומים מבחינת העומס על המערכת לטיפול פוריות מלאים); ירידה באיכות הזרע; וטכנולוגיות חדשות בטיפולי פוריות גם למטופלים שבעבר לא היה לרפואת הפוריות מה להציע להם.

ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם מבחינת מספר מחוזרי טיפולי ההפריה לנפש, עם 27 מחזורי טיפול פר 1,000 איש באוכלוסייה, לעומת רק 6 בבריטניה למשל. ההוצאות על טיפולי פוריות הן כ-450 מיליון שקל בשנה, מהם 323 מיליון שקל מסל הבריאות ו-128 מיליון שקל משב"ן.

ב-2017 עברה מערכת הבריאות שינוי משמעותי, בעקבותיו הותר ואף הומלץ לקופות החולים לשלוח את המטופלים שלהן בכל התחומים (לא רק פוריות) לעבור טיפולים על חשבון סל הבריאות והביטוח המשלים בבתי חולים פרטיים. היו לכך יתרונות רבים, וספציפית בתחום הפוריות הדבר הוביל להקלה כלכלית על המטופלים, אפשרות לבחור רופא, טיפול בשעות נוחות ובאמצעות מכשירים מתקדמים יותר. גם כותבי הדוח רואים זאת כדבר חיובי.

אולם כתוצאה מכך, נכון להיום 60% מטיפולי הפוריות נערכים בסך-הכול ב-4 יחידות הפריה פרטיות: אסותא רמת החייל, אסותא ראשון לציון, מדיקל סנטר ואלישע; ועוד 40% נערכים ב-22 מחלקות בבית החולים הציבוריים. היחידות הפרטיות מבצעות בממוצע 15,000 טיפולים פר יחידה בשנה, עם גידול של 50% בחמש השנים האחרונות - זאת לעומת רק 1,900 בממוצע ביחידות הציבוריות.

פרשת סופיה הייתה הדוגמה הבולטת להשפעה האפשרית של העומסים הללו, אבל לא היחידה. על-פי הדוח, בשנים האחרונות התגלו שני עוברי הפריה נוספים שאינם תואמים גנטית לאחד מהוריהם, וכן שני אירועים בהם התייבשו ביציות מופרות - כלומר המטופלת עברה את כל תהליך הטיפול, הצליחה להגיע למצב של עובר מופרה (לא כל מחזור טיפול מצליח להוביל לכך), אך בגלל טעות המעבדה התהליך לא הוביל להריון. הדבר משול כמעט לאובדן איבר להשתלה. 

עומס הולך וגדל 

בשנים 2018-2019 משרד הבריאות ערך ביקורת במחלקות ההפריה ודיווח על ליקויים מסוימים, אך חזר לביקורת רק בשתי יחידיות, שתיהן ציבוריות, למרות שגם ביחידות האחרות הליקויים שנמצאו היו חמורים, בין היתר ליקויים בזיהוי מטופלים. על-פי הדוח, הבדיקה החוזרת אחרי פרשת סופיה הובילה לדיווח על ליקויים דומים - קרי, לא נראה כי הליקויים תוקנו. 

כותבי הדוח מוסרים כי מאז מחדל אסותא, עלה משמעותית מספר הדיווחים על אירועים חריגים בתחום - כנראה עדות לכך שגם קודם היו אירועים חריגים לא מעטים, אבל הם לא דווחו. גם היום קשה להבין מה קורה ביחידות הטיפול, שכן 14 מתוך 26 היחידות לא דיווחו על הטיפולים המבוצעים אצלן למסד הנתונים הלאומי כפי שהיו אמורות.

אגב, עוד לפני פרשת התינוקת סופיה, מטופלי פוריות יכלו לרכוש שירות "השגחה הלכתית", בעצם השגחה מפני טעויות. תמורת 138 שקל ביום, ובהסכמת בית החולים, אדם מטעמם היה מגיע לבית החולים ומשגיח שהזיהוי של העובר וההורים מתבצע כהלכה. עצם קיומו של שירות כזה מראה שהיה חשש משמעותי עוד לפני הפרשה מכך שיחול בלבול.

משיחה עם מטופלת שסיימה את תקופת הטיפולים שלה באחת ממחלקות הטיפול הפרטיות בשנים האחרונות, כבר אחרי חשיפת פרשת סופיה, עלה כי המחלקה עדיין מתנהלת בעומס גדול. רוב התיעוד הוא עדיין בנייר, והמטופלת חוותה מקרים של ביטול טיפול עקב מה שהיה נראה כטעות בזיהוי או בהכנת העוברים, כלומר היא הזריקה תרופות לחינם וסבלה מפח-נפש ודחייה של תחילת ההורות שלה, תוך סיכון שהדחייה תקשה על השגת הריון בהמשך.

