גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה שמקדמת יועמ"שית הכנסת: הגזירות יעברו, הרפורמות האחרות יחכו

היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, מתנגדת לחוק ההסדרים המתוכנן ל-2025 בשל איחור הממשלה והעומס החריג שנוצר על הכנסת ● בשונה ממקרים קודמים בהם הייעוץ המשפטי התנגד למהלכים ספציפיים, הפעם מדובר במהלך דרמטי שעשוי לבשר על שינוי האופן שבו מגובש ונדון החוק

עו"ד שגית אפיק, היועצת המשפטית לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
עו"ד שגית אפיק, היועצת המשפטית לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, שיגרה אתמול (ב') מכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', ובו הביעה את התנגדותה לחקיקת חוק ההסדרים המתוכנן ל-2025. הסיבות להתנגדות נעוצות בצוואר הבקבוק שנוצר באחרונה בכנסת סביב חקיקת תקציב המדינה.

שוחד, הלבנת הון ועבירות מס: כתבי האישום הוגשו בפרשת משרד השיכון
הצעת הפשרה של בג"ץ: סבסוד המעונות לחרדים החייבים בגיוס יימשך עד סוף פברואר

לפי אפיק, הממשלה איחרה בלמעלה משבועיים בהגשת התקציב, ולכן כבר עתה ברור שהוא לא יספיק לעבור את הליכי החקיקה ולהיכנס לתוקף בתחילת השנה. במקום זאת, הממשלה תתנהל בחודשים הראשונים של 2025 עם תקציב המשכי, הנגזר מתקציב השנה הנוכחית. עוד עולה ממכתבה של אפיק, כי הממשלה מתכננת "להציף" בקרוב את הכנסת במבול של אישורים תקציביים, הנדרשים עוד בשנת הכספים הזו, ובהם תקציב נוסף ל-2024, תיקון תקרת הגירעון ועשרות פניות ועודפים תקציביים.

 

על רקע העומס הזה, כותבת אפיק לסמוטריץ', "לא ייתכן מצב שבו הממשלה מעבירה שורה גדולה של תיקוני חקיקה משמעותיים באופן מרוכז ובתקופת זמן קצרה, שעה שלאורך מושב הכנסת שנמשך כשמונה חודשים, החקיקה הממשלתית דלה. 'הנוחות' עבור הממשלה בהעברת חקיקה באופן מרוכז בלוחות זמנים מקוצרים יש בה משום פגיעה בעבודת הכנסת, שבכנס זה מתעצמת אף יותר, הן לנוכח האיחור והן לנוכח הבקשה מהכנסת להעביר חקיקה כפולה, וזאת לאחר שכבר הועברו שלושה תקציבים נוספים לשנת 2024".

אפיק איננה מתנגדת בהכרח לחקיקת הצעדים הדרושים בהקדם לצורך הגדלת מקורות ההכנסה של המדינה. ממכתבה עולה, כי היא צפויה לשתף פעולה עם האוצר בקידום חקיקת המיסוי שמקדמת הממשלה כשלב הראשון בחוק ההסדרים. שלב זה כולל, בין היתר, את מיסוי הרווחים הכלואים של חברות. מדובר בתוספת מתוכננת של מס בגובה 2% על רווחים שנצברו בחברות אך לא חולקו, ואשר צפויה, לפי הערכות, להניב לקופת האוצר סכום בהיקף של כ-10 מיליארד שקל כבר בשנה הקרובה.

רפורמות לא דחופות

התנגדותה של אפיק מתמקדת בשלב השני של חוק ההסדרים. הממשלה מתכוונת להביא את השלב הזה לאישור הכנסת בהמשך, ולכלול בו רפורמות מבניות דוגמת ייעול כוח האדם במערכת הבריאות, האצת שירותי הדיגיטל במגזר הציבורי, הקמת רשויות תחבורה מטרופוליניות ושיפור השירות למחפשי עבודה.

 

לגבי רפורמות אלה, אשר אינן נחשבות לדחופות, כותבת אפיק לסמוטריץ' כי "יש למצוא את הדרך ההולמת לפריסת החקיקה המבוקשת על פני המושב באופן שגם יאפשר קיום הליך חקיקה ראוי. בכוונתי לעמוד על כך שהפרת הממשלה את הוראות חוק היסוד (שחייבו את הגשת התקציב לכנסת עד 1 בנובמבר, ע' ג') לא תמנע מהכנסת לקיים הליכי חקיקה נאותים, במלוא הזמן שיידרש לה, כך שיובטח הליך חקיקה ראוי וממצה, תוך קיום דיון מקיף, ענייני ושקוף".

כבר שנים שניכר מתח בין הכנסת, ובעיקר הייעוץ המשפטי שלה, ובין משרד האוצר סביב חוק ההסדרים. הכנסת שואפת לצמצם כמה שיותר את השימוש בחוק, שנולד ב-1985 כחלק מתווכנית הייצוב הכלכלית, שהובילה ממשלת האחדות כדי להיאבק באינפלציה שהשתוללה אז.

אלא שכל ממשלות ישראל מאז התאהבו במנגנון של חוק ההסדרים, המאפשר להן להעביר בהליך זריז ומקוצר, וכחלק מחקיקת התקציב, שורה של רפורמות מבניות ולעתים מהפכניות במשק. מדובר ברפורמות, אשר אם היו נאלצות לעבור הליך חקיקה רגיל, היו נתקלות באין ספור התנגדויות ועיכובים. עד כמה התאהבו הממשלות מימין ומשמאל במנגנון? לפי מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה, עד כדי כך שכ-20% מכלל החקיקה שקידמה הממשלה לפני מספר שנים התנקזו לחוק ההסדרים.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נגה מלסה, לע״מ

ב-2017 אף פסל בג"ץ את החוק שקידם שר האוצר דאז, משה כחלון, למיסוי דירה שלישית, בגלל פגם בהליך החקיקה החפוז שעבר בוועדת הכספים של הכנסת כחלק מחוק ההסדרים. השיטה שאומצה בשנים האחרונות עובדת כך שהכנסת והאוצר מסכמים ביניהם אילו סעיפים בחוק ההסדרים דורשים דיון מעמיק. סעיפים אלה מפוצלים מחוק ההסדרים ועוברים להליך חקיקה רגיל.

לא מסתפקת בפיצול

המהלך של אפיק השנה תקדימי משום שאינה מסתפקת עוד בפיצול סעיפים ספציפיים מחוק ההסדרים, אלא מבקשת למנוע מהאוצר להביא מראש לאישור הכנסת באמצעות חוק זה רפורמות שאינן דחופות. הדברים מגיעים בעקבות דברים שהשמיעה אפיק בעבר, ולפיהם שיטת הפיצולים אינה עובדת עוד, אלא מאפשרת לאוצר "להכניס עיזים" ולשלוח לכנסת חוק הסדרים גדול. במקביל מוסיפה אפיק לדרוש לפצל הצעות חוק שהממשלה כבר החלה לקדם במסגרת תקציב 2025. ביום ג' דרשה אפיק מיו"ר ועדת הכנסת, ח"כ אופיר כץ, להעביר את יוזמת הממשלה בנושא העלאת דמי הביטוח הלאומי לוועדת העבודה והרווחה, ואת היוזמה להקפאת שכר נושאי משרה דרשה להותיר בוועדת הכנסת או להעבירה לוועדת הכספים.

התנגדותה העקרונית של יועמ"שית הכנסת לשימוש בחוק ההסדרים לרפורמות היא צעד חסר תקדים, העשוי לנבוע מכך שזו גם הפעם הראשונה שבה הממשלה מתכוונת לקדם את חוק ההסדרים בשני שלבים. כאמור, השלב המאוחר מביניהם אינו צפוי לכלול מהלכים דחופים או בעלי חשיבות תקציבית ניכרת - מה שעשוי לשמוט את הקרקע מתחת להצדקה שהעלו עד היום ממשלות ישראל לגבי הצורך בחוק ההסדרים.

"חוקי ההסדרים הם מנגנון בעייתי, שבמסגרתו מאות תיקוני חקיקה בתחומים שונים עוברים כמקשה אחת באופן מזורז, בלי דיון מעמיק, בלי בקרה נאותה ותוך הסתמכות על הרוב הקואליציוני", מסביר עו"ד יונתן ברמן, מומחה למשפט ציבורי ושותף במשרד הר-זהב, אדלשטיין, ברמן. לדבריו, "המנגנון מקשה על פיקוח אפקטיבי של הציבור, חברי הכנסת וועדות הכנסת על חקיקה שיש לה השפעה משמעותית על החיים שלנו. אם בשנה רגילה הפיקוח על חוק ההסדרים לוקה בחסר, השנה הוא יהיה נטול פיקוח לחלוטין, והחקיקה שלו צפויה לכלול רמיסה של נורמות דמוקרטיות בסיסיות".

מסלול התנגשות מיידי

המהלך הדרמטי של אפיק עשוי אפוא להעלות אותה על מסלול התנגשות מיידי עם האוצר. ככל שהאוצר יתעקש על הרפורמות בחוק ההסדרים, ניתן להעריך כי אפיק תפנה לא רק לסמוטריץ', אלא תשלח חוות דעת גם ליו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, ולוועדת הכנסת. בעבר דווקא הובילה אפיק קו אשר בממשלה ראו בו פחות "לעומתי" לעומת הייעוץ המשפטי לממשלה, במיוחד סביב הרפורמה המשפטית בהובלת שר המשפטים, יריב לוין.

אך באחרונה ניכר, כאמור, מתח בין אפיק לממשלה - למשל, סביב הביקורת החריפה שמתחה על המשרד לביטחון לאומי בראשות השר איתמר בן גביר. אפיק ביקרה את היעדר שיתוף הפעולה של המשרד עם ועדות הכנסת, וציינה כי מדובר ב"זלזול מתמשך בעבודת הכנסת, בניגוד להוראות הדין".

כעת, הצעד החדש שמובילה אפיק כתיקון מדיניות לשנים קדימה מול האוצר עשוי לא רק לבשר על עליית מדרגה במתיחות בין הכנסת לממשלה אלא גם לשנות את הליכי החקיקה התקציבית בעתיד. התנגדות גורפת מצד הייעוץ המשפטי של הכנסת לשימוש בחוק ההסדרים כדי לקדם רפורמות מבניות שאינן חיוניות להגדלת התקציב עשויה לרוקן מתוכן את השימוש בחוק הזה, כפי שלא נעשה כבר ארבעה עשורים.

ברמן מציין בהקשר זה, כי "אפשר רק לקוות שגישתה של אפיק, שנמנעת הפעם ממתן חותמת כשרות אוטומטית לכל מהלכי משרד האוצר, תבוא לידי ביטוי גם בשנים הבאות".

מלשכת סמוטריץ' נמסר, כי "השר וצוותו נמצאים בקשר רציף עם יו"ר הכנסת והיועצת המשפטית של הכנסת, וצוותיהם, ופועלים מתוך ראייה משותפת של חשיבות התקציב והרפורמות בתוך המלחמה. הצוותים בשיח מתמיד כדי להעביר יחד את התקציב בהסכמות ובהבנות". 

עוד כתבות

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

בניין מגורים יוקרתי בן 18 שנה עומד במרכז תעלומה נדל"נית במיאמי

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי