העבודות על הגשר בנתיבי איילון שמוביל למתחם האלף / צילום: אסף זגריזק
זה לקח שלוש שנים תמימות, אבל קרה בסוף: הוותמ"ג, ועדת המשנה לשינוי ייעוד מתעסוקה למגורים, התכנסה לישיבה הראשונה שלה מאז הוכרז על הקמתה בנובמבר 2021, והחליטה על "קיצוץ" של כמחצית משטחי התעסוקה בפרויקט מתוכנן במתחם האלף בראשון לציון, לטובת הקמת 113 יחידות דיור קטנות.
● הקבלנים ידווחו על מבצעי 20/80 במערכת רשות המסים
● המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?
הוותמ"ג הוקמה במסגרת תיקון 132 לחוק התכנון והבנייה, שהתקבל כחלק מתיקוני החקיקה של תקציב השנים 2021 ו־2022. מטרתה לאפשר ולקדם שינוי ייעוד של שטחי תעסוקה למגורים, זאת על רקע עודפי שטחי התעסוקה הקיימים במקומות שונים בארץ. בתקופת הקורונה נושא זה זכה לתשומת־לב מיוחדת, מחשש כי השלכות המגפה יביאו להתרוקנות גם של שטחי משרדים קיימים - אם כי הקמתה של הוועדה לא נועדה למטרה זו, אלא רק לשינוי ייעוד של תוכניות קיימות.
סביב אישור תיקון 132 לחוק התכנון והבנייה, בדיוק לפני שלוש שנים, פרסם מינהל התכנון "נייר עקרונות לפרישת אזורי תעסוקה" ובו נטען כי "זוהה מלאי תכנוני משמעותי של שטחי תעסוקה עודפים שאינם ממומשים או שממומשים באופן חלקי בלבד". המספרים עמדו אז על מלאי תכנוני של יותר מ־200 מיליון מ"ר שטחי תעסוקה, אל מול 36 מיליון מ"ר שטחי תעסוקה שצפוי לדרוש השוק עד 2040.
הוועדה מוסמכת לדון בתוכניות מפורטות שיוגשו לה עד סוף 2026, וכעת היא דנה כאמור בתוכנית הראשונה: מדובר בתוכנית להקמת 9,000 מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר במגרש 1333 בשטח 2.5 דונמים בדרום־מזרח מתחם האלף בראשון לציון, לא רחוק מהיציאה לנתיבי איילון, במפגש בין רחוב אבא אבן ושדרות העתיד. המגרש נמצא בסמוך לתחנה מתוכננת של הקו החום של הרכבת הקלה. את התכנון מקדם משרד CityBee אדריכלים.
האדריכלים ערן לשם וערן שקד מ־CityBee אדריכלים, עורכי הבקשה לשינוי התב"ע: "בזכות התכנון המקורי של מתחם ה־1000, קיימת גמישות תכנונית המאפשרת שינוי מינונים בין השימושים השונים מבלי להפר את האיזון הכללי שקיים בתכנון, והוא מוטה תעסוקה. הגמישות הזו מאפשרת עוד כלי בהתמודדות עם משבר הדיור. ועדת המשנה לשינוי ייעוד מתעסוקה למגורים מהווה זרז לתהליך הטבעי המתבקש נוכח הביקוש למגורים, ומתאימה את קצב פיתוח שטחי התעסוקה לדרישות האמתיות של השוק".
"הוספת מגורים במתחם לא זרה"
מטרת הדיון, שנוהל על ידי מ"מ יו"ר הוועדה, סגן הממונה על התקציבים באוצר מתן יגל, הייתה להסב את התוכנית כולה למתחם מגורים עם 113 יחידות דיור קטנות, בתוספת חזית מסחרית. לאחר שחברי הוועדה שמעו את עמדתה של עיריית ראשון לציון, הם החליטו פה אחד לשמור על מחצית משטחי התעסוקה, קרי כ־3,500 מ"ר, לצד 113 יחידות הדיור ושטחי המסחר.
"התוכנית תואמת את המדיניות של ניצול משאב הקרקע על ידי הוספת שימוש למגורים והישענות על תשתיות קיימות", נמסר ממינהל התכנון. "הוועדה ראתה במקום, לאורך ציר הקו החום המתוכנן, כמקום שנכון לאפשר בו שילוב שימושים. הוספת מגורים במתחם לא זרה, אלא משתלבת היטב במתחם". עוד נמסר ממינהל התכנון כי אנשיו "בוחנים בימים אלו תוכניות מאושרות שטרם מומשו, ובהמשך ניתן יהיה להציג בפני הוועדה את היקפי השטחים המאושרים לתעסוקה שלא מומשו וייבחן אופן הטיפול בהם".
ומדוע נדרשו שלוש שנים עד לקיומו של הדיון הראשון? במינהל התכנון מציינים כי רק כעת הוגשו כמה תוכניות לוועדה אשר עומדות בתנאים להגשה אליה, וכי התוכנית שאושרה להפקדה כעת היא הראשונה שעברה את תנאי הסף.