ניתן לראות כי העומס על המחלקות הולך וגדל, וכי התשתיות לא משתכללות במהירות מספקת. בדוח טוענים כאמור כי לא מדובר בעניין ייחודי למחלקה אחת. 

הטיוטה לא הושלמה 

לעומת זאת, בשיחה עם אחד ממנהלי המחלקות הפרטיות, הוא טוען כי בשנים האחרונות נערכו שיפורים משמעותיים. לדבריו, כל המחלקות מתנהלות היום באופן ממוחשב לגמרי (חלקן השלימו את התהליך רק בשנה-שנתיים האחרונות), ובמחלקה שלו הופעלו מכשירים חדשניים אשר מצפצפים אם הביצית הלא נכונה אפילו מתקרבת לחדר הטיפולים הלא נכון.

עוד מסר מנהל המחלקה כי כיום המחלקות הפרטיות מגבילות את עצמן מבחינת מספר הטיפולים כדי להתמודד עם העומס, והמשמעות היא שעבור חלק מן המטופלות קשה להשיג את התור, ותחילת הטיפולים נדחית, באופן שיכול לפגוע ביכולת שלהן להשיג הריון.

משרד הבריאות קבע טיוטה לאמות-מידה מחייבות להפעלת מערך IVF, אך הטיוטה הזו מעולם לא הושלמה, והיא נותרה בגדר טיוטה. כעת הנוהל התקף הוא עדיין הנוהל מ-2014, לפני הביקורת הראשונה, המחדל והביקורת השנייה.

בין היתר, משרד הבריאות קבע ב-2017 מספר יעד לאמבריולוגים במערכת - אנשי המעבדה המטפלים בעוברים עצמם, ולא במטופלת, אשר עבודתם המדויקת חיונית להיווצרות עוברים ברי-קיימא והצלחת ההריון, ואשר אחראים לשמירה על זהות העוברים לאורך כל התהליך. נכון למועד כתיבת הדוח, ביחידות ההפריה יש רק 111 אמבריולוגים - 55% בלבד מהמספר המומלץ.

מנהל המחקה ציין כי המחלקה יזמה בעצמה מספר תוכניות להכשרה של אמבריולוגים, וכן מעודדת את משרד הבריאות לשקול שילוב של טכנאים שיעברו הכשרה קצרה יותר ויעסקו בחלקים הטכניים יותר של המקצוע. עם זאת, הוא אומר, אי-אפשר להציע משכורות מפליגות בתחום כדי למשוך עובדים, הן משום שאחרי כל השינויים וההגבלות מחלקות הפוריות מתחילות להיות לא רווחיות, והן משום שהוא לא רוצה לשבור את השוק הציבורי. 

לשקול תמריצים לתרומות ביצית

כותבי הדוח נוגעים גם בכמה סוגיות טעונות ברמה האתית והרגשית. למשל, הם מצביעים על המספר הרב של מחזורי הטיפול המבוצעים בישראל לפני שמרימים ידיים. אף אחד לא יודע בדיוק כמה מחזורי טיפול בממוצע מבצעת אישה בארץ, שכן הנתונים לא מתועדים ולא מדווחים, אך ידוע כי בישראל מבוצעים טיפולים רבים יותר בנשים בגילאים הרבה יותר מאוחרים מאשר במדינות אחרות.

החוקרים מכוונים את משרד הבריאות לבחון שינוי של התמריצים לטובת תרומות ביצית, שיש להן יותר סיכויי הצלחה. כיום טיפולים מביצית עצמית הם במחיר נמוך מאוד כמעט ללא הגבלה, בעוד תרומת ביציות עולה כמה עשרות אלפי שקלים.

אולם המחיר הוא לא החסם היחיד העומד בפני תרומת ביצית. מטופלים רבים מעדיפים ילדים שהם שלהם גנטית, וישנה גם סוגיה אתית סביר תרומת הביציות, שהיא סוג של תרומת איברים בתשלום. 

העוברים נשמרים לנצח  

אחד הנושאים הנוספים המטופלים בדוח הוא כמות העוברים המופרים שנשמרים במעבדות. עד מתי? לנצח. "יש לי מטופלות בנות 80 שעברו טיפולים החל מ-1984, והעוברים שלהן עדיין שמורים", אומר מנהל המחלקה. עשרות אלפי עוברים שמורים כך.

על-פי חוק, המטופלת או הזוג אמורים לקבל הודעה לאחר חמש שנים, בעקבותיה הם יכולים לשמור את העוברים חמש שנים נוספות בתשלום, להשמיד אותם או לתרום אותם למחקר. זה לא קורה בפועל, משום שטרם הוסדרו הסוגיות הדתיות והאתיות של השמדת העוברים. בשנים האחרונות נערך פיילוט שבו אנשי אסותא פנו למטופלות לשאול אותן האם הן מסכימות להשמדת העוברים, אך בסופו של דבר משרד הבריאות לא אישר זאת.

ריבוי החומר הגנטי שאין בו שימוש מעמיס על המערכת ויכול להביא בעצמו לבלבול וטעויות, והוא גם מעמיס עלויות על יחידות הפוריות. כותבי הדוח אפילו אינם מעזים להציע תרומה של עוברים שמקורם בזוג ישראלי שכבר סיים את תוכנית הילודה שלו, לזוג ישראלי אחר שאינו יכול להרות. מבחינה רפואית, זוהי כנראה התרומה הקלה והבריאה ביותר לביצוע, אך הדבר כרוך בסוגיות אתיות כבדות ובחשש לנישואי קרובים. 

משרד הבריאות: האירועים החריגים נבדקו, עורכים בקרות 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לפני כשנתיים הוקמה במשרד מחלקה לפריון והולדה כדי לאסדר את התחום ההולך וגדל, ומאז אכן הוסדרו חלקים משמעותיים בתחום, ואולם מטבע הדברים מדובר בתהליך.

"המשרד פועל במספר מישורים על-מנת להגדיל את הפעילות ביחידות הציבוריות. בשנה האחרונה בוצעו בקרות ביחידות הציבוריות והפרטיות, כולל בקרות פתע, על-מנת לבחון כי היחידות אכן עומדות בסטנדרט טיפולי ובסטנדרט איכות ובטיחות גבוהים. האירועים החריגים שהתגלו ביחידות להפריה חוץ-גופית באסותא נבדקו לעומקם. תמצית הממצאים מתפרסמת בשקיפות לציבור.

"בנוגע למימון טיפולי פוריות - מדיניות מימון טיפולי הפוריות בישראל היא מהנרחבות בעולם, מתוך הכרה בזכותו של אדם שרוצה בכך להיות הורה.

"בנוגע למחסור באמבריולוגים - אכן ישנו פער במספר האמבריולוגים בישראל, ולכן תוקצבה עבודת סטאג'רים במעבדות וכן עבודת אמבריולוגים הלומדים לתואר שני שיתחייבו לעבוד שלוש שנים נוספות במעבדות הציבוריות של היחידות להפריה חוץ-גופית. נוסף על כך נבדקים צעדים נוספים על-מנת להעלות את קרנו ומעמדו של מקצוע האמבריולוג".

עוד כתבות

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט ארבעה עשורים לשחזר את הקואגה מסתמן כהצלחה, אבל לא כולם מתרשמים

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: התושבים בשכונת הארגזים בת"א יקבלו הטבה ששווה 1.5 מיליון שקל לפחות

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

הצהרת משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

שנה להסכם לשחרור החטופים: "שבי זה גיהנום, בכל רגע החיים עלולים להסתיים"

101 גברים, נשים וילדים נמצאים בשבי כבר 415 ימים ● "קשה לי להאמין שנותרה בקרב החטופים עוד תקווה ושהם יכולים לדמיין את חזרתם", אמרה גבריאלה ליימברג, שנחטפה עם בתה ואחותה, בהצהרת משפחות החטופים לציון שנה לעסקה בזכותה שוחררו 105 נשים וילדים

מגדל ויתניה בדרום תל אביב / צילום: איל יצהר

רמי אונגר לא עוצר בויתניה: קונה מניות גם מהאחים חממה

יבואן הרכב הוותיק מגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן המניב למעל 50% מההון, בהשקעה כוללת של כ-700 מיליון שקל

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל ג'אוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע שהוא מוצלח, ומגלה מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח של מליסרון זינק ב-160% ברבעון השלישי, מנועי בית שמש עם הכנסות שיא

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת הקניונים מליסרון הציגה גידול חד ברווח הנקי שהסתכם בכ-311 מיליון שקל ● גם טופ גאם סיכמה רבעון חזק עם גידול ברווח ובהכנסות

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליוני שקלים מכספי חוסכים נעלמו כך

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

טים קוק מדבר על הסיבה לכך שההימורים הענקיים של אפל ישתלמו

מנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם הוביל השנה שתיים מהשקות המוצרים הגדולות ביותר בתקופת כהונתו - ומאמין שהן ישנו את החיים עבור כולנו כפי שעשו זאת עבורו

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה