גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 שותפים בכירים בשנה: מה גורם לגל העזיבות באחת מהקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי

בתוך שבוע בלבד נודע כי שלושה בכירים עוזבים את קרן ההון סיכון, המנהלת יותר משישה מיליארד דולר ● מאחורי העזיבות עומד מהלך של שינוי ארגוני במסגרתו סומנו היורשים של דור המייסדים ● ויולה: נמשיך להצמיח את הסטארט־אפים המובילים מישראל

הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי
הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי

הודעות לקוניות לעיתונות חשפו בשבוע שעבר שינויים דרמטיים באחת הקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי - קרן ויולה. קרן "ויולה ונצ'רס" (Viola Ventures) הודיעה כי שני שותפי מפתח בקרן יפרשו ולא יקחו חלק בגיוס הקרן הבאה: המייסד אבי זאבי (75), לא ימשיך לקרן הבאה וימשיך לשבת בדירקטריונים של ההשקעות הקיימות שלו, ויחד איתו יעזוב גם דני כהן - מי שהגיע מקרן ג'מיני כדי לנהל את השקעות מוצרי הצריכה והגיימינג, ופורש ככל הנראה כדי להקים פעילות משלו.

אופס, השרת התחמם: הצרות עם השבב החדש של אנבידיה לא נגמרות 
ניתוח | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660% 

במקומם, יצטרף השותף הצעיר ליאור עקביה לנהל את השקעות הסייבר של הקרן, שמאבדת השקעות לטובת הקרנות המתמחות בתחום - כגון סייברסטארטס וגלילות. במקביל, פורסם כי ערן וסטמן, אחד השותפים המבטיחים בקרן הצמיחה של קבוצת הקרנות, "ויולה גרות'" (Viola Growth), שעזב כבר לפני כשנה, ימונה לשותף בקרן ההון סיכון השוויצרית פלאנבן (Planven).

הוותיקים מעבירים את השרביט

בחודש אפריל עזבה את ויולה ונצ'רס יעל אלרואי, מי שקודמה ב־2022 לתפקיד שותפה, והשנה עברה לקרן סטארדום של דני פלד. קו אחד מחבר בין העזיבה של אלרואי לזו של כהן: ויולה החליטה להתמקד בתחומי הפינטק, הסייבר והבינה המלאכותית - בעוד שכהן ואלרואי הגיעו מהשקעות בתחום הצרכנות. מבדיקת גלובס עולה כי את קרן "ויולה גרות'" עזב בשנה שעברה גם רפי כרמלי, שניהל את ההשקעות בחברות כמו ביזאבו וזומאין ועזב כדי לשמש סמנכ"ל השקעות בחברה אמריקאית; בשנים האחרונות עזבו בשקט גם שותפים בכירים נוספים כמו סמי תותח שפרש לגימלאות ויונתן קולבר שעזב כבר ב־2021. לקרן הובא שותף חדש - מנכ"ל איתן מדיקל לשעבר יגאל שני, שעבד עד לאחרונה עבור בועז איתן, מייסד חברת השבבים הישראלית סייפן. לאחר השינויים, יישבו סביב שולחן המשקיעים בקרן ויולה גרות' יגאל שני, איל שירן, נטהלי רפואה והמייסד הראל בית און.

גל העזיבות והשינויים נערך כחלק ממעבר בין דורי בקרן בת ה־24. מייסדיה הותיקים - שלמה דוברת בקרן ונצ'רס האחראית על השקעות בחברות צעירות, והראל בית־און, בקרן גרות' האחראית על השקעות בחברות, מעבירים את השרביט לדור הבא, וכל זאת תוך גיוס קרנות ההון סיכון הבאות בסביבת גיוס הון קשה.

קרן ויולה גרות' גייסה לאחרונה כ־250 מיליון דולר, כך נודע לגלובס. במקביל, שלמה דוברת מעביר את השרביט בקרן ויולה ונצ'רס לשותפים הצעירים יותר - עומרי בן־דוד וצביקה אורון. הקרן השביעית, בה יהיו שותפים דוברת, אורון ובן־דוד צפויה לצאת לגיוס השנה, בסכום לא ידוע. לפי מאגר הקרנות של חברת IVC, עולה כי הקרן השישית שגוייסה בתחילת 2022 עם 260 מיליון דולר בקופה קרובה לסוף תקופת ההשקעות שלה, כך שכדי לבצע השקעות חדשות - על ויולה לגייס קרן שביעית בסכום המשתווה לקרן הקודמת או גבוה ממנו - 260 מיליון דולר. בהתחשב בזירה הקשה לגיוס הון עבור קרנות הון סיכון פרטיות, מדובר במשימה קשה.

צביקה אורון. נבחר להוביל את קרנות ההשקעה העתידיות של ויולה ונצ'רס / צילום: אריק סולטן

לקבוצת ויולה גם זרוע שלישית בשם "ויולה קרדיט" (לשעבר פלנוס) המנוהלת בידי רותי שמחה, עידו ויגדור ואלכס גינזבורג וזוכה לתדמית מוצלחת וחזקה בתעשייה. הקרן גייסה באוגוסט האחרון 600 מיליון דולר.

ויולה היא לא הקרן היחידה בתעשייה שחווה עזיבות של שותפים ושינויים בניהול, אך היא ללא ספק יוצאת דופן בהיקף התופעה. אהרון רוזנסון, מי שהצטרף כשותף שלישי לקרן ההון סיכון אלף של מייקל אייזנברג ואדן שוחט, עזב כבר ב־2022. את קרן JVP עזבה בשנה שעברה פיונה דרמון. אסף הראל, שותף ותיק בקרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, עזב לקרן נורווסט המנוהלת בישראל על ידי דרור נחומי. את קרן וינטג' עזבו בשנה האחרונה שתי שותפות מבטיחות: חמוטל מרידור ואורית שילה - שסומנו לניהול הדור הבא.

מה עומד מאחורי השינויים בויולה? שני השותפים המייסדים, שלמה דוברת ב"ונצ'רס", והראל בית־און ב"גרות'" מסמנים את הדור הבא. אלה שלא מוצאים את עצמם בדור ההמשך, מחפשים את עצמם במקום אחר או פורשים לפנסיה. מדובר במהלך טבעי לקרן שמעסיקה כיום 90 עובדים, בשעה שרוב קרנות ההון סיכון הישראליות פעילות במודל רזה יותר ומותאם יותר לגודל שוק הסטארט-אפים הישראלי.

"לא עוזבים בלי לשקול כמה פעמים"

עם זאת, עזיבה של שותפים את הקרנות איננה תופעה שכיחה: מדובר במשרה אטרקטיבית שבה מחזיקים השותפים בממוצע מעל לעשור - וזאת בשל העובדה שלרוב זוכים השותפים לדמי ניהול והצלחה גבוהים ועבודה גמישה ועצמאית. "זה כמו חתונה קתולית", אומר יזם ישראלי שגייס מקרנות הון סיכון ישראליות, בהן גם ויולה: "לא עוזבים עבודה כזו בלי לשקול אותה כמה פעמים".

ובכל זאת, מייסדי קרנות ההון סיכון הותיקות מתקשים להעביר את המקל לדור הבא ובכיריה מעכבים את התהליך עד לשלב שנתפס מאוחר מדי על ידי התעשייה. גם בויולה בטוחים שהתהליך נוהל כהלכה - עם שילובם באופן הדרגתי של בן־דוד ואורון בקרנות הקודמות, ויולה 5 ו־6. הקרן איבדה שני שותפים מבטיחים בדרך עד שהתהליך קרה: עזיבתו של רונן ניר ב־2021 וכעת דני כהן.

לא אחת, נדרשים השותפים הותיקים לעשות זאת ביוזמת המשקיעים המוסדיים הישראלים או משקיעים זרים שמתנים את השקעתם בהוכחת קיומו של דור המשך. כמה קרנות הון סיכון ותיקות מהדור של ויולה נסגרו בשל כך, וכן בשל תשואות שלא סיפקו את המשקיעים - בהן ג'מיני, ג'נסיס, או מאגמה. בפיטנגו שולטים עדיין השותפים מהדור המייסד - חמי פרס ורמי קאליש, למרות שקרן ההשקעות הראשונות, "פיטנגו פירסט", מנוהלת על ידי שותפים חדשים באופן יחסי. קרן ורטקס הותיקה, שנוסדה בידי יורם אורון, עברה תהליך של העברת מקל בין השנים 2014-2018 וכיום היא מנוהלת בידי בנו ינאי ושורה של שותפים נוספים בהם אביעד אריאל, עמנואל טימור ותמי ברונר.

קרנות אמריקאיות כמו סקויה, קליינר פרקינס או גריילוק ידועות במנגנוני העברת שרביט בין דורית מתוכננת מראש שבה השותפים המייסדים פורשים בגיל ידוע מראש. על פי דוח של מכון המחקר רייז ישראל מחודש אוקטובר עולה, כי בניטרול סבבי גיוסים גדולים, כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים ומספר החברות המגייסות קטן בהדרגה. הזירה התחרותית של קרן ויולה הולכת ומסתבכת עם השנים, כאשר יותר קרנות צעירות נוטלות חלק גדול יותר מעוגת ההשקעות, בהן קרנות חדשנות יותר כמו TLV, קומרה, ואם זה לא מספיק, הרי שקרנות ענק אמריקאיות כמו סקויה, גריילוק ואינדקס מבצעות בישראל השקעות ענק בשנה האחרונה.

"התאמות נדרשות בהרכב השותפים"

קרנות ההון סיכון קידמו בישראל את תכנית "יוזמה 2" - קרן השקעות של משרד האוצר המנוהלת ברשות החדשנות שמבקשת לעודד את המוסדיים להשקיע בקרנות ישראליות, אך ככל שנודע המוסדיים מסתייגים ברובם מהתכנית בשל חשש מתהליכים בירוקרטיים, והעדפה להשקיע בקרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי זרות.

תגובת ויולה: "הקבוצה מנהלת מעל 6.5 מיליארד דולר והשלימה בשנה האחרונה גיוס מוצלח של קרן צמיחה וגייסה בחודשים האחרונים הרבה מעל מיליארד לקרנות החוב. בקרנות השונות של הקבוצה מושקע מאמץ בבניית צוותי השקעות איכותיים, כולל גיוס שותפים צעירים כשרבים מהווים את השדרה המובילה בקבוצה. כחלק מתהליך זה שמטרתו לשמר את המעמד המוביל לשנים רבות קדימה מתבצעים מעת לעת התאמות נדרשות בהרכב השותפים".

עוד כתבות

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"