גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרמניה ושבדיה נערכות למלחמה אבל פולין לוקחת את האיום למחוזות חדשים

פולין החלה את בניית "המגן המזרחי" - גדר חכמה שנועדה להגן עליה מפני פלישה רוסית והגירה לא־חוקית ● נשיא פולין קרא לאחרונה לפרויקט "מסך ברזל מחודש" שיבטיח את ביטחון האזרחים ● ברקע המהלך, גרמניה, שבדיה ומדינות נוספות באירופה נערכות גם הן למלחמה

עבודות החפירה של הגדר הפולנית / צילום: מתוך עמוד הX של דונלד טוסק
עבודות החפירה של הגדר הפולנית / צילום: מתוך עמוד הX של דונלד טוסק

בפינה מרוחקת בצפון־מזרח פולין החלו השבוע העבודות ההנדסיות על פרויקט בעלות של מיליארדי דולרים להקמת "המגן המזרחי" - גדר חכמה, מלווה בשוחות נגד טנקים, בונקרים ומערכות שליטה מרחוק - שנועדה לשבש תוכניות רוסיות לפלישה אפשרית למדינה ולהגן עליה מפני הגירה לא־חוקית.

אוקראינה התחילה להשתמש בטילים ארוכי-טווח. האם זה מאוחר מדי? 
חבלה מכוונת? כבל התקשורת הישיר היחיד של פינלנד לאירופה נותק

ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, פרסם ברשת החברתית X תמונה של שני כלים הנדסיים של הצבא הפולני, שהחלו את עבודות החפירה. העלות הראשונית של הפרויקט היא כ־2.5 מיליארד דולר, אך היא אמורה לצמוח משמעותית. טוסק כינה זאת "מסך ברזל חדש" היורד על אירופה, שנועד הפעם להגנה ממזרח.

גדר מכשול מתוחכמת

פולין היא אחת המדינות שבהן החשש מפלישה רוסית ממשמשת ובאה הוא הגבוה ביותר. הגבול המשותף עם בלארוס, בעלת ברית נאמנה של מוסקבה, והגבול המשותף עם המובלעת הרוסית קלינינגרד, וביניהם "מעבר סובאלקי", נחשבים ל"בטן הרכה" במקרה של מבצע פלישה רוסי. מינסק הוכיחה עד כה כי היא משתפת פעולה באופן מוחלט עם רוסיה, וגם הסכימה להציב כלי נשק גרעיניים רוסיים בתחומה, לשם הרתעה. קלינינגראד היא למעשה "מחסן נשק קדמי" של רוסיה, מעריכים אנליסטים.

כוחות נאט"ו תרגלו באזור הגבולות כיצד הם בולמים את הכוחות הרוסים האפשריים עד להזרמת כוחות ממערב. הממשלה במדינה שואפת לבנות בתוך שש שנים בלבד את "הצבא הגדול ביותר באירופה", ומוציאה יותר מ־4% מהתמ"ג שלה על ביטחון. פולין שילשה את ההוצאה הצבאית שלה בתוך כעשור בלבד, והרשויות מתכננות להכפיל את מספר החיילים בצבא הפולני ל־300 אלף בעשור הקרוב.

כחלק מהמאמצים הללו, הודיעה המדינה בקיץ האחרון על הקמת גדר מכשול מתוחכמת בגבול בן ה־650 קילומטר שלה עם בלארוס ועם קלינינגראד. הדמיות שפורסמו בתקשורת הפולנית מראות כי המכשול יהיה מורכב מגדר מתכת ובטון, שאחריה קונצרטינות ושוחות נגד טנקים, וכן בונקרים להגנה פעילה על הגבול וכלים נוספים שנועדו לעכב או לשבש תנועת טנקים. בעבר דיווחו הפולנים על תוכנית משותפת עם המדינות הבלטיות להקים "חומת רחפנים" שתפעל לאורך המכשול החדש, במטרה לאתר חדירות ולהתמודד אתן.

"הישארו רחוק מפולין"

עד לאחרונה, הגבול של פולין עם בלארוס כלל לא היה מגודר. הדבר השתנה אחרי שפרצה מלחמת אוקראינה לפני קרוב לשלוש שנים, ואחרי שמינסק ומוסקבה החלו "לשגר" פליטים אסייתים ואפריקאים שקיבלו ויזות מעבר לכיוון הגבול הנטוש עם פולין וליטא. באזורי הגבול התפתחו עימותים, שכללו ירי, דקירות ואף מקרי מוות בחיכוכים בין הפליטים למשטרה. יחד עם החשש מרוסיה, הדבר הביא לצורך במכשול משמעותי יותר.

לפי הדיווחים, הפרויקט הנוכחי יכלול גם אמצעי האזנה וניטור ויזואלי קבוע, שיעשו שימוש ב־AI לטובת זיהוי איומים. רוחב רצועת המכשול צפוי לעמוד על כ־200 מטר. הבנייה אמורה להסתיים ב־2028.

אופי המכשול הופך אותו למתאים יותר להתמודד עם הסתננויות של מבקשי מקלט מאשר התמודדות עם פלישה מסיבית משוריינת, אבל ייתכן כי הוא ישודרג בעתיד. ראש הממשלה טוסק אמר כי הוא מהווה קריאת אזהרה לאויביה של פולין - "הישארו רחוק מפולין", הכריז במאי, עם ההודעה על הפרויקט. כלי התקשורת הבריטים הגדירו את הפרויקט כ"מבצע הביטחוני הגדול ביותר" בהיסטוריה המודרנית של פולין, אחרי התפרקות הגוש הסובייטי. העובדה כי פולין רוכשת במקביל מאות טנקי אברמס, מטוסי F-35 ומסוקי אפאצ'י הפכו את המדינה ליקירת האמריקאים, שגם העבירו אליה חלק מהכוחות שהיו מוצבים בעבר בגרמניה.

דונלד טוסק, ראש ממשלת פולין / צילום: Reuters, Attila Husejnow/SOPA Images

"כמה פוליטיקאים במערב יסתכלו על הפרויקט הזה בזעזוע", אמר נשיא פולין, אנדז'יי דודא, בראיון ל"סנדיי טיימס" בחודש שעבר, "הדבר האחרון שהם רוצים לראות הוא את בנייתו מחדש של מסך הברזל. אבל אני אומר זאת: אם ניתן להבטיח את הביטחון של בני עמי על ידי מסך ברזל מחודש, אז זה בסדר. העיקר שאנחנו נהיה בצד החופשי שלו".

אירופה נערכת למלחמה

במקביל, המדינות הבלטיות ליטא, לטביה ואסטוניה מתכוננות גם הן למלחמה אפשרית עם רוסיה, והודיעו מוקדם יותר השנה על בניית "קו ההגנה הבלטי" החל מ־2025. קו זה, שימומן ככל הנראה על ידי האיחוד האירופי, יכלול בונקרים, דרכי אספקה למקרה של עימות חזיתי ומחסני חירום. נאט"ו מתרגלת תסריטים של פלישה אפשרית בליטא, והצבא הגרמני הודיע על הצבת כוחות קבועה במדינה הבלטית, במטרה לעבות את ההגנה עליה.

ההכנות הללו מתואמות ברמת האיחוד האירופי, על רקע הערכות שהשמיעו שרי ההגנה של מדינות אירופה לפיהן תיתכן פלישה רוסית בטווח הזמן של העשור הקרוב.

בשבוע האחרון גם פרסמו שבדיה ופינלנד, שהצטרפו לנאט"ו במהלך השנה החולפת וחוששות גם הן מפלישה רוסית, את חוברות ההגנה האזרחית שהרשויות מפרסמות באופן תקופתי. גם בעבר, בזמן שהמדינות שמרו על נייטרליות, הן התכוננו למלחמה אפשרית, אך הפעם עובו החוברות ונוספו המלצות. בין היתר, תושבי המדינות הנורדיות קיבלו הוראות כמה מים לאגור במקרה חירום, כיצד להתמודד עם חוסר בתקשורת, גיבוי של תרופות ועוד.

הרשויות בשטוקהולם אמרו כי זוהי המהדורה החמישית של הספר שפורסמה אחרי מלחמת העולם השנייה, וכי כעת היא "מציבה פוקוס מוגבר על התכוננות למלחמה", לעומת משברים אקולוגיים או גרעיניים. גם נורבגיה ודנמרק שלחו חוברות דומות מוקדם יותר השנה לבתי אב במדינות.

בגרמניה, כלי התקשורת חשפו ביממה האחרונה כי הצבא הגרמני החל ליצור קשר עם חברות ו"להכין אותן למצב של מלחמה". במצב כזה, בין היתר, יהיה מחסור בעובדים, דרכי המעבר יהיו משובשות, והחברות נדרשות "להפגין ביטחון בעבור העובדים". ההכנה מבוססת על מסמך שבו כאלף עמודים, ושחלקו סודי, הכולל בין היתר את רשימת המבנים הדורשים הגנה בכל רחבי גרמניה.

לפי התסריטים הכלולים במסמך, גרמניה עשויה להפוך למדינת המעבר של רוב כוחות נאט"ו שיוזרמו למזרח במקרה של פלישה רוסית למדינה החברה בארגון, מה שידרוש ממנה התאמות לוגיסטיות רבות. בין ההמלצות, "לאמן חמישה עובדים לכל 100 עובדים לנהוג במשאית במקרה חירום" ולהכין גנרטורים. לפי דיווח בעיתון FAZ, בגרמניה מעריכים כי רוסיה תהיה "מוכנה לפלישה" לנאט"ו בתוך ארבע או חמש שנים.

עוד כתבות

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